Back to top

Júniusban bepótoljuk az elmaradt napfényt

A tavasz komoly csapadékhiánnyal indult, majd miközben májusban ez bepótlódott, a hőmérséklettel és a napfénnyel maradt el az ideálistól az időjárás. Június első fele ez utóbbiakból is jócskán pótol.

A növények számára rendelkezésre áll a talajban a nedvesség, immár meleg és napfény is van és lesz is bőven. Így a növényi fejlődés is erőteljes, nagyon meghálálják a kedvező körülményeket. Azonban fejlődnek a gyomok, a kártevők és a kórokozók is, nagy szükség van tehát a jó gazdák szorgos munkájára.

Az elmúlt napokban csökkent a csapadékhajlam, megszűnt az országos, tartós csapadék. Azonban minden nap, de már nem mindenhol fordultak elő záporok, zivatarok.

A legnagyobb kiterjedésű és legnagyobb csapadékot adó rendszer szerdán alakult ki az ország középső részei fölött. Összességében területi átlagban 10-20 mm csapadék hullott, de kisebb foltokban ettől jóval nagyobb mennyiségek is előfordultak, miközben nagy területen csütörtök óta alig esett (1. ábra). A talajok felszíne ennek megfelelően vegyes képet mutat: a csapadékos részeken továbbra is igen nedves, sáros, míg az ország jelentős részén már megszikkadt. A fölső 50 cm-es réteg nedvességtartalma az ország nagy részén 85% fölötti, jó vízellátottságú. Az Alföld déli megyéiben, de a Tisza környékén északabbra is sokfelé jelent meg belvíz.

A májusi csapadékösszeg a megelőző hónapok aszályos időjárása után országszerte jóval a sokéves átlag fölött alakult, olyannyira, hogy az elmúlt 90 nap csapadékösszegét is bőven az átlag fölé húzta (2. ábra). Ez a nagy mennyiségű csapadék életmentőnek bizonyult a korai aszályt követően, ugyanakkor az őszi vetésű kultúrákban a szárazság okozta károkat nem tudta helyreállítani.

A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2019. június 5-én (mm)

Az őszi vetésű kalászosok a virágzás, a káposztarepce a magképződés fenológiai fázisában jár. A meleg időben az eddig vontatottan fejlődött napraforgó és kukorica növekedése is látványosan felgyorsul, ugyanakkor a gyomok eddig is gyors fejlődése tovább fokozódik. Az egyre zártabb növényi állományok magas páratartalmú mikroklímája a gombás megbetegedéseknek igen kedvez, a növényvédelmi munkák kulcsfontosságúak ebben az időszakban.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 300 és 380 foknap között, intenzív növekedésben vannak az országban.

Az alacsonyabb értékek a Dunántúl nyugati részén, míg a magasabbak a délkeleti tájakon figyelhetők meg. A 2018-as hőösszeg értékektől jelentősen, mintegy 200 foknappal, a sokéves átlagtól kissé vannak elmaradva az idei értékek (3. ábra). Ez azt is jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai a szokásosnál kicsit később következnek be, nem úgy, mint 2018-ban, mikor több héttel megelőzték azt.

Kukorica növekedési foknap eltérése a sokéves átlagtól 2019. június 4-ig

Az őszi vetésű kalászosok (és valamennyire a repce) számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be a Kaposvár és Nyíregyháza körüli terültre vonatkozó agrogramokon* (4. ábra).

4. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2019. június 5-ig (részletes magyarázat a szövegben)
Aszályos körülmények uralkodtak ősszel és most áprilisban is, ami délnyugaton kevésbé volt kritikus, mint a Nyírségben. Ezekben az időszakokban nagyon száraz volt a talaj, nem tudott kikelni, majd fejlődni a növény. A későbbi esők ezt az elmaradást már nem tudták korrigálni. A hőmérséklettel az elmúlt hetek hűvösebb időjárása ellenére sincs komoly probléma, az enyhe őszi, és kora tavaszi időnek köszönhetően az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár, bár a napi középhőmérsékletek május eleje óta jellemzően az ideális értékek alatt maradtak.

Kukoricára vonatkozó agrogramot Győr és Békéscsaba térségére vonatkozóan mutatunk be (6. ábra).

