Back to top

Nők az agrárvállalkozásokban

A nőknek kulcsszerepe lehet az innovációban és a generációváltásban is, miközben mindkét téma napirenden van az európai mezőgazdaságban – hangzott el egy pénteki, budapesti konferencián. A rendezvényen bemutatták a CORD projekt eredményeként kidolgozott vállalkozói Követi Programban résztvevő innovatív cégeket.

Vidéki nők példaértékű innovatív vállalkozásai címmel tartott nemzetközi konferenciát a Magyar Női Unió Egyesület pénteken az Agrárminisztériumban. A rendezvény az innováció fontosságát és a nők szerepvállalását választotta fő témájául. Az eseményen köszöntőt mondott Juhász Anikó. Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kijelentette: az új Közös Agrárpolitika (KAP) a specifikus célok mellett egy horizontális célt is megnevez, amely a modernizációt takarja. Fontos, hogy ezt nem csupán célként, hanem eszközként tekinti, és hogy ebbe beleértendő az innováció, a digitalizáció és a szaktanácsadás is. Ebben a nőknek is kulcsszerepe lesz, ahogy a mezőgazdaságban kulcskérdésnek számító generációváltásban is.

A rendezvényen ünnepélyes keretek között bemutatták a projekt eredményeként kidolgozott vállalkozói Követi Programban résztvevő példaértékű magyar és szlovák innovatív cégeket.

Mint elhangzott, ezen vállalkozások küldetése a vállalkozói tevékenység és a szlovák-magyar határmenti térségben rejlő üzleti lehetőségek népszerűsítése lesz.

A szlovák-magyar együttműködésű CORD projekt a startupok, potenciális vállalkozók és KKV-k szlovák-magyar határon átnyúló üzleti tevékenységét ösztönzi. A projekt megvalósítására partnerségre lépett szervezetek – a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, a Győr- Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Női Unió Egyesület, a Szlovák Üzleti Ügynökség, a Komáromi Regionális Tanácsadó és Információs Központ és a szlovák Oktatók és Karriertanácsadók Szövetsége – egy-egy cég képviselőjét jelölik ki a Követi Programba. Az MNU CORD Követe Rácz Erika, a másfél milliárd forint éves árbevételű magyar sikercég, a Julius-Globe Kft. tulajdonosa.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.