Back to top

A frissárut nehéz ellenőrizni

A zöldség-gyümölcs forgalmazó termelői szervezetek mindent megtesznek azért, hogy teljesen biztonságos árut szállítsanak hazai és külföldi vevőiknek. Ennek érdekében minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszereket működtetnek. Ám az általános előírások egy része nehezen értelmezhető a napok alatt a fogyasztóhoz kerülő termények esetében, mondja Juhos Csaba, a Fresh Fruit Tész elnöke.

Fotó: Horváth Csilla
A zöldség- és gyümölcstermesztésben és -kereskedelemben a termelői értékesítő szervezet mint eladó felel az élelmiszer-biztonságért. Juhos Csaba, a keceli Fresh Fruit Tész Szövetkezet elnöke elmondta: a szervezet mindent megtesz, hogy biztonságos zöldséget-gyümölcsöt szállítson, de a friss áruk esetében az ellenőrzés nagyon nehéz. A tész paprikát, spárgát, kínai kelt, cseresznyét, meggyet, szilvát, kajszit, őszibarackot, almát és szőlőt forgalmaz.

A tész minden termékre kiad növényvédelmi technológiát,

viszont áruátvételkor a termesztő által leadott permetezési naplóra kell hagyatkoznia. Véletlenszerűen vesznek mintát a terményekből, amit kötelezővé is tesz a minőségbiztosítási rendszerük, viszont a vizsgálat nemcsak igen drága, hanem napokig is eltart, amit nem lehet kivárni a zöldségek, gyümölcsök esetében.

Az áruházláncok is végeztetnek szúrópróbaszerű ellenőrzést, és komoly szankciókkal jár, ha megbukik egy tétel.

Itt is ugyanaz a gond, mint a hazai vizsgálatoknál: mire kiderül valami, már eladták és valószínűleg meg is ették a terményt.

Különösen nagy kihívás, hogy az Európai Unió növényvédőszer-maradék határértékein kívül a vásárlók speciális igényeinek is meg kell felelni. Sok áruházlánc még szigorúbb, mint az EU, nemcsak alacsonyabb határértéket állapítanak meg, hanem a megengedett hatóanyagok számát is korlátozzák. Többek közt ez az oka a biológiai módszerek térhódításának, elsősorban a zöldséghajtatásban.

Mire mondjuk Németországba kerül az áru, olyan sok járulékos költség (csomagolás, szállítás, áruházlánc visszatérítése) terheli, hogy maga a termés értéke messze nem fedezi a kárt, amit okoz. Ráadásul egy egész tételt vonnak ki a forgalomból, aminek lehet hogy csak egy töredéke volt kifogásolható.

Kistermelőknél leggyakrabban a tájékozatlanság okozza a bajt:

nem tudják, hogy az adott növényvédő szert már nem szabad használni, vagy rosszul számolják ki a dózist. Szánt szándékkal senki nem akar többet permetezni a szükségesnél, mert nagyon drágák a növényvédő szerek, inkább az olcsóbb, feketén behozott szereknek nem tudnak ellenállni.

Fotó: Horváth Csilla
A Fresh Fruit Tész minőségbiztosítási rendszerének része a nyomon követés, vagyis

minden ládáról meg tudják mondani, hogy kitől származik.

Így ha kiderül valamilyen hiba, a még raktárban lévő mennyiséget zárolják, illetve kizárják a szállításból az adott termesztőt, amíg nem orvosolja a hibát.

Termelőkre a GlobalGAP minőségbiztosítási rendszer vonatkozik, illetve van egy másik verziója, amit a termelésre és árugyűjtésre, csomagolásra kell alkalmazni. Ez utóbbi van meg a Fresh Fruit Tésznek és tagjainak. Olyan szabályokat tartalmaz, hogy mit kell tenni például a növényvédőszer-csomagolással, milyen tisztálkodási lehetőséget kell biztosítani, milyen egészségügyi papírokkal kell rendelkeznie a dolgozóknak és így tovább. Külön rész foglalkozik az elfogadható munkakörülményekkel, a dolgozók jóllétével.

Nagykereskedőkre, élelmiszeripari cégekre vonatkozik az IFS (International Food Standard) rendszer, amiben a csomagoláskor, feldolgozáskor betartandó szabályok vannak lefektetve. Ezek az előírások abban segítenek, hogy ne kerüljön szennyeződés vagy idegen anyag az árura. A rendszer auditját nemrég sikeresen teljesítette a tész.

Juhos Csaba szerint ezek az előírások fontosak, mert követhető protokollt adnak a tennivalókról, de sokszor a gyümölcsre nem értelmezhető előírásokat tartalmaznak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

OMÉK, egy rendhagyó megzőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Kihívásokkal teli évet zárnak a német gyümölcs- és zöldségtermesztők

2019 ismét egy nehéz év volt a német zöldség- és gyümölcstermesztők számára, mert sok kihívással szembesültek, és extrém időjárási körülmények között kellett helyt állniuk – vont mérleget a Német Gazdaszövetség (DBV).

Díszkert zöldségfélékből I.

Egy ápolt konyhakert mindig szép látványt nyújt, tükrözi a gazdája szeretetét a kerti munkák iránt. A zöldségfélék nagy részéről elmondható, hogy nem csak hagyományos formában, a művelés, növényvédelem, szedés szempontjából praktikus, szabályos sorokba ültetve tudják gyönyörködtetni a szemet.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Ügyes kecskék

A sok látnivaló mellett, kecskeügyességi bemutatóval és erdei piaccal is várja az érdeklődőket a Budakeszi Vadaspark szeptember 15-én, vasárnap.

Milyen Magyarország Legszebb Birtoka?

Gyümölcsös konténerekből összeállított, traktor húzta „kisvasúttal” jártuk be a Derecske határában található, madárcsicsergéstől hangos okoskertet, a Hajdú-bihari Bold Agro Kft. 110 hektáros alma- és 80 hektáros meggyültetvényét, amely az idén elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka címet.

A természetvédelem is része az erdőgazdaság munkájának

Természetvédelmi szakmai találkozóknak adott otthont a Pilisi Parkerdő. A Budai-hegységben található Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Területet az Európa Tanács ellenőre tekintette meg, a program a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen zajlott. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával pedig a Life4OakForests pályázat eredményeit ismerhették meg a Parkerdő szakemberei.

Szoborral emlékeznek a szentesiek a bolgár kertészekre

A bolgár kertészeknek emléket állító szobrot avattak Szentesen. Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek alkotása azokra az időkre és történelmi viharokra emlékeztet, amikor a kertészettel foglalkozó bolgárok megélhetést, netán új hazát keresve 1870 és 1940 között letelepedtek Szegvár és Szentes környékén.

Álomberuházás Derecskén: termálvízzel fűtött palántanevelő

Tizenkét hajós, termálvízzel fűtött, korszerű növényházzal bővült a KITE Zrt. derecskei kertészeti telephelye. Gazdasági és környezetvédelmi célok is indokolták a fejlesztést, a beruházással teljesültek a célok, kiváló minőségű, egyöntetű palántákkal szolgálhatják ki megrendelőiket, hatékonyabb energia- és kevesebb munkaerő-fölhasználással, és a palántavelési időszak is meghosszabbítható.