Back to top

A természetvédelem zászlaja alatt versenyeznek lovaikkal

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek az őshonos magyar állatfajták génmegőrzésére. Kiemelt feladatuk a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztése – a fajtát sporteseményeken szerzett tapasztalataikkal igyekszenek tökéletesíteni.

A Kiskunság füves területein évszázados tradíciója van a patás állatok tenyésztésének, hiszen a hagyományos legeltető állattartásra nem is lehet elképzelni ennél kedvezőbb feltételeket. A különböző gyeptípusok – homoki, sziki és ártéri gyepek – ideális legelők, így kiválóan alkalmasak szarvasmarhák, lovak és juhok tartására, mindemellett bizonyítást nyert: ez a fajta tájhasználat a természetvédelem szempontjából is elengedhetetlen. A megfelelően végzett legeltetés ugyanis nagymértékben hozzájárul a védett természeti területek fenntartásához, azok növény- és állatvilága sokféleségének megőrzéséhez. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság történetében a kezdetektől nagy jelentőséggel bír az őshonos magyar állatfajták tenyésztésével folytatott génmegőrző tevékenység.

Az igazgatóság célja az általa tenyésztett fajták vonalainak, családjainak és génkészletének megőrzése, illetve azok tulajdonságainak a jelen kor követelményeihez történő alakítása. Szakembereik jelenleg három őshonos magyar háziállatfajta, a magyar szürke szarvasmarha, a házi bivaly és a furioso north-star, azaz a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztésével foglalkoznak.

Az igazgatóság a 2009-es esztendőben két kancával lett a Furioso North-Star Lótenyésztő Országos Egyesület tagja. Mint arról lapunknak beszámoltak, lótenyésztésük 2014-től vett új lendületet: a lóállományuk minőségi és mennyiségi fejlesztése érdekében 12 tenyészkancát és 2 növendék kancacsikót vásároltak ekkor, napjainkra pedig az anyaállataik létszámát 20 egyedre emelték. Ezek minőségét a 18-20 generációra visszamenőleg ismert származás, illetve a saját és oldalági rokonok teljesítménye jelzi.

A ménes kancacsaládjainak összeválogatásakor az igazgatóság olyan egészséges, jó mozgású egyedeket helyezett előtérbe, amelyektől a következetes, szakszerű párosítások eredményeképp a sportban is eredményes utódokra számíthattak. Jelenlegi lóállományuk tartásának elsődleges célja a területkezelési feladatok ellátása, és a furioso north-star fajta nemesítése, genetikai anyagának megőrzése, a klasszikus mezőhegyesi elvek alapján történő tenyésztése. Vallják, az eredményes tenyésztéshez a ménvonalak és kancacsaládok ápolása mellett nélkülözhetetlen a tenyésztésre szánt állatok teljesítményének vizsgálata.

Napjainkban a vásárlók többsége a szép küllemű, jó idegrendszerű, sportban már valamilyen eredményt elért egyedeket keresik, így a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is e szempontoknak megfelelően állítja elő lovait, amikre belföldről és külföldről is érkezik kereslet. Az igazgatóság a sportok terén a fogatversenyzés mellett tette le voksát:

2016 óta vesznek részt országos versenyeken. Az első évben kettesfogattal, 2017 óta négyesfogattal versenyeznek – Bárdos Attila válogatott fogathajtóval. Noha céljuk legfőképp az információszerzés a tenyésztés számára, a fogat már eddig is szép sikereket ért el.

Tapasztalataik szerint a fogatversenyzés kiváló lehetőséget kínál a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság népszerűsítésére, a természetvédelem hangsúlyozására, illetve egyéb, a tevékenységi körükbe tartozó ágazatok sikerét elősegítő kapcsolatok építésére. A KNPI éppen ezért rendszeresen részt vesz tenyészállataival kiállításokon és tenyészszemléken; többször értek el helyezést lovaik az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK), s szereztek már fajtagyőztes és reserve champion címet kancáikkal az Alföldi Állattenyésztési Napokon is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Örkénytáborban ünnepeltek a polgárőr lovasok

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és Táborfalva Nagyközség Önkormányzata az Agrárminisztérium, a Honvédelmi Sportszövetség, valamint a Készenléti Rendőrség támogatásával, példaértékű civil összefogásra alapozva rendezte meg a hajdani lovas katonai hagyományok tiszteletére a lovas őrszolgálatok éves ünnepét Örkénytáborban.

