0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ne váljon a tűz martalékává

A mezőgazdasági tűzesetek megelőzéséről tartott országos konferenciát a BM Országos katasztrófavédelmi Főigazgatósága, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a NAK Vas megyei igazgatóságának közleműködésével csütörtökön, Körmenden.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2012-es megalakulása óta ez a 7. szakmai konferencia, amelyen az idén, az aratás megkezdése előtt néhány héttel a betakarításhoz kapcsoldó munkák során bekövetkező tűzesetek megelőzésére helyzeték a hangsúlyt.

Érces Ferenc tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Megelőzési és Engedélyezési Szolgálatának vezetője elmondta, hogy az Országos Tűzmegelőzési Bizottság célja és feladata, hogy nem hatósági eszközökkel, hanem tájékoztató kampányokkal, konferenciákkal, plakátokkal segítse a tűzesetek megelőzését. Tapasztalat ugyanis, hogy a legtöbb tűz a megfelelő ismeretek hiánya és a nem kellő elővigyázatosság miatt alakul ki. Felvilágosító munkájuknak is köszönhetően tavaly általában a tűzesetek száma az elmúlt évek átlagához képest 23 százalékkal csökkent. Hangsúlyozta, hogy

a mezőgazdaságban keletkező tűzesetek megelőzésre nem elegendő a munkák előtt átvizsgálni, és ellenőriztetni a gépeket, berendezéseket, hanem azt a teljes idényben folyamatosan el kell végezni,

hiszen hatósági ellenőrzése a teljes betakarítási idényben lehet számítani. Tapasztalatok szerint ugyanis a legtöbb tűzeset az őszi betakarítás idején következik be.

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa, a térség országgyűlési képviselője kifejtette, hogy az aratás ünnep, egy év munkájának eredménye testesül meg a termésben. Nem szabad hagyni, hogy ezt beárnyékolják a felelőtlenség miatt bekövetkező katasztrófák, és lángok martalékává váljanak nemzeti értékeink. Hangsúlyozta, hogy a szabadtéri tűzesetek az élővilágra is káros hatással vannak, az apró szálló por és korom pedig az emberi egészséget is veszélyezteti. A miniszteri biztos rámutatott, hogy

bár a mezőgazdasági gépek egyre fejlettebbek, kifinomultabbak, ennek ellenére nem hanyagolhatók el a tervszerű, megelőző karbantartások, valamint a tűzvédelmi szabályok betartása, hiszen azzal több tízmilliós értéket veszélyeztetünk.

Tavaly 181 mezőgazdasághoz köthető tűzeset volt Magyarországon, ebből 3 Vas megyében, ami példa értékű.

A konferencián tartalmas szakmai előadásokat hallhattunk egyebek mellett a tűzoltó készülékek üzemeltetéséről és karbantartásáról, a tűzveszélyes anyagok közúti szállításának szabályairól, a mező- és erdőgazdálkodáshoz kötődő veszélynemekről, biztosítási káresemény-típusokról és azok kivédéséről, valamint a mezőgazdasági erő és munkagépek, valamint szállítójárművel és terményszárító berendezésekben keletkező tűzesetek leggyakoribb okairól, illetve megelőzésükről is.

Az izgalmas és hasznos témákat a Magyar Mezőgazdaság szaklapban fejtjük ki részletesebben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu