0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Leállt a csokigyártás: sztrájkolnak a világ legnagyobb Nutella gyárában

Immár hatodik napja sztrájkolnak a világ legnagyobb Nutella gyárában a munkavállalók bérköveteléseik nyomatékosítására, mogyorókrémet alig, Kinder Buenót pedig egyáltalán nem gyártanak múlt hét kedd óta - közölték szakszervezeti források.

Fabrice Canchel, a Munkaerő (FO) nevű szakszervezet képviselője elmondta, hogy 160 munkavállaló lépett sztrájkba a Ferrero olasz édességgyártó csoportnak az észak-franciaországi Villers-Écalles településen lévő gyárában.

A Kinder Bueno csokik gyártását teljes egészében leállították, míg a Nutella négy gyártósorából egy működik 20 százalékos kapacitással.

Múlt hét kedd óta nem engedik se be, se ki a kamionokat a gyárból, így már kezd hiány kialakulni a gyártáshoz szükséges alapanyagokból.

Fabrice Canchel elmondta, hogy a szokásos éves bértárgyalásokon 4,5 százalékos béremelést, valamint munkavállalóként 900 eurós bónuszt kértek a munkaadótól. A vállalat vezetése viszont mindössze 0,4 százalékos emelést javasolt a munkakörülményeik romlására is panaszkodó dolgozóknak. 

A Villers-Écalles-i üzemben 400 ember dolgozik, naponta 600 ezer üveg mogyorókrémet állítanak elő, ami a világ termelésének egynegyedét jelenti. 

A Ferrero a világ harmadik legnagyobb édességgyártó vállalata, olyan közismert termékeket gyárt, mint például a Nutella, a különböző Kinder-csokik, a Mon Chéri, a Ferrero Rocher, a Tic Tac, a Raffaelo és a Duplo. 

Az utóbbi tíz év alatt a cég megduplázta árbevételét, ami a tavaly augusztus 31-én befejeződött pénzügyi évben 10,7 milliárd eurót tett ki. A társaság öt kontinensen 25 gyárat működtet, termékeit több mint 170 országban árusítják.

Forrás: MTI