0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Már a szedés napján a pultokra kerül a paradicsom a Bartucz kertészetből

Kiskunfélegyházán 9500 négyzetméteres üvegházban és az 5500 négyzetméteres korszerű fóliablokkban hajtat paradicsomot a Bartucz család. Három közeli termelővel az Auchan áruház legnagyobb beszállítói bogyós paradicsomból.

Az áruház beszerzőivel egyeztetve, 120-130 grammos bogyójú fajtákat termesztenek. Alapvevő elvárás a szép piros szín, jó íz, megfelelő keménység, a jövedelmezőség szempontjából pedig természetesen a nagy termőképesség is fontos. 

Az egész kertészetben december végén, a két ünnep közt ültetik ki a kőzetgyapot-kockákban megneveltetett oltott, kétszáras palántákat. 

A legkorszerűbb technológiával dolgoznak, és az egész telepen biológiai növényvédelmet alkalmaznak, így mindennap frissen szedett, vegyszereket nem „látott” paradicsommal láthatják el a fogyasztókat.

Április elejétől november végéig szednek, ez idő alatt előreláthatóan megközelítik a négyzetméterenkénti 65 kilogrammos hozamot.

A pirosra érett bogyókat, illetve fürtöket közvetlenül a rekeszekbe teszik, és a szedőkocsikra szerelt mérleggel azonnal beállítják a töltősúlyt is. A termés többségét az áruházakban is ládákban, csomagolás nélkül kínálják.

A 9 állandó munkáson kívül a szedéshez további három embert alkalmaznak. Viszonylag állandó csapat dolgozik a telepen, többségében fiatal.

Jó telepvezetőt nehéz találni, kinevelése pedig évekbe telik, szerencsések, hogy egyik fiuk, Gábor folyamatosan veszi át a feladatokat, és a közgazdásznak tanuló fiatalabbik fiú tudása is jól jön majd.  

A két éve önerőből fúratott termálkúttal számottevően csökkent a termesztési költség, a támogatással beszerzett napelemekkel pedig az elektromos áram-felhasználás 30 százalékát váltják ki.

(A Bartucz kertészetről bővebben a Kertészet és Szőlészet 23. számában olvashatnak.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet