Back to top

Fókuszban a vidék, több pénz az élelmiszeriparba

Nehéz ma pontos statisztikai adattal szolgálni, hány ember foglalkozik hazánkban mezőgazdasággal. Egy biztos, a magyar lakosság döntő többsége vidékhez kötődik. Erre fűzte fel a „Középpontban a magyar vidék” című tanácskozás előadásait az OrientPress Hírügynökség a Magyar Döntéshozói Think Tank (Kihívás) konferencia-sorozatának legutóbbi állomásán.

A budapesti esemény szakmai támogatója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, míg média támogatója a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt.

Fotó: viniczai

Mint Kis Miklós, az AM vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, a Vidékfejlesztési Programban rendelkezésre álló keretek kvázi már kimerültek. Ennek ellenére – az eddigi tapasztalatok alapján – 110 százalékra tervezték a büdzsét, ugyanis az elszámoláskor derül ki, hogy sokan nem minden tételt írnak be, s nem szeretnék, ha a végén megmaradnának pénzösszegek.

A munkahelyteremtés, a környezetkímélő gazdálkodás, a vidéki infrastruktúra fejlesztése mellett nagy hangsúlyt helyeztek az élelmiszeripari ágazat támogatására.

Ezzel is szeretnék a 90-es években koncepció nélkül lezajlott privatizáció okozta károkat helyrehozni, az ágazat versenyképességét növelni. Nem véletlen, hogy a rendelkezésre álló – és eddig odaítélt – 113 milliárd forint mellé a nyáron újabb 50 milliárdot csoportosítanak át. És ebben nem szerepel a borágazat. „A beruházásoknál érdemes a kétszeres összeget figyelembe venni, mivel 50 százalékos támogatásokról van szó” - hívta fel a figyelmet az államtitkár, hogy így számolva már jelentős fejlesztésekről beszélhetünk.

Kis Miklós
Fotó: viniczai
A szakember a formálódó uniós támogatásokról elmondta, bár 2020-tól datálódik, de a végrehajtási utasítások várhatóan 6-8 hónapos késésekkel jelennek meg, s az első valós pénzre inkább csak 2022-ben számíthatunk. A beruházásoknak, fejlesztéseknek addig sem szabad megállniuk, így a folyamatban lévő pályázatokat saját forrásból rendezi a kormány.

Papp Gergely
Fotó: viniczai
A tanácskozáson a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Papp Gergely számolt be az "Erősödő agrár- és élelmiszergazdaság, jólétében gyarapodó vidék" címet viselő programjavaslatról. Ezt a dokumentumot nem véletlenül nem nevezik stratégiának. Nem az ágazatokat veszik sorra, és nem prognosztizálnak, hogy várhatóan mi történik majd a következő évtizedekben.

Ehelyett a fejlődést akadályozó tényezőket próbálják feltérképezni és beazonosítani, és ami még ennél is fontosabb, megoldási javaslatokat kínálnak.

Ezek megvalósítása több éves tudatos munkát igényel, azonban hosszú távra előrevetítheti a magyar agrár- és élelmiszer-gazdaság fejlődését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Újabb könnyítések segítik az erdősültség növelését

Az Agrárminisztérium a szakma elvárásaihoz igazította a facsemete-minősítés és forgalmazás feltételeit, hogy ezzel is hozzájáruljon az erre az évre tervezett 6000 hektárnyi új erdő telepítéséhez.

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

Új jövedelempótló támogatást igényelhetnek a méhészek

A mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészek számára. A magyar méhágazat ebben az évben külön figyelmet kap, 2019 a beporzók éve.

Marad az orosz élelmiszer-embargó

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő év végig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót hétfőn aláírt rendeletében.

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó - mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.

Új borpiaci intézkedések: zöldszüret és borlepárlás

Európai szinten egy komolyabb borpiaci válság előjelei érzékelhetők, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. A helyzet kezelésére ezért a szaktárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését segítik.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.

Hatékony a jégkármérséklő-rendszer

Az eddigi káradatok igazolják a jégkármérséklő-rendszer hatékonyságát, nagyságrendekkel csökkent a jégkár a mezőgazdaságban - közölte az agrárminiszter írásos válaszában Magyar Zoltán országgyűlési képviselő kérdésére.