Back to top

Drágulni fog a méz Ausztriában és idehaza is

Ausztriában az elmúlt évek gyenge méztermése és az idei terméskiesés miatt a méz árának emelkedése várható. Tudatosítani kell a vásárlókban, hogy a hazai méz vásárlásával járulnak hozzá a beporzáshoz, melyet nem lehet importálni - nyilatkozta az osztrák országos méhész egyesület elnöke. Az akáctermés Magyarországon is rendkívül rosszul sikerült, ezért idehaza is árat emelnek a méhészek.

Az idei év eddig Ausztriában sem tett jót a méztermésnek. Bár az utóbbi hetek esőzése jól jött az aszállyal sújtott mezőgazdaságnak - akárcsak hazánkban -, de a nedves hideg időben a méhek képtelenek voltak a nektárgyűjtésre.

Jelen pillanatban a méhészek többsége ahelyett, hogy a repcét, vagy a tavaszi vegyes virágmézet, illetve az akácot pörgetné, méhcsaládjainak etetésére kényszerül

- nyilatkozta az osztrák profi méhészek egyesületének (Österreichischer Erwerbsimkerbund) elnöke, Stefan Mandl.

Mivel az elmúlt években sem volt túl magas a méztermés, a raktárak kiürültek, ezért szerinte ehhez az üzletek polcain lévő mézek árai és a piacozó méhészek is rövid időn belül igazodni fognak.

Az országos egyesület (Biene Österreich Imkereidachverband) elnöke is megerősítette ezt, de ezen kívül kiemelte,  hogy Ausztriában ugyanúgy, mint Franciaországban és Olaszországban

nemzeti szinten kellene szabályozni a méz pontos eredetének feltüntetését,

mert az eddigi EU-s gyakorlat alapján nem lehet tudni, hogy honnan is származik a polcokon található méz, ("EU és nem EU országokból származó méz”- ez áll általában a mézesüvegek címkéin a szupermarketekben.)

Csak az járul hozzá a hazai növények beporzásához, aki osztrák mézet vásárol, nyilatkozta Reinhard Hetzenauer a Biene Österreich elnöke, hiszen a beporzást nem lehet importálni.  

Ezt a vásárlókban tudatosítani kell, és pontosan tájékoztatni, hogy a méz, amit vásárol, honnan származik.

Feltehetően az elnök ezt a "tudatosítást" azért tartja fontosnak, hogy az osztrák vásárlók elfogadják majd a hazai méz árának emelkedését és az esetleges különbséget más országból származó mézekhez képest, mely a méz világpiaci árának alacsonyságából adódhat majd.

A helyzet sajnos Magyarországon sem sokkal fényesebb, Nem volt ugyanis szerencséjük a déli akácra vándorlóknak (méheik csak néhány napon gyűjthettek nektárt), de az északi akác is "belefulladt az esőbe".

A kétségbeejtő akác szezon miatt a magyar méhészek  is áremelésre készülnek.

Kapcsolódó cikk: A méz ára 

Forrás: 
ots.at 2019/5/27 alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészek figyelem: változtak a méhtartás regisztrálására vonatkozó előírások

A méhtartókat is érinti a Tenyészet Információs Rendszerre (TIR) vonatkozó jogszabályi környezet módosulása. A 2018 végén hatályba lépett előírások értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási hely tartozhat, vagyis minden egyes tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően saját azonosítót kap.

Sikeresen szerepelnek a magyar kiállítók az élelmiszervásáron New Yorkban

Hasznosnak és sikeresnek minősítette a magyar részvételt a New York-i élelmiszervásáron Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott telefoninterjújában.

Új jövedelempótló támogatást igényelhetnek a méhészek

A mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészek számára. A magyar méhágazat ebben az évben külön figyelmet kap, 2019 a beporzók éve.

Támogatás méhészeknek: 500 forint méhcsaládonként

A Magyar Közlöny 104. számában megjelent a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet.

Mintegy hat milliárd forint támogatást kaphat a méhészeti ágazat a következő három évben

Az Európai Bizottság jóváhagyta a tagállamok 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó méhészeti programjait és a kapcsolódó uniós támogatások mértékét. A magyar méhészeti ágazat erejét mutatja, hogy Magyarország az uniós keretösszeg 7,8 százalékát, közel 3 milliárd forintot kap, ami a hetedik legmagasabb az unió tagállamai között - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter csütörtökön az MTI-nek.

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását

Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három év folyamán. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest - közölte az uniós bizottság.

Intenzív szúnyoggyérítés – 436 településen, százezer hektáron dolgoznak a héten

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

A pórul járt méhcsempész

12 méhcsaládot próbált meg Svájcba másodszor is bevinni személyautójában egy férfi. Miután nem vetette magát alá a vámvizsgálatnak és gyorsan továbbhajtott, a svájci vámosok kisebb autós üldözésbe kezdtek.

A szúnyogoknak is jót tett a májusi arany, folytatódik a védekezés

Június második hetében biológiai és kémiai módszerrel egyaránt fellépnek az elszaporodott vérszívók ellen. Az előzetes tervek szerint 156 településen és kilenc budapesti kerületben permeteznek a szakemberek, összesen 70 ezer hektárnyi területet kezelnek.