0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Itt a nyár

Május végére feltöltődtek nedvességgel a talajok, és most az érési folyamatoknak és a növényvédelmi munkáknak egyaránt egy melegebb, naposabb időjárású periódus kedvezne. A meteorológiai nyár beköszöntével a nyári meleg és a napsütés is megérkezett a hétvégén, és a folytatásban is marad a nyári idő, de záporokra, zivatarokra sokfelé számítani lehet.

A múlt hét második felében még csütörtökön esett az ország északi részén jelentős mennyiségű, 10-25 mm csapadék – elemez a met.hu. Péntektől csökkent a csapadékhajlam, pénteken és szombaton főként délen és nyugaton, majd vasárnap ismét többfelé fordultak elő záporok, zivatarok, de ezekből területi átlagban már csak kisebb mennyiség hullott.

A talajokfelszíne továbbra is igen nedves, sáros, a felső 50 cm nedvességtartalma az ország nagy részén 85% fölötti. Az Alföld déli megyéiben, de a Tisza környékén északabbra is sokfelé jelent meg belvíz.

A májusi csapadékösszeg a megelőző hónapok aszályos időjárása után országszerte jóval a sokéves átlag fölött alakult. A legtöbb, 150 mm fölötti mennyiség a Zalaegerszeg – Budapest – Miskolc vonal környezetében, illetve foltokban a déli országrészben esett, míg 100 mm alatt alakult az összeg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék egyes tájain. Ez a nagy mennyiségű csapadék életmentőnek bizonyult a korai aszályt követően, ugyanakkor az őszi vetésű kultúrákban a szárazság okozta károkat nem tudta helyreállítani. A talajok alsóbb rétegei is feltöltődtek nedvességgel, pótlódott a korábbi hiány.

Az őszi vetésű kalászosok a virágzás, a káposztarepce a magképződés fenológiai fázisában jár. A meleg időben várhatóan az eddig vontatottan fejlődött napraforgó és kukorica növekedése is felgyorsul, ugyanakkor a gyomok eddig is gyors fejlődése is fokozódik. Az egyre zártabb növényi állományok magas páratartalmú mikroklímája a gombás megbetegedéseknek igen kedvez, a növényvédelmi munkák kulcsfontosságúak ebben az időszakban.

Aszályos körülmények uralkodtak ősszel és most áprilisban is, ami a Kisalföld területén kevésbé volt kritikus, mint a homokos talajú Kiskunságban. Ezekben az időszakokban nagyon száraz volt a talaj, nem tudott kikelni, majd fejlődni a növény. A későbbi esők ezt az elmaradást már nem tudták korrigálni.

A hőmérséklettel az elmúlt hetek hűvösebb időjárása ellenére sincs komoly probléma,

az enyhe őszi, és kora tavaszi időnek köszönhetően az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár, bár a napi középhőmérsékletek május eleje óta jellemzően az ideális értékek alatt maradtak.

Mi vár ránk?

Az előttünk álló héten jellemzően napos időre van kilátás gomolyfelhőkkel, melyekből a hét első felében többfelé, majd péntektől kevesebb helyen kell záporokra, zivatarokra számítani.

A csapadék zivataros jellegéből adódóan nagyobbak lesznek a területi különbségek, de a heti csapadékösszeg területi átlagai 5 és 25 mm között várhatók.

A szél főként a déli, kora délutáni órákban valamint zivatarfelhők környezetében akadályozza a növényvédelmi munkákat. A legmelegebb órák hőmérséklete többnyire 23 és 28 fok között alakul. A záporokkal, zivatarokkal érintett területeken továbbra is magas marad a páratartalom.

Az időjárási adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja

Forrás: met.hu