Back to top

Zsigó Róbert: jön a nemzeti védjegy

A hazai piac védelme, illetve a minőségi élelmiszerek kivitelének növelése érdekében létre szeretnének hozni egy hatóság által garantált állami védjegyet - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kedden Budapesten a közelgő, június 7-i Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Ez az új védjegy egy olyan, hazai, biztonságos, jó minőségű termékeket jelölő szimbólum lenne, amely a vásárlók felé is hiteles és valódi garanciát biztosít. Emlékeztett arra is, hogy tavaly a Nébih weboldalán elérhetővé vált egy védjegy tudástár, ahol minden bejegyzett védjegy egy helyen megtalálható, ellenőrizhető.

Az Élelmiszerbiztonsági Világnap fő üzenete, hogy az élelmiszerlánc egyben felelősségi láncolat is. Egy biztonságos termék is okozhat ugyanis megbetegedést, ha nem megfelelően bánunk vele.

„E gondolat mentén az első Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából azt szeretnénk bemutatni, hogy maguk a fogyasztók, hogyan védhetik meg leginkább az egészségüket” – emelte ki Zsigó Róbert. Ennek szemléltetéséhez a campylobacteriosist választották, amely az egyik leggyakoribb élelmiszer-eredetű fertőzés nemcsak hazánkban, de egész Európában is. Egy, a világnapra készített kisvideóval szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy ezek a baktériumok szabad szemmel nem láthatóak, de jelen vannak, ezért nem mindegy, hogy otthon hogyan készítjük az ételeinket. A Nébih egy videót is készített ebből az alkalomból: csirkeételek és saláta elkészítésén keresztül térnek ki a helyes kézmosásra, a vágódeszkák megfelelő használatára, az alapanyagok helyes előkészítésére, a keresztszennyeződés fogalmára, illetve a megfelelő hőkezelésre.

A világnap alkalmából a Nébih „Vásárolj okosan!” címmel egy kiadvánnyal is készült. Ezzel elsősorban arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy

már az élelmiszerekkel való első találkozásunkkor, a vásárláskor, mi magunk, vásárlóként, fogyasztóként sokat tehetünk az élelmiszer-biztonságért.

Ezenkívül a hivatal megújítja és jelentősen bővíti videós tartalmait: "Nébih mondja" főcímmel folyamatosan jelentkezik új, korszerű, hiteles ismeretterjesztő, szemléletformáló kisfilmekkel.

Az élelmiszerbiztonság kiemelt helyet foglal el a kormány prioritásai között, de az emberek számára is fontos: reprezentatív felmérések szerint a magyar emberek számára az egészség után az élelmiszerbiztonság a legfontosabb kérdés. Az utóbbi évek legfontosabb eredményei között a Nébih 2012-es megalapítását, majd a 2013-ban elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát említette. Szinte a Nébih-hel egyidő a hivatal Zöldszám-szolgáltatása.

Ennek segítségével az állampolgárok gyorsan és ingyenesen jelezhetik, közvetlenül a hatóság felé, ha valamilyen élelmiszerláncbiztonsági problémát tapasztalnak.

A szolgáltatás ismertsége folyamatosan nő. 2018-ban több, mint 10.000 megkeresés érkezett a Zöldszámon keresztül, amelyből 2.069 minősült közérdekű bejelentésnek – ismertette az államtitkár. Emlékeztetett arra is, hogy a Nébih-en belül 2012 őszén megalakult a csalások, hamisítások felderítésére specializálódott, gyors reagálású, operatív egység, a Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Ez megalakulása óta több mint 3000 ellenőrzést végzett, amelynek keretében összesen 15.285 tonna termék tételt vont ki a forgalomból, 1.283 esetben szabott ki bírságot, több mint 1,6 milliárd forintértékben.

Zsigó Róbert kitért az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetésére is; ezt 2012 óta kell fizetniük az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak. A díj többek között lehetővé teszi a pénzügyi terhek arányosabb megoszlását az élelmiszerlánc szereplői között. A Nébih a felügyeleti díj 10 százalékát kötelezően fejlesztésekre fordítja. A fennmaradó összeg 60%-a a megyei kormányhivatalok bevétele a területi igazgatás működtetése érdekében, 40 százaléka pedig a Nébih működését, ellenőrzési, tudásmenedzsment feladatait támogatja.

Úgy vélte, az élelmiszerlánc-biztonság érdekében a felkészült vállalkozások és a szigorú, következetes hatóság mellett a tudatos vásárlóknak is fontos szerepe van.

Ennek érdekében a Nébih több mint féltucat szemléletformáló kampányt indított. Az élelmiszerlánc egyik kiemelt területe a közétkeztetés, ahol mintegy 1,5-2 millió embert látnak el naponta. A közétkeztetés helyzetének javítása érdekében a Nébih 2015-ben indította el a Minőségvezérelt Közétkeztetés Programot. A vásárlói tudatosság és az élelmiszerminőség növelése érdekében tavaly az élelmiszerláncban rejlő legfontosabb veszélyekről online adatbázis indult. A „Veszélyzóna” nevű, elektronikus formában elérhető adatbázis (portal.nebih.gov.hu/veszelyzona) rövid, közérthető formában tartalmazza az egyes veszélyek leírását.

A június 7-i Élelmiszerbiztonsági Világnapról a Magyar Mezőgazdaság június 5-én megjelenő számában részletes összeállítást olvashatnak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar réteg kiszáradása miatt tűzveszély alakult ki. 2019. június 14-től öt megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

Egész szezonban kötelező védekezni a parlagfű ellen

Fontos változás, hogy az idei évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák.

Marokkó lesz a 79. OMÉK díszvendége

A szeptember 26. és 29. között megrendezendő, immár 79. OMÉK középpontjában az élelmiszeripar és a modernizáció áll majd. Díszvendége pedig a szintén jelentős mezőgazdasági múlttal és komoly fejlődési lehetőségekkel rendelkező Marokkó lesz, jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

Több mint kétmilliárdos fejlesztés a veszprémi sajtgyárban

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre veszprémi üzemében a Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.