Back to top

Júniusban bepótoljuk az elmaradt napfényt

A tavasz komoly csapadékhiánnyal indult, majd miközben májusban ez bepótlódott, a hőmérséklettel és a napfénnyel maradt el az ideálistól az időjárás. Június első fele ez utóbbiakból is jócskán pótol.

A növények számára rendelkezésre áll a talajban a nedvesség, immár meleg és napfény is van és lesz is bőven. Így a növényi fejlődés is erőteljes, nagyon meghálálják a kedvező körülményeket. Azonban fejlődnek a gyomok, a kártevők és a kórokozók is, nagy szükség van tehát a jó gazdák szorgos munkájára.

Az elmúlt napokban csökkent a csapadékhajlam, megszűnt az országos, tartós csapadék. Azonban minden nap, de már nem mindenhol fordultak elő záporok, zivatarok.

A legnagyobb kiterjedésű és legnagyobb csapadékot adó rendszer szerdán alakult ki az ország középső részei fölött. Összességében területi átlagban 10-20 mm csapadék hullott, de kisebb foltokban ettől jóval nagyobb mennyiségek is előfordultak, miközben nagy területen csütörtök óta alig esett (1. ábra). A talajok felszíne ennek megfelelően vegyes képet mutat: a csapadékos részeken továbbra is igen nedves, sáros, míg az ország jelentős részén már megszikkadt. A fölső 50 cm-es réteg nedvességtartalma az ország nagy részén 85% fölötti, jó vízellátottságú. Az Alföld déli megyéiben, de a Tisza környékén északabbra is sokfelé jelent meg belvíz.

A májusi csapadékösszeg a megelőző hónapok aszályos időjárása után országszerte jóval a sokéves átlag fölött alakult, olyannyira, hogy az elmúlt 90 nap csapadékösszegét is bőven az átlag fölé húzta (2. ábra). Ez a nagy mennyiségű csapadék életmentőnek bizonyult a korai aszályt követően, ugyanakkor az őszi vetésű kultúrákban a szárazság okozta károkat nem tudta helyreállítani.

A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2019. június 5-én (mm)

Az őszi vetésű kalászosok a virágzás, a káposztarepce a magképződés fenológiai fázisában jár. A meleg időben az eddig vontatottan fejlődött napraforgó és kukorica növekedése is látványosan felgyorsul, ugyanakkor a gyomok eddig is gyors fejlődése tovább fokozódik. Az egyre zártabb növényi állományok magas páratartalmú mikroklímája a gombás megbetegedéseknek igen kedvez, a növényvédelmi munkák kulcsfontosságúak ebben az időszakban.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 300 és 380 foknap között, intenzív növekedésben vannak az országban.

Az alacsonyabb értékek a Dunántúl nyugati részén, míg a magasabbak a délkeleti tájakon figyelhetők meg. A 2018-as hőösszeg értékektől jelentősen, mintegy 200 foknappal, a sokéves átlagtól kissé vannak elmaradva az idei értékek (3. ábra). Ez azt is jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai a szokásosnál kicsit később következnek be, nem úgy, mint 2018-ban, mikor több héttel megelőzték azt.

Kukorica növekedési foknap eltérése a sokéves átlagtól 2019. június 4-ig

Az őszi vetésű kalászosok (és valamennyire a repce) számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be a Kaposvár és Nyíregyháza körüli terültre vonatkozó agrogramokon* (4. ábra).

4. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2019. június 5-ig (részletes magyarázat a szövegben)
Aszályos körülmények uralkodtak ősszel és most áprilisban is, ami délnyugaton kevésbé volt kritikus, mint a Nyírségben. Ezekben az időszakokban nagyon száraz volt a talaj, nem tudott kikelni, majd fejlődni a növény. A későbbi esők ezt az elmaradást már nem tudták korrigálni. A hőmérséklettel az elmúlt hetek hűvösebb időjárása ellenére sincs komoly probléma, az enyhe őszi, és kora tavaszi időnek köszönhetően az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár, bár a napi középhőmérsékletek május eleje óta jellemzően az ideális értékek alatt maradtak.

Kukoricára vonatkozó agrogramot Győr és Békéscsaba térségére vonatkozóan mutatunk be (6. ábra).

Áprilisban még jelentősen elmaradt az ideálistól a csapadék és így a talajnedvesség is, majd májusban jócskán bepótlódott a hiány, feltöltődött a talaj, sőt délkeleten már belvízzel is küzdeni kell.