A majortól a kolostorig: salföldi időutazás

Ősmagyar állatfajták várják a mezőgazdaság kedvelőit a Salföldi Majorban, a Balaton-felvidéken, ahol a megelőző korok állattartásába, a falusi életébe is bepillanthatunk. Akik kedvelik a túrát, azok az állati kalandok után a falu átellenes határában felkereshetik a festői környezetben megbúvó, 800 éves, pálos kolostor romjait is.

Megtisztítják a szovjet gyakorló- és lőtér területét

Csaknem 600 millió forintból valósul meg az Esztergom Strázsa-hegyi felhagyott szovjet gyakorló- és lőtér területének környezeti kármentesítése – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár kedden, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyén Esztergomban.

Lovassportok harca Hortobágyon

Nagy izgalommal vártam ezt a hétvégét már az év eleje óta, amikor Szladek Péter kollégám meghívott versenybírónak az 53. Hortobágyi Lovasnapokra. Sosem feledem, amikor 16 éves koromban részt vehettem egy országos minősítőn, majd hétfőn 25 akadályon még kipróbáltuk magunkat a Derbyn.

Nyári zsongás a kaszálóréteken

Tombol még a nyár, jótékony esőzések és kártékony zivatarok enyhítik a nyári forróságot és aszályt. A gazdák sem ennek, sem annak nem örülnek - az a jó, ha az időjárást elkerülik a szélsőségek, a csapadék és a száraz meleg váltakozva érkezik. Sajnos sok múlik azon, hogy milyen haszonnövényt vagy állatot választott a gazda, és a szükséges kezeléseket jókor végzi-e el.

Ünnep a legelőn

Megalakulásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte a Rio Alto Kft. Esetünkben többről van szó, mint egy vállalkozás negyedszázados jubileuma, hiszen egy olyan országos hatású szervezetről beszélünk, amely egy tudományos műhellyel, s tapasztalt kanadai tenyésztőkkel együttműködve új szemléletet honosított meg a húsmarhatenyésztésben.

Robotos fejés a csömöri tanyán

Huszonegy évvel ezelőtt 2 hektáron és két sportlóval kezdődött Csömörön Koronczai Gábor farmjának története. Folyamatos fejlesztéssel ma már 70 magyartarka szarvasmarha, a 10 bokszos istállóban lakó lovak, sertések és ház körüli baromfifélék takarmányát állítja elő a farm körül fekvő 7,5 hektár saját és 80 hektár bérelt földön, a település egyetlen állattenyésztő családi gazdaságaként.

Különleges tenyészszemle: Roven-ivadékok egy helyen

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fábiánházát vélhetően nem túl sokan ismerik az olvasók közül, a lótenyésztők, azon belül a kisbéri félvér iránt elkötelezettek körében azonban már jól csengő név a fábiánházi Ecsed Ménes.

Paddock Paradise – a lovak paradicsoma

A Paddock Paradise egy viszonylag új keletű, hazánkban egyelőre kevéssé ismert módja a lovak elhelyezésének. Külföldön viszont mindinkább terjedőben van, sok lovarda tért át erre a természetközeli, lóbarát lótartási formára, melynek legnagyobb úttörője és szakértője Jaime Jackson.

Quintana duplázott

Makay Tamás lova, Quintana Andrej Hollyval duplázott, idén is ő nyerte a gróf Széchenyi István Emlékverseny nagydíját. Ebből az alkalomból beszélgettünk a tulajdonossal, aki hosszú tenyésztői múlttal rendelkezik.