Back to top

Magyarok tartottak lovasbemutatót a brit királyi család előtt

Hortobágyi csikósok részvételével zajlott le idén a hét évtizedes hagyományokra visszatekintő brit lovasrendezvény, a Royal Windsor Horse Show, amelynek a királyi család windsori birtoka adott otthont.

A program szervezői a tavalyi esztendőben, Magyarországon tett látogatásukkor kerültek kapcsolatba a Hortobágyi Nonprofit Kft.-vel, s látva a csikósok bemutatóját úgy döntöttek, meghívják a magyar lovasokat is a Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett eseményre. Noha a csikósok több alkalommal léptek már fel az országhatáron kívül, a tény, hogy a királyi család előtt mutathatták be a magyar lovas hagyományokat, óriási megtiszteltetést jelentett számukra.

Az ötnapos Royal Windsor Horse Show-n öt csikós (Bordás János, Garai János, Garai Lajos, Kosina Péter és Pinczés László), egy Puszta-ötös hajtó (Nagy Gábor), valamint Kassai Lajos ötszörös lovasíjász-világbajnok vett részt tanítványaival Magyarországról.

Helyszíni felkészülésük első napján a műsor rendezőjének instrukciói alapján, a megadott időkorláthoz igazítva kellett kialakítani műsorukat – szakadó esőben, bokáig érő sárban gázolva. Ezt követték a másnapi próbák, valamint a főpróba, amely során a 16 résztvevő csoport egyben, a forgatókönyvnek megfelelően mutatta be műsorát.

A 400 ló és 500 közreműködő kontrollált mozgatása elképesztő szervezettséget kívánt a szervezők részéről, nem beszélve arról, hogy a rendezvény egésze alatt összesen mintegy 4,5 ezer ló volt jelen a helyszínen.

Az esemény alkalmával összesen hat alkalommal tekinthették meg a látogatok a magyarok bemutatóját: három alkalommal a Viktória királynő tiszteletére rendezett 90 perces előadás részeként, háromszor pedig különálló, 15 perces bemutatók alkalmával – mindvégig teltház előtt. A magyarok beszámolója szerint II. Erzsébet királynő fia, Eduárd wessexi gróf személyesen gratulált nekik, miután kétszer is megnézte műsorukat. „Tetszett, hogy milyen nagy a harmónia a lovak és a csikósok között” – mondta.

Az esemény végeztével, Garai Lajos csikós jóvoltából a magyar „küldöttség” ajándékkal készült: egy karikás ostorral, amit Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni nagykövet adott át II. Erzsébet királynőnek. S végül egy kis érdekesség: Windsorban az angol királynő mindössze egy családnak engedélyezte a lovaskocsik üzemeltetését, ennek a kivételes családnak is évszázados hagyománya e mesterség.

A családi vállalkozás legfiatalabb tagja nagyon megörült a magyarokkal való találkozásnak, hiszen kiderült, kizárólag magyar tenyésztésű nóniuszokat használnak fogataikban.

Mint mondta, e fajtát erőteljesebb testfelépítés, nagyobb munkabírás és kitartás jellemzi, mint az Angliában tenyésztett lovakat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Különleges szakestek

Szakestélyt nem csak akkor rendeznek, amikor egy közösség vidám mulatozásra vágyik, a selmeci diákhagyományok őrzése során vannak bizony kötelező alkalmak is. Ezekbe a különleges szakestekbe pillantunk most be.

Egy cirkusz nemet mondott az állatkínzásra

A német Roncalli cirkusz nemet mondott az állatkínzásra és egy nagy igent a technológiára. Élő állatok helyett hologramokkal szórakoztatnak.

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Úttörő megoldás: vertikális farmmal fejlődik a sörfőzde

Noha egyre többször hallani függőleges farmokról, az még az Egyesült Királyságban sem fordult eddig elő, hogy sörfőzéshez használták volna e megoldást. Egy londoni sörfőzde most erre készül, méghozzá epret termesztve ily módon.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

Gabonák a Bibliából

Jön a nyár, az aratás ideje. Manapság már nem kell naponta aggódnunk azon, hogy vajon milyen lesz az idei búzatermés. Gyakran halljuk az időjárás-jelentésekben, hogy „örülhetünk, hétvégén jó időnk lesz, nem fog esni az eső!”, ami legfeljebb a hétvégi, városi kirándulóknak jó hír. Nem volt azonban ez mindig így, különösen nem a bibliai időkben.

Ősi lófajtát őriznek az ország északi szegletében

A hucul fajta legnagyobb magyarországi állományának az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területei szolgálnak otthonául. A jósvafői ménesben zajló tenyésztés fő faladatai közé tartozik a génmegőrzés, a hagyományok ápolása, valamint a sportcélú lóelőállítás is.

A természetvédelem zászlaja alatt versenyeznek lovaikkal

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek az őshonos magyar állatfajták génmegőrzésére. Kiemelt feladatuk a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztése – a fajtát sporteseményeken szerzett tapasztalataikkal igyekszenek tökéletesíteni.