A talaj mélyebb rétegeinek feltöltődése a nyáron (amiről még nem tudjuk mennyire lesz csapadékos vagy éppen aszályos) még nagyon sokat fog érni. A napi középhőmérséklet április első részében még az ideális fölött alakult, de már április utolsó hete óta tartósan az alatt maradt, tehát még az országos viszonylatban melegnek számító délkelet-alföldi régióban is fázott a növény. A görgetett hőösszeg csak azért éri el az ideális értéket, mert április első heteiben, amikor viszont a száraz talaj miatt nem fejlődhetett (illetve el sem volt vetve) a kukorica, még az átlagosnál melegebb volt az idő. A következő napokban azonban a kukorica számára már a hőmérséklet is ideálisan alakul majd.

6. ábra: Kukoricára vonatkozó agrogram Gyõr térségére 2019. június 5-ig (részletes magyarázat a szövegben)
Mi vár ránk?

Az előttünk álló napokban (a jövő hét közepéig) meleg nyári időre van kilátás gomolyfelhőkkel, melyekből már kevesebb helyen kell záporokra, zivatarokra számítani.

A csapadék zivataros jellegéből adódóan nagyok lesznek a területi különbségek, de az egy hetes csapadékösszeg területi átlagban 10 mm alatt várható.

Keleten magasabb, nyugaton alacsonyabb a csapadék valószínűsége. A meleg időben, a telített talaj hatására nagyon erős lesz a párolgás, a jövő hét közepéig akár a 15-30 mm-t is elérheti. A talaj vízkészlete összességében tehát csökkenni fog, jelentősebben a Dunántúlon. A hőösszeg erőteljesen fog gyűlni, a 10 fokos bázissal számolt a jövő hét közepére mintegy 80 foknapot emelkedik. A hosszú nappalok és az aránylag kevés felhő miatt sok lesz a növények számára fontos napsütés. A szél főként a déli, kora délutáni órákban valamint zivatarfelhők környezetében akadályozza a növényvédelmi munkákat. A legmelegebb órák hőmérséklete többnyire 30 fok körül alakul. Alapvetően csökken, de a záporokkal, zivatarokkal érintett területeken továbbra is magas marad a páratartalom.

* Agrogram

Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy –többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).

A kukoricára vonatkozó agrogram az erre a növényre jellemző optimális értékekhez viszonyítja a ténylegesen mért környezeti adatokat a növény vegetációs időszakában. A talajnedvesség május 15-ig a fölső 20 cm-es, majd ez után a fölső 50 cm-es réteg nedvességét mutatja. A hőösszeget 10 Celsius fokos bázishőmérséklettel számítjuk.

Az időjárási adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja

Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Sikerágazat a szántóföldi növénytermesztés

A szántóföldi növénytermesztés a magyar mezőgazdaság egyik sikerágazata, pozitívan járul hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez, és az elmúlt években számos történelmi rekordot is megdöntött - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a XI. Bajai Gabona Partnerség Találkozón.

Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar réteg kiszáradása miatt tűzveszély alakult ki. 2019. június 14-től öt megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Június végén kezdődhet az aratás

Az őszi vetésű szántóföldi növények aratása az átlagos éveknek megfelelően június végén, Péter és Pál napját követően kezdődhet az idén is - közölte Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI megkeresésére.

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

Egész szezonban kötelező védekezni a parlagfű ellen

Fontos változás, hogy az idei évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák.

Vasárnapra ismét záporok érkezhetnek

Szombatig fokozódik a kánikula, majd vasárnaptól záporos, zivataros idő jön és mérséklődik a forróság. A növények számára már igazán jól jön egy kiadós locsolás, mert a talajok gyorsan száradnak a jelenlegi hőségben. Az alacsonyabb maximum-hőmérséklet az őszi vetések szemképződésére is kedvező hatással lesz. A párásabb, de meleg idő azonban a gombás megbetegedések fokozódását okozhatja majd.

Esőjelző tehéncsorda – jobb mint a barométer?

A tehenek tényleg előre érzik a közelgő esőt? Vajon ezért fekszik le egy egész csorda? Mennyire igaz, ha igaz egyáltalán, és miért teszik ezt a tehenek?

Nitrogénteszter mobiltelefonos kommunikációval

A szoftver búza, árpa, kukorica és repce N-hatóanyag igényének felmérésére alkalmazható. A hardvernek része egy szenzoros clip, amelyet a növények leveleire kell csíptetni.

A gombabetegségek okozhatnak gondot a gabonánál

Ha nem jön közbe semmi rendkívüli, akkor normális menetrendben július 5. és 10. között elkezdődhet a búza aratása - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Vancsura József. Közepes termés várható.