0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A természetvédelem zászlaja alatt versenyeznek lovaikkal

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek az őshonos magyar állatfajták génmegőrzésére. Kiemelt feladatuk a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztése – a fajtát sporteseményeken szerzett tapasztalataikkal igyekszenek tökéletesíteni.

A Kiskunság füves területein évszázados tradíciója van a patás állatok tenyésztésének, hiszen a hagyományos legeltető állattartásra nem is lehet elképzelni ennél kedvezőbb feltételeket. A különböző gyeptípusok – homoki, sziki és ártéri gyepek – ideális legelők, így kiválóan alkalmasak szarvasmarhák, lovak és juhok tartására, mindemellett bizonyítást nyert: ez a fajta tájhasználat a természetvédelem szempontjából is elengedhetetlen. A megfelelően végzett legeltetés ugyanis nagymértékben hozzájárul a védett természeti területek fenntartásához, azok növény- és állatvilága sokféleségének megőrzéséhez. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság történetében a kezdetektől nagy jelentőséggel bír az őshonos magyar állatfajták tenyésztésével folytatott génmegőrző tevékenység.

Az igazgatóság célja az általa tenyésztett fajták vonalainak, családjainak és génkészletének megőrzése, illetve azok tulajdonságainak a jelen kor követelményeihez történő alakítása. Szakembereik jelenleg három őshonos magyar háziállatfajta, a magyar szürke szarvasmarha, a házi bivaly és a furioso north-star, azaz a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztésével foglalkoznak.

Az igazgatóság a 2009-es esztendőben két kancával lett a Furioso North-Star Lótenyésztő Országos Egyesület tagja. Mint arról lapunknak beszámoltak, lótenyésztésük 2014-től vett új lendületet: a lóállományuk minőségi és mennyiségi fejlesztése érdekében 12 tenyészkancát és 2 növendék kancacsikót vásároltak ekkor, napjainkra pedig az anyaállataik létszámát 20 egyedre emelték. Ezek minőségét a 18-20 generációra visszamenőleg ismert származás, illetve a saját és oldalági rokonok teljesítménye jelzi.

A ménes kancacsaládjainak összeválogatásakor az igazgatóság olyan egészséges, jó mozgású egyedeket helyezett előtérbe, amelyektől a következetes, szakszerű párosítások eredményeképp a sportban is eredményes utódokra számíthattak. Jelenlegi lóállományuk tartásának elsődleges célja a területkezelési feladatok ellátása, és a furioso north-star fajta nemesítése, genetikai anyagának megőrzése, a klasszikus mezőhegyesi elvek alapján történő tenyésztése. Vallják, az eredményes tenyésztéshez a ménvonalak és kancacsaládok ápolása mellett nélkülözhetetlen a tenyésztésre szánt állatok teljesítményének vizsgálata.

Napjainkban a vásárlók többsége a szép küllemű, jó idegrendszerű, sportban már valamilyen eredményt elért egyedeket keresik, így a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is e szempontoknak megfelelően állítja elő lovait, amikre belföldről és külföldről is érkezik kereslet. Az igazgatóság a sportok terén a fogatversenyzés mellett tette le voksát:

2016 óta vesznek részt országos versenyeken. Az első évben kettesfogattal, 2017 óta négyesfogattal versenyeznek – Bárdos Attila válogatott fogathajtóval. Noha céljuk legfőképp az információszerzés a tenyésztés számára, a fogat már eddig is szép sikereket ért el.

Tapasztalataik szerint a fogatversenyzés kiváló lehetőséget kínál a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság népszerűsítésére, a természetvédelem hangsúlyozására, illetve egyéb, a tevékenységi körükbe tartozó ágazatok sikerét elősegítő kapcsolatok építésére. A KNPI éppen ezért rendszeresen részt vesz tenyészállataival kiállításokon és tenyészszemléken; többször értek el helyezést lovaik az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK), s szereztek már fajtagyőztes és reserve champion címet kancáikkal az Alföldi Állattenyésztési Napokon is.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság