Back to top

Állítsuk össze saját igényeink szerint a gyepeink vetőmagkeverékét

Ma már több vetőmag-forgalmazó cég is kész arra, hogy olyan keveréket állítson össze, amilyet a vásárló rendel, persze nagyobb tételek esetén. Érdemes tehát az állattartóknak legelőik, kaszálóik felújításánál területeik adottságainak, illetve állataik igényeinek a leginkább megfelelő fűmagkeveréket választani – javasolta Bajnok Márta egy szakmai fórumon Gödöllőn.

csomós ebír
A Szent István Egyetem oktatója szerint a gyepek vetőmagkeverékeinek összeállításánál a két legfontosabb tényező, a termőhely és a hasznosítás. Az ökológiai adottságokat ismerve lehet aztán kiválasztani a megfelelő növényfajokat, majd a hasznosítási célnak megfelelő fajtákat.

A termőhelynél a legfontosabb tényező a vízellátottság. A tápanyagellátás is lényeges, de ebbe könnyebb beavatkozni, kivéve természetesen a védett gyepeket. A magyarországi gyepeknek a kétharmada száraz fekvésű gyep, ahol a felvehető víz mennyisége mindig kevesebb, mint amennyire a növényeknek szüksége lenne. Ezeken a területeken a gyepkeverékekben nagyon fontos, hogy legyen csomós ebír és nádképű csenkesz. Mindkettő szárazságtűrő, és annak ellenére, hogy szálfüvek, magasra nőnek, nagy hozamot adnak, és jól bírják az állatok taposását is. Legelőnél, kaszálónál egyaránt javasolt mindkettő - tanácsolta.

angolperje
Az üde fekvésű gyepek a legideálisabb vízellátottságú területek. Ezeken a nyári kisülések sem igazán jellemzőek, itt folyamatosan lehet legeltetni az állatokat. Ide olyan fajokat javasolnak, amelyeknek ugyan magasak az igényeik, emiatt érzékenyek, de nagy hozamot adnak és nagyon jó a minőségük.

nádképű csenkesz
Ilyen az angolperje, az olaszperje, a réti csenkesz. Ezek a vetőmagok viszonylag olcsók, de a területek folyamatos tápanyagpótlást – legalább 100 kg/ha nitrogén hatóanyagot – igényelnek a kívánt hozam és minőség érdekében.

olaszperje
A mélyebb fekvésű, sokszor vízzel borított gyepeken, amit a legtöbbször csak kaszálóként használnak a gazdák, a fűmagkeverékbe kerüljön ecsetpázsit és réti komócsin, valamint a hatalmasra növő és jó hozamot adó zöld pántlikafű. Ezt ugyan mindenképpen silózni kell, mert akár kétméteresre is megnő, vastag szára és széles levele lesz.

A legelőknél az is fontos, hogy milyen állat legeli. Egy juhlegelőnél ne legyenek széles levelű, nagyon magasra növő füvek, mert azt nem szeretik, ha a hasukat már eléri. A nádképű csenkeszt például nem szívesen legelik emiatt, ráadásul könnyen megvágja a szájukat. Ezzel szemben a húsmarhák nagyon kedvelik, és jól hasznosítják. Bajnok Márta szerint nem szokták a juhoknak és a húsmarháknak a fűmagkeverékeit bonyolítani, 3, maximum 5 fajból álljanak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az angus marhákban megtalálta a számítását

Havi rendszerességgel megjelenő cikksorozatot indítunk a Magyar Mezőgazdaságban. Olyan családi gazdaságokat mutatunk be, amelyeket a generációváltás eredményeként fiatal, ambiciózus gazdálkodók vezetnek. Az első részben az angus szarvasmarhákat is tenyésztő, azok húsát saját vágópontjukon feldolgozó kisoroszi Molnár Családi Gazdaságról, illetve annak ügyvezetőjéről, Molnár Bencéről olvashatnak.

A legeltetés művészete

A legeltetés a gyepek kezelésének legelterjedtebb módja, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos. Ugyanakkor az állatok legelési szokásai nemcsak fajonként, hanem gyakran fajtánként is eltérőek lehetnek. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók alapjait Burinda Tamás, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője összegezte lapunknak.

Továbbra is zárva Németország legnagyobb húsfeldolgozója, egyre zsúfoltabbak az állattartó telepek

Válságtanácsot szorgalmaz a szövetségi állatorvosi kamara, mivel továbbra sem folyik termelés a Tönnies koronavírus-gócponttá vált üzemében, így napi több tízezer darabbal csökkent Németország vágóhídi kapacitása. Sürgősen megoldást kell találni az állattartó gazdaságok és az állatok érdekében – hívják fel a figyelmet.

Genetikusok célkeresztjében a magyar mudik bundája

A magyar kutyafajták közé tartozó mudik örök kíváncsi, rendkívül tanulékony ebek. Megragadó egyéniségük mellett bundájuk változatos színe és mintázata is különlegessé teszi őket, méghozzá nemcsak a kutyatartók, de a genetikusok számára is.

Átmeneti támogatást igényelhetnek a juh- és kecsketenyésztők

Tájékoztató a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került juh- és kecsketenyésztők részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről. A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között lehet beadni.

Akaratlanul épp a parlagfűnek segítettek a kaszálásokkal

A csapadékos nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű tömeges kelésének. Ez a késői gyomosodás sok tekintetben próbára tette a gazdákat, mivel a parlagfű a gyomirtási szezon végén, illetve azt követően kelt tömegesen, ami a szántóföldi kultúrákban jelentősen csökkentette a védekezési lehetőségeket. A közterületeken, ruderáliákon is különös helyzet adódott, mivel épp a korai kaszálások juttatták fényhez a kelő parlagfű-növényeket.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.

Élő nemzeti kincsünk: a pumi

A kutyák bohócaként is emlegetett magyar terelő pásztorkutyát az alkalmazkodás iskolapéldájaként tartják számon. Hosszú út vezetett a pásztor csizmaszára mellől a modern nagyvárosok forgatagáig, melyet ez a viszonylag kistermetű, csupa szív kutya sikeresen teljesített.

Csak tiszta tejből lehet minőségi sajt

A Balaton mellett hagyományos paraszti életmód szerint él a mindig mosolygó, vidám Török Gergő, a Felsőörsi Tekergő Sajtműhely sajt­mestere. Korán kel, hogy megfejje, ellássa az állatokat, emellett sajtot készít, kezel, csomagol, majd ismét az állatokkal foglalkozik, és csak este indul haza. A sajtmestert életútjáról, állattartásról, valamint a sajtkészítés fortélyairól kérdeztük.