Back to top

A szalmonella a leggyakoribb élelmiszer-­eredetű megbetegedés

A világon évente körülbelül 600 millióan betegednek meg szennyezett élelmiszertől, vagyis csaknem minden tizedik ember, és 420 ezren meg is halnak. A legveszélyeztetettebbek az öt évesnél fiatalabb gyerekek. Az élelmiszer okozta megbetegedések 40 százaléka őket érinti, és 125 ezer gyermek hal meg emiatt évente – hívja fel a figyelmet a FAO.

Sokszor a tojás vagy a hús okoz megbetegedést
Sokszor a tojás vagy a hús okoz megbetegedést
Fotó: FAO - Isza Ferenc
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint 2017-ben Európában mérsékelten csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma. Az állatról emberre átterjedő betegségek, azaz a zoonózisok által okozott megbetegedések listáját továbbra is a campylobacteriosis és a szalmonellózis vezeti. Ezek a kórokozók 2017-ben csaknem 338 ezer embert betegítettek meg Európában.

Az élelmiszer-eredetű járványok között kiemelt helyet foglalnak el a zoonózisok, amelyek közül a szalmonella a leggyakoribb. Legtöbbször hústermékek vagy tojás elfogyasztását követően jelentkeztek a tünetei. Ami a magyar helyzetet illeti:

hazánkban tavaly 83 élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúját jelentették, amelyeket kivizsgálva 43 esemény bizonyult ténylegesen élelmiszer-eredetűnek.

A 43 eseményben összesen mintegy 1700 ember betegedett meg, közülük 73-an szorultak kórházi kezelésre. Haláleset szerencsére nem történt – számolt be Bognár Lajos. A megbetegedéseket kiváltó kóroki tényezők közül a szalmonella (32 százalék), illetve a Bacillus cereus (12 százalék) okozta esetek aránya volt kiemelkedő. Szintén érdemes megemlíteni a tavalyi atropinmérgezéseket, amit csattanómaszlaggal szennyezett fűszerkömény felhasználásával készült ételek okoztak – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négy milliárd forintból fejlődött a sütőipari cég

A magyar élelmiszergazdaság az idén az első hét hónapban 10 százalékkal növelte termelési értékét, meghaladva ezzel a 2000 milliárd forintot, vagyis kifejezetten versenyképes - jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Zalaegerszegen.

OMÉK, egy rendhagyó megzőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Száműzik a műanyagpalackokat a a Pécsi Tudományegyetemről

Megszünteti a műanyag, PET-palackos vizek, illetve italok beszerzését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

Magyarországon egyelőre nincs nyoma a Norvégiában pusztító kutya-betegségnek

A norvég élelmiszerlánc-biztonsági hatóság arról tájékoztatta az EU tagállamait, hogy az elmúlt hetekben Norvégiában súlyos bélrendszeri tünetekkel kezeltek jelentős számú kutyát. Magyarországon eddig nem észlelték a betegség megjelenését.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Dél-Afrikában is hódít a jövő élelmiszere

A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják. Már kapható a belőlük készült liszt, valamint sós és édes csemegék. Néhány étterem kínálatában szerepel pár rovar-ínyencség; Dél-Afrikában pedig megnyílt az első étterem, ahol csak rovarokat szolgálnak fel.