Back to top

Ne váljon a tűz martalékává

A mezőgazdasági tűzesetek megelőzéséről tartott országos konferenciát a BM Országos katasztrófavédelmi Főigazgatósága, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a NAK Vas megyei igazgatóságának közleműködésével csütörtökön, Körmenden.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2012-es megalakulása óta ez a 7. szakmai konferencia, amelyen az idén, az aratás megkezdése előtt néhány héttel a betakarításhoz kapcsoldó munkák során bekövetkező tűzesetek megelőzésére helyzeték a hangsúlyt.

Érces Ferenc tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Megelőzési és Engedélyezési Szolgálatának vezetője elmondta, hogy az Országos Tűzmegelőzési Bizottság célja és feladata, hogy nem hatósági eszközökkel, hanem tájékoztató kampányokkal, konferenciákkal, plakátokkal segítse a tűzesetek megelőzését. Tapasztalat ugyanis, hogy a legtöbb tűz a megfelelő ismeretek hiánya és a nem kellő elővigyázatosság miatt alakul ki. Felvilágosító munkájuknak is köszönhetően tavaly általában a tűzesetek száma az elmúlt évek átlagához képest 23 százalékkal csökkent. Hangsúlyozta, hogy

a mezőgazdaságban keletkező tűzesetek megelőzésre nem elegendő a munkák előtt átvizsgálni, és ellenőriztetni a gépeket, berendezéseket, hanem azt a teljes idényben folyamatosan el kell végezni,

hiszen hatósági ellenőrzése a teljes betakarítási idényben lehet számítani. Tapasztalatok szerint ugyanis a legtöbb tűzeset az őszi betakarítás idején következik be.

Őri Aliz, a NAK Vas megyei igazgatója, V. Németh Zsolt miniszteri biztos, Érces Ferenc tűzoltó ezredes és Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón
Őri Aliz, a NAK Vas megyei igazgatója, V. Németh Zsolt miniszteri biztos, Érces Ferenc tűzoltó ezredes és Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón
Fotó: Pap Edina

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa, a térség országgyűlési képviselője kifejtette, hogy az aratás ünnep, egy év munkájának eredménye testesül meg a termésben. Nem szabad hagyni, hogy ezt beárnyékolják a felelőtlenség miatt bekövetkező katasztrófák, és lángok martalékává váljanak nemzeti értékeink. Hangsúlyozta, hogy a szabadtéri tűzesetek az élővilágra is káros hatással vannak, az apró szálló por és korom pedig az emberi egészséget is veszélyezteti. A miniszteri biztos rámutatott, hogy

bár a mezőgazdasági gépek egyre fejlettebbek, kifinomultabbak, ennek ellenére nem hanyagolhatók el a tervszerű, megelőző karbantartások, valamint a tűzvédelmi szabályok betartása, hiszen azzal több tízmilliós értéket veszélyeztetünk.

Tavaly 181 mezőgazdasághoz köthető tűzeset volt Magyarországon, ebből 3 Vas megyében, ami példa értékű.

A konferencián tartalmas szakmai előadásokat hallhattunk egyebek mellett a tűzoltó készülékek üzemeltetéséről és karbantartásáról, a tűzveszélyes anyagok közúti szállításának szabályairól, a mező- és erdőgazdálkodáshoz kötődő veszélynemekről, biztosítási káresemény-típusokról és azok kivédéséről, valamint a mezőgazdasági erő és munkagépek, valamint szállítójárművel és terményszárító berendezésekben keletkező tűzesetek leggyakoribb okairól, illetve megelőzésükről is.

Az izgalmas és hasznos témákat a Magyar Mezőgazdaság szaklapban fejtjük ki részletesebben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A földek emberei

A munka öröméből, hogy hasznot hajtunk, hogy szép, amit csinálunk, eleinte semmit sem vettem észre. Minden ridegnek látszott, koszos volt, szúrt és fájt. A deréktáj igazi veszélyzóna. Életem első igazi paprikaszedésén, amikor alig tízévesen megkaptam a felnőtteknek járó duplasort és az ezzel járó felelősséget (egy szem nem sok, annyi nem maradhatott száron), apám, beavatásul, gúnyt űzött belőlem.

Benedek Elek, a gazda

Idén ünnepeljük Benedek Elek (1859. szeptember 30–1929. augusztus 17.) születésének 160. évfordulóját. Kevesen tudják, hogy az elsősorban meseíróként számon tartott író a föld gyermeke, aki szülőfalujában mintagazdaságot hozott létre, több ezer fát ültetett, és a Madarak és fák napjának lelkes támogatója, terjesztője volt.

Az emlékezés mellett a mai termelőkről sem szabad megfeledkezni

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapját, szeptember 17-ét a földművesek emléknapjává nyilvánítja. Az erről szóló országgyűlési határozat indoklása szerint ezen a napon „arról a földműves-társadalomról emlékezünk meg, amely jó- és balsorsában egyaránt készen áll a haza szolgálatára”.

OMÉK, egy rendhagyó megzőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Ma van a Földművesek emléknapja

Az Országgyűlés tavaly valamennyi parlamenti frakció támogatásával megszavazta, hogy ezentúl minden év szeptember 17. a Földművesek Emléknapja legyen. Mi ezt a napot különösen fontosnak tartjuk, hiszen többek között nekik, a földműveseknek, ha úgy tetszik, a parasztoknak írjuk, szerkesztjük a lapot.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Vízválasztóhoz ért a magyar juhágazat

A következő 5 év vízválasztó lesz a magyar juhtenyésztésben, hiszen évtizedek óta alig, sőt visszafejlődő ágazatról beszélünk, amely nagyon távol esik az élvonalat képviselő országok juhtartóinak teljesítményétől. Ha most nem lépünk gyorsan és határozottan, akkor néhány éven belül nem lesz számottevő a magyar ágazat.

Milyen Magyarország Legszebb Birtoka?

Gyümölcsös konténerekből összeállított, traktor húzta „kisvasúttal” jártuk be a Derecske határában található, madárcsicsergéstől hangos okoskertet, a Hajdú-bihari Bold Agro Kft. 110 hektáros alma- és 80 hektáros meggyültetvényét, amely az idén elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka címet.

NAK: a repce vetését segíti, a napraforgó betakarítását nehezítette a csapadékos idő

Segíti az őszi káposztarepce vetését az elmúlt napok csapadékos időjárása, azonban a napraforgó betakarítását valamelyest nehezítette - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI érdeklődésére.

Erste: 100 milliárd forint felett az agrárhitel-állomány

Az Erste Banknál az agrárhitelek állománya idén augusztus végén elérte a 107 milliárd forintot, ami 38 százalékos növekedés éves szinten, míg 2015 végéhez képest 87 százalékos bővülést jelent - közölte a bank a Magyar Mezőgazdaság érdeklődésére.