Back to top

A franciák belehúztak a biotermesztésbe

Rekordmennyiségű gazdaság állt át biotermesztésre tavaly Franciaországban. Ez annak a következménye, hogy a szektor lassan felzárkózik az egyre növekvő trend mögé – mondta kedden az ország bioélelmiszerekre szakosodott ügynöksége.

Az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági kibocsátójaként számon tartott Franciaország 5000 új organikus gazdasággal büszkélkedhetett tavaly, megdöntve ezzel a korábbi, 2016-2017-es rekordot. Akkor 4200-an csatlakoztak a biotermesztéshez – jelentette be az Agence Bio az éves piaci beszámolójában.

Ezzel a biogazdaságok száma 13 százalékkal nőtt, 41600-ra, ami az összes francia farm 9,5 százalékát teszi ki.

A teljes organikus művelés alatt álló földterület pedig 17 százalékkal nőtt, összesen 2 millió hektárra, ami a mezőgazdasági termelésbe vont földek 7,5 százaléka.

A növénytermesztésen belül az organikus rész 31 százalékkal nőtt, 514 ezer hektárral, ami a teljes terület 4,3 százalékát teszi ki.

A hagyományos termények alacsony árai, az organikus gazdálkodás mellé járó támogatások, és az ellátási láncban történt beruházások arra ösztönözték a gazdákat, hogy váltsanak – mondta el az Agence Bio, hozzátéve, hogy az átállások nem érintették a nagy mennyiségű termést adó gabonatermesztő övezeteket.

Azonban a biogazdaságok még így is csak félúton járnak a kormány által 2022-ig tervezett 15 százalékos arányhoz képest.

A bioélelmiszerek eladásai is 15,7 százalékkal nőttek tavaly, ami 9,7 milliárd eurós forgalmat hozott.

Ez a francia háztartások élelmiszerre fordított kiadásainak 5 százalékát teszi ki. Mindez pedig elég volt ahhoz, hogy Franciaország az EU második legnagyobb bioélelmiszer piacává váljon Németország után. Utóbbinál ugyanis 10,9 milliárd eurós ez a szektor.

A szupermarketek segítik a keresletnövekedést az organikus élelmiszerek iránt oly módon, hogy könnyebben elérhetővé teszik azt a fogyasztók számára.

Az összes biotermék-eladás 49 százaléka ugyanis a nagyobb üzletekben valósul meg.

Az import aránya a mennyiséget tekintve stabilan 31 százalék maradt.

A kormány által támogatott Agence Bionak, mely az organikus gazdálkodást népszerűsíti, sikerült eloszlatnia azt az általános nézetet, miszerint a gyors növekedés megszünteti a gazdálkodók prémium profitját, ami pedig kevésbé fenntartható gyakorlatok bevezetéséhez vezet.

Franciaországban a gazdálkodó szervezetek közt jelenleg is vita zajlik arról, hogy az üvegházak fűtése elfogadható-e a biogazdálkodásban. Egyes csoportok emiatt élesen bírálják az ipari módszereket.

Forrás: 
www.independent.ie

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mozgolódnak az étel- és italautomaták üzemeltetői

Nagy a mozgolódás az étel- és italautomaták piacán; több üzemeltető terjeszkedik, és sokan új készülékek telepítését tervezik - értesült keddi száma szerint a Világgazdaság a Magyar Postától.

A földek emberei

A munka öröméből, hogy hasznot hajtunk, hogy szép, amit csinálunk, eleinte semmit sem vettem észre. Minden ridegnek látszott, koszos volt, szúrt és fájt. A deréktáj igazi veszélyzóna. Életem első igazi paprikaszedésén, amikor alig tízévesen megkaptam a felnőtteknek járó duplasort és az ezzel járó felelősséget (egy szem nem sok, annyi nem maradhatott száron), apám, beavatásul, gúnyt űzött belőlem.

Négy milliárd forintból fejlődött a sütőipari cég

A magyar élelmiszergazdaság az idén az első hét hónapban 10 százalékkal növelte termelési értékét, meghaladva ezzel a 2000 milliárd forintot, vagyis kifejezetten versenyképes - jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Zalaegerszegen.

Benedek Elek, a gazda

Idén ünnepeljük Benedek Elek (1859. szeptember 30–1929. augusztus 17.) születésének 160. évfordulóját. Kevesen tudják, hogy az elsősorban meseíróként számon tartott író a föld gyermeke, aki szülőfalujában mintagazdaságot hozott létre, több ezer fát ültetett, és a Madarak és fák napjának lelkes támogatója, terjesztője volt.

Az emlékezés mellett a mai termelőkről sem szabad megfeledkezni

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapját, szeptember 17-ét a földművesek emléknapjává nyilvánítja. Az erről szóló országgyűlési határozat indoklása szerint ezen a napon „arról a földműves-társadalomról emlékezünk meg, amely jó- és balsorsában egyaránt készen áll a haza szolgálatára”.

OMÉK, egy rendhagyó megzőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Ma van a Földművesek emléknapja

Az Országgyűlés tavaly valamennyi parlamenti frakció támogatásával megszavazta, hogy ezentúl minden év szeptember 17. a Földművesek Emléknapja legyen. Mi ezt a napot különösen fontosnak tartjuk, hiszen többek között nekik, a földműveseknek, ha úgy tetszik, a parasztoknak írjuk, szerkesztjük a lapot.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.