Back to top

Fókuszban a vidék, több pénz az élelmiszeriparba

Nehéz ma pontos statisztikai adattal szolgálni, hány ember foglalkozik hazánkban mezőgazdasággal. Egy biztos, a magyar lakosság döntő többsége vidékhez kötődik. Erre fűzte fel a „Középpontban a magyar vidék” című tanácskozás előadásait az OrientPress Hírügynökség a Magyar Döntéshozói Think Tank (Kihívás) konferencia-sorozatának legutóbbi állomásán.

A budapesti esemény szakmai támogatója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, míg média támogatója a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt.

Fotó: viniczai

Mint Kis Miklós, az AM vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, a Vidékfejlesztési Programban rendelkezésre álló keretek kvázi már kimerültek. Ennek ellenére – az eddigi tapasztalatok alapján – 110 százalékra tervezték a büdzsét, ugyanis az elszámoláskor derül ki, hogy sokan nem minden tételt írnak be, s nem szeretnék, ha a végén megmaradnának pénzösszegek.

A munkahelyteremtés, a környezetkímélő gazdálkodás, a vidéki infrastruktúra fejlesztése mellett nagy hangsúlyt helyeztek az élelmiszeripari ágazat támogatására.

Ezzel is szeretnék a 90-es években koncepció nélkül lezajlott privatizáció okozta károkat helyrehozni, az ágazat versenyképességét növelni. Nem véletlen, hogy a rendelkezésre álló – és eddig odaítélt – 113 milliárd forint mellé a nyáron újabb 50 milliárdot csoportosítanak át. És ebben nem szerepel a borágazat. „A beruházásoknál érdemes a kétszeres összeget figyelembe venni, mivel 50 százalékos támogatásokról van szó” - hívta fel a figyelmet az államtitkár, hogy így számolva már jelentős fejlesztésekről beszélhetünk.

Kis Miklós
Fotó: viniczai
A szakember a formálódó uniós támogatásokról elmondta, bár 2020-tól datálódik, de a végrehajtási utasítások várhatóan 6-8 hónapos késésekkel jelennek meg, s az első valós pénzre inkább csak 2022-ben számíthatunk. A beruházásoknak, fejlesztéseknek addig sem szabad megállniuk, így a folyamatban lévő pályázatokat saját forrásból rendezi a kormány.

Papp Gergely
Fotó: viniczai
A tanácskozáson a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Papp Gergely számolt be az "Erősödő agrár- és élelmiszergazdaság, jólétében gyarapodó vidék" címet viselő programjavaslatról. Ezt a dokumentumot nem véletlenül nem nevezik stratégiának. Nem az ágazatokat veszik sorra, és nem prognosztizálnak, hogy várhatóan mi történik majd a következő évtizedekben.

Ehelyett a fejlődést akadályozó tényezőket próbálják feltérképezni és beazonosítani, és ami még ennél is fontosabb, megoldási javaslatokat kínálnak.

Ezek megvalósítása több éves tudatos munkát igényel, azonban hosszú távra előrevetítheti a magyar agrár- és élelmiszer-gazdaság fejlődését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emlékezés mellett a mai termelőkről sem szabad megfeledkezni

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapját, szeptember 17-ét a földművesek emléknapjává nyilvánítja. Az erről szóló országgyűlési határozat indoklása szerint ezen a napon „arról a földműves-társadalomról emlékezünk meg, amely jó- és balsorsában egyaránt készen áll a haza szolgálatára”.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

A kuvasz kulturális örökségünk része

A kuvasz egy igazi kincs, egy örökség, amelyet őseinktől kaptunk – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter a Nemzetközi Kuvasz Tenyésztési Konferencián, szombaton Tápiószentmártonban.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Minőségi tenyészállatok seregszemléje a Kaposvári Állattenyésztési Napokon

A folyamatos piaci kihívások között is színvonalas magyar állattenyésztői munka sikere valamennyiünk számára fontos. Ezért az agrártárca támogatásokkal is segíti az ágazatot, hogy a rendkívül erős nemzetközi versenyben helyt tudjon állni – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, a XIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóünnepségén, Kaposváron.

Akadályversenyen ismerkedtek az iskolások az év emlősével

Az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum égisze alatt működő Vadonleső Program tíz éve indult el a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer társadalmi alprogjamjaként.

A fiatalítás és a generációváltás is a célja az OMÉK szakmai programjainak

A szakmának is változatos programokat kínál a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely a kiállítás négy napja alatt számos konferenciának és szakmai előadásnak biztosít helyszínt.

Az őshonos fajták megőrzése közös érdekünk

Az őshonos fajok és fajták nemzeti örökségünk részei, éppen ezért a kormány kiemelt feladatként tekint génjeik megőrzésére. Minderről Rácz András környezetügyért felelős államtitkár beszélt a témáról szóló konferencián, a KÁN nulladik napján.

Tenyészbika támogatási program: lehetőség a minőségi javulásra

A legfőbb cél évek óta a minőségi előrelépés húshasznú szarvasmarhákat tenyésztőknél, ez most az új támogatási formának köszönhetően meg is valósulhat. A tenyésztők nagy lehetőséget látnak a programban.