Back to top

Nők az agrárvállalkozásokban

A nőknek kulcsszerepe lehet az innovációban és a generációváltásban is, miközben mindkét téma napirenden van az európai mezőgazdaságban – hangzott el egy pénteki, budapesti konferencián. A rendezvényen bemutatták a CORD projekt eredményeként kidolgozott vállalkozói Követi Programban résztvevő innovatív cégeket.

Vidéki nők példaértékű innovatív vállalkozásai címmel tartott nemzetközi konferenciát a Magyar Női Unió Egyesület pénteken az Agrárminisztériumban. A rendezvény az innováció fontosságát és a nők szerepvállalását választotta fő témájául. Az eseményen köszöntőt mondott Juhász Anikó. Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kijelentette: az új Közös Agrárpolitika (KAP) a specifikus célok mellett egy horizontális célt is megnevez, amely a modernizációt takarja. Fontos, hogy ezt nem csupán célként, hanem eszközként tekinti, és hogy ebbe beleértendő az innováció, a digitalizáció és a szaktanácsadás is. Ebben a nőknek is kulcsszerepe lesz, ahogy a mezőgazdaságban kulcskérdésnek számító generációváltásban is.

A rendezvényen ünnepélyes keretek között bemutatták a projekt eredményeként kidolgozott vállalkozói Követi Programban résztvevő példaértékű magyar és szlovák innovatív cégeket.

Mint elhangzott, ezen vállalkozások küldetése a vállalkozói tevékenység és a szlovák-magyar határmenti térségben rejlő üzleti lehetőségek népszerűsítése lesz.

A szlovák-magyar együttműködésű CORD projekt a startupok, potenciális vállalkozók és KKV-k szlovák-magyar határon átnyúló üzleti tevékenységét ösztönzi. A projekt megvalósítására partnerségre lépett szervezetek – a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, a Győr- Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Női Unió Egyesület, a Szlovák Üzleti Ügynökség, a Komáromi Regionális Tanácsadó és Információs Központ és a szlovák Oktatók és Karriertanácsadók Szövetsége – egy-egy cég képviselőjét jelölik ki a Követi Programba. Az MNU CORD Követe Rácz Erika, a másfél milliárd forint éves árbevételű magyar sikercég, a Julius-Globe Kft. tulajdonosa.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Újabb könnyítések segítik az erdősültség növelését

Az Agrárminisztérium a szakma elvárásaihoz igazította a facsemete-minősítés és forgalmazás feltételeit, hogy ezzel is hozzájáruljon az erre az évre tervezett 6000 hektárnyi új erdő telepítéséhez.

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

A hatékonyságot szolgálja az AKI integrációja

Nem az AKI önállóságának csorbítását, hanem hatékonyabb együttműködést, az egyes kutatói szervezetek összehangoltabb közös munkáját eredményezi majd az, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) csatlakozik a NAIK-hoz – mondta el Nagy István a témáról tartott sajtótájékoztatón.

Új jövedelempótló támogatást igényelhetnek a méhészek

A mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészek számára. A magyar méhágazat ebben az évben külön figyelmet kap, 2019 a beporzók éve.

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó - mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.

Új borpiaci intézkedések: zöldszüret és borlepárlás

Európai szinten egy komolyabb borpiaci válság előjelei érzékelhetők, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. A helyzet kezelésére ezért a szaktárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését segítik.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.