0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Az áradás miatt leáll a gemenci kisvasút

Az egymást követő árhullámok miatt a Gemenci erdő egyharmada víz alá kerül. A dunai áradás nem veszélyezteti a vadállományt, azonban a kirándulók és az infrastruktúra védelmében a Gemenc Zrt. június 2-ától szünetelteti a közlekedést az erdei vasúton. Az erdőgazdaság arra is felhívja a természetjárók figyelmét, hogy a túraútvonalak jelentős része nem használható.

A kisvasút közlekedését két szakaszban szünetelteti az erdőgazdaság. Június 1-jétől nem közlekedik a Rezét gőzös, az általa vontatott nosztalgiavonatok helyett is dízel vontatású szerelvények állnak forgalomba Pörböly és Malomtelelő között. Keselyűsből ezen a napon nem indulnak vonatok Gemenc-Dunapartra. Június 2-ától pedig szünetel a vonatközlekedés a Gemenci Erdei Vasút teljes szakaszán.

A magas vízállás és és a sok csapadék miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán (hazánk legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája), valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakasza sem járható.

Június 1-jén elmarad az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra is, és az árhullám elvonulásáig a központban szüneteltetik a túrahajó-kölcsönzést. 

A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a Duna mellék- és holtágaiban, köztük a Rezéti-Dunán az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa veszélyeztetik a vízen lévőket. Az erdőgazdaság nyomatékosan kéri, hogy a fokozott balesetveszély miatt halasszák el a gemenci hullámtéri területeken tervezett vízitúrákat.

Forrás: Gemenc Zrt.