Back to top

Tradíciókon alapuló jövő

Az Európai Állami Ménesek Szövetsége (ESSA – European State Studs Association), melynek 23 európai állami ménes a tagja, minden évben más országban tartja éves közgyűlését. Idén az a megtiszteltetés ért, hogy a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. adhatott otthont a találkozónak május 22–24. között.

Kilenc ország tizenhárom állami ménese képviseltette magát, ami igen jelentős részvételnek számít. A rendezők kitettek magukért, hiszen a konferencia szervezésén felül változatos bemutatókkal is színesítették az ide látogatott képviselők programját.

Fotó: Somogyvári Anett
A közgyűlés szakmai programja csütörtökön és pénteken délelőtt zajlott, ott vitatták meg a 2018. évi tevékenységek és a jövőbeli közös munka terveit, a svájciak pedig előadást tartottak a küllemi bírálat számítógépes támogatásáról. Az alapvetően zártkörű közgyűlés néhány nyilvános döntésének egyike, hogy a fiatal szakemberek továbbképzésére Erasmus+ program indul, valamint, hogy

indítványozzák az állami ménesek felvételét az UNESCO kulturális világörökség listájára, a ménesi hagyományokra helyezve a hangsúlyt.

Hiszen ha az emberek nem ismerik az értékeket, azok elfelejtődnek – hangzott el. Pap István Tibor vezérigazgató a ménes múltjáról és jelenéről tartott előadást, melyet nagy érdeklődés övezett.

Fotó: Somogyvári Anett
A szakmai vendégeket elbűvölte az őket fogadó történelmi környezet és udvarias vendéglátás. Csütörtökön délután a ménes bemutatására került sor, látványos elemekkel tarkítva. A Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának bemutatója nyitotta a délutáni programot a versenypályán, ezt követően a 20. majori ménesben található gidrán és nóniusz állománnyal ismerkedhettek meg a résztvevők. A ménesudvarban az új négy évszakos pályán a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium belovagló osztályának munkájáról külföldi szakértők is elismerően vélekedtek. Ezt követően hat fedezőmént vezettek fel, magyar sportló, gidrán és nóniusz fajtákból, illetve két ígéretes fiatal sportló díjugrató munkáját nézte meg a közönség a patinás fedeles lovardában. A program csúcspontjaként a nóniusz ötös fogat nyolc huszár kíséretében vonult be a ménesudvarba.

Fotó: Somogyvári Anett
Az ESSA elnöke, Astrid von Velsen elismerését fejezte ki. Elmondta, hogy az idei találkozó helyszínéül szolgáló ménesbirtok tökéletes választás volt, mert a lótenyésztés távolba nyúló, ma is élő hagyományainak, a hatékony mezőgazdasági munkának, illetve az elkötelezett személyzetnek köszönhetően Mezőhegyes kiváló példája a jól működő állami ménesnek, a hagyomány és az innováció együttesének – vagyis annak, hogy miként lehet a történelmi örökséget megtölteni élettel, az évszázadok által formált csodálatos épített és természeti környezetben. Astrid von Velsen Lázár János kormánybiztosnak is köszönetét fejezte ki a csodálatos programért és a vendéglátásért.

Pap István Tibor vezérigazgató rövid interjúban így foglalta össze a találkozót:

Fotó: Somogyvári Anett
„A 2004-es privatizáció utáni időben indult Bábolnán az ESSA, akkor még nem tudtuk, hogy egyáltalán életben marad-e a mezőhegyesi ménes vagy sem. Most pedig, amikor ismét Magyarország adott otthont a rendezvénynek, arról tudtam beszámolni, hogy a magyar állam rendezte a ménes helyzetét, visszavásárolta a privát céget és jelenleg tízezer hektár áll a lótenyésztés mögött. Az árbevételünk pedig hatmilliárd forint, ebből egymilliárdnyi eredményt tudunk realizálni, a költségek levonásával még mindig marad 3-400 millió forintos adózott eredményünk. Ez nagyon erős hátteret teremt a lótenyésztésnek. Ilyen szempontból az európai állami ménesek legáltalánosabb problémája – hogy miből tartják fent magukat – a mi modellünkben megoldódott.” (x)

Forrás: 
Pegazus

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészek figyelem: változtak a méhtartás regisztrálására vonatkozó előírások

A méhtartókat is érinti a Tenyészet Információs Rendszerre (TIR) vonatkozó jogszabályi környezet módosulása. A 2018 végén hatályba lépett előírások értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási hely tartozhat, vagyis minden egyes tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően saját azonosítót kap.

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Népszerű a tyúkfajták királya

Az óriás termetű brahma már közel másfél évszázada ismert hazánkban, s az elmúlt évtizedekben nemigen volt olyan díszbaromfi-kiállítás, ahol be ne mutatták volna e fenséges tollast. Hogy miért is tartják oly nagy becsben, az leginkább kiváló külső és belső tulajdonságaira vezethető vissza.

Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt

Az Agrárminisztérium, az időjárási előrejelzések ismeretében, az extrém hőségre való tekintettel, 2019. június 21-től további utasításig – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét megtiltja a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását.

Egy cirkusz nemet mondott az állatkínzásra

A német Roncalli cirkusz nemet mondott az állatkínzásra és egy nagy igent a technológiára. Élő állatok helyett hologramokkal szórakoztatnak.

Robotizált magyar tarka: szakmai nap Dunaharasztiban

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete idei szakmai napját Ficsor Árpád dunaharaszti gazdaságában szervezte meg. A rendezvényre, mely a biogazdálkodástól a robotfejésen át a sajtkészítésig igen széles témát ölelt át, meghívták Nagy István agrárminisztert is.

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Menedék forró napokra

A francia országos állattenyésztési kutatóintézettel (Idele) és annak juhtenyésztési kísérleti központjával (CIIRPO) együttműködésben főiskolai hallgatók fejlesztették ki az Ovifresh néven bemutatott, 50–60 juh számára elegendő árnyékot nyújtó mobil árnyékolót.

Madárinfluenza - megakadályozható a vírusfertőzés

Az University of Edinburgh’s Roslin Institute kutatói laboratóriumban tenyésztett csirkesejtek DNS-e egy szakaszának génszerkesztési eljárásokkal végzett törlésével megakadályozták a vírusfertőzést.

Tejipar: látványos minőségjavulás

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legutóbbi agrárpiaci jelentése szerint az áprilisban felvásárolt nyerstejnek szinte teljes egésze, 99,7 százaléka extra minőségű volt, amire régóta nem volt példa.