A szabadföldi szamóca – amit mi, magyarok eperként ismerünk – mostanában kerül a piacra nagyobb tételben; sajnos a mostani időjárás nem kedvez neki – mondta az InfoRádióban Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti osztályának vezetője.
„Nagyon nehéz lesz a minőséget megóvni, és a csomagolás sem segít” – tette hozzá.
Egyelőre nem tudni pontosan, mennyi fog kiesni az össztermésből, de a szakember azzal számol, hogy jó esetben is búcsút kell inteni a szamócatermés harmadának.
„Pillanatnyilag elég jó minőség van, mert a fóliaházak alól jó szamóca kerül a piacra, de nyilvánvalóan a kereslet miatt elég komoly ára van” – vélekedett a kamarai osztályvezető.
Érdekes ugyanakkor, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok most, a magyarországi szamócaszezon közepén hoznak be importot is, aminek nem tudni, mi lesz a vége.
Számításai szerint június közepéig lehet kapni magyar szamócát a boltokban. A szamócának most száraz és napos időjárás kéne, de nem hőség. A szakember figyelmeztet, a korai cseresznye minőségén is sokat rontott a csapadékos idő.
egy fedett helyszínen intenzív termelésre kell átállni” – tette hozzá. A cseresznyének ugyanolyan idő kéne, mint a szamócának.