Az áruház beszerzőivel egyeztetve, 120-130 grammos bogyójú fajtákat termesztenek. Alapvevő elvárás a szép piros szín, jó íz, megfelelő keménység, a jövedelmezőség szempontjából pedig természetesen a nagy termőképesség is fontos.
Az egész kertészetben december végén, a két ünnep közt ültetik ki a kőzetgyapot-kockákban megneveltetett oltott, kétszáras palántákat.
A legkorszerűbb technológiával dolgoznak, és az egész telepen biológiai növényvédelmet alkalmaznak, így mindennap frissen szedett, vegyszereket nem „látott” paradicsommal láthatják el a fogyasztókat.
Április elejétől november végéig szednek, ez idő alatt előreláthatóan megközelítik a négyzetméterenkénti 65 kilogrammos hozamot.
A pirosra érett bogyókat, illetve fürtöket közvetlenül a rekeszekbe teszik, és a szedőkocsikra szerelt mérleggel azonnal beállítják a töltősúlyt is. A termés többségét az áruházakban is ládákban, csomagolás nélkül kínálják.
A 9 állandó munkáson kívül a szedéshez további három embert alkalmaznak. Viszonylag állandó csapat dolgozik a telepen, többségében fiatal.
Jó telepvezetőt nehéz találni, kinevelése pedig évekbe telik, szerencsések, hogy egyik fiuk, Gábor folyamatosan veszi át a feladatokat, és a közgazdásznak tanuló fiatalabbik fiú tudása is jól jön majd.
A két éve önerőből fúratott termálkúttal számottevően csökkent a termesztési költség, a támogatással beszerzett napelemekkel pedig az elektromos áram-felhasználás 30 százalékát váltják ki.
(A Bartucz kertészetről bővebben a Kertészet és Szőlészet 23. számában olvashatnak.)