Back to top

Spárgapiac

A világon mintegy 8,9 millió tonna spárgát takarítanak be, a legtöbbet Ázsiában (88 százalék) termesztik. Az Európai Unió termelése az utóbbi években 308-325 ezer tonna között volt. A legnagyobb európai termelők Németország, Spanyolország és Olaszország.

Fotó: Cesena Fiera
A szokatlan időjárás miatt Európában tavaly több országban összeért a szezon, így három hétig túlkínálat jellemezte a piacot. Hollandiában friss fogyasztásra a fehér, Olaszországban a zöldspárgát termesztik. Spanyolországban a halványított spárgát főleg konzerv formájában, a zöldet frissen fogyasztják. Közép-Európában inkább a fehér spárgát kedvelik lágy, enyhén aromás íze miatt. A zöld mellett lila spárgát is kínálnak már.

Az Európai Unió tagországai közül Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás (1,7 kilogramm/év), az előző három évben a spárga területe 5 százalékkal nőtt, 2018-ban 23 100 hektárról 129 600 tonna spárgát takarítottak be.

Az EU-ban termett friss spárgát elsősorban a belső piacon értékesítik. A legnagyobb spárgaexportőrök, Hollandia, Spanyolország és Olaszország együtt a kivitel több mint 70 százalékát adják. Spanyolország tavaly 20 ezerről 23 700 tonnára növelte szállításait a tagországokba. A belső piaci kereskedelembe kerülő spárga legnagyobb vásárlói – a mennyiséget tekintve – Németország (22 400 tonna) és Franciaország (13 100 tonna) voltak.

A közösség évenként 35- 42 ezer tonna spárgát vásárol harmadik országoktól. A legnagyobb mennyiségben Peruból (2018-ban 32 600 tonna) érkezett, illetve lényegesen kisebb mennyiségben Mexikóból, Marokkóból és az USA-ból származó spárga is megjelent. A közösség határain kívülről érkező spárgát elsősorban Spanyolország, az Egyesült Királyság és Hollandia vásárolja.

Az Európai Bizottság adatai szerint Hollandiában a spárga nettó termelői ára kilogrammonként 4,22 euró volt áprilisban, ez 40 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos hónapjában volt.

A KSH adatai szerint Magyarországon 1200-1500 hektárról 4900-5600 tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években.

A halványított spárgát elsősorban Csongrád, Bács- Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet Szabolcs-Szatmár- Beregben termesztik nagyobb mennyiségben. A szedés általában április közepén kezdődik és május végéig tart. Szakértők szerint az idén átlagos a termés.

A spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés körülbelül 95 százalékát külföldre szállítják. A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 1,84 milliárd forintra csökkent 2018-ban az előző évihez viszonyítva. A kivitel mennyiségben 12 százalékkal, 2920 tonnára, értékben 24 százalékkal, 1,95 milliárd forintra csökkent. A magyarországi spárga legnagyobb vásárlói Németország, Szlovákia és Svájc.

A Budapesti Nagybani Piacon a 15. héten jelent meg a hazai áru kilogrammonként 1800 forintos termelői áron.

A fehér spárgát 24 százalékkal (996 forint/kilogramm), a zöldet 21 százalékkal (1045 forint/kilogramm) olcsóbban kínálták a termelők 2019. 15–21. hetében az előző év azonos időszakához képest.

A bécsi nagybani piacon a 15. héttől van magyar spárga, a 21. héten kilogrammonként 3-5,2 euróért adták, miközben az osztrák termék ára 3,9-6, a belgáé 7,2, az olaszé 3,3 euró volt.

Isépy Anett
NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

Kihívásokkal teli évet zárnak a német gyümölcs- és zöldségtermesztők

2019 ismét egy nehéz év volt a német zöldség- és gyümölcstermesztők számára, mert sok kihívással szembesültek, és extrém időjárási körülmények között kellett helyt állniuk – vont mérleget a Német Gazdaszövetség (DBV).

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

Elültették a főváros tízezredik fáját

Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját pénteken a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el.

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

A Szentföld fái

A Bibliában elsőként megnevezett fák az Éden kertjében álltak, az „élet fája”, valamint a „jó és rossz tudásának fája”. Ezeknek a hírhedt szimbolikus fáknak a nevét nem közli a Szentírás, ír viszont sok egyéb, érdekes fás növényről.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Díszkert zöldségfélékből I.

Egy ápolt konyhakert mindig szép látványt nyújt, tükrözi a gazdája szeretetét a kerti munkák iránt. A zöldségfélék nagy részéről elmondható, hogy nem csak hagyományos formában, a művelés, növényvédelem, szedés szempontjából praktikus, szabályos sorokba ültetve tudják gyönyörködtetni a szemet.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.