Back to top

Zsigó Róbert: jön a nemzeti védjegy

A hazai piac védelme, illetve a minőségi élelmiszerek kivitelének növelése érdekében létre szeretnének hozni egy hatóság által garantált állami védjegyet - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kedden Budapesten a közelgő, június 7-i Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Ez az új védjegy egy olyan, hazai, biztonságos, jó minőségű termékeket jelölő szimbólum lenne, amely a vásárlók felé is hiteles és valódi garanciát biztosít. Emlékeztett arra is, hogy tavaly a Nébih weboldalán elérhetővé vált egy védjegy tudástár, ahol minden bejegyzett védjegy egy helyen megtalálható, ellenőrizhető.

Az Élelmiszerbiztonsági Világnap fő üzenete, hogy az élelmiszerlánc egyben felelősségi láncolat is. Egy biztonságos termék is okozhat ugyanis megbetegedést, ha nem megfelelően bánunk vele.

„E gondolat mentén az első Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából azt szeretnénk bemutatni, hogy maguk a fogyasztók, hogyan védhetik meg leginkább az egészségüket” – emelte ki Zsigó Róbert. Ennek szemléltetéséhez a campylobacteriosist választották, amely az egyik leggyakoribb élelmiszer-eredetű fertőzés nemcsak hazánkban, de egész Európában is. Egy, a világnapra készített kisvideóval szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy ezek a baktériumok szabad szemmel nem láthatóak, de jelen vannak, ezért nem mindegy, hogy otthon hogyan készítjük az ételeinket. A Nébih egy videót is készített ebből az alkalomból: csirkeételek és saláta elkészítésén keresztül térnek ki a helyes kézmosásra, a vágódeszkák megfelelő használatára, az alapanyagok helyes előkészítésére, a keresztszennyeződés fogalmára, illetve a megfelelő hőkezelésre.

A világnap alkalmából a Nébih „Vásárolj okosan!” címmel egy kiadvánnyal is készült. Ezzel elsősorban arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy

már az élelmiszerekkel való első találkozásunkkor, a vásárláskor, mi magunk, vásárlóként, fogyasztóként sokat tehetünk az élelmiszer-biztonságért.

Ezenkívül a hivatal megújítja és jelentősen bővíti videós tartalmait: "Nébih mondja" főcímmel folyamatosan jelentkezik új, korszerű, hiteles ismeretterjesztő, szemléletformáló kisfilmekkel.

Az élelmiszerbiztonság kiemelt helyet foglal el a kormány prioritásai között, de az emberek számára is fontos: reprezentatív felmérések szerint a magyar emberek számára az egészség után az élelmiszerbiztonság a legfontosabb kérdés. Az utóbbi évek legfontosabb eredményei között a Nébih 2012-es megalapítását, majd a 2013-ban elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát említette. Szinte a Nébih-hel egyidő a hivatal Zöldszám-szolgáltatása.

Ennek segítségével az állampolgárok gyorsan és ingyenesen jelezhetik, közvetlenül a hatóság felé, ha valamilyen élelmiszerláncbiztonsági problémát tapasztalnak.

A szolgáltatás ismertsége folyamatosan nő. 2018-ban több, mint 10.000 megkeresés érkezett a Zöldszámon keresztül, amelyből 2.069 minősült közérdekű bejelentésnek – ismertette az államtitkár. Emlékeztetett arra is, hogy a Nébih-en belül 2012 őszén megalakult a csalások, hamisítások felderítésére specializálódott, gyors reagálású, operatív egység, a Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Ez megalakulása óta több mint 3000 ellenőrzést végzett, amelynek keretében összesen 15.285 tonna termék tételt vont ki a forgalomból, 1.283 esetben szabott ki bírságot, több mint 1,6 milliárd forintértékben.

Zsigó Róbert kitért az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetésére is; ezt 2012 óta kell fizetniük az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak. A díj többek között lehetővé teszi a pénzügyi terhek arányosabb megoszlását az élelmiszerlánc szereplői között. A Nébih a felügyeleti díj 10 százalékát kötelezően fejlesztésekre fordítja. A fennmaradó összeg 60%-a a megyei kormányhivatalok bevétele a területi igazgatás működtetése érdekében, 40 százaléka pedig a Nébih működését, ellenőrzési, tudásmenedzsment feladatait támogatja.

Úgy vélte, az élelmiszerlánc-biztonság érdekében a felkészült vállalkozások és a szigorú, következetes hatóság mellett a tudatos vásárlóknak is fontos szerepe van.

Ennek érdekében a Nébih több mint féltucat szemléletformáló kampányt indított. Az élelmiszerlánc egyik kiemelt területe a közétkeztetés, ahol mintegy 1,5-2 millió embert látnak el naponta. A közétkeztetés helyzetének javítása érdekében a Nébih 2015-ben indította el a Minőségvezérelt Közétkeztetés Programot. A vásárlói tudatosság és az élelmiszerminőség növelése érdekében tavaly az élelmiszerláncban rejlő legfontosabb veszélyekről online adatbázis indult. A „Veszélyzóna” nevű, elektronikus formában elérhető adatbázis (portal.nebih.gov.hu/veszelyzona) rövid, közérthető formában tartalmazza az egyes veszélyek leírását.

A június 7-i Élelmiszerbiztonsági Világnapról a Magyar Mezőgazdaság június 5-én megjelenő számában részletes összeállítást olvashatnak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

A rizs csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás hatalmas népegészségügyi probléma. Ha nem kezelik idejében, látási problémáktól a szívbetegségen át a vesebetegségig rengeteg egészségügyi kockázata lehet.

Az élelmiszergazdaságról és közbeszerzésekről tárgyalt a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

Az élelmiszergazdaság erősítése és a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, gyorsítása volt a központi téma a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) csütörtöki ülésén - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követő budapesti sajtótájékoztatón.

Már elektronikusan is beadhatók a halgazdálkodási szakterület kérelmei, bejelentései

Július 8-ától már elektronikusan is benyújthatják a halgazdálkodásban érintett szereplők a halgazdálkodási szakterülettel kapcsolatos kérelmeiket, bejelentéseiket a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül.

Egy kenyéren vagyunk – a búzaösszeöntés az összefogást jelképezi

A Szarvasi Szárazmalom udvarán tartották csütörtökön a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program sajtótájékoztatóját. Július 31-én a Kárpát-medencei magyar gazdák által felajánlott búza összeöntésének Szarvas lesz a helyszíne, és ebben a lóvontatású szárazmalomban őrlik meg egy részét. A lisztadományokat – az eddigiekhez hasonlóan – rászorulók között osztják majd szét.

Segíthet a nyers tej az allergia megelőzésében?

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy aki kora gyermekkorában feldolgozatlan tehéntejet iszik, az védetté válik az allergiás tünetekért felelős E-immunglobulinok kialakulásával szemben. Egy új osztrák kutatás szerint egy tehéntejben is előforduló fehérje, a béta-laktoglobulin kulcsszerepet játszik az allergiák kialakulását megelőző, úgynevezett „farmhatásban”.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

Okos talajgazdálkodás – Központi talajadatbázis jöhet létre Magyarországon

A fenntartható talajgazdálkodásról tartott online konferenciát szerdán a budapesti Holland Nagykövetség és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület. Az előadók konkrét példák és a szabályozási mellett a termelési oldal bemutatásával keresték a választ arra, hogy hogyan lehet visszaállítani a túlhasznált termőföld minőségét, valamint, hogy hogyan lehet megóvni a talajt.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.