Back to top

Vértes vadásza

Csákberénnyel és az egész Vértessel összeforrt a neve. A Habsburg-ház leszármazottja, ükapja az a brandhofi birtokon élő Habsburg-Lotaringiai János főherceg, akinek apja II. Lipót császár volt. Édesapja Merán János, a Lamberg dinasztia egyik hölgyével kötött házasságot, és a XIX. század végétől a Merán család tagjainak egybekapcsolódott a neve Csákberénnyel

A Meran-Lamberg-uradalom nemzedékeken át híres volt az erdő- és vadgazdálkodás, illetve a vadászati kultúra magas színvonaláról. Merán János szinte egész életében csak vadászott – megközelítőleg háromezer zergét ejtett el életében –, volt tehát kitől örökölnie és átvenni a vadászat hagyományait és mesterségét fiának, az ifjú Fülöpnek, akinek életre szóló élményt és hivatást jelentett íz erdőjárás.

Egészen 1938-ig a Csákvár környéki erdőbirtok Merán Jánosé volt.

Őneki köszönhetjük a stájer vadászöltözet hazánkban történő elterjesztését, mely eredetileg szürke lódenből készült, zöld szegélyű, kerek gallérral – mindez mára igencsak megváltozott.

Két fia született, Fülöp mellett Ferenc, akik édesapjuktól ’38-ban átvették az erdőgazdálkodás igazgatását.

A II. világháború végével szovjet csapatok elől kényszerült menekülni a család, majd 1948-ban végleg távozniuk kellett Csákberényből. Grazban telepedtek le, ahol létrehozták az eggenbergi vadászkastélyt, amelynek vadászati múzeumát közel negyven éven át vezette Merán Fülöp, és európai hírűvé tette. A Merán család egészen a rendszerváltásig nem térhetett haza.

Merán Fülöpnek mindeközben folyamatosan jelentek meg vadászati témájú könyvei. Írásai 1974-től kerültek kiadói gondozás alá német nyelvterületen, de magyarul csak ’89-től jelenhettek meg hazánkban.

Művei számos európai díjban részesültek. Megkapta a CIC legmagasabb kitüntetését, a Pro Merito díj arany fokozatát. Könyvei szép, választékos stílusban íródtak, a mai napig termékeny író.

Többszörös bajnokként magasan jegyzett koronglövőnek számított, de olthatatlan vadászszenvedélye mindmáig tart. Kilencvenkét éves kora ellenére idén isbejelentkezett Csákberénybe egy őzbak vadászatra.

Vértes Erdő Zrt. Merán Fülöp Vérteshez kötődő szellemi és kulturális értékek ápolását szem előtt tartva, valamint személyének tiszteletére 2014-ben átadták Csákberényben a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot, mely a 2021-es Egy a Természettel: Vadászati és Természeti Világkiállítás része lesz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

Elfeledett hős

A napokban volt 124 éve, egészen pontosan január 16-án, hogy dr. Lumniczer Sándor orvos, kétszeres Európa- és háromszoros világbajnok agyaggalamb-lövő vadászember világra jött.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Az USA-ban újra engedélyezték a „cianidbombát”

A környezetvédők ellenzése ellenére az USA-ban ismét engedélyezték az állatállomány védelmére szánt „cianidbomba” elnevezésű méregcsapdát.

Védett állatok a közvetlen környezetünkben - óvjuk őket!

Az ember közvetlen környezetében nemcsak háziállatok élnek, hanem egyre több vadon élő állat is társul szegődik. Ezek közül mutatunk be a teljesség igénye nélkül néhány védett fajt, illetve fajcsoportot azzal a szándékkal, hogy a velük való együttélésre sokkal inkább örömként, mintsem problémaként tekintsünk.

Életre szóló élményeket kínálnak a vándortáborok - érdemes gyorsan jelentkezni!

13 ezernél is több felső tagozatos és középiskolás gyermek jelentkezését várják a Vándortábor Programba, amely idén nyáron több mint húsz gyalogos, kerékpáros és vízi útvonallal igyekszik betekintést adni Magyarország táji és kulturális örökségébe. A kezdeményezés részeként idén először Zarándok Táborba is lehet jelentkezni.

Ausztrália: végre esik

Megérkezett a várva várt eső Ausztrália bozóttüzektől legjobban sújtott államába, Új-Dél-Walesbe csütörtökön, és a hétvégéig további esőzések várhatók.

Új vezérigazgató az EGERERDŐ Zrt. élén

Január 06-án Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár Dr. Jung László nyugdíjazása után, átadta a kinevezési okiratot Dobre-Kecsmár Csabának az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatójának. Az ünnepélyes alkalomra 2020.01.13-án került sor az erdőgazdaság Központjában, az EGERERDŐ Zrt. vezetői állományának jelenlétében.