Áprilisban még jelentősen elmaradt az ideálistól a csapadék és így a talajnedvesség is, majd májusban jócskán bepótlódott a hiány, feltöltődött a talaj, sőt délkeleten már belvízzel is küzdeni kell.

A talaj mélyebb rétegeinek feltöltődése a nyáron (amiről még nem tudjuk mennyire lesz csapadékos vagy éppen aszályos) még nagyon sokat fog érni. A napi középhőmérséklet április első részében még az ideális fölött alakult, de már április utolsó hete óta tartósan az alatt maradt, tehát még az országos viszonylatban melegnek számító délkelet-alföldi régióban is fázott a növény. A görgetett hőösszeg csak azért éri el az ideális értéket, mert április első heteiben, amikor viszont a száraz talaj miatt nem fejlődhetett (illetve el sem volt vetve) a kukorica, még az átlagosnál melegebb volt az idő. A következő napokban azonban a kukorica számára már a hőmérséklet is ideálisan alakul majd.

6. ábra: Kukoricára vonatkozó agrogram Gyõr térségére 2019. június 5-ig (részletes magyarázat a szövegben)
Mi vár ránk?

Az előttünk álló napokban (a jövő hét közepéig) meleg nyári időre van kilátás gomolyfelhőkkel, melyekből már kevesebb helyen kell záporokra, zivatarokra számítani.

A csapadék zivataros jellegéből adódóan nagyok lesznek a területi különbségek, de az egy hetes csapadékösszeg területi átlagban 10 mm alatt várható.

Keleten magasabb, nyugaton alacsonyabb a csapadék valószínűsége. A meleg időben, a telített talaj hatására nagyon erős lesz a párolgás, a jövő hét közepéig akár a 15-30 mm-t is elérheti. A talaj vízkészlete összességében tehát csökkenni fog, jelentősebben a Dunántúlon. A hőösszeg erőteljesen fog gyűlni, a 10 fokos bázissal számolt a jövő hét közepére mintegy 80 foknapot emelkedik. A hosszú nappalok és az aránylag kevés felhő miatt sok lesz a növények számára fontos napsütés. A szél főként a déli, kora délutáni órákban valamint zivatarfelhők környezetében akadályozza a növényvédelmi munkákat. A legmelegebb órák hőmérséklete többnyire 30 fok körül alakul. Alapvetően csökken, de a záporokkal, zivatarokkal érintett területeken továbbra is magas marad a páratartalom.

* Agrogram

Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy –többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).

A kukoricára vonatkozó agrogram az erre a növényre jellemző optimális értékekhez viszonyítja a ténylegesen mért környezeti adatokat a növény vegetációs időszakában. A talajnedvesség május 15-ig a fölső 20 cm-es, majd ez után a fölső 50 cm-es réteg nedvességét mutatja. A hőösszeget 10 Celsius fokos bázishőmérséklettel számítjuk.

Az időjárási adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja

Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek

Szűk egy hónap múlva kezdetét veszi a SMARTFARM - Magyarország legnagyobb precíziós szántóföldi bemutatója, a Bábolnai Gazdanapok programjainak "zászlóshajója". A rendezvényen, amely az eddigieknél hosszabb, így tartalmasabb is lesz, a szakma legjelesebb képviselői vesznek részt ezúttal is - lássuk, mivel készülnek idén!

Megszűnik a hőség és csapadék is öntözi a talajokat

Az utóbbi napok forró, száraz időjárása megviseli a szántóföldeken és a gyümölcsösökben dolgozókat, de a hőségben az állatok és növények is fokozott gondoskodást igényelnek.

Óriási tévedés azt gondolni, hogy Magyarországot nem fenyegeti vízhiány

A klímaváltozás okozta extrém vízhiány már nem csak az afrikai és közel-keleti, hanem az európai országokat is fenyegeti – derül ki a World Resources Institute nevű amerikai kutatóintézet legújabb tanulmányából. Az InfoRádiónak nyilatkozó klímakutató szerint pár évtizeden belül Magyarországon is kialakulhat vízhiány.

Megkezdődött a szüret a Csabagyöngye szedésével

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével hétfőn megkezdődött a szüret Magyarországon és ezzel az északi féltekén is - mondta Varga Máté, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.

A komlótermesztés újraindítását támogatással ösztönzik

Megjelent a komlóültetvény létesítéséhez igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló rendelet.