Back to top

A természetvédelem zászlaja alatt versenyeznek lovaikkal

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek az őshonos magyar állatfajták génmegőrzésére. Kiemelt feladatuk a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztése – a fajtát sporteseményeken szerzett tapasztalataikkal igyekszenek tökéletesíteni.

A Kiskunság füves területein évszázados tradíciója van a patás állatok tenyésztésének, hiszen a hagyományos legeltető állattartásra nem is lehet elképzelni ennél kedvezőbb feltételeket. A különböző gyeptípusok – homoki, sziki és ártéri gyepek – ideális legelők, így kiválóan alkalmasak szarvasmarhák, lovak és juhok tartására, mindemellett bizonyítást nyert: ez a fajta tájhasználat a természetvédelem szempontjából is elengedhetetlen. A megfelelően végzett legeltetés ugyanis nagymértékben hozzájárul a védett természeti területek fenntartásához, azok növény- és állatvilága sokféleségének megőrzéséhez. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság történetében a kezdetektől nagy jelentőséggel bír az őshonos magyar állatfajták tenyésztésével folytatott génmegőrző tevékenység.

Az igazgatóság célja az általa tenyésztett fajták vonalainak, családjainak és génkészletének megőrzése, illetve azok tulajdonságainak a jelen kor követelményeihez történő alakítása. Szakembereik jelenleg három őshonos magyar háziállatfajta, a magyar szürke szarvasmarha, a házi bivaly és a furioso north-star, azaz a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztésével foglalkoznak.

Az igazgatóság a 2009-es esztendőben két kancával lett a Furioso North-Star Lótenyésztő Országos Egyesület tagja. Mint arról lapunknak beszámoltak, lótenyésztésük 2014-től vett új lendületet: a lóállományuk minőségi és mennyiségi fejlesztése érdekében 12 tenyészkancát és 2 növendék kancacsikót vásároltak ekkor, napjainkra pedig az anyaállataik létszámát 20 egyedre emelték. Ezek minőségét a 18-20 generációra visszamenőleg ismert származás, illetve a saját és oldalági rokonok teljesítménye jelzi.

A ménes kancacsaládjainak összeválogatásakor az igazgatóság olyan egészséges, jó mozgású egyedeket helyezett előtérbe, amelyektől a következetes, szakszerű párosítások eredményeképp a sportban is eredményes utódokra számíthattak. Jelenlegi lóállományuk tartásának elsődleges célja a területkezelési feladatok ellátása, és a furioso north-star fajta nemesítése, genetikai anyagának megőrzése, a klasszikus mezőhegyesi elvek alapján történő tenyésztése. Vallják, az eredményes tenyésztéshez a ménvonalak és kancacsaládok ápolása mellett nélkülözhetetlen a tenyésztésre szánt állatok teljesítményének vizsgálata.

Napjainkban a vásárlók többsége a szép küllemű, jó idegrendszerű, sportban már valamilyen eredményt elért egyedeket keresik, így a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is e szempontoknak megfelelően állítja elő lovait, amikre belföldről és külföldről is érkezik kereslet. Az igazgatóság a sportok terén a fogatversenyzés mellett tette le voksát:

2016 óta vesznek részt országos versenyeken. Az első évben kettesfogattal, 2017 óta négyesfogattal versenyeznek – Bárdos Attila válogatott fogathajtóval. Noha céljuk legfőképp az információszerzés a tenyésztés számára, a fogat már eddig is szép sikereket ért el.

Tapasztalataik szerint a fogatversenyzés kiváló lehetőséget kínál a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság népszerűsítésére, a természetvédelem hangsúlyozására, illetve egyéb, a tevékenységi körükbe tartozó ágazatok sikerét elősegítő kapcsolatok építésére. A KNPI éppen ezért rendszeresen részt vesz tenyészállataival kiállításokon és tenyészszemléken; többször értek el helyezést lovaik az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK), s szereztek már fajtagyőztes és reserve champion címet kancáikkal az Alföldi Állattenyésztési Napokon is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

Karácsonyi finomságok a lovadnak

Az év legmeghittebb ünnepe a karácsony. A nagy ajándékozásból lovaink sem maradhatnak ki. De mivel kedveskedjünk nekik? A legegyszerűbb persze, ha veszünk nekik valamilyen lócsemegét, amit szeretnek, de a vállalkozó kedvűek, akik ennél személyesebb ajándékra gondoltak, kipróbálhatják a házi lócsemege-készítést.

Karácsonyi ajándékötletek lovasoktól lovasoknak

Közeleg a szeretet ünnepe, s lassan itt az ideje, hogy készülj valami kedves kis aprósággal azok számára, akik fontosak neked.

Sokféle bajra gyógyír a terápiás kert

Egyre több helyen alakítanak ki terápiás kerteket. Már a 18. században felfedezték, hogy mely betegségekre vannak jótékony hatással ezek a gyógyító helyek.

Különleges téli élmények a Hévízi-csatornán

Javában zajlik Hévízen a vízitúraszezon, melynek a természet értékeit védő szigorú szabályai vannak. Lássuk, mit érdemes tudni azoknak, akik szeretnének vízre szállni.

3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelési értéke idén

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Kiszámítható gazdasági környezet szükséges a hatékonyabb kertészeti termesztéshez

Technológiai fejlesztés, korszerű, intenzív művelés lehet csak a megoldás a zöldség-gyümölcs ágazat hazai problémáira, derült ki az Agrárszektor tanácskozás kertészeti szekciójának előadásaiból. Figyelni kell az üzemszervezésre és a dolgozók megelégedettségére, hangsúlyozták a kerekasztal-beszélgetés résztvevői.

A lovasedző nem pszichológus

2014 szeptemberében holland mintára indult el hazánkban a Talent Program, amelyet a Magyar Lovassport Szövetség a 2013-as sportágfejlesztési stratégia keretein belül az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával valósít meg a három olimpiai sportágban.

Hungaria Rosé pezsgő a tíz legjobb között a világon

Dijonban rendezik a pezsgők és habzóborok világversenyét, az Effervescents du Monde-ot, ahol az idén 22 ország 564 buborékos tétele csapott össze. Hatalmas siker, hogy a Törley Pezsgőpincészet egyik legfiatalabb terméke, a Hungaria Rosé Extra Dry nemcsak aranyérmet szerzett, hanem bejutott a tíz legjobb tétel közé.

Díjugrató verseny, fogathajtó világkupa és egy világpremier

Fantasztikus show-műsorban és idegtépő izgalmakban volt részük azoknak, akik november végén meglátogatták a Papp László Budapest Sportarénát. Nemcsak a ló és a lovassport szerelmesei kaptak felejthetetlen élményt, hanem azok az érdeklődők is, akik családi program gyanánt ellátogattak a sportarénába.