Back to top

Állítsuk össze saját igényeink szerint a gyepeink vetőmagkeverékét

Ma már több vetőmag-forgalmazó cég is kész arra, hogy olyan keveréket állítson össze, amilyet a vásárló rendel, persze nagyobb tételek esetén. Érdemes tehát az állattartóknak legelőik, kaszálóik felújításánál területeik adottságainak, illetve állataik igényeinek a leginkább megfelelő fűmagkeveréket választani – javasolta Bajnok Márta egy szakmai fórumon Gödöllőn.

csomós ebír
A Szent István Egyetem oktatója szerint a gyepek vetőmagkeverékeinek összeállításánál a két legfontosabb tényező, a termőhely és a hasznosítás. Az ökológiai adottságokat ismerve lehet aztán kiválasztani a megfelelő növényfajokat, majd a hasznosítási célnak megfelelő fajtákat.

A termőhelynél a legfontosabb tényező a vízellátottság. A tápanyagellátás is lényeges, de ebbe könnyebb beavatkozni, kivéve természetesen a védett gyepeket. A magyarországi gyepeknek a kétharmada száraz fekvésű gyep, ahol a felvehető víz mennyisége mindig kevesebb, mint amennyire a növényeknek szüksége lenne. Ezeken a területeken a gyepkeverékekben nagyon fontos, hogy legyen csomós ebír és nádképű csenkesz. Mindkettő szárazságtűrő, és annak ellenére, hogy szálfüvek, magasra nőnek, nagy hozamot adnak, és jól bírják az állatok taposását is. Legelőnél, kaszálónál egyaránt javasolt mindkettő - tanácsolta.

angolperje
Az üde fekvésű gyepek a legideálisabb vízellátottságú területek. Ezeken a nyári kisülések sem igazán jellemzőek, itt folyamatosan lehet legeltetni az állatokat. Ide olyan fajokat javasolnak, amelyeknek ugyan magasak az igényeik, emiatt érzékenyek, de nagy hozamot adnak és nagyon jó a minőségük.

nádképű csenkesz
Ilyen az angolperje, az olaszperje, a réti csenkesz. Ezek a vetőmagok viszonylag olcsók, de a területek folyamatos tápanyagpótlást – legalább 100 kg/ha nitrogén hatóanyagot – igényelnek a kívánt hozam és minőség érdekében.

olaszperje
A mélyebb fekvésű, sokszor vízzel borított gyepeken, amit a legtöbbször csak kaszálóként használnak a gazdák, a fűmagkeverékbe kerüljön ecsetpázsit és réti komócsin, valamint a hatalmasra növő és jó hozamot adó zöld pántlikafű. Ezt ugyan mindenképpen silózni kell, mert akár kétméteresre is megnő, vastag szára és széles levele lesz.

A legelőknél az is fontos, hogy milyen állat legeli. Egy juhlegelőnél ne legyenek széles levelű, nagyon magasra növő füvek, mert azt nem szeretik, ha a hasukat már eléri. A nádképű csenkeszt például nem szívesen legelik emiatt, ráadásul könnyen megvágja a szájukat. Ezzel szemben a húsmarhák nagyon kedvelik, és jól hasznosítják. Bajnok Márta szerint nem szokták a juhoknak és a húsmarháknak a fűmagkeverékeit bonyolítani, 3, maximum 5 fajból álljanak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

A majortól a kolostorig: salföldi időutazás

Ősmagyar állatfajták várják a mezőgazdaság kedvelőit a Salföldi Majorban, a Balaton-felvidéken, ahol a megelőző korok állattartásába, a falusi életébe is bepillanthatunk. Akik kedvelik a túrát, azok az állati kalandok után a falu átellenes határában felkereshetik a festői környezetben megbúvó, 800 éves, pálos kolostor romjait is.

Csökkentsük nitrogénveszteség általi költségeinket!

Az Agrárminisztérium honlapján megjelentette a „Jó gyakorlatok a környezetbarát sertéstartásban és tápanyag-gazdálkodásban” című kézikönyvét.

Állatkomfort: vízhűtéses matrac szarvasmarháknak

A fülledt nyári meleg az állatokat is megviseli. Nem tudnak normálisan pihenni, csökken az étvágyuk és vele együtt a teljesítményük is. A szarvasmarháknál a hőstressz elsősorban a tejelő állománynál jelent problémát az alacsony tejtermelés miatt, de érinti a hízóbika tenyészeteket is, hiszen ilyenkor a takarmányfelvétel is visszaesik.

Nyári zsongás a kaszálóréteken

Tombol még a nyár, jótékony esőzések és kártékony zivatarok enyhítik a nyári forróságot és aszályt. A gazdák sem ennek, sem annak nem örülnek - az a jó, ha az időjárást elkerülik a szélsőségek, a csapadék és a száraz meleg váltakozva érkezik. Sajnos sok múlik azon, hogy milyen haszonnövényt vagy állatot választott a gazda, és a szükséges kezeléseket jókor végzi-e el.

Ünnep a legelőn

Megalakulásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte a Rio Alto Kft. Esetünkben többről van szó, mint egy vállalkozás negyedszázados jubileuma, hiszen egy olyan országos hatású szervezetről beszélünk, amely egy tudományos műhellyel, s tapasztalt kanadai tenyésztőkkel együttműködve új szemléletet honosított meg a húsmarhatenyésztésben.

Kuruc kardhoz hasonlító szárnyevezők: a magyar óriás begyes galamb

A magyar óriás begyes galamb az egyik legszebb galambfajtánk, melynek ősei a török megszállás idején kerültek hazánkba, erre utal korábbi elnevezése: török bögyös. Elegáns megjelenésén túlmenően szívesen tartották és tenyésztették nagy testtömege és ízletes húsa miatt is. Pecsenyegalambok előállítására mai formájában is alkalmas, de természetesen az intenzív haszonfajtákkal nem veszi fel a versenyt.

Robotos fejés a csömöri tanyán

Huszonegy évvel ezelőtt 2 hektáron és két sportlóval kezdődött Csömörön Koronczai Gábor farmjának története. Folyamatos fejlesztéssel ma már 70 magyartarka szarvasmarha, a 10 bokszos istállóban lakó lovak, sertések és ház körüli baromfifélék takarmányát állítja elő a farm körül fekvő 7,5 hektár saját és 80 hektár bérelt földön, a település egyetlen állattenyésztő családi gazdaságaként.