0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csúnyán elveri az eső a magyar epret, és ez még nem minden

Idén a hazai epertermés egyharmada is kieshet, amennyiben folytatódik a csapadékos időjárás - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti osztályának vezetője, Mártonffy Béla. A cseresznyére is rájár a rúd.

A szabadföldi szamóca – amit mi, magyarok eperként ismerünk – mostanában kerül a piacra nagyobb tételben; sajnos a mostani időjárás nem kedvez neki – mondta az InfoRádióban Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti osztályának vezetője.

„Nagyon nehéz lesz a minőséget megóvni, és a csomagolás sem segít” – tette hozzá.

Egyelőre nem tudni pontosan, mennyi fog kiesni az össztermésből, de a szakember azzal számol, hogy jó esetben is búcsút kell inteni a szamócatermés harmadának.

„Pillanatnyilag elég jó minőség van, mert a fóliaházak alól jó szamóca kerül a piacra, de nyilvánvalóan a kereslet miatt elég komoly ára van” – vélekedett a kamarai osztályvezető.

Érdekes ugyanakkor, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok most, a magyarországi szamócaszezon közepén hoznak be importot is, aminek nem tudni, mi lesz a vége.

Számításai szerint június közepéig lehet kapni magyar szamócát a boltokban. A szamócának most száraz és napos időjárás kéne, de nem hőség. A szakember figyelmeztet, a korai cseresznye minőségén is sokat rontott a csapadékos idő.

„A koraiak egyre-másra repednek, ezt már a kollégák folyamatosan jelzik. Később már jobb körülményekkel lehet számolni. Az lesz a megoldás, hogy

egy fedett helyszínen intenzív termelésre kell átállni” – tette hozzá. A cseresznyének ugyanolyan idő kéne, mint a szamócának.

Forrás: Inforádió