Back to top

Állítsuk össze saját igényeink szerint a gyepeink vetőmagkeverékét

Ma már több vetőmag-forgalmazó cég is kész arra, hogy olyan keveréket állítson össze, amilyet a vásárló rendel, persze nagyobb tételek esetén. Érdemes tehát az állattartóknak legelőik, kaszálóik felújításánál területeik adottságainak, illetve állataik igényeinek a leginkább megfelelő fűmagkeveréket választani – javasolta Bajnok Márta egy szakmai fórumon Gödöllőn.

csomós ebír
A Szent István Egyetem oktatója szerint a gyepek vetőmagkeverékeinek összeállításánál a két legfontosabb tényező, a termőhely és a hasznosítás. Az ökológiai adottságokat ismerve lehet aztán kiválasztani a megfelelő növényfajokat, majd a hasznosítási célnak megfelelő fajtákat.

A termőhelynél a legfontosabb tényező a vízellátottság. A tápanyagellátás is lényeges, de ebbe könnyebb beavatkozni, kivéve természetesen a védett gyepeket. A magyarországi gyepeknek a kétharmada száraz fekvésű gyep, ahol a felvehető víz mennyisége mindig kevesebb, mint amennyire a növényeknek szüksége lenne. Ezeken a területeken a gyepkeverékekben nagyon fontos, hogy legyen csomós ebír és nádképű csenkesz. Mindkettő szárazságtűrő, és annak ellenére, hogy szálfüvek, magasra nőnek, nagy hozamot adnak, és jól bírják az állatok taposását is. Legelőnél, kaszálónál egyaránt javasolt mindkettő - tanácsolta.

angolperje
Az üde fekvésű gyepek a legideálisabb vízellátottságú területek. Ezeken a nyári kisülések sem igazán jellemzőek, itt folyamatosan lehet legeltetni az állatokat. Ide olyan fajokat javasolnak, amelyeknek ugyan magasak az igényeik, emiatt érzékenyek, de nagy hozamot adnak és nagyon jó a minőségük.

nádképű csenkesz
Ilyen az angolperje, az olaszperje, a réti csenkesz. Ezek a vetőmagok viszonylag olcsók, de a területek folyamatos tápanyagpótlást – legalább 100 kg/ha nitrogén hatóanyagot – igényelnek a kívánt hozam és minőség érdekében.

olaszperje
A mélyebb fekvésű, sokszor vízzel borított gyepeken, amit a legtöbbször csak kaszálóként használnak a gazdák, a fűmagkeverékbe kerüljön ecsetpázsit és réti komócsin, valamint a hatalmasra növő és jó hozamot adó zöld pántlikafű. Ezt ugyan mindenképpen silózni kell, mert akár kétméteresre is megnő, vastag szára és széles levele lesz.

A legelőknél az is fontos, hogy milyen állat legeli. Egy juhlegelőnél ne legyenek széles levelű, nagyon magasra növő füvek, mert azt nem szeretik, ha a hasukat már eléri. A nádképű csenkeszt például nem szívesen legelik emiatt, ráadásul könnyen megvágja a szájukat. Ezzel szemben a húsmarhák nagyon kedvelik, és jól hasznosítják. Bajnok Márta szerint nem szokták a juhoknak és a húsmarháknak a fűmagkeverékeit bonyolítani, 3, maximum 5 fajból álljanak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogram indul

Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek szerdán.

Sáskajárás veszélyezteti a szardíniai juhtenyésztőket

Szokatlan méretű sáskajárás keseríti meg a gazdák dolgát az olasz Szardínia szigetén: több millió rovar lepte el a kaszálókat, veszélyeztetve ezzel az idei kaszálást.

Kezdő galambászok ideális fajtája: a bácskai hosszúcsőrű keringő

A 2004 tavaszán meghozott országgyűlési határozat a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar galambfajták közé sorolta be a bácskai hosszúcsőrű keringő fajtát. A „hosszúcsőrű” megjelölés azért figyelemreméltó, mert a korábbi évtizedekben a fajtát egyszerűen bácskai keringőként írták le.

Jó háziállat lehet egy sünből?

Sokan imádják ezeket a kis tüskés állatokat, és szívesen tartanák őket háziállatként. A legelső kérdés, amit tisztázni kell, törvényes-e sünit tartani? A másik pedig, hogy egyáltalán jó háziállat válik-e belőle?

Egy aprócska teknős Amerikából

Egy Észak-Amerikából származó teknősfajt, a mi mocsári teknősünk közeli rokonát egyre többen szaporítják Európában – a pettyes víziteknőst. E tetszetős állatok mérete jóval kisebb az előbbinél, átlagosan 8-12 cm-es páncélhosszt érnek el. Ennek köszönhetően igényes elhelyezésük is jóval könnyebb, mint a mozgékonyabb, nagyobb fajoké.

Font: őszre kész lesznek az állattenyésztési rendelet részletei

A parlament hamarosan elfogadja a keretjogszabályt, utána pedig társadalmi egyeztetés következik a rendelet véglegesítéséhez.