Back to top

Farkas Sándor: a tejtermelés a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata

Az idei évben a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács június 6-án a MOM Sportközpontban tartotta meg a Tej Világnapját, ahol a tej és a tejtermékek jelentőségére hívták fel a figyelmet, emellett az általános iskolás diákoknak a Terméktanács által meghirdetett „Van itthon tej” című rajzpályázat eredményhirdetésére is sor került.

Az emberi szervezet nem termel kalciumot, ezért azt táplálékbevitel során kell felvennünk. Legkönnyebben a tejből juthatunk hozzá az erős csontok kialakulásához, ami a gyermekek számára különösen fontos. Fehérje, tejzsír, tejcukor és kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamin is megtalálható a tejtermékekben, valamint cink, foszfor és magnézium.

Jelenleg az átlagos hazai tejfogyasztás 1,8 dl – a szakértői vélemények szerint ez kevés –, az ideális mennyiség 0,5 l naponta.

Fotó: Bankó József
Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az esemény sajtótájékoztatóján kiemelte:

„Fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a táplálkozásról, ezen belül is a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról, amellyel az emberek a szervezetük felépítéséhez lényeges anyagokat, és a mindennapokhoz szükséges energiát biztosítják. A tanács célja az, hogy a jövő generációját a tudatos táplálkozásra nevelje, ennek jegyében pedig a tejfogyasztás hasznosságára is. Külön figyelmet igényel a mostanában divatos, tejhez hasonlított termékekről való tájékoztatás, amelyek korántsem annyira egészségesek, mint amennyire hirdetik.”

Fotó: Fotó: Bankó József
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára üdvözölte a tudatos tejtermékfogyasztást, amihez véleménye szerint hatékonyan hozzájárult a tej áfacsökkentése. Kiemelte, hogy Magyarországon az elmúlt években növekedésnek indult a tejfogyasztás.

„A tejtermelés a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata, nehézipara. A tej- és tejtermékpiacon az európai és magyar környezetnek köszönhetően a beruházások és a támogatások megfelelő hasznosulásával, és az erősödő ágazati szervezetséggel megteremtette a jövedelmező termelés feltételeit.”

A szakmai értekezés mellett a rendezvény kiemelt eseménye volt a Tej Terméktanács által általános iskolások részére kiírt rajpályázat, mely „Van itthon tej” felhívással szolgálta a Tejszív kampány idei kabalafigurájának megalkotását. A beérkezett rajzok közül Bányai Nóra Liliét találta a zsűri a legegyedibb alkotásnak, így az ő rajzfigurájának mintájára lesz megalkotva az új kabalafigura.

Fotó: Bankó József

A szervezők programkínálatában a gyerekeknek ügyességi játékok és akadálypályák voltak kialakítva, melyek a tejfogyasztás mellet a környezettudatosságra tanítják őket. A felnőtteket a szakmai konferencia résztvevői, illetve a tejágazat képviselői között megrendezett kispályás focibajnokság várta.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Újabb pályázati felhívások várhatók

A Vidékfejlesztési Programban még nyitva álló 10 felhívás mellett további öt megjelenését vetítette előre Nagy Attila, az Agrárminisztérium EMVA Stratégiai Főosztály vezetője a FruitVeB évértékelő konferenciáján. Ha pedig lesznek visszahulló pénzek, akkor még újabb pályázatok is várhatók. Jövőre az öntözési közösségek együttműködését is támogatni fogják a VP keretében.

Kiállítási lehetőség Japánban

Március 10–13. között rendezik Japánban a Foodex élelmiszer-szakkiállítást. Akit érdekel a lehetőség, annak az AMC segít a szervezésben, december 16-ig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire. Lesz magyar látványkonyha is, a kiállítók alapanyagaiból főznek.

Szép élet a juhé: a juh- és kecskehús nem csak finom, egészséges is

„A birka sokoldalú jószág, nem csak finom a húsa és egészséges a teje, de legelőink karbantartását is elvégzik”- magyarázta „A JUH Ász. Mindenünk a birka” szlogen alatt futó kampány megnyitóján Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár. A budaörsi Auchan áruházban tartott rendezvényen Liptai Zoltán mesterszakácsnak köszönhetően juh- és kecskehúsból készült ételeket is megkóstolhattunk.

A brit gazdák Brexitet akarnak?

Nem épp úgy sikerült a Farmers Guardian brit agrármagazin netes felmérése, ahogy tervezték. A brit gazdákat kérdezték a december 12-ei parlamenti választásról. A válaszlehetőségek sokaknak nem tetszettek.

Amrock Amerikából

Hogy ki milyen tyúkot tart a ház körül, sok mindentől függhet. Van, akinek az a legfontosabb, hogy szép kiállású madarakat gondozzon, és azok kifutója mellett akár hosszú órákon keresztül is gyönyörködhessen bennük, megfigyelhesse azok érdekes viselkedését. Ez igazi kikapcsolódást jelenthet a mindennapokban. Mások viszont gazdasági meggondolásból vállalkoznak baromfitartásra a ház körül.

Köszönjük meg nekik: 2973 nap alatt 4644 magot gyűjtöttek be a tudósok

Haszonnövények vadon élő rokonainak több ezer magját gyűjtötték be hat év alatt a világ legkülönbözőbb pontjain tudósok, akik szerint a magminták fontos szerepet játszhatnak a Föld egyre növekvő lakosságának élelmezésében akkor, amikor a globális felmelegedés veszélyezteti a növénytermesztést.

Lehet, hogy kávéhiány lesz jövőre

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) azzal számol, hogy a kávékereslet felülmúlja majd a kínálatot a 2019/2020-as idényben.

Bíznak a jövőben a magyar gazdák

Nem tántorítják el a nehézségek sem a hazai gazdálkodókat attól, hogy megvalósítsák terveiket. Gondolataik, ötleteik vannak, ezért a beruházások lendülete 2020-ban is tovább erősödhet - mondta a Magyar Nemzet keddi számában megjelent interjúban Nagy István agrárminiszter.