Garamvári Vencel a „szőlő művésze” – méltatta a balatonboglári bortermelőt az elismerés átadása előtt a díjátadó helyszínére, a Magyar Művészeti Akadémia – MMA – székházára utalva az agrárminiszter. Nagy István kiemelte: ha van elismerés, ami igazán számít, az mindig a pályatársak elismerése.
– mondta Nagy István, hangsúlyozva: az agráriumban végbemenő generációváltás nemzeti ügy.
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta, a borkészítés tudománya is egyfajta művészet, hiszen a minőségi kultúra és a minőségi borkészítés kéz a kézben jár évezredek óta. Ahogy a művész, úgy a borkészítő munkájának gyümölcse is egyedi, csak rá jellemző termék – hangsúlyozta az MMA vezetője.
Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke felidézte, hogy
a 27 éve alakult MBA egyik meghatározó tevékenysége Az év bortermelője díj odaítélése,
ezt az elismerést 2006-ban Garamvári Vencel is elnyerte. Mint hozzáfűzte, a borakadémia két éve alapította meg az életműdíjat, amelyet idén már a második alkalommal adtak át. A borakadémikusok javaslatai közül az MBA elnöksége választja ki a díjazott személyét, akit elismerő oklevéllel és Návay Sándor szobrászművész kisplasztikájával jutalmaznak – mondta Zilai Zoltán.
Garamvári Vencel a díj átvételekor felidézte, hogy a kezdetet a szülői ház és az iskola jelentette. Az első mentora az édesapja volt, aki meghatározta életútját.
és karácsonykor nem volt menekvés, mindenki torkán leerőltette a remek házi bort. A Budafoki Borgazdasági Technikumban1959-ben pincemesteri oklevéllel érettségizett. A budafoki Törley pezsgőüzembe éppen üresedés volt, ahová felvételt is nyert. Szerencséjére akkor dolgozott ott Dr. Török Sándor borász, mérnök, aki az 1960-as években fellendítette a pezsgőgyártást, tőle mindent meg lehetet tanulni a szakmáról. Őt tekinti szakmai mentorának.
1977-ig volt a Törley pezsgőgyár igazgatója. Később a Hungarovin exportvállalathoz csatolták a pezsgőüzemet is, eltávolították a pezsgő gyártástól, helyette a cég termelési, majd értékesítési igazgatói pozíciójába került.
ezért Balatonlellén vásároltak szőlőterületeket, és megépült a pincészet. Most ez a 84 hektár szőlő és a lellei borászat termeli az alapbort a budafoki pezsgővállalkozáshoz.
Mára a család is beszállt az üzletbe és az egyik lánya a marketinggel foglalkozik, a másik a kereskedelmi cég ügyvezető igazgatója, a felesége pedig a pincészet igazgatója. Van remény arra, hogy a következő generáció át tudja venni, amit felépítettek, hiszen az idősebbik unokája most végzi a kertészeti egyetemet.
Az elmúlt több mint 15 évben 60 hektár szőlőt újítottak fel, így mára 84 hektáron gazdálkodnak, és a csendes borok mellett évi 120-130 ezer palack pezsgőt készítenek.