Back to top

Világújdonságok a Bayertől

Sárbogárd-Nagyhörcsökpusztán, a Széra Kft. telephelyén fogadták a Bayer szakemberei a gazdákat. A Bayer Farm országjáró road-showjának második állomásán is kézközelből nézhették meg az érdeklődők az új integrált megoldásokat. A növényvédelmi ajánlatok mellett megismerkedhettek az innovatív Dekalb hibridekkel is.

MMG - Bayer Farm - Növényvédelmi technológiák bemutatója

 

Kiss András, a cég kereskedelmi vezetője köszöntőjében az időjárási anomáliák okozta kihívásokra hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, idén a fagy kivételével már minden elemével találkozhattunk, így volt szárazság, bőséges csapadék, jég és szélvihar. Korán megjelentek a rovarkártevők, javában zajlik ellenük a védekezés, akárcsak a gyomirtás.

Komplex ajánlat a legnagyobb szántóföldi kultúrákra
Fotó: viniczai

A szakember az újdonságokról szólva kiemelte, a gabona gombaölőszeres kezelésében színre lép az Xpro termékcsalád. Az idei évtől elérhető az új kalászos gombaölő készítmény az Ascra Xpro is, amely két SDHI hatóanyag - a bixafén és a fluopiram - mellett egy triazol molekulát, a protiokonazolt is tartalmazza. A kórokozók életműködésének csaknem minden fázisát érintik, elmarad a spórák csírázása és gátolt a spóratömlő megnyúlása a levél felszínén. kiváló eredménnyel alkalmazható a búza szártőbetegségek, a lisztharmat, a rozsdabetegségek, a szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság és kalászfuzáriózis, az árpa lisztharmat, rinhospórium, hálózatos és barna foltosság, törperozsda, ramuláriás foltosság és élettani foltosság, rozs és tritikálé lisztharmat, vörösrozsda és rinhospórium ellen. Az Ascra Xpro után az elkövetkező években jön a többi családtag is.

Fotó: viniczai

Fotó: viniczai

Fotó: viniczai

Egyre szigorodnak a  készítmények engedélyezési, újraengedélyezési szabályai, amelynek sok hatóanyag esett és esik áldozatul. A fungicidek kivonása szerencsére  Bayert nem igazán érinti.

Bár néhány készítményük eltűnik a piacról, ám az elkövetkező években új hatóanyagokkal jelentkeznek.

Ilyen az új rovarölő szerük a szőlőben, gyümölcsben, zöldségben bevethető Sivanto prime, amely kíméli a hasznos rovar faunát, nem veszélyes a méhekre, azok táplálkozását és gyűjtését nem befolyásolja, ezért virágzásban is felhasználható. Hatásában nagyon gyors és olyan rovarkártevő ellen is hatékony, amelyek ellen már hatáscsökkenés, vagy rezisztencia volt tapasztalható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

Magyarországon egyelőre nincs nyoma a Norvégiában pusztító kutya-betegségnek

A norvég élelmiszerlánc-biztonsági hatóság arról tájékoztatta az EU tagállamait, hogy az elmúlt hetekben Norvégiában súlyos bélrendszeri tünetekkel kezeltek jelentős számú kutyát. Magyarországon eddig nem észlelték a betegség megjelenését.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

A Fülöp-szigeteken is megjelent az afrikai sertéspestis

Az első jelentések szerint 7500 sertést öltek le a szigetvilágban, miután először mutatták ki a rettegett vírust házisertés állományokból. A kényszervágásokat két farmon kellett végrehajtani, Manilától nem messze.

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Nagy csapás lesz a nitrogéntrágyák védővámja

Könnyen lehet, hogy nagy csapást mér Európa gazdálkodóira az Európai Bizottság a nitrogéntartalmú műtrágyákra kivetendő dömpingellenes védővámmal – figyelmeztet Cedric Benoist francia gazda, a gabonatermesztők nemzeti szövetségének elnökségi tagja.

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén egyaránt. A probléma súlyosságát felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárminisztériummal közösen elindította a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint az ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot.