0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Tradíciókon alapuló jövő

Az Európai Állami Ménesek Szövetsége (ESSA – European State Studs Association), melynek 23 európai állami ménes a tagja, minden évben más országban tartja éves közgyűlését. Idén az a megtiszteltetés ért, hogy a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. adhatott otthont a találkozónak május 22–24. között.

Kilenc ország tizenhárom állami ménese képviseltette magát, ami igen jelentős részvételnek számít. A rendezők kitettek magukért, hiszen a konferencia szervezésén felül változatos bemutatókkal is színesítették az ide látogatott képviselők programját.A közgyűlés szakmai programja csütörtökön és pénteken délelőtt zajlott, ott vitatták meg a 2018. évi tevékenységek és a jövőbeli közös munka terveit, a svájciak pedig előadást tartottak a küllemi bírálat számítógépes támogatásáról. Az alapvetően zártkörű közgyűlés néhány nyilvános döntésének egyike, hogy a fiatal szakemberek továbbképzésére Erasmus+ program indul, valamint, hogy

indítványozzák az állami ménesek felvételét az UNESCO kulturális világörökség listájára, a ménesi hagyományokra helyezve a hangsúlyt.

Hiszen ha az emberek nem ismerik az értékeket, azok elfelejtődnek – hangzott el. Pap István Tibor vezérigazgató a ménes múltjáról és jelenéről tartott előadást, melyet nagy érdeklődés övezett.

A szakmai vendégeket elbűvölte az őket fogadó történelmi környezet és udvarias vendéglátás. Csütörtökön délután a ménes bemutatására került sor, látványos elemekkel tarkítva. A Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának bemutatója nyitotta a délutáni programot a versenypályán, ezt követően a 20. majori ménesben található gidrán és nóniusz állománnyal ismerkedhettek meg a résztvevők. A ménesudvarban az új négy évszakos pályán a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium belovagló osztályának munkájáról külföldi szakértők is elismerően vélekedtek. Ezt követően hat fedezőmént vezettek fel, magyar sportló, gidrán és nóniusz fajtákból, illetve két ígéretes fiatal sportló díjugrató munkáját nézte meg a közönség a patinás fedeles lovardában. A program csúcspontjaként a nóniusz ötös fogat nyolc huszár kíséretében vonult be a ménesudvarba.

Az ESSA elnöke, Astrid von Velsen elismerését fejezte ki. Elmondta, hogy az idei találkozó helyszínéül szolgáló ménesbirtok tökéletes választás volt, mert a lótenyésztés távolba nyúló, ma is élő hagyományainak, a hatékony mezőgazdasági munkának, illetve az elkötelezett személyzetnek köszönhetően Mezőhegyes kiváló példája a jól működő állami ménesnek, a hagyomány és az innováció együttesének – vagyis annak, hogy miként lehet a történelmi örökséget megtölteni élettel, az évszázadok által formált csodálatos épített és természeti környezetben. Astrid von Velsen Lázár János kormánybiztosnak is köszönetét fejezte ki a csodálatos programért és a vendéglátásért.

Pap István Tibor vezérigazgató rövid interjúban így foglalta össze a találkozót:

„A 2004-es privatizáció utáni időben indult Bábolnán az ESSA, akkor még nem tudtuk, hogy egyáltalán életben marad-e a mezőhegyesi ménes vagy sem. Most pedig, amikor ismét Magyarország adott otthont a rendezvénynek, arról tudtam beszámolni, hogy a magyar állam rendezte a ménes helyzetét, visszavásárolta a privát céget és jelenleg tízezer hektár áll a lótenyésztés mögött. Az árbevételünk pedig hatmilliárd forint, ebből egymilliárdnyi eredményt tudunk realizálni, a költségek levonásával még mindig marad 3-400 millió forintos adózott eredményünk. Ez nagyon erős hátteret teremt a lótenyésztésnek. Ilyen szempontból az európai állami ménesek legáltalánosabb problémája – hogy miből tartják fent magukat – a mi modellünkben megoldódott.” (x)

Forrás: Pegazus