Back to top

Farkas Sándor: a tejtermelés a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata

Az idei évben a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács június 6-án a MOM Sportközpontban tartotta meg a Tej Világnapját, ahol a tej és a tejtermékek jelentőségére hívták fel a figyelmet, emellett az általános iskolás diákoknak a Terméktanács által meghirdetett „Van itthon tej” című rajzpályázat eredményhirdetésére is sor került.

Az emberi szervezet nem termel kalciumot, ezért azt táplálékbevitel során kell felvennünk. Legkönnyebben a tejből juthatunk hozzá az erős csontok kialakulásához, ami a gyermekek számára különösen fontos. Fehérje, tejzsír, tejcukor és kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamin is megtalálható a tejtermékekben, valamint cink, foszfor és magnézium.

Jelenleg az átlagos hazai tejfogyasztás 1,8 dl – a szakértői vélemények szerint ez kevés –, az ideális mennyiség 0,5 l naponta.

Fotó: Bankó József
Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az esemény sajtótájékoztatóján kiemelte:

„Fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a táplálkozásról, ezen belül is a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról, amellyel az emberek a szervezetük felépítéséhez lényeges anyagokat, és a mindennapokhoz szükséges energiát biztosítják. A tanács célja az, hogy a jövő generációját a tudatos táplálkozásra nevelje, ennek jegyében pedig a tejfogyasztás hasznosságára is. Külön figyelmet igényel a mostanában divatos, tejhez hasonlított termékekről való tájékoztatás, amelyek korántsem annyira egészségesek, mint amennyire hirdetik.”

Fotó: Fotó: Bankó József
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára üdvözölte a tudatos tejtermékfogyasztást, amihez véleménye szerint hatékonyan hozzájárult a tej áfacsökkentése. Kiemelte, hogy Magyarországon az elmúlt években növekedésnek indult a tejfogyasztás.

„A tejtermelés a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata, nehézipara. A tej- és tejtermékpiacon az európai és magyar környezetnek köszönhetően a beruházások és a támogatások megfelelő hasznosulásával, és az erősödő ágazati szervezetséggel megteremtette a jövedelmező termelés feltételeit.”

A szakmai értekezés mellett a rendezvény kiemelt eseménye volt a Tej Terméktanács által általános iskolások részére kiírt rajpályázat, mely „Van itthon tej” felhívással szolgálta a Tejszív kampány idei kabalafigurájának megalkotását. A beérkezett rajzok közül Bányai Nóra Liliét találta a zsűri a legegyedibb alkotásnak, így az ő rajzfigurájának mintájára lesz megalkotva az új kabalafigura.

Fotó: Bankó József

A szervezők programkínálatában a gyerekeknek ügyességi játékok és akadálypályák voltak kialakítva, melyek a tejfogyasztás mellet a környezettudatosságra tanítják őket. A felnőtteket a szakmai konferencia résztvevői, illetve a tejágazat képviselői között megrendezett kispályás focibajnokság várta.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért nincs több fokhagyma?

A fokhagyma a magyar konyha megkerülhetetlen alapanyaga, az év nagy részében azonban csak külföldi árut találunk a boltok polcain, a piacokon. Az éves magyar termelésből ugyanis mindössze bő négy hónapig elégíthető ki a kereslet. A termesztésben a hazai fajtákat megelőzték a spanyol és francia nemesítésű fokhagymák, mert nagyobb fejet nevelnek, többet teremnek.

Krízisintézkedések: igények és realitások a szőlő-bor ágazatban

Az elmúlt időszak a legtöbb szőlőtermelőt és borászatot komoly kihívás elé állította. Az ültetvényekben a tavaszi aszály, valamint a 3 alkalommal is beköszönő fagy legalább annyira megérinthette a szőlőtermelőket, mint a koronavírus miatti veszélyhelyzeti intézkedések a borászatokat.

Legyen élmény a főzés

Ízek, fák, receptek. A Mecsekerdő szakácskönyvének címe ismerősen csenghet. Ám Itália és India helyett a Mecsek és a Zselic erdeibe repíti a könyv az érzékeket, és helyi recepteken keresztül kínál az olvasónak „kóstolót” az ott készült ételekből.

Együttműködési megállapodást kötött a NAK és az MNGSZ

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ). A megállapodás szorosabbra fűzi és intézményesíti a két szervezet közötti kapcsolatot, ezzel hozzájárul a hazai agrárium és gasztronómia egymás kölcsönös segítésén alapuló fejlődéséhez.

Ismeri a meggytinktúra hatását?

A meggy hasznos összetevőit tinktúra formájában is megőrizhetjük. Rendszeres fogyasztása egyebek mellett erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést, jótékony hatással van az emésztésre, és a sor még hosszasan folytatódik.

Árutőzsde: emelkedő gabonajegyzések

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

73 ezer forint jár majd hektáronként a karácsonyfa területek után

Mint ahogy május elején az Agrárminisztérium közzétette, ettől az évtől változik a karácsonyfa ültetvényeket érintő agrártámogatási rendszer. Az eddigi európai uniós forrásból folyósított támogatás helyébe a nemzeti költségvetési forrásokból biztosított támogatási forma lép, melynek feltételeit a 2020. július 10-én megjelent 37/2020. (VII. 10.) AM rendelet tartalmazza.

Felfüggesztették az uniós juh- és kecskehús magántárolási támogatást

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának 63. évfolyam, 2020. június 10-i L223 számában megjelent a Bizottság (EU) 2020/1007. rendelete a juh- és kecskehús magántárolásához nyújtott támogatás iránti kérelmek benyújtásának felfüggesztéséről.

Újabb találgatások a Tesco jövőjéről: marad vagy megy?

A londoni tőzsde szakértői továbbgombolyították a Tesco áruházlánc kelet-közép-európai vállalkozásainak jövőjével kapcsolatos találgatásokat. Úgy gondolják, hogy a kiskereskedő távozik a régióból.

Fagyizórazziába kezdett a NAV

A fél országra kiterjed az a razzia, amelyben az adóhivatal emberei a fagylaltozókat, a kávézókat, a cukrászdákat ellenőrzik, a revizorok egyes adózási és munkaerőpiaci szabályok megtartására koncentrálnak. A tavalyi élelmiszer-biztonsági ellenőrzések arra mutattak rá, hogy a fagyizóknál a higiénia is igen lényeges.