Back to top

Drágulni fog a méz Ausztriában és idehaza is

Ausztriában az elmúlt évek gyenge méztermése és az idei terméskiesés miatt a méz árának emelkedése várható. Tudatosítani kell a vásárlókban, hogy a hazai méz vásárlásával járulnak hozzá a beporzáshoz, melyet nem lehet importálni - nyilatkozta az osztrák országos méhész egyesület elnöke. Az akáctermés Magyarországon is rendkívül rosszul sikerült, ezért idehaza is árat emelnek a méhészek.

Az idei év eddig Ausztriában sem tett jót a méztermésnek. Bár az utóbbi hetek esőzése jól jött az aszállyal sújtott mezőgazdaságnak - akárcsak hazánkban -, de a nedves hideg időben a méhek képtelenek voltak a nektárgyűjtésre.

Jelen pillanatban a méhészek többsége ahelyett, hogy a repcét, vagy a tavaszi vegyes virágmézet, illetve az akácot pörgetné, méhcsaládjainak etetésére kényszerül

- nyilatkozta az osztrák profi méhészek egyesületének (Österreichischer Erwerbsimkerbund) elnöke, Stefan Mandl.

Mivel az elmúlt években sem volt túl magas a méztermés, a raktárak kiürültek, ezért szerinte ehhez az üzletek polcain lévő mézek árai és a piacozó méhészek is rövid időn belül igazodni fognak.

Az országos egyesület (Biene Österreich Imkereidachverband) elnöke is megerősítette ezt, de ezen kívül kiemelte,  hogy Ausztriában ugyanúgy, mint Franciaországban és Olaszországban

nemzeti szinten kellene szabályozni a méz pontos eredetének feltüntetését,

mert az eddigi EU-s gyakorlat alapján nem lehet tudni, hogy honnan is származik a polcokon található méz, ("EU és nem EU országokból származó méz”- ez áll általában a mézesüvegek címkéin a szupermarketekben.)

Csak az járul hozzá a hazai növények beporzásához, aki osztrák mézet vásárol, nyilatkozta Reinhard Hetzenauer a Biene Österreich elnöke, hiszen a beporzást nem lehet importálni.  

Ezt a vásárlókban tudatosítani kell, és pontosan tájékoztatni, hogy a méz, amit vásárol, honnan származik.

Feltehetően az elnök ezt a "tudatosítást" azért tartja fontosnak, hogy az osztrák vásárlók elfogadják majd a hazai méz árának emelkedését és az esetleges különbséget más országból származó mézekhez képest, mely a méz világpiaci árának alacsonyságából adódhat majd.

A helyzet sajnos Magyarországon sem sokkal fényesebb, Nem volt ugyanis szerencséjük a déli akácra vándorlóknak (méheik csak néhány napon gyűjthettek nektárt), de az északi akác is "belefulladt az esőbe".

A kétségbeejtő akác szezon miatt a magyar méhészek  is áremelésre készülnek.

Kapcsolódó cikk: A méz ára 

Forrás: 
ots.at 2019/5/27 alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógyulás a méhkaptárak tetején

Ősidők óta tudott, hogy a méhek által készített és gyűjtött termékeknek gyógyhatása van. Mindenki előtt ismert, hogy például megfázásos időszakban érdemes sok mézet enni. Egy irányzat szerint, az is gyógyít, ha belélegezzük a méhkaptárak levegőjét. De hogyan tegyük?

Sorsdöntő növénysávok

A beporzóbarát virágzó növénysávok létrehozása segít megfékezni a beporzó rovarok számának csökkenését, viszont az ott összegyűlő rovarok nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve.

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

A petétől a kifejlődő méhekig: hány napos a pete?

Általában ismerjük a házi méh fiasításának főbb fázisait: pete-álca-báb, de kevésbé ismerjük ezeket egyenként. Első körben a méhanya által lerakott petét vizsgáljuk meg.

1 milliárd forintot kapnak a méhészek a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében!

A méhészek a napraforgó virágzás után, július utolsó két hetében nyújthatják be az igényléseiket, a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelethez hasonlóan.

Lehet élet méhek nélkül? Méhek Napja 2020

Beporzók nélkül az élelmiszer-alapanyagok mintegy fele tűnhetne el, és milliók élete kerülhetne veszélybe. Az ENSZ-közgyűlés május 20-át a méhek világnapjává nyilvánította 2017-ben.

Korlátozzuk tavasszal is az atkákat!

Az atka elleni védekezés integrált folyamat, ne hagyjunk ki egyetlen lehetőséget sem. Tavasszal ne használjunk erősebb vegyszereket! Sok méhész kivillázza tavasszal a herefiasítást, ami általánosan elismert tavaszi vegyszermentes védekezés a varroa-atka ellen. Nagyon sok méhész azonban idő hiányában vagy egyéb okok miatt nem él ezzel a lehetőséggel. A timol használata számukra is megoldás lehet.

A nagyvárosi méhészkedést népszerűsíti az agrárminiszter

"Jelentős esemény történt ma az Agrárminisztériumban, hiszen egy családdal bővült az itt lévők létszáma" - mondja Nagy István egy, a közösségi oldalán látható videóban. Az agrárminiszter a nagyvárosi méhészkedést népszerűsítendő, kaptárt helyezett ki az épület teraszára.

A varroa-atka nem csak a méheket fertőzi meg vírusokkal

A varroa-atka 2007/2008-ban került a hawaii Big Island-re, ahol olyan vírusokat találtak darazsakon, melyek főként a méhekben fordulnak elő, és melyeket a varroa-atka közvetít a méhek felé.

Kevés lesz az akácméz 2020-ban

Nem múlhat el sajnos tavasz fagyok nélkül. Idén is, több éjszakán át, hosszantartó fagy volt tapasztalható április első napjaiban, ami a fagyérzékeny akácfák első virágrügyeit tönkretette.