Back to top

Farkas Sándor: a tejtermelés a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata

Az idei évben a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács június 6-án a MOM Sportközpontban tartotta meg a Tej Világnapját, ahol a tej és a tejtermékek jelentőségére hívták fel a figyelmet, emellett az általános iskolás diákoknak a Terméktanács által meghirdetett „Van itthon tej” című rajzpályázat eredményhirdetésére is sor került.

Az emberi szervezet nem termel kalciumot, ezért azt táplálékbevitel során kell felvennünk. Legkönnyebben a tejből juthatunk hozzá az erős csontok kialakulásához, ami a gyermekek számára különösen fontos. Fehérje, tejzsír, tejcukor és kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamin is megtalálható a tejtermékekben, valamint cink, foszfor és magnézium.

Jelenleg az átlagos hazai tejfogyasztás 1,8 dl – a szakértői vélemények szerint ez kevés –, az ideális mennyiség 0,5 l naponta.

Fotó: Bankó József
Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az esemény sajtótájékoztatóján kiemelte:

„Fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a táplálkozásról, ezen belül is a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról, amellyel az emberek a szervezetük felépítéséhez lényeges anyagokat, és a mindennapokhoz szükséges energiát biztosítják. A tanács célja az, hogy a jövő generációját a tudatos táplálkozásra nevelje, ennek jegyében pedig a tejfogyasztás hasznosságára is. Külön figyelmet igényel a mostanában divatos, tejhez hasonlított termékekről való tájékoztatás, amelyek korántsem annyira egészségesek, mint amennyire hirdetik.”

Fotó: Fotó: Bankó József
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára üdvözölte a tudatos tejtermékfogyasztást, amihez véleménye szerint hatékonyan hozzájárult a tej áfacsökkentése. Kiemelte, hogy Magyarországon az elmúlt években növekedésnek indult a tejfogyasztás.

„A tejtermelés a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata, nehézipara. A tej- és tejtermékpiacon az európai és magyar környezetnek köszönhetően a beruházások és a támogatások megfelelő hasznosulásával, és az erősödő ágazati szervezetséggel megteremtette a jövedelmező termelés feltételeit.”

A szakmai értekezés mellett a rendezvény kiemelt eseménye volt a Tej Terméktanács által általános iskolások részére kiírt rajpályázat, mely „Van itthon tej” felhívással szolgálta a Tejszív kampány idei kabalafigurájának megalkotását. A beérkezett rajzok közül Bányai Nóra Liliét találta a zsűri a legegyedibb alkotásnak, így az ő rajzfigurájának mintájára lesz megalkotva az új kabalafigura.

Fotó: Bankó József

A szervezők programkínálatában a gyerekeknek ügyességi játékok és akadálypályák voltak kialakítva, melyek a tejfogyasztás mellet a környezettudatosságra tanítják őket. A felnőtteket a szakmai konferencia résztvevői, illetve a tejágazat képviselői között megrendezett kispályás focibajnokság várta.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelölés és zárjegy nélküli a pálinkákat talált a Nébih

Egy budapesti, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kiskereskedelmi egységben 24 palack jelöletlen pálinkát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból.

Sikeresen szerepelnek a magyar kiállítók az élelmiszervásáron New Yorkban

Hasznosnak és sikeresnek minősítette a magyar részvételt a New York-i élelmiszervásáron Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott telefoninterjújában.

Fekete fokhagyma is kell az unamihoz

Fekete fokhagymával készült salátát is kóstolhattak a Piac Éjszakája vendégei a budapesti Nagybani Piacon. A különleges élelmiszer speciális fermentációs eljárással készül, és a kutatások szerint egészségesebb, mint a friss fokhagyma.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

A Kínában tomboló ASP miatt Amerikában csökken a tej ára

A kínai sertéseket pusztító afrikai sertéspestis leszorítja a sertéstápok készítésére használt különféle termékek – így a tej – globális árát. Az árak már most elérték a történelmi legalacsonyabb szintet – olyan alacsonyak, hogy nem fedezik a bekerülési költségeket. A járvány előtt az USA szállította a legtöbb tejsavót Kínába.

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

Az EB szerint nincs bizonyíték a kelet-nyugati kettős élelmiszer-minőségre

Nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében, az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló csomagolású áruk előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot - írta hétfői jelentésében az Európai Bizottság.

Főleg kávé és tea tekintetében vagyunk márkahűek

A 8%-os világátlaggal szemben kétszer olyan márkahűek a magyarok: 15 százalékuk ragaszkodik a megszokott termékekhez. Ugyanakkor több mint egynegyedük nyitottabban áll a korábban nem próbált termékek/márkák vásárlásához, mint öt évvel korábban, derül ki a Nielsen piackutató globális, 2019-ben 30.000 fő bevonásával 64 országban végzett online kutatásából.

Marad az orosz élelmiszer-embargó

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő év végig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót hétfőn aláírt rendeletében.

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó - mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.