0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Módosult a vetőmag előállításról és forgalmazásról szóló jogszabály

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja az érintetteket, hogy május 31-én megjelent az Agrárminiszter új rendelete, amely módosította a szántóföldi növényfajok vetőmagvainak előállítására és forgalomba hozatalára vonatkozó szabályokat. A változások érintik az igazgatási szolgáltatási díjak mértékét, valamint az azok fizetésére vonatkozó előírásokat is.

A korábbi jogszabályokat módosító rendelet úgy rendelkezik, hogy a Nébih kérelemre adja ki az engedélyt. Mivel a jogszabály nem ír elő egységes kérelem nyomtatványt az átruházott jogkörben végzett tevékenység kezdeményezésére, a

Nébih javasolja partnereinek, hogy az ügyintézés megkönnyítése érdekében, a benyújtandó dokumentumban az alábbi tartalmi elemeket tüntessék fel.

A kérelem tartalmi elemei:

1. A kérelmező neve, címe (természetes személy vagy cég azonosító adatai)
2. Az átruházott jogkörben végezni kívánt tevékenység megnevezése

átruházott jogkörben végzett szántóföldi ellenőrzés

átruházott jogkörben végzett mintavétel

átruházott jogkörben végzett vetőmagvizsgálat

3. Átruházott jogkörben végezni kívánt tevékenységet mely fajokra kívánja végezni (aktuális 48/2004 FVM rendelet mellékletei szerinti pontos fajnév)
4. A tevékenység végzésének időtartamának megadása
5. Az átruházott tevékenység folytatására vonatkozó munkaszerződés vagy megbízási szerződés csatolása
6. Cégszerű aláírás, dátum
7. Cég ellenjegyzése

Kapcsolódó jogszabály: 24/2019. (V. 31.) AM rendelet a szántóföldi növényfajok vetőmagvainak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 48/2004. (IV. 21.) FVM rendelet és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei előtt kezdeményezett eljárásokban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak mértékéről, valamint az igazgatási szolgáltatási díj fizetésének szabályairól szóló 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet módosításáról

Forrás: Nébih