Back to top

Egy élet a pezsgő szolgálatában

Egyhangú szavazat alapján, 2019. évben „A Magyar Bor Akadémia Életmű díját” Garamvári Vencel, a Balatonboglári borvidéken és Budafokon alkotó borász kapta. Az eseményt Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Nagy István agrár miniszter is megtisztelte jelenlétével.

Garamvári Vencel a "szőlő művésze" - méltatta a balatonboglári bortermelőt az elismerés átadása előtt a díjátadó helyszínére, a Magyar Művészeti Akadémia – MMA - székházára utalva az agrárminiszter. Nagy István kiemelte: ha van elismerés, ami igazán számít, az mindig a pályatársak elismerése.

Garamvári Vencel fél évszázada végzett munkája ma már a magyar bor- és pezsgőtörténelem része, ő pedig önzetlenül állítja tudását a fiatal borászgenerációk szolgálatába

- mondta Nagy István, hangsúlyozva: az agráriumban végbemenő generációváltás nemzeti ügy.

A díjat Zikai Zoltán (balról), a MBA elnöke és Nagy István (jobbról) agrárminiszter adta át Garamvári Vencelnek (középen)
Fotó: csatlós

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta, a borkészítés tudománya is egyfajta művészet, hiszen a minőségi kultúra és a minőségi borkészítés kéz a kézben jár évezredek óta. Ahogy a művész, úgy a borkészítő munkájának gyümölcse is egyedi, csak rá jellemző termék - hangsúlyozta az MMA vezetője.

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke felidézte, hogy

a 27 éve alakult MBA egyik meghatározó tevékenysége Az év bortermelője díj odaítélése,

ezt az elismerést 2006-ban Garamvári Vencel is elnyerte. Mint hozzáfűzte, a borakadémia két éve alapította meg az életműdíjat, amelyet idén már a második alkalommal adtak át. A borakadémikusok javaslatai közül az MBA elnöksége választja ki a díjazott személyét, akit elismerő oklevéllel és Návay Sándor szobrászművész kisplasztikájával jutalmaznak - mondta Zilai Zoltán.

Garamvári Vencel a díj átvételekor felidézte, hogy a kezdetet a szülői ház és az iskola jelentette. Az első mentora az édesapja volt, aki meghatározta életútját.

A tanult szakmája szabó mester volt, de művelt egy kis szőlőt is, ahol minden tőkének külön nevet adott,

és karácsonykor nem volt menekvés, mindenki torkán leerőltette a remek házi bort. A Budafoki Borgazdasági Technikumban1959-ben pincemesteri oklevéllel érettségizett. A budafoki Törley pezsgőüzembe éppen üresedés volt, ahová felvételt is nyert. Szerencséjére akkor dolgozott ott Dr. Török Sándor borász, mérnök, aki az 1960-as években fellendítette a pezsgőgyártást, tőle mindent meg lehetet tanulni a szakmáról. Őt tekinti szakmai mentorának.

1977-ig volt a Törley pezsgőgyár igazgatója. Később a Hungarovin exportvállalathoz csatolták a pezsgőüzemet is, eltávolították a pezsgő gyártástól, helyette a cég termelési, majd értékesítési igazgatói pozíciójába került.

A rendszerváltást követően felmondólevéllel a zsebében úgy gondolta, a borászatban egyedi alkotóként kell megjelenni,

ezért Balatonlellén vásároltak szőlőterületeket, és megépült a pincészet. Most ez a 84 hektár szőlő és a lellei borászat termeli az alapbort a budafoki pezsgővállalkozáshoz.

Mára a család is beszállt az üzletbe és az egyik lánya a marketinggel foglalkozik, a másik a kereskedelmi cég ügyvezető igazgatója, a felesége pedig a pincészet igazgatója. Van remény arra, hogy a következő generáció át tudja venni, amit felépítettek, hiszen az idősebbik unokája most végzi a kertészeti egyetemet.

Pezsgős köszöntő: (balról) Zilai Zoltán, Garamvári Zsuzsa, Garamvári Vencel, Nagy István és Vashegyi György
Fotó: csatlós

Az elmúlt több mint 15 évben 60 hektár szőlőt újítottak fel, így mára 84 hektáron gazdálkodnak, és a csendes borok mellett évi 120-130 ezer palack pezsgőt készítenek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

Nevezzük el együtt a Lovassy lócsaládot!

Egyedi játékkal hívta fel a borkedvelők figyelmét a vadonatúj Lovassy LIFE borcsalád: a címkéken szereplő 8 különböző színű ló elnevezéséhez várják a szavazatokat, hogy a jövőben dedikáltan, játékos formában lehessen a borokról kommunikálni.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

Több mint kétmilliárdos fejlesztés a veszprémi sajtgyárban

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre veszprémi üzemében a Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Rosszul áll a tőzsdén a vegán húspogácsát gyártó vállalat

A JP Morgan leminősítette a vegán húspogácsákat gyártó Beyond Meat vállalatot, miután a cég részvényei már 600 százalékot erősödtek a májusi tőzsdére vonulás (IPO) óta, a kezdeti 25 dollárról.

Új vezető az Unilever Magyarország élén

Az Unilever Magyarország, valamint a három országot (Horvátország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina) felölelő Adria régió ügyvezető igazgatójának nevezték ki Alberto Di Leót, a szakember az ügyvezetői poszton Regina Kuzminát váltja - közölte az Unilever csütörtökön az MTI-vel.

Mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogram indul

Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek szerdán.

Új nemzeti védjegyrendszer indul - Itt a Kiváló Minőségű Élelmiszer

Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) néven egy két fokozatú új védjegyrendszer indul - jelentette be Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.