Back to top

A frissárut nehéz ellenőrizni

A zöldség-gyümölcs forgalmazó termelői szervezetek mindent megtesznek azért, hogy teljesen biztonságos árut szállítsanak hazai és külföldi vevőiknek. Ennek érdekében minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszereket működtetnek. Ám az általános előírások egy része nehezen értelmezhető a napok alatt a fogyasztóhoz kerülő termények esetében, mondja Juhos Csaba, a Fresh Fruit Tész elnöke.

Fotó: Horváth Csilla
A zöldség- és gyümölcstermesztésben és -kereskedelemben a termelői értékesítő szervezet mint eladó felel az élelmiszer-biztonságért. Juhos Csaba, a keceli Fresh Fruit Tész Szövetkezet elnöke elmondta: a szervezet mindent megtesz, hogy biztonságos zöldséget-gyümölcsöt szállítson, de a friss áruk esetében az ellenőrzés nagyon nehéz. A tész paprikát, spárgát, kínai kelt, cseresznyét, meggyet, szilvát, kajszit, őszibarackot, almát és szőlőt forgalmaz.

A tész minden termékre kiad növényvédelmi technológiát,

viszont áruátvételkor a termesztő által leadott permetezési naplóra kell hagyatkoznia. Véletlenszerűen vesznek mintát a terményekből, amit kötelezővé is tesz a minőségbiztosítási rendszerük, viszont a vizsgálat nemcsak igen drága, hanem napokig is eltart, amit nem lehet kivárni a zöldségek, gyümölcsök esetében.

Az áruházláncok is végeztetnek szúrópróbaszerű ellenőrzést, és komoly szankciókkal jár, ha megbukik egy tétel.

Itt is ugyanaz a gond, mint a hazai vizsgálatoknál: mire kiderül valami, már eladták és valószínűleg meg is ették a terményt.

Különösen nagy kihívás, hogy az Európai Unió növényvédőszer-maradék határértékein kívül a vásárlók speciális igényeinek is meg kell felelni. Sok áruházlánc még szigorúbb, mint az EU, nemcsak alacsonyabb határértéket állapítanak meg, hanem a megengedett hatóanyagok számát is korlátozzák. Többek közt ez az oka a biológiai módszerek térhódításának, elsősorban a zöldséghajtatásban.

Mire mondjuk Németországba kerül az áru, olyan sok járulékos költség (csomagolás, szállítás, áruházlánc visszatérítése) terheli, hogy maga a termés értéke messze nem fedezi a kárt, amit okoz. Ráadásul egy egész tételt vonnak ki a forgalomból, aminek lehet hogy csak egy töredéke volt kifogásolható.

Kistermelőknél leggyakrabban a tájékozatlanság okozza a bajt:

nem tudják, hogy az adott növényvédő szert már nem szabad használni, vagy rosszul számolják ki a dózist. Szánt szándékkal senki nem akar többet permetezni a szükségesnél, mert nagyon drágák a növényvédő szerek, inkább az olcsóbb, feketén behozott szereknek nem tudnak ellenállni.

Fotó: Horváth Csilla
A Fresh Fruit Tész minőségbiztosítási rendszerének része a nyomon követés, vagyis

minden ládáról meg tudják mondani, hogy kitől származik.

Így ha kiderül valamilyen hiba, a még raktárban lévő mennyiséget zárolják, illetve kizárják a szállításból az adott termesztőt, amíg nem orvosolja a hibát.

Termelőkre a GlobalGAP minőségbiztosítási rendszer vonatkozik, illetve van egy másik verziója, amit a termelésre és árugyűjtésre, csomagolásra kell alkalmazni. Ez utóbbi van meg a Fresh Fruit Tésznek és tagjainak. Olyan szabályokat tartalmaz, hogy mit kell tenni például a növényvédőszer-csomagolással, milyen tisztálkodási lehetőséget kell biztosítani, milyen egészségügyi papírokkal kell rendelkeznie a dolgozóknak és így tovább. Külön rész foglalkozik az elfogadható munkakörülményekkel, a dolgozók jóllétével.

Nagykereskedőkre, élelmiszeripari cégekre vonatkozik az IFS (International Food Standard) rendszer, amiben a csomagoláskor, feldolgozáskor betartandó szabályok vannak lefektetve. Ezek az előírások abban segítenek, hogy ne kerüljön szennyeződés vagy idegen anyag az árura. A rendszer auditját nemrég sikeresen teljesítette a tész.

Juhos Csaba szerint ezek az előírások fontosak, mert követhető protokollt adnak a tennivalókról, de sokszor a gyümölcsre nem értelmezhető előírásokat tartalmaznak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelölés és zárjegy nélküli a pálinkákat talált a Nébih

Egy budapesti, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kiskereskedelmi egységben 24 palack jelöletlen pálinkát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból.

Fekete fokhagyma is kell az unamihoz

Fekete fokhagymával készült salátát is kóstolhattak a Piac Éjszakája vendégei a budapesti Nagybani Piacon. A különleges élelmiszer speciális fermentációs eljárással készül, és a kutatások szerint egészségesebb, mint a friss fokhagyma.

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

A hatékonyságot szolgálja az AKI integrációja

Nem az AKI önállóságának csorbítását, hanem hatékonyabb együttműködést, az egyes kutatói szervezetek összehangoltabb közös munkáját eredményezi majd az, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) csatlakozik a NAIK-hoz – mondta el Nagy István a témáról tartott sajtótájékoztatón.

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

Az EB szerint nincs bizonyíték a kelet-nyugati kettős élelmiszer-minőségre

Nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében, az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló csomagolású áruk előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot - írta hétfői jelentésében az Európai Bizottság.

Súlyos jégvihar Olaszországban

Végzetes jégeső csapott le vasárnap az olaszországi Emilia Romagna tartományra. Reggio Emilia városától Ravennáig húzódó sávban szinte minden vitt a jég. A legsúlyosabb kárt Lugo, Massa Lombarda és Bagnacavallo környékén okoztak a csaknem 8 centiméter átmérőjű jéglabdák. Az erős széllel érkező jégvihar a gyümölcsösökben a jégvédő háló-rendszert is a földre fektette.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.