Back to top

A szalmonella a leggyakoribb élelmiszer-­eredetű megbetegedés

A világon évente körülbelül 600 millióan betegednek meg szennyezett élelmiszertől, vagyis csaknem minden tizedik ember, és 420 ezren meg is halnak. A legveszélyeztetettebbek az öt évesnél fiatalabb gyerekek. Az élelmiszer okozta megbetegedések 40 százaléka őket érinti, és 125 ezer gyermek hal meg emiatt évente – hívja fel a figyelmet a FAO.

Sokszor a tojás vagy a hús okoz megbetegedést
Sokszor a tojás vagy a hús okoz megbetegedést
Fotó: FAO - Isza Ferenc
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint 2017-ben Európában mérsékelten csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma. Az állatról emberre átterjedő betegségek, azaz a zoonózisok által okozott megbetegedések listáját továbbra is a campylobacteriosis és a szalmonellózis vezeti. Ezek a kórokozók 2017-ben csaknem 338 ezer embert betegítettek meg Európában.

Az élelmiszer-eredetű járványok között kiemelt helyet foglalnak el a zoonózisok, amelyek közül a szalmonella a leggyakoribb. Legtöbbször hústermékek vagy tojás elfogyasztását követően jelentkeztek a tünetei. Ami a magyar helyzetet illeti:

hazánkban tavaly 83 élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúját jelentették, amelyeket kivizsgálva 43 esemény bizonyult ténylegesen élelmiszer-eredetűnek.

A 43 eseményben összesen mintegy 1700 ember betegedett meg, közülük 73-an szorultak kórházi kezelésre. Haláleset szerencsére nem történt – számolt be Bognár Lajos. A megbetegedéseket kiváltó kóroki tényezők közül a szalmonella (32 százalék), illetve a Bacillus cereus (12 százalék) okozta esetek aránya volt kiemelkedő. Szintén érdemes megemlíteni a tavalyi atropinmérgezéseket, amit csattanómaszlaggal szennyezett fűszerkömény felhasználásával készült ételek okoztak – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelölés és zárjegy nélküli a pálinkákat talált a Nébih

Egy budapesti, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kiskereskedelmi egységben 24 palack jelöletlen pálinkát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból.

Sikeresen szerepelnek a magyar kiállítók az élelmiszervásáron New Yorkban

Hasznosnak és sikeresnek minősítette a magyar részvételt a New York-i élelmiszervásáron Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott telefoninterjújában.

Fekete fokhagyma is kell az unamihoz

Fekete fokhagymával készült salátát is kóstolhattak a Piac Éjszakája vendégei a budapesti Nagybani Piacon. A különleges élelmiszer speciális fermentációs eljárással készül, és a kutatások szerint egészségesebb, mint a friss fokhagyma.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

Az EB szerint nincs bizonyíték a kelet-nyugati kettős élelmiszer-minőségre

Nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében, az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló csomagolású áruk előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot - írta hétfői jelentésében az Európai Bizottság.

Főleg kávé és tea tekintetében vagyunk márkahűek

A 8%-os világátlaggal szemben kétszer olyan márkahűek a magyarok: 15 százalékuk ragaszkodik a megszokott termékekhez. Ugyanakkor több mint egynegyedük nyitottabban áll a korábban nem próbált termékek/márkák vásárlásához, mint öt évvel korábban, derül ki a Nielsen piackutató globális, 2019-ben 30.000 fő bevonásával 64 országban végzett online kutatásából.

Marad az orosz élelmiszer-embargó

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő év végig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót hétfőn aláírt rendeletében.

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó - mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.

Késéssel indul a dinnyeszezon

A görögdinnyeszüret a hét végén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokra - ismerteti a hétfői Világgazdaság.