Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint 2017-ben Európában mérsékelten csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma. Az állatról emberre átterjedő betegségek, azaz a zoonózisok által okozott megbetegedések listáját továbbra is a campylobacteriosis és a szalmonellózis vezeti. Ezek a kórokozók 2017-ben csaknem 338 ezer embert betegítettek meg Európában.
Az élelmiszer-eredetű járványok között kiemelt helyet foglalnak el a zoonózisok, amelyek közül a szalmonella a leggyakoribb. Legtöbbször hústermékek vagy tojás elfogyasztását követően jelentkeztek a tünetei. Ami a magyar helyzetet illeti:
A 43 eseményben összesen mintegy 1700 ember betegedett meg, közülük 73-an szorultak kórházi kezelésre. Haláleset szerencsére nem történt – számolt be Bognár Lajos. A megbetegedéseket kiváltó kóroki tényezők közül a szalmonella (32 százalék), illetve a Bacillus cereus (12 százalék) okozta esetek aránya volt kiemelkedő. Szintén érdemes megemlíteni a tavalyi atropinmérgezéseket, amit csattanómaszlaggal szennyezett fűszerkömény felhasználásával készült ételek okoztak – tette hozzá a helyettes államtitkár.