0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Növényvédelmi előrejelzés – Erősen rajzik az almamoly

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból a kártevők és a betegségek egyaránt fokozott figyelmet érdemelnek.

Nem csökken a csonthéjasok moníliás megbetegedésének veszélye, most is sorra jelennek meg a frissen elhalt vesszők és hajtások a meggyen, cseresznyén, őszibarackon és kajszin. Az elhalt részeket a fákban történő terjedés megakadályozása érdekében le kell vágni és meg kell semmisíteni. Kajszin látványosan előretört a sztigminás levéllikasztó betegség, a megbetegedés veszélye egyúttal érinti a többi csonthéjas növényt is. Ha tartósan fennáll a párás, nedves időjárási periódus, megbetegedhetnek a terméskezdemények is.

A hűvös idő ismét előhozta az őszibarack tafrinás levélfodrosodás friss fertőzésének tüneteit, főként a sárgahúsú fajtákon és a nektarinokon.

A betegség megfertőzheti a gyümölcskezdeményeket is.

A betegségek mellett figyeljünk a kártevőkre is: folyamatosan repül a feromoncsapdákba a keleti gyümölcsmoly, de megjelentek a barackmoly-imágók is. Mindezt figyelembe kell venni az aktuális védekezési teendőknél.

Erősen rajzik az almamoly. A korábbi mérsékelt repülés most igen intenzívvé vált, a napi fogás helyenként eléri az 50 darabot is.

A fénycsapdák fogási anyagában megjelentek az amerikai fehér szövőlepke idei első imágói. Már évek óta feltűnően megszaporodott a hernyók által fertőzött „hernyófészkes” fák száma, pedig korábban erre alig volt példa a gyümölcsösökben és az út menti fákon. Figyeljünk az első hernyófészkekre.

A korábbi hűvös időjárás miatt eléggé heterogén a szőlő fejlettsége. A leveleken gyakori a szőlőlevél- és gubacsatka-fertőzés tünete. Az atkás tünetek mellett feltűntek a kígyóaknás szőlőmoly kárképei is, illetve a feromoncsapdák fogják a szőlőiloncát is.

A betegségek közül egyaránt időszerű a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás elleni kombinált védelem.

Dión a már korábban megjelent szemölcsös és nemezes gubacsatka mellett a leveleken levélbarkók rágásnyomai figyelhetők meg. Az erős almamolyrajzás immár a dió terméskezdeményeit is veszélyezteti.

A melegedő idővel ismét aktivizálták magukat a zöld és az ázsiai márványospoloskák. Tojásrakásukat hamarosan követi majd az első lárvák megjelenése és károsításuk kezdete.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet