0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vértes vadásza

Csákberénnyel és az egész Vértessel összeforrt a neve. A Habsburg-ház leszármazottja, ükapja az a brandhofi birtokon élő Habsburg-Lotaringiai János főherceg, akinek apja II. Lipót császár volt. Édesapja Merán János, a Lamberg dinasztia egyik hölgyével kötött házasságot, és a XIX. század végétől a Merán család tagjainak egybekapcsolódott a neve Csákberénnyel

A Meran-Lamberg-uradalom nemzedékeken át híres volt az erdő- és vadgazdálkodás, illetve a vadászati kultúra magas színvonaláról. Merán János szinte egész életében csak vadászott – megközelítőleg háromezer zergét ejtett el életében –, volt tehát kitől örökölnie és átvenni a vadászat hagyományait és mesterségét fiának, az ifjú Fülöpnek, akinek életre szóló élményt és hivatást jelentett íz erdőjárás.

Egészen 1938-ig a Csákvár környéki erdőbirtok Merán Jánosé volt.

Őneki köszönhetjük a stájer vadászöltözet hazánkban történő elterjesztését, mely eredetileg szürke lódenből készült, zöld szegélyű, kerek gallérral – mindez mára igencsak megváltozott.

Két fia született, Fülöp mellett Ferenc, akik édesapjuktól ’38-ban átvették az erdőgazdálkodás igazgatását.

A II. világháború végével szovjet csapatok elől kényszerült menekülni a család, majd 1948-ban végleg távozniuk kellett Csákberényből. Grazban telepedtek le, ahol létrehozták az eggenbergi vadászkastélyt, amelynek vadászati múzeumát közel negyven éven át vezette Merán Fülöp, és európai hírűvé tette. A Merán család egészen a rendszerváltásig nem térhetett haza.

Merán Fülöpnek mindeközben folyamatosan jelentek meg vadászati témájú könyvei. Írásai 1974-től kerültek kiadói gondozás alá német nyelvterületen, de magyarul csak ’89-től jelenhettek meg hazánkban.

Művei számos európai díjban részesültek. Megkapta a CIC legmagasabb kitüntetését, a Pro Merito díj arany fokozatát. Könyvei szép, választékos stílusban íródtak, a mai napig termékeny író.

Többszörös bajnokként magasan jegyzett koronglövőnek számított, de olthatatlan vadászszenvedélye mindmáig tart. Kilencvenkét éves kora ellenére idén isbejelentkezett Csákberénybe egy őzbak vadászatra.

Vértes Erdő Zrt. Merán Fülöp Vérteshez kötődő szellemi és kulturális értékek ápolását szem előtt tartva, valamint személyének tiszteletére 2014-ben átadták Csákberényben a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot, mely a 2021-es Egy a Természettel: Vadászati és Természeti Világkiállítás része lesz.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu