Back to top

Egy élet a pezsgő szolgálatában

Egyhangú szavazat alapján, 2019. évben „A Magyar Bor Akadémia Életmű díját” Garamvári Vencel, a Balatonboglári borvidéken és Budafokon alkotó borász kapta. Az eseményt Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Nagy István agrár miniszter is megtisztelte jelenlétével.

Garamvári Vencel a "szőlő művésze" - méltatta a balatonboglári bortermelőt az elismerés átadása előtt a díjátadó helyszínére, a Magyar Művészeti Akadémia – MMA - székházára utalva az agrárminiszter. Nagy István kiemelte: ha van elismerés, ami igazán számít, az mindig a pályatársak elismerése.

Garamvári Vencel fél évszázada végzett munkája ma már a magyar bor- és pezsgőtörténelem része, ő pedig önzetlenül állítja tudását a fiatal borászgenerációk szolgálatába

- mondta Nagy István, hangsúlyozva: az agráriumban végbemenő generációváltás nemzeti ügy.

A díjat Zikai Zoltán (balról), a MBA elnöke és Nagy István (jobbról) agrárminiszter adta át Garamvári Vencelnek (középen)
Fotó: csatlós

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta, a borkészítés tudománya is egyfajta művészet, hiszen a minőségi kultúra és a minőségi borkészítés kéz a kézben jár évezredek óta. Ahogy a művész, úgy a borkészítő munkájának gyümölcse is egyedi, csak rá jellemző termék - hangsúlyozta az MMA vezetője.

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke felidézte, hogy

a 27 éve alakult MBA egyik meghatározó tevékenysége Az év bortermelője díj odaítélése,

ezt az elismerést 2006-ban Garamvári Vencel is elnyerte. Mint hozzáfűzte, a borakadémia két éve alapította meg az életműdíjat, amelyet idén már a második alkalommal adtak át. A borakadémikusok javaslatai közül az MBA elnöksége választja ki a díjazott személyét, akit elismerő oklevéllel és Návay Sándor szobrászművész kisplasztikájával jutalmaznak - mondta Zilai Zoltán.

Garamvári Vencel a díj átvételekor felidézte, hogy a kezdetet a szülői ház és az iskola jelentette. Az első mentora az édesapja volt, aki meghatározta életútját.

A tanult szakmája szabó mester volt, de művelt egy kis szőlőt is, ahol minden tőkének külön nevet adott,

és karácsonykor nem volt menekvés, mindenki torkán leerőltette a remek házi bort. A Budafoki Borgazdasági Technikumban1959-ben pincemesteri oklevéllel érettségizett. A budafoki Törley pezsgőüzembe éppen üresedés volt, ahová felvételt is nyert. Szerencséjére akkor dolgozott ott Dr. Török Sándor borász, mérnök, aki az 1960-as években fellendítette a pezsgőgyártást, tőle mindent meg lehetet tanulni a szakmáról. Őt tekinti szakmai mentorának.

1977-ig volt a Törley pezsgőgyár igazgatója. Később a Hungarovin exportvállalathoz csatolták a pezsgőüzemet is, eltávolították a pezsgő gyártástól, helyette a cég termelési, majd értékesítési igazgatói pozíciójába került.

A rendszerváltást követően felmondólevéllel a zsebében úgy gondolta, a borászatban egyedi alkotóként kell megjelenni,

ezért Balatonlellén vásároltak szőlőterületeket, és megépült a pincészet. Most ez a 84 hektár szőlő és a lellei borászat termeli az alapbort a budafoki pezsgővállalkozáshoz.

Mára a család is beszállt az üzletbe és az egyik lánya a marketinggel foglalkozik, a másik a kereskedelmi cég ügyvezető igazgatója, a felesége pedig a pincészet igazgatója. Van remény arra, hogy a következő generáció át tudja venni, amit felépítettek, hiszen az idősebbik unokája most végzi a kertészeti egyetemet.

Pezsgős köszöntő: (balról) Zilai Zoltán, Garamvári Zsuzsa, Garamvári Vencel, Nagy István és Vashegyi György
Fotó: csatlós

Az elmúlt több mint 15 évben 60 hektár szőlőt újítottak fel, így mára 84 hektáron gazdálkodnak, és a csendes borok mellett évi 120-130 ezer palack pezsgőt készítenek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Balla Géza birodalma

Arad-hegyaljai birtokán, a történelmi Ménesi Borvidéken látogattuk meg Balla Gézát, aki határon túliként első ízben nyerte el az Év Bortermelője Magyarországon címet. Kíváncsiak voltunk, mi a titka.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Hungarikum extra dry, avagy szőlőfajták és pezsgő

Mint tudjuk, a bor és a szőlő minőségének egyik legfőbb kulcsa a fajta. Nincs ez másként a pezsgő esetében sem. Vannak egészen szélsőséges vélemények, melyek szerint Chardonnay nélkül nem készülhet minőségi pezsgő. Cikkünkben a pezsgőkészítésre használt fajták körét boncolgatjuk. Rendhagyó módon azonban nemcsak szőlész, de borász szemmel is értékeljük a fajtákat, pezsgőkészítési lehetőségeket, trendeket.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.