0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A frissárut nehéz ellenőrizni

A zöldség-gyümölcs forgalmazó termelői szervezetek mindent megtesznek azért, hogy teljesen biztonságos árut szállítsanak hazai és külföldi vevőiknek. Ennek érdekében minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszereket működtetnek. Ám az általános előírások egy része nehezen értelmezhető a napok alatt a fogyasztóhoz kerülő termények esetében, mondja Juhos Csaba, a Fresh Fruit Tész elnöke.

A zöldség- és gyümölcstermesztésben és -kereskedelemben a termelői értékesítő szervezet mint eladó felel az élelmiszer-biztonságért. Juhos Csaba, a keceli Fresh Fruit Tész Szövetkezet elnöke elmondta: a szervezet mindent megtesz, hogy biztonságos zöldséget-gyümölcsöt szállítson, de a friss áruk esetében az ellenőrzés nagyon nehéz. A tész paprikát, spárgát, kínai kelt, cseresznyét, meggyet, szilvát, kajszit, őszibarackot, almát és szőlőt forgalmaz.

A tész minden termékre kiad növényvédelmi technológiát,

viszont áruátvételkor a termesztő által leadott permetezési naplóra kell hagyatkoznia. Véletlenszerűen vesznek mintát a terményekből, amit kötelezővé is tesz a minőségbiztosítási rendszerük, viszont a vizsgálat nemcsak igen drága, hanem napokig is eltart, amit nem lehet kivárni a zöldségek, gyümölcsök esetében.

Az áruházláncok is végeztetnek szúrópróbaszerű ellenőrzést, és komoly szankciókkal jár, ha megbukik egy tétel.

Itt is ugyanaz a gond, mint a hazai vizsgálatoknál: mire kiderül valami, már eladták és valószínűleg meg is ették a terményt.

Különösen nagy kihívás, hogy az Európai Unió növényvédőszer-maradék határértékein kívül a vásárlók speciális igényeinek is meg kell felelni. Sok áruházlánc még szigorúbb, mint az EU, nemcsak alacsonyabb határértéket állapítanak meg, hanem a megengedett hatóanyagok számát is korlátozzák. Többek közt ez az oka a biológiai módszerek térhódításának, elsősorban a zöldséghajtatásban.

Mire mondjuk Németországba kerül az áru, olyan sok járulékos költség (csomagolás, szállítás, áruházlánc visszatérítése) terheli, hogy maga a termés értéke messze nem fedezi a kárt, amit okoz. Ráadásul egy egész tételt vonnak ki a forgalomból, aminek lehet hogy csak egy töredéke volt kifogásolható.

Kistermelőknél leggyakrabban a tájékozatlanság okozza a bajt:

nem tudják, hogy az adott növényvédő szert már nem szabad használni, vagy rosszul számolják ki a dózist. Szánt szándékkal senki nem akar többet permetezni a szükségesnél, mert nagyon drágák a növényvédő szerek, inkább az olcsóbb, feketén behozott szereknek nem tudnak ellenállni.

A Fresh Fruit Tész minőségbiztosítási rendszerének része a nyomon követés, vagyis

minden ládáról meg tudják mondani, hogy kitől származik.

Így ha kiderül valamilyen hiba, a még raktárban lévő mennyiséget zárolják, illetve kizárják a szállításból az adott termesztőt, amíg nem orvosolja a hibát.

Termelőkre a GlobalGAP minőségbiztosítási rendszer vonatkozik, illetve van egy másik verziója, amit a termelésre és árugyűjtésre, csomagolásra kell alkalmazni. Ez utóbbi van meg a Fresh Fruit Tésznek és tagjainak. Olyan szabályokat tartalmaz, hogy mit kell tenni például a növényvédőszer-csomagolással, milyen tisztálkodási lehetőséget kell biztosítani, milyen egészségügyi papírokkal kell rendelkeznie a dolgozóknak és így tovább. Külön rész foglalkozik az elfogadható munkakörülményekkel, a dolgozók jóllétével.

Nagykereskedőkre, élelmiszeripari cégekre vonatkozik az IFS (International Food Standard) rendszer, amiben a csomagoláskor, feldolgozáskor betartandó szabályok vannak lefektetve. Ezek az előírások abban segítenek, hogy ne kerüljön szennyeződés vagy idegen anyag az árura. A rendszer auditját nemrég sikeresen teljesítette a tész.

Juhos Csaba szerint ezek az előírások fontosak, mert követhető protokollt adnak a tennivalókról, de sokszor a gyümölcsre nem értelmezhető előírásokat tartalmaznak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu