Back to top

A franciák belehúztak a biotermesztésbe

Rekordmennyiségű gazdaság állt át biotermesztésre tavaly Franciaországban. Ez annak a következménye, hogy a szektor lassan felzárkózik az egyre növekvő trend mögé – mondta kedden az ország bioélelmiszerekre szakosodott ügynöksége.

Az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági kibocsátójaként számon tartott Franciaország 5000 új organikus gazdasággal büszkélkedhetett tavaly, megdöntve ezzel a korábbi, 2016-2017-es rekordot. Akkor 4200-an csatlakoztak a biotermesztéshez – jelentette be az Agence Bio az éves piaci beszámolójában.

Ezzel a biogazdaságok száma 13 százalékkal nőtt, 41600-ra, ami az összes francia farm 9,5 százalékát teszi ki.

A teljes organikus művelés alatt álló földterület pedig 17 százalékkal nőtt, összesen 2 millió hektárra, ami a mezőgazdasági termelésbe vont földek 7,5 százaléka.

A növénytermesztésen belül az organikus rész 31 százalékkal nőtt, 514 ezer hektárral, ami a teljes terület 4,3 százalékát teszi ki.

A hagyományos termények alacsony árai, az organikus gazdálkodás mellé járó támogatások, és az ellátási láncban történt beruházások arra ösztönözték a gazdákat, hogy váltsanak – mondta el az Agence Bio, hozzátéve, hogy az átállások nem érintették a nagy mennyiségű termést adó gabonatermesztő övezeteket.

Azonban a biogazdaságok még így is csak félúton járnak a kormány által 2022-ig tervezett 15 százalékos arányhoz képest.

A bioélelmiszerek eladásai is 15,7 százalékkal nőttek tavaly, ami 9,7 milliárd eurós forgalmat hozott.

Ez a francia háztartások élelmiszerre fordított kiadásainak 5 százalékát teszi ki. Mindez pedig elég volt ahhoz, hogy Franciaország az EU második legnagyobb bioélelmiszer piacává váljon Németország után. Utóbbinál ugyanis 10,9 milliárd eurós ez a szektor.

A szupermarketek segítik a keresletnövekedést az organikus élelmiszerek iránt oly módon, hogy könnyebben elérhetővé teszik azt a fogyasztók számára.

Az összes biotermék-eladás 49 százaléka ugyanis a nagyobb üzletekben valósul meg.

Az import aránya a mennyiséget tekintve stabilan 31 százalék maradt.

A kormány által támogatott Agence Bionak, mely az organikus gazdálkodást népszerűsíti, sikerült eloszlatnia azt az általános nézetet, miszerint a gyors növekedés megszünteti a gazdálkodók prémium profitját, ami pedig kevésbé fenntartható gyakorlatok bevezetéséhez vezet.

Franciaországban a gazdálkodó szervezetek közt jelenleg is vita zajlik arról, hogy az üvegházak fűtése elfogadható-e a biogazdálkodásban. Egyes csoportok emiatt élesen bírálják az ipari módszereket.

Forrás: 
www.independent.ie

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Jelölés és zárjegy nélküli a pálinkákat talált a Nébih

Egy budapesti, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kiskereskedelmi egységben 24 palack jelöletlen pálinkát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból.

Sikeresen szerepelnek a magyar kiállítók az élelmiszervásáron New Yorkban

Hasznosnak és sikeresnek minősítette a magyar részvételt a New York-i élelmiszervásáron Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott telefoninterjújában.

Fekete fokhagyma is kell az unamihoz

Fekete fokhagymával készült salátát is kóstolhattak a Piac Éjszakája vendégei a budapesti Nagybani Piacon. A különleges élelmiszer speciális fermentációs eljárással készül, és a kutatások szerint egészségesebb, mint a friss fokhagyma.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

Az EB szerint nincs bizonyíték a kelet-nyugati kettős élelmiszer-minőségre

Nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében, az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló csomagolású áruk előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot - írta hétfői jelentésében az Európai Bizottság.

Főleg kávé és tea tekintetében vagyunk márkahűek

A 8%-os világátlaggal szemben kétszer olyan márkahűek a magyarok: 15 százalékuk ragaszkodik a megszokott termékekhez. Ugyanakkor több mint egynegyedük nyitottabban áll a korábban nem próbált termékek/márkák vásárlásához, mint öt évvel korábban, derül ki a Nielsen piackutató globális, 2019-ben 30.000 fő bevonásával 64 országban végzett online kutatásából.

Marad az orosz élelmiszer-embargó

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő év végig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót hétfőn aláírt rendeletében.

Jön az érést segítő, száraz idő

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.