Back to top

Ne váljon a tűz martalékává

A mezőgazdasági tűzesetek megelőzéséről tartott országos konferenciát a BM Országos katasztrófavédelmi Főigazgatósága, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a NAK Vas megyei igazgatóságának közleműködésével csütörtökön, Körmenden.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2012-es megalakulása óta ez a 7. szakmai konferencia, amelyen az idén, az aratás megkezdése előtt néhány héttel a betakarításhoz kapcsoldó munkák során bekövetkező tűzesetek megelőzésére helyzeték a hangsúlyt.

Érces Ferenc tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Megelőzési és Engedélyezési Szolgálatának vezetője elmondta, hogy az Országos Tűzmegelőzési Bizottság célja és feladata, hogy nem hatósági eszközökkel, hanem tájékoztató kampányokkal, konferenciákkal, plakátokkal segítse a tűzesetek megelőzését. Tapasztalat ugyanis, hogy a legtöbb tűz a megfelelő ismeretek hiánya és a nem kellő elővigyázatosság miatt alakul ki. Felvilágosító munkájuknak is köszönhetően tavaly általában a tűzesetek száma az elmúlt évek átlagához képest 23 százalékkal csökkent. Hangsúlyozta, hogy

a mezőgazdaságban keletkező tűzesetek megelőzésre nem elegendő a munkák előtt átvizsgálni, és ellenőriztetni a gépeket, berendezéseket, hanem azt a teljes idényben folyamatosan el kell végezni,

hiszen hatósági ellenőrzése a teljes betakarítási idényben lehet számítani. Tapasztalatok szerint ugyanis a legtöbb tűzeset az őszi betakarítás idején következik be.

Őri Aliz, a NAK Vas megyei igazgatója, V. Németh Zsolt miniszteri biztos, Érces Ferenc tűzoltó ezredes és Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón
Őri Aliz, a NAK Vas megyei igazgatója, V. Németh Zsolt miniszteri biztos, Érces Ferenc tűzoltó ezredes és Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón
Fotó: Pap Edina

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa, a térség országgyűlési képviselője kifejtette, hogy az aratás ünnep, egy év munkájának eredménye testesül meg a termésben. Nem szabad hagyni, hogy ezt beárnyékolják a felelőtlenség miatt bekövetkező katasztrófák, és lángok martalékává váljanak nemzeti értékeink. Hangsúlyozta, hogy a szabadtéri tűzesetek az élővilágra is káros hatással vannak, az apró szálló por és korom pedig az emberi egészséget is veszélyezteti. A miniszteri biztos rámutatott, hogy

bár a mezőgazdasági gépek egyre fejlettebbek, kifinomultabbak, ennek ellenére nem hanyagolhatók el a tervszerű, megelőző karbantartások, valamint a tűzvédelmi szabályok betartása, hiszen azzal több tízmilliós értéket veszélyeztetünk.

Tavaly 181 mezőgazdasághoz köthető tűzeset volt Magyarországon, ebből 3 Vas megyében, ami példa értékű.

A konferencián tartalmas szakmai előadásokat hallhattunk egyebek mellett a tűzoltó készülékek üzemeltetéséről és karbantartásáról, a tűzveszélyes anyagok közúti szállításának szabályairól, a mező- és erdőgazdálkodáshoz kötődő veszélynemekről, biztosítási káresemény-típusokról és azok kivédéséről, valamint a mezőgazdasági erő és munkagépek, valamint szállítójárművel és terményszárító berendezésekben keletkező tűzesetek leggyakoribb okairól, illetve megelőzésükről is.

Az izgalmas és hasznos témákat a Magyar Mezőgazdaság szaklapban fejtjük ki részletesebben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jön az érést segítő, száraz idő

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.

Óriási területen küzdenek a szúnyogok ellen

Az országos szúnyoginvázió miatt folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Április 30-a óta 570 település belterületén, összesen 251 ezer hektáron léptek fel a szakemberek a vérszívók ellen. A szúnyograjzás miatt a következő hetekben több településen és nagyobb területen lesz szúnyoggyérítés, mint eddig.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.

Hatékony a jégkármérséklő-rendszer

Az eddigi káradatok igazolják a jégkármérséklő-rendszer hatékonyságát, nagyságrendekkel csökkent a jégkár a mezőgazdaságban - közölte az agrárminiszter írásos válaszában Magyar Zoltán országgyűlési képviselő kérdésére.

„Ha kijön a matek, bele kell vágni”

Alapvető érdek az uniós támogatási rendszer minél kedvezőbb feltételek és összegek melletti fennmaradása, de az ezt övező bizonytalanság dacára sem javasolja a jól megtervezett beruházások halogatását Takáts Zsolt.

Egyszerűbb közös agrárpolitikát kívánnak a visegrádi országok agrárkamarái

A Visegrádi Országok agrárkamaráinak soros ülésén a szervezeteket vezetői többek között a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni reformjával kapcsolatban ismét egyértelmű kéréseket fogalmaztak meg. A szakemberek szerint az agrár-élelmiszeripari ágazatnak erősebb, tisztességesebb és egyszerűbb KAP-ra van szüksége.

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az alföldi térségben

Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően jelentősen csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2019. június 21-től (péntek) az alföldi megyékben visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom.

Csak a legújabbak

Nem szabad hagyni, hogy kenyérgabonánk és fontos exportcikkünk,az őszi búza termésmennyisége és vetésterülete csökkenjen, és nem szabad engedni, hogy a túlzó megszorítások miatt a magyar gazdálkodókat hátrány érje a világpiacon, hangsúlyozták az előadók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei Igazgatóságának Vasszilvágyon megrendezett, búzafajta-bemutatóval összekötött szakember-találkozóján.

Oldalára borult egy gyümölcsöt szállító kamion az M7-esen

Oldalára borult egy gyümölcsöt szállító kamion, fülkéje pedig kigyulladt az M7-es autópálya 177-es kilométerszelvényénél, Szegerdő térségében, a főváros felé vezető irányban.

Duplájára is nőhet a meggy ára

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.