Back to top

Farkas Sándor: a tejtermelés a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata

Az idei évben a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács június 6-án a MOM Sportközpontban tartotta meg a Tej Világnapját, ahol a tej és a tejtermékek jelentőségére hívták fel a figyelmet, emellett az általános iskolás diákoknak a Terméktanács által meghirdetett „Van itthon tej” című rajzpályázat eredményhirdetésére is sor került.

Az emberi szervezet nem termel kalciumot, ezért azt táplálékbevitel során kell felvennünk. Legkönnyebben a tejből juthatunk hozzá az erős csontok kialakulásához, ami a gyermekek számára különösen fontos. Fehérje, tejzsír, tejcukor és kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamin is megtalálható a tejtermékekben, valamint cink, foszfor és magnézium.

Jelenleg az átlagos hazai tejfogyasztás 1,8 dl – a szakértői vélemények szerint ez kevés –, az ideális mennyiség 0,5 l naponta.

Fotó: Bankó József
Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az esemény sajtótájékoztatóján kiemelte:

„Fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a táplálkozásról, ezen belül is a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról, amellyel az emberek a szervezetük felépítéséhez lényeges anyagokat, és a mindennapokhoz szükséges energiát biztosítják. A tanács célja az, hogy a jövő generációját a tudatos táplálkozásra nevelje, ennek jegyében pedig a tejfogyasztás hasznosságára is. Külön figyelmet igényel a mostanában divatos, tejhez hasonlított termékekről való tájékoztatás, amelyek korántsem annyira egészségesek, mint amennyire hirdetik.”

Fotó: Fotó: Bankó József
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára üdvözölte a tudatos tejtermékfogyasztást, amihez véleménye szerint hatékonyan hozzájárult a tej áfacsökkentése. Kiemelte, hogy Magyarországon az elmúlt években növekedésnek indult a tejfogyasztás.

„A tejtermelés a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata, nehézipara. A tej- és tejtermékpiacon az európai és magyar környezetnek köszönhetően a beruházások és a támogatások megfelelő hasznosulásával, és az erősödő ágazati szervezetséggel megteremtette a jövedelmező termelés feltételeit.”

A szakmai értekezés mellett a rendezvény kiemelt eseménye volt a Tej Terméktanács által általános iskolások részére kiírt rajpályázat, mely „Van itthon tej” felhívással szolgálta a Tejszív kampány idei kabalafigurájának megalkotását. A beérkezett rajzok közül Bányai Nóra Liliét találta a zsűri a legegyedibb alkotásnak, így az ő rajzfigurájának mintájára lesz megalkotva az új kabalafigura.

Fotó: Bankó József

A szervezők programkínálatában a gyerekeknek ügyességi játékok és akadálypályák voltak kialakítva, melyek a tejfogyasztás mellet a környezettudatosságra tanítják őket. A felnőtteket a szakmai konferencia résztvevői, illetve a tejágazat képviselői között megrendezett kispályás focibajnokság várta.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négy milliárd forintból fejlődött a sütőipari cég

A magyar élelmiszergazdaság az idén az első hét hónapban 10 százalékkal növelte termelési értékét, meghaladva ezzel a 2000 milliárd forintot, vagyis kifejezetten versenyképes - jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Zalaegerszegen.

OMÉK, egy rendhagyó megzőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Száműzik a műanyagpalackokat a a Pécsi Tudományegyetemről

Megszünteti a műanyag, PET-palackos vizek, illetve italok beszerzését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Dél-Afrikában is hódít a jövő élelmiszere

A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják. Már kapható a belőlük készült liszt, valamint sós és édes csemegék. Néhány étterem kínálatában szerepel pár rovar-ínyencség; Dél-Afrikában pedig megnyílt az első étterem, ahol csak rovarokat szolgálnak fel.

Kecskesajt és „kőműveskézkrém”

Izerné Kiss Helga és családja 2008-ban vágott bele a núbiai kecskék tartásába és tenyésztésébe: foglalkoznak gidák értékesítésével, illetve kecsketejből készítenek joghurtot, túrót, túrókrémet, különböző félkemény sajtokat. Zalaszentgrót Csáford városrészének szőlőhegyén található portájukon termékkóstolóval, vásárlási lehetőséggel várják vendégeiket, és a kecskék megtekintése is sokak számára vonzó program.