Back to top

Kevesebb állatvágás az első negyedévben

A magyarországi vágóhidakon 7 százalékkal kevesebb szarvasmarhát, 1 százalékkal kevesebb baromfifélét és 4 százalékkal kevesebb sertést vágtak 2019 első negyedévében a 2018. január–márciusi időszakhoz képest. A baromfifélék csoportjában a libavágás erőteljesen, 40 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett adatokból.

Szarvasmarhából 25.000 darabot vágtak le az első negyedévben, a levágott állatok élősúlya csaknem 13.000, hasított súlya 6700 tonna volt.

Az élő- és a hasított súly is 6 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A marhavágás élősúlyban havonta átlagosan 4200 tonna felett alakult 2019. január–márciusban, míg a legmagasabb havi érték – a januári – meghaladta a 4900 tonnát. A levágott szarvasmarhák 63 százaléka tehén, 21 százaléka bika volt. A tehenek vágása 4 százalékkal, a bikák vágása 26 százalékkal csökkent, az üszők vágása 3 százalékkal növekedett a darabszám alapján 2019 első negyedévében a bázisidőszakhoz képest.

Sertésből 1 millió 158 ezer darabot vágtak le 2019 első negyedévében, 3,6 százalékkal kevesebbet(–42,9 ezer darab, mint 2018. január–márciusban. A levágott állatok élősúlya összesen 138 ezer tonna, hasított súlya 111 ezer tonna volt.

A vágás volumene 2019. januárban több mint 48 ezer tonna volt. Élősúlyban a vágás havonta átlagosan megközelítette a 46 ezer tonnát. A sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első negyedévi 20,4 ezerről 24,8 ezer darabra (+21,9 százalék) nőtt a 2019. január–márciusi időszakban.

A magyarországi vágóhidakon levágott juhok száma 8,8 ezer darab volt 2019 első negyedévében, ami 21 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Anyajuhból több mint 1200 darabot vágtak, az élősúly 62 tonna volt a 2019. január–márciusi időszakban.

A KSH adatai szerint a juhállomány 1109 ezer darab volt 2018. december 1-jén, 37,5 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbi létszámnál (–3 százalék). Az állomány meghatározó részét, 86 százalékát az egyéni gazdaságok tartották. Az anyajuhok száma 2018 decemberében 798 ezer volt, 13 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban és gyakorlatilag megegyezett a 2018. júniusi értékkel.

Baromfiból 53,4 millió darabot vágtak 2019 első negyedévében, 1 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. A levágott baromfi túlnyomó része (78 százaléka) csirke volt, amiből 41,5 milliót vágtak, 1 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A baromfivágáson belül a pulykák számaránya 3,2, a kacsáké 17,4 százalék volt. Vágókacsából 9,3 milliót, libából 728 ezer darabot vágtak 2019 első negyedévében. A libavágás 40 százalékkal haladta meg az előző év rendkívül alacsony értékét.

Pulykából 1,7 milliót vágtak 2019. január-márciusban, 1,6 százalékkal kevesebbet, mint a bázisidőszakban.

Forrás: 
www.aki.gov.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Pályázati aktualitások: megnőtt a beruházási kedv

Ötvenmilliárd forintról 260 milliárd forintra emelték és újból megnyitották az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatot. Ötven-ötven milliárd forintos keretösszeg érhető el kisebb kertészeti üzemek technológiai megújítására, illetve élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztésére is.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.