Back to top

Világújdonságok a Bayertől

Sárbogárd-Nagyhörcsökpusztán, a Széra Kft. telephelyén fogadták a Bayer szakemberei a gazdákat. A Bayer Farm országjáró road-showjának második állomásán is kézközelből nézhették meg az érdeklődők az új integrált megoldásokat. A növényvédelmi ajánlatok mellett megismerkedhettek az innovatív Dekalb hibridekkel is.

MMG - Bayer Farm - Növényvédelmi technológiák bemutatója

 

Kiss András, a cég kereskedelmi vezetője köszöntőjében az időjárási anomáliák okozta kihívásokra hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, idén a fagy kivételével már minden elemével találkozhattunk, így volt szárazság, bőséges csapadék, jég és szélvihar. Korán megjelentek a rovarkártevők, javában zajlik ellenük a védekezés, akárcsak a gyomirtás.

Komplex ajánlat a legnagyobb szántóföldi kultúrákra
Fotó: viniczai

A szakember az újdonságokról szólva kiemelte, a gabona gombaölőszeres kezelésében színre lép az Xpro termékcsalád. Az idei évtől elérhető az új kalászos gombaölő készítmény az Ascra Xpro is, amely két SDHI hatóanyag - a bixafén és a fluopiram - mellett egy triazol molekulát, a protiokonazolt is tartalmazza. A kórokozók életműködésének csaknem minden fázisát érintik, elmarad a spórák csírázása és gátolt a spóratömlő megnyúlása a levél felszínén. kiváló eredménnyel alkalmazható a búza szártőbetegségek, a lisztharmat, a rozsdabetegségek, a szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság és kalászfuzáriózis, az árpa lisztharmat, rinhospórium, hálózatos és barna foltosság, törperozsda, ramuláriás foltosság és élettani foltosság, rozs és tritikálé lisztharmat, vörösrozsda és rinhospórium ellen. Az Ascra Xpro után az elkövetkező években jön a többi családtag is.

Fotó: viniczai

Fotó: viniczai

Fotó: viniczai

Egyre szigorodnak a  készítmények engedélyezési, újraengedélyezési szabályai, amelynek sok hatóanyag esett és esik áldozatul. A fungicidek kivonása szerencsére  Bayert nem igazán érinti.

Bár néhány készítményük eltűnik a piacról, ám az elkövetkező években új hatóanyagokkal jelentkeznek.

Ilyen az új rovarölő szerük a szőlőben, gyümölcsben, zöldségben bevethető Sivanto prime, amely kíméli a hasznos rovar faunát, nem veszélyes a méhekre, azok táplálkozását és gyűjtését nem befolyásolja, ezért virágzásban is felhasználható. Hatásában nagyon gyors és olyan rovarkártevő ellen is hatékony, amelyek ellen már hatáscsökkenés, vagy rezisztencia volt tapasztalható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Növényvédelmi Szakmérnök képzés a Georgikonon

A keszthelyi Georgikon Európa legpatinásabb agrárfelsőoktatási intézménye. A Pannon Egyetem Georgikon Karának Növényvédelmi Intézete az elmúlt évtizedekben, posztgraduális képzés keretében folyamatosan képez agrárszakembereket Növényvédő Szakmérnöki szakon. A Növényvédelmi Szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű négy félévet felölelő levelező képzés.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

Jön az érést segítő, száraz idő

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.

Hatékony a jégkármérséklő-rendszer

Az eddigi káradatok igazolják a jégkármérséklő-rendszer hatékonyságát, nagyságrendekkel csökkent a jégkár a mezőgazdaságban - közölte az agrárminiszter írásos válaszában Magyar Zoltán országgyűlési képviselő kérdésére.

A csalán hat nem tipikus használata

A csalán az egyik leginkább zavaró gyomnövény: gyorsan növekszik, gyorsan terjed, elveszi a helyet más növények elől és nem mellesleg kellemetlenül csíp. Mégis jobb, ha nem szabadulunk meg tőle a kertben. Miért? Ismerje meg a csalán hat nem tipikus használatát!

A nagy szúnyogháború

A nyár érkezte egyfajta szabadságot sugall. A gyerekeknek a vakáció öröme, a felnőtteknek a nyaralás adta üdülés idillikus hangulatát ébreszti az emberben. De a nyárral érkezik valami más is… Egy parány álnok, kinek sötétlelkűsége napnyugtával lobban lángra. Vékonyan zizzenő hangja minden édesded álmot széttör, és az ember riadtan ébred fel… „A rosseb, bejött egy szúnyog!”.

Kurkuma mint lábfrissítő?

Évezredek óta ismert a kurkuma fűszernövény gyógyhatása, amit Indiában, Kínában és Indonéziában termesztenek nagyobb mennyiségben. Még a fáradt lábakat is felfrisíti.

Az ősgabonák kovásza

Az utóbbi évtizedekben a hazai növénytermesztés is egysíkúbbá vált, a magas beltartalmi értékkel rendelkező tájfajta ősgabonák eltűntek a földekről.