Back to top

Egy élet a pezsgő szolgálatában

Egyhangú szavazat alapján, 2019. évben „A Magyar Bor Akadémia Életmű díját” Garamvári Vencel, a Balatonboglári borvidéken és Budafokon alkotó borász kapta. Az eseményt Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Nagy István agrár miniszter is megtisztelte jelenlétével.

Garamvári Vencel a "szőlő művésze" - méltatta a balatonboglári bortermelőt az elismerés átadása előtt a díjátadó helyszínére, a Magyar Művészeti Akadémia – MMA - székházára utalva az agrárminiszter. Nagy István kiemelte: ha van elismerés, ami igazán számít, az mindig a pályatársak elismerése.

Garamvári Vencel fél évszázada végzett munkája ma már a magyar bor- és pezsgőtörténelem része, ő pedig önzetlenül állítja tudását a fiatal borászgenerációk szolgálatába

- mondta Nagy István, hangsúlyozva: az agráriumban végbemenő generációváltás nemzeti ügy.

A díjat Zikai Zoltán (balról), a MBA elnöke és Nagy István (jobbról) agrárminiszter adta át Garamvári Vencelnek (középen)
Fotó: csatlós

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta, a borkészítés tudománya is egyfajta művészet, hiszen a minőségi kultúra és a minőségi borkészítés kéz a kézben jár évezredek óta. Ahogy a művész, úgy a borkészítő munkájának gyümölcse is egyedi, csak rá jellemző termék - hangsúlyozta az MMA vezetője.

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke felidézte, hogy

a 27 éve alakult MBA egyik meghatározó tevékenysége Az év bortermelője díj odaítélése,

ezt az elismerést 2006-ban Garamvári Vencel is elnyerte. Mint hozzáfűzte, a borakadémia két éve alapította meg az életműdíjat, amelyet idén már a második alkalommal adtak át. A borakadémikusok javaslatai közül az MBA elnöksége választja ki a díjazott személyét, akit elismerő oklevéllel és Návay Sándor szobrászművész kisplasztikájával jutalmaznak - mondta Zilai Zoltán.

Garamvári Vencel a díj átvételekor felidézte, hogy a kezdetet a szülői ház és az iskola jelentette. Az első mentora az édesapja volt, aki meghatározta életútját.

A tanult szakmája szabó mester volt, de művelt egy kis szőlőt is, ahol minden tőkének külön nevet adott,

és karácsonykor nem volt menekvés, mindenki torkán leerőltette a remek házi bort. A Budafoki Borgazdasági Technikumban1959-ben pincemesteri oklevéllel érettségizett. A budafoki Törley pezsgőüzembe éppen üresedés volt, ahová felvételt is nyert. Szerencséjére akkor dolgozott ott Dr. Török Sándor borász, mérnök, aki az 1960-as években fellendítette a pezsgőgyártást, tőle mindent meg lehetet tanulni a szakmáról. Őt tekinti szakmai mentorának.

1977-ig volt a Törley pezsgőgyár igazgatója. Később a Hungarovin exportvállalathoz csatolták a pezsgőüzemet is, eltávolították a pezsgő gyártástól, helyette a cég termelési, majd értékesítési igazgatói pozíciójába került.

A rendszerváltást követően felmondólevéllel a zsebében úgy gondolta, a borászatban egyedi alkotóként kell megjelenni,

ezért Balatonlellén vásároltak szőlőterületeket, és megépült a pincészet. Most ez a 84 hektár szőlő és a lellei borászat termeli az alapbort a budafoki pezsgővállalkozáshoz.

Mára a család is beszállt az üzletbe és az egyik lánya a marketinggel foglalkozik, a másik a kereskedelmi cég ügyvezető igazgatója, a felesége pedig a pincészet igazgatója. Van remény arra, hogy a következő generáció át tudja venni, amit felépítettek, hiszen az idősebbik unokája most végzi a kertészeti egyetemet.

Pezsgős köszöntő: (balról) Zilai Zoltán, Garamvári Zsuzsa, Garamvári Vencel, Nagy István és Vashegyi György
Fotó: csatlós

Az elmúlt több mint 15 évben 60 hektár szőlőt újítottak fel, így mára 84 hektáron gazdálkodnak, és a csendes borok mellett évi 120-130 ezer palack pezsgőt készítenek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az export, alig mozdult az import

A magyar bor a koronavírus-járvány megtépázta külpiacokon az év első három hónapjában minden várakozást felülmúló módon teljesített. Az exportnövekmény minden képzeletet felülmúló, hiszen értékben 35, mennyiségben pedig 54 százalékkal bővült. A teljes agrárexport is növekedett ugyan, miközben a nemzetgazdasági kivitel visszaesett, de a 6 százalékos átlagos agrár­gazdasági bővülési ütemen belül a borkivitel hatszoros dinamikával bővült.

Ismeri a meggytinktúra hatását?

A meggy hasznos összetevőit tinktúra formájában is megőrizhetjük. Rendszeres fogyasztása egyebek mellett erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést, jótékony hatással van az emésztésre, és a sor még hosszasan folytatódik.

Milyen a szakszerű zöldmunka a bak- és fejművelésű szőlőben?

Egy jó metszőolló, kötözéshez spárga, fejünkre kalap, és máris nekikezdhetünk a vesszőválogatásnak, kötözésnek és a hónaljhajtások kezelésének. A szakember megmutatja, hogyan.

Felfüggesztették az uniós juh- és kecskehús magántárolási támogatást

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának 63. évfolyam, 2020. június 10-i L223 számában megjelent a Bizottság (EU) 2020/1007. rendelete a juh- és kecskehús magántárolásához nyújtott támogatás iránti kérelmek benyújtásának felfüggesztéséről.

Erősödő tudatos vásárlói magatartás

A budaörsi Príma Élelmiszer Áruházban a tudatos vásárlói magatartás megerősítéséről tartottak sajtótájékoztatót, ahol a tőkehúsok származási helyének feltüntetésének fontossága kiemelt téma volt. A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium július 15-től a sertéshúsok mellett már a juh-, kecske- és baromfihúsra is kötelezővé teszi a származási jelölést.

Rangos elismeréseket adott át az agrárminiszter

104-en kaptak elismerést az Agrárminisztérium Föld Napja, Környezetvédelmi Világnap és pedagógusnap alkalmából szervezett díjátadó ünnepségén. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: a kitüntetettek kutatói, oktató-nevelő és ismeretterjesztő munkája példaértékű, s hozzájárul ahhoz, hogy hazánkat a jövőben is értékközpontú, egymással és a természettel harmóniában élő emberek lakják.

Újabb találgatások a Tesco jövőjéről: marad vagy megy?

A londoni tőzsde szakértői továbbgombolyították a Tesco áruházlánc kelet-közép-európai vállalkozásainak jövőjével kapcsolatos találgatásokat. Úgy gondolják, hogy a kiskereskedő távozik a régióból.

Fagyizórazziába kezdett a NAV

A fél országra kiterjed az a razzia, amelyben az adóhivatal emberei a fagylaltozókat, a kávézókat, a cukrászdákat ellenőrzik, a revizorok egyes adózási és munkaerőpiaci szabályok megtartására koncentrálnak. A tavalyi élelmiszer-biztonsági ellenőrzések arra mutattak rá, hogy a fagyizóknál a higiénia is igen lényeges.

Betett a home office a kávénak

Jelentősen visszaesett a kávéfogyasztás a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén, illetve otthoni munkavégzés miatt. Csaknem egy évtizede először a fogyasztás visszaesésére számítanak.

Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter.