Back to top

Nők az agrárvállalkozásokban

A nőknek kulcsszerepe lehet az innovációban és a generációváltásban is, miközben mindkét téma napirenden van az európai mezőgazdaságban – hangzott el egy pénteki, budapesti konferencián. A rendezvényen bemutatták a CORD projekt eredményeként kidolgozott vállalkozói Követi Programban résztvevő innovatív cégeket.

Vidéki nők példaértékű innovatív vállalkozásai címmel tartott nemzetközi konferenciát a Magyar Női Unió Egyesület pénteken az Agrárminisztériumban. A rendezvény az innováció fontosságát és a nők szerepvállalását választotta fő témájául. Az eseményen köszöntőt mondott Juhász Anikó. Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kijelentette: az új Közös Agrárpolitika (KAP) a specifikus célok mellett egy horizontális célt is megnevez, amely a modernizációt takarja. Fontos, hogy ezt nem csupán célként, hanem eszközként tekinti, és hogy ebbe beleértendő az innováció, a digitalizáció és a szaktanácsadás is. Ebben a nőknek is kulcsszerepe lesz, ahogy a mezőgazdaságban kulcskérdésnek számító generációváltásban is.

A rendezvényen ünnepélyes keretek között bemutatták a projekt eredményeként kidolgozott vállalkozói Követi Programban résztvevő példaértékű magyar és szlovák innovatív cégeket.

Mint elhangzott, ezen vállalkozások küldetése a vállalkozói tevékenység és a szlovák-magyar határmenti térségben rejlő üzleti lehetőségek népszerűsítése lesz.

A szlovák-magyar együttműködésű CORD projekt a startupok, potenciális vállalkozók és KKV-k szlovák-magyar határon átnyúló üzleti tevékenységét ösztönzi. A projekt megvalósítására partnerségre lépett szervezetek – a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, a Győr- Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Női Unió Egyesület, a Szlovák Üzleti Ügynökség, a Komáromi Regionális Tanácsadó és Információs Központ és a szlovák Oktatók és Karriertanácsadók Szövetsége – egy-egy cég képviselőjét jelölik ki a Követi Programba. Az MNU CORD Követe Rácz Erika, a másfél milliárd forint éves árbevételű magyar sikercég, a Julius-Globe Kft. tulajdonosa.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mozgolódnak az étel- és italautomaták üzemeltetői

Nagy a mozgolódás az étel- és italautomaták piacán; több üzemeltető terjeszkedik, és sokan új készülékek telepítését tervezik - értesült keddi száma szerint a Világgazdaság a Magyar Postától.

Az emlékezés mellett a mai termelőkről sem szabad megfeledkezni

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapját, szeptember 17-ét a földművesek emléknapjává nyilvánítja. Az erről szóló országgyűlési határozat indoklása szerint ezen a napon „arról a földműves-társadalomról emlékezünk meg, amely jó- és balsorsában egyaránt készen áll a haza szolgálatára”.

OMÉK, egy rendhagyó megzőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

A kuvasz kulturális örökségünk része

A kuvasz egy igazi kincs, egy örökség, amelyet őseinktől kaptunk – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter a Nemzetközi Kuvasz Tenyésztési Konferencián, szombaton Tápiószentmártonban.

Dél-Afrikában is hódít a jövő élelmiszere

A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják. Már kapható a belőlük készült liszt, valamint sós és édes csemegék. Néhány étterem kínálatában szerepel pár rovar-ínyencség; Dél-Afrikában pedig megnyílt az első étterem, ahol csak rovarokat szolgálnak fel.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Minőségi tenyészállatok seregszemléje a Kaposvári Állattenyésztési Napokon

A folyamatos piaci kihívások között is színvonalas magyar állattenyésztői munka sikere valamennyiünk számára fontos. Ezért az agrártárca támogatásokkal is segíti az ágazatot, hogy a rendkívül erős nemzetközi versenyben helyt tudjon állni – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, a XIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóünnepségén, Kaposváron.

Akadályversenyen ismerkedtek az iskolások az év emlősével

Az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum égisze alatt működő Vadonleső Program tíz éve indult el a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer társadalmi alprogjamjaként.