Back to top

Spárgapiac

A világon mintegy 8,9 millió tonna spárgát takarítanak be, a legtöbbet Ázsiában (88 százalék) termesztik. Az Európai Unió termelése az utóbbi években 308-325 ezer tonna között volt. A legnagyobb európai termelők Németország, Spanyolország és Olaszország.

Fotó: Cesena Fiera
A szokatlan időjárás miatt Európában tavaly több országban összeért a szezon, így három hétig túlkínálat jellemezte a piacot. Hollandiában friss fogyasztásra a fehér, Olaszországban a zöldspárgát termesztik. Spanyolországban a halványított spárgát főleg konzerv formájában, a zöldet frissen fogyasztják. Közép-Európában inkább a fehér spárgát kedvelik lágy, enyhén aromás íze miatt. A zöld mellett lila spárgát is kínálnak már.

Az Európai Unió tagországai közül Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás (1,7 kilogramm/év), az előző három évben a spárga területe 5 százalékkal nőtt, 2018-ban 23 100 hektárról 129 600 tonna spárgát takarítottak be.

Az EU-ban termett friss spárgát elsősorban a belső piacon értékesítik. A legnagyobb spárgaexportőrök, Hollandia, Spanyolország és Olaszország együtt a kivitel több mint 70 százalékát adják. Spanyolország tavaly 20 ezerről 23 700 tonnára növelte szállításait a tagországokba. A belső piaci kereskedelembe kerülő spárga legnagyobb vásárlói – a mennyiséget tekintve – Németország (22 400 tonna) és Franciaország (13 100 tonna) voltak.

A közösség évenként 35- 42 ezer tonna spárgát vásárol harmadik országoktól. A legnagyobb mennyiségben Peruból (2018-ban 32 600 tonna) érkezett, illetve lényegesen kisebb mennyiségben Mexikóból, Marokkóból és az USA-ból származó spárga is megjelent. A közösség határain kívülről érkező spárgát elsősorban Spanyolország, az Egyesült Királyság és Hollandia vásárolja.

Az Európai Bizottság adatai szerint Hollandiában a spárga nettó termelői ára kilogrammonként 4,22 euró volt áprilisban, ez 40 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos hónapjában volt.

A KSH adatai szerint Magyarországon 1200-1500 hektárról 4900-5600 tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években.

A halványított spárgát elsősorban Csongrád, Bács- Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet Szabolcs-Szatmár- Beregben termesztik nagyobb mennyiségben. A szedés általában április közepén kezdődik és május végéig tart. Szakértők szerint az idén átlagos a termés.

A spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés körülbelül 95 százalékát külföldre szállítják. A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 1,84 milliárd forintra csökkent 2018-ban az előző évihez viszonyítva. A kivitel mennyiségben 12 százalékkal, 2920 tonnára, értékben 24 százalékkal, 1,95 milliárd forintra csökkent. A magyarországi spárga legnagyobb vásárlói Németország, Szlovákia és Svájc.

A Budapesti Nagybani Piacon a 15. héten jelent meg a hazai áru kilogrammonként 1800 forintos termelői áron.

A fehér spárgát 24 százalékkal (996 forint/kilogramm), a zöldet 21 százalékkal (1045 forint/kilogramm) olcsóbban kínálták a termelők 2019. 15–21. hetében az előző év azonos időszakához képest.

A bécsi nagybani piacon a 15. héttől van magyar spárga, a 21. héten kilogrammonként 3-5,2 euróért adták, miközben az osztrák termék ára 3,9-6, a belgáé 7,2, az olaszé 3,3 euró volt.

Isépy Anett
NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Apró kezek, csodakertek

Kilencedik alkalommal várta az érdeklődőket, a versenyző óvodásokat és első osztályos diákokat a gyermek kertépítő verseny Mosonmagyaróvár központjában, a Magyar utcában. A korábbi évekhez hasonlóan nagy volt az érdeklődés, 27 csapat építette meg kis kertecskéjét a pedagógusok segítségével.

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Sikeresen szerepelnek a magyar kiállítók az élelmiszervásáron New Yorkban

Hasznosnak és sikeresnek minősítette a magyar részvételt a New York-i élelmiszervásáron Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott telefoninterjújában.

Fekete fokhagyma is kell az unamihoz

Fekete fokhagymával készült salátát is kóstolhattak a Piac Éjszakája vendégei a budapesti Nagybani Piacon. A különleges élelmiszer speciális fermentációs eljárással készül, és a kutatások szerint egészségesebb, mint a friss fokhagyma.

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Marad az orosz élelmiszer-embargó

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő év végig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót hétfőn aláírt rendeletében.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.

Késéssel indul a dinnyeszezon

A görögdinnyeszüret a hét végén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokra - ismerteti a hétfői Világgazdaság.