Back to top

Drágulni fog a méz Ausztriában és idehaza is

Ausztriában az elmúlt évek gyenge méztermése és az idei terméskiesés miatt a méz árának emelkedése várható. Tudatosítani kell a vásárlókban, hogy a hazai méz vásárlásával járulnak hozzá a beporzáshoz, melyet nem lehet importálni - nyilatkozta az osztrák országos méhész egyesület elnöke. Az akáctermés Magyarországon is rendkívül rosszul sikerült, ezért idehaza is árat emelnek a méhészek.

Az idei év eddig Ausztriában sem tett jót a méztermésnek. Bár az utóbbi hetek esőzése jól jött az aszállyal sújtott mezőgazdaságnak - akárcsak hazánkban -, de a nedves hideg időben a méhek képtelenek voltak a nektárgyűjtésre.

Jelen pillanatban a méhészek többsége ahelyett, hogy a repcét, vagy a tavaszi vegyes virágmézet, illetve az akácot pörgetné, méhcsaládjainak etetésére kényszerül

- nyilatkozta az osztrák profi méhészek egyesületének (Österreichischer Erwerbsimkerbund) elnöke, Stefan Mandl.

Mivel az elmúlt években sem volt túl magas a méztermés, a raktárak kiürültek, ezért szerinte ehhez az üzletek polcain lévő mézek árai és a piacozó méhészek is rövid időn belül igazodni fognak.

Az országos egyesület (Biene Österreich Imkereidachverband) elnöke is megerősítette ezt, de ezen kívül kiemelte,  hogy Ausztriában ugyanúgy, mint Franciaországban és Olaszországban

nemzeti szinten kellene szabályozni a méz pontos eredetének feltüntetését,

mert az eddigi EU-s gyakorlat alapján nem lehet tudni, hogy honnan is származik a polcokon található méz, ("EU és nem EU országokból származó méz”- ez áll általában a mézesüvegek címkéin a szupermarketekben.)

Csak az járul hozzá a hazai növények beporzásához, aki osztrák mézet vásárol, nyilatkozta Reinhard Hetzenauer a Biene Österreich elnöke, hiszen a beporzást nem lehet importálni.  

Ezt a vásárlókban tudatosítani kell, és pontosan tájékoztatni, hogy a méz, amit vásárol, honnan származik.

Feltehetően az elnök ezt a "tudatosítást" azért tartja fontosnak, hogy az osztrák vásárlók elfogadják majd a hazai méz árának emelkedését és az esetleges különbséget más országból származó mézekhez képest, mely a méz világpiaci árának alacsonyságából adódhat majd.

A helyzet sajnos Magyarországon sem sokkal fényesebb, Nem volt ugyanis szerencséjük a déli akácra vándorlóknak (méheik csak néhány napon gyűjthettek nektárt), de az északi akác is "belefulladt az esőbe".

A kétségbeejtő akác szezon miatt a magyar méhészek  is áremelésre készülnek.

Kapcsolódó cikk: A méz ára 

Forrás: 
ots.at 2019/5/27 alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ketchup mézzel elkészítve

A kert tulajdonsokkal nyár közepén könnyen megesik, hogy hirtelen dömping mennyiségben érik be a paradicsom. Ilyenkor érdemes vele valamit kezdeni. Egy jó lehetőség a ketchup készítése.

Az atka a méhek vérét szívja?

Az utóbbi 50 évben az a nézet uralkodott, hogy a varroa a méhek vérével, a hemolimfával táplálkozik, mint ahogy a kullancs vérrel. A legújabb kutatások szerint ez az álláspont nem igaz. Sőt, mára már az is igazolódott, hogy a varroa kártételében a legnagyobb kárt a vírusok okozzák, amelyeket az atka hordoz és visz át a méhekbe, illetve terjeszt és visz át más méhcsaládokba.

Szakértő: pozitív hozadéka is van a Mercosur megállapodásnak

A Mercosur-tárgyalások során sok magyar aggály tisztázódott, majd része lett a megállapodásnak, amelynek előnyeit is érdemes kihasználnia a magyar termelőknek - mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Vajda László agrárpolitikai szakértő.

Folytatódik a szúnyoggyérítés

Az elmúlt hetekben átlagos mértékű volt a szúnyogártalom, ezért kevesebb helyen kellett beavatkozniuk a szakembereknek.

Egy kis eső rekordtermést hozhat

Jól teremnek a gyümölcsfélék és sokat ígérnek a szántóföldi növények a Vajdaságban, vagyis mint általában, idén sem a terméseredmények jelentik a gondot a szerbiai gazdálkodók számára, hanem a többlettermelésből eredően alacsony felvásárlási árak. Ennek tudható be, hogy a kiadós gyümölcstermés nagy részéből pálinka készül, és hogy a júliusban tárolókba került búzát sem sietnek értékesíteni a termelők.

Atkairtás anyazárkázás után - beszélgetés egy sikeres kísérletről 2.

Tavasszal számoltunk be egy meglehetősen hatékony és viszonylag gyorsan elvégezhető vegyszermentes atkairtási eljárásról, az őszi anyazárkázásról, mely több ok miatt is a jövő egyik méhészeti technológiájává válhat. Az azóta eltelt tapasztalatokról, újításokról kérdeztem a technológia hazai kidolgozóját, Neumann Györgyöt.

Meglepetés mézkirálynő

Ha augusztus első szombatja, akkor Mézvásár és Méhésztalálkozó a jászok fővárosában, Jászberényben. Az idén volt belőle a 32., augusztus 3-án, szombaton, amelynek fő attrakciója most is a Mézkirálynő választás volt.

Az esős idő miatt ismét több a szúnyog

A Balatonnál és a Tisza-tónál folyatódnak a változékony időjárás miatt félbemaradt kezelések. A csornai régióban, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében teljeskörű, földi és légi kémiai beavatkozásokat terveznek a szakemberek, míg Baranya, Somogy és Vas megyében, illetve Mohács térségében, illetve a fővárosban részleges gyérítések lesznek.

Veszélyben a poszméhek - gyanúba keveredtek a virágok

Első alkalommal végeztek kutatást az Egyesült Államokban annak bizonyítására, hogy poszméhek a házi méhek vírusaival fertőződnek meg ugyanazon virág meglátogatása révén. Számos vadméh faj csökkenőben van, és a kutatók elemzései azt mutatták, hogy ennek oka lehet a mézelő méhek által terjesztett betegségek.

Ilyen a rovarbarát város

Bécs város Környezetvédelmi Osztálya "Hét pont a rovarokért" címmel foglalta össze, mit tesznek a lepkék, a vadon élő méhek, a bogarak és még több ezer rovar sokféleségének megőrzése érdekében – közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája.