Back to top

A természetvédelem zászlaja alatt versenyeznek lovaikkal

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek az őshonos magyar állatfajták génmegőrzésére. Kiemelt feladatuk a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztése – a fajtát sporteseményeken szerzett tapasztalataikkal igyekszenek tökéletesíteni.

A Kiskunság füves területein évszázados tradíciója van a patás állatok tenyésztésének, hiszen a hagyományos legeltető állattartásra nem is lehet elképzelni ennél kedvezőbb feltételeket. A különböző gyeptípusok – homoki, sziki és ártéri gyepek – ideális legelők, így kiválóan alkalmasak szarvasmarhák, lovak és juhok tartására, mindemellett bizonyítást nyert: ez a fajta tájhasználat a természetvédelem szempontjából is elengedhetetlen. A megfelelően végzett legeltetés ugyanis nagymértékben hozzájárul a védett természeti területek fenntartásához, azok növény- és állatvilága sokféleségének megőrzéséhez. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság történetében a kezdetektől nagy jelentőséggel bír az őshonos magyar állatfajták tenyésztésével folytatott génmegőrző tevékenység.

Az igazgatóság célja az általa tenyésztett fajták vonalainak, családjainak és génkészletének megőrzése, illetve azok tulajdonságainak a jelen kor követelményeihez történő alakítása. Szakembereik jelenleg három őshonos magyar háziállatfajta, a magyar szürke szarvasmarha, a házi bivaly és a furioso north-star, azaz a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztésével foglalkoznak.

Az igazgatóság a 2009-es esztendőben két kancával lett a Furioso North-Star Lótenyésztő Országos Egyesület tagja. Mint arról lapunknak beszámoltak, lótenyésztésük 2014-től vett új lendületet: a lóállományuk minőségi és mennyiségi fejlesztése érdekében 12 tenyészkancát és 2 növendék kancacsikót vásároltak ekkor, napjainkra pedig az anyaállataik létszámát 20 egyedre emelték. Ezek minőségét a 18-20 generációra visszamenőleg ismert származás, illetve a saját és oldalági rokonok teljesítménye jelzi.

A ménes kancacsaládjainak összeválogatásakor az igazgatóság olyan egészséges, jó mozgású egyedeket helyezett előtérbe, amelyektől a következetes, szakszerű párosítások eredményeképp a sportban is eredményes utódokra számíthattak. Jelenlegi lóállományuk tartásának elsődleges célja a területkezelési feladatok ellátása, és a furioso north-star fajta nemesítése, genetikai anyagának megőrzése, a klasszikus mezőhegyesi elvek alapján történő tenyésztése. Vallják, az eredményes tenyésztéshez a ménvonalak és kancacsaládok ápolása mellett nélkülözhetetlen a tenyésztésre szánt állatok teljesítményének vizsgálata.

Napjainkban a vásárlók többsége a szép küllemű, jó idegrendszerű, sportban már valamilyen eredményt elért egyedeket keresik, így a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is e szempontoknak megfelelően állítja elő lovait, amikre belföldről és külföldről is érkezik kereslet. Az igazgatóság a sportok terén a fogatversenyzés mellett tette le voksát:

2016 óta vesznek részt országos versenyeken. Az első évben kettesfogattal, 2017 óta négyesfogattal versenyeznek – Bárdos Attila válogatott fogathajtóval. Noha céljuk legfőképp az információszerzés a tenyésztés számára, a fogat már eddig is szép sikereket ért el.

Tapasztalataik szerint a fogatversenyzés kiváló lehetőséget kínál a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság népszerűsítésére, a természetvédelem hangsúlyozására, illetve egyéb, a tevékenységi körükbe tartozó ágazatok sikerét elősegítő kapcsolatok építésére. A KNPI éppen ezért rendszeresen részt vesz tenyészállataival kiállításokon és tenyészszemléken; többször értek el helyezést lovaik az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK), s szereztek már fajtagyőztes és reserve champion címet kancáikkal az Alföldi Állattenyésztési Napokon is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kocsis István 2019 erdésze

Az Országos Erdészeti Egyesület jubileumi, 150. Vándorgyűléséhez kapcsolódva rendezték meg a Tolna megyei Lengyel-Annafürdőn az Év Erdésze 2019 szakmai verseny országos döntőjét. A kétnapos megmérettetésen a NYÍRERDŐ Zrt. Halápi Erdészetének kerületvezető erdésze, Kocsis István szerezte meg a győzelmet.

Soproni Sörrally: a rajtrácson a Magyar Mezőgazdaság csapata

Néhány nap, és ismét elrajtol a Soproni Sörrally – ezúttal a Magyar Mezőgazdaság csapatának részvételével! A versenyt szervező Heineken Hungária célja, hogy felhívja a széles közönség figyelmét a hazai alapanyagok fontosságára. A főszerepet idén a komlóé.

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

Egy cirkusz nemet mondott az állatkínzásra

A német Roncalli cirkusz nemet mondott az állatkínzásra és egy nagy igent a technológiára. Élő állatok helyett hologramokkal szórakoztatnak.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

Ősi lófajtát őriznek az ország északi szegletében

A hucul fajta legnagyobb magyarországi állományának az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területei szolgálnak otthonául. A jósvafői ménesben zajló tenyésztés fő faladatai közé tartozik a génmegőrzés, a hagyományok ápolása, valamint a sportcélú lóelőállítás is.

Új állattartó telepet adtak át Nagybajomban

A magyar kormány a 2014 és 2020 közötti évekre 38 milliárd forintot különített el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból tíz nemzeti parkunk természetvédelmi fejlesztéseihez. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnak ebből a forrásból közel 2,5 milliárd forint jutott.

A rideg és félrideg tartás

A lovak tartásának módjait rendkívül sokféle szempontból lehet vizsgálni, hiszen ahány ház, annyi szokás, annyi felhasználási módja, fajtája van a lovaknak, és az emberek lehetőségei is behatárolják, hogyan tudják megoldani lovaik elhelyezését. A lótartás színvonala, minősége Magyarországon is rendkívül változatos képet mutat.