Back to top

Vértes vadásza

Csákberénnyel és az egész Vértessel összeforrt a neve. A Habsburg-ház leszármazottja, ükapja az a brandhofi birtokon élő Habsburg-Lotaringiai János főherceg, akinek apja II. Lipót császár volt. Édesapja Merán János, a Lamberg dinasztia egyik hölgyével kötött házasságot, és a XIX. század végétől a Merán család tagjainak egybekapcsolódott a neve Csákberénnyel

A Meran-Lamberg-uradalom nemzedékeken át híres volt az erdő- és vadgazdálkodás, illetve a vadászati kultúra magas színvonaláról. Merán János szinte egész életében csak vadászott – megközelítőleg háromezer zergét ejtett el életében –, volt tehát kitől örökölnie és átvenni a vadászat hagyományait és mesterségét fiának, az ifjú Fülöpnek, akinek életre szóló élményt és hivatást jelentett íz erdőjárás.

Egészen 1938-ig a Csákvár környéki erdőbirtok Merán Jánosé volt.

Őneki köszönhetjük a stájer vadászöltözet hazánkban történő elterjesztését, mely eredetileg szürke lódenből készült, zöld szegélyű, kerek gallérral – mindez mára igencsak megváltozott.

Két fia született, Fülöp mellett Ferenc, akik édesapjuktól ’38-ban átvették az erdőgazdálkodás igazgatását.

A II. világháború végével szovjet csapatok elől kényszerült menekülni a család, majd 1948-ban végleg távozniuk kellett Csákberényből. Grazban telepedtek le, ahol létrehozták az eggenbergi vadászkastélyt, amelynek vadászati múzeumát közel negyven éven át vezette Merán Fülöp, és európai hírűvé tette. A Merán család egészen a rendszerváltásig nem térhetett haza.

Merán Fülöpnek mindeközben folyamatosan jelentek meg vadászati témájú könyvei. Írásai 1974-től kerültek kiadói gondozás alá német nyelvterületen, de magyarul csak ’89-től jelenhettek meg hazánkban.

Művei számos európai díjban részesültek. Megkapta a CIC legmagasabb kitüntetését, a Pro Merito díj arany fokozatát. Könyvei szép, választékos stílusban íródtak, a mai napig termékeny író.

Többszörös bajnokként magasan jegyzett koronglövőnek számított, de olthatatlan vadászszenvedélye mindmáig tart. Kilencvenkét éves kora ellenére idén isbejelentkezett Csákberénybe egy őzbak vadászatra.

Vértes Erdő Zrt. Merán Fülöp Vérteshez kötődő szellemi és kulturális értékek ápolását szem előtt tartva, valamint személyének tiszteletére 2014-ben átadták Csákberényben a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot, mely a 2021-es Egy a Természettel: Vadászati és Természeti Világkiállítás része lesz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Felújította a NYÍRERDŐ a nyíracsádi erdei játszóteret

A lakossági igényeket felismerve a NYÍRERDŐ Zrt. az egyik legelső erdei játszóteret hozta létre Hajdú-Bihar megyében, Nyíracsádon, a parkerdő területén.

Alirét vadászház

A Balaton déli partján, Siófok közelében fekszik a nemrégiben felújított Alirét Vadászház. A dombvidéki erdőktől ölelt völgyben meghúzódó elegáns szálláshelyet a SEFAG Zrt. üzemelteti.

Farkaskölyök a Bükkben

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. egyik munkatársa készített felvételt egy farkaskölyökről 2020. augusztus 3-án dél körül, a Bükk hegységben.

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.

Mit tegyünk vagy ne tegyünk medvetalálkozásokkor?

Országszerte egyre több helyről érkeznek hírek medveészlelésről. Bercel, Petőfibánya, Budapest XII. kerület, lehetne folytatni a sort, legutóbb például erdőjárók ismét medvét láttak a Mátrában. Nos, ahogy a székely mondás tartja: „A medve nem játék” – és tényleg nem az. Éppen ezért a Bükki Nemzeti Park összeállított listát, hogy miként viselkedjünk, ha medvével találkozunk.

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Ki lakik az óriások erdejében a lombok között?

Tíz méter magasan sétálhatunk az Óriások erdejében, különleges élőlényeket fürkészhetünk, és 20 km/óra sebességgel is száguldhatunk a spirálcsúszdán. Tériszonyosoknak ugyan nem való, ám babakocsival és kerekesszékkel is bejárható a 130 méter hosszú sétaösvény. Mindez idehaza vár minket.