Back to top

Nők az agrárvállalkozásokban

A nőknek kulcsszerepe lehet az innovációban és a generációváltásban is, miközben mindkét téma napirenden van az európai mezőgazdaságban – hangzott el egy pénteki, budapesti konferencián. A rendezvényen bemutatták a CORD projekt eredményeként kidolgozott vállalkozói Követi Programban résztvevő innovatív cégeket.

Vidéki nők példaértékű innovatív vállalkozásai címmel tartott nemzetközi konferenciát a Magyar Női Unió Egyesület pénteken az Agrárminisztériumban. A rendezvény az innováció fontosságát és a nők szerepvállalását választotta fő témájául. Az eseményen köszöntőt mondott Juhász Anikó. Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kijelentette: az új Közös Agrárpolitika (KAP) a specifikus célok mellett egy horizontális célt is megnevez, amely a modernizációt takarja. Fontos, hogy ezt nem csupán célként, hanem eszközként tekinti, és hogy ebbe beleértendő az innováció, a digitalizáció és a szaktanácsadás is. Ebben a nőknek is kulcsszerepe lesz, ahogy a mezőgazdaságban kulcskérdésnek számító generációváltásban is.

A rendezvényen ünnepélyes keretek között bemutatták a projekt eredményeként kidolgozott vállalkozói Követi Programban résztvevő példaértékű magyar és szlovák innovatív cégeket.

Mint elhangzott, ezen vállalkozások küldetése a vállalkozói tevékenység és a szlovák-magyar határmenti térségben rejlő üzleti lehetőségek népszerűsítése lesz.

A szlovák-magyar együttműködésű CORD projekt a startupok, potenciális vállalkozók és KKV-k szlovák-magyar határon átnyúló üzleti tevékenységét ösztönzi. A projekt megvalósítására partnerségre lépett szervezetek – a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, a Győr- Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Női Unió Egyesület, a Szlovák Üzleti Ügynökség, a Komáromi Regionális Tanácsadó és Információs Központ és a szlovák Oktatók és Karriertanácsadók Szövetsége – egy-egy cég képviselőjét jelölik ki a Követi Programba. Az MNU CORD Követe Rácz Erika, a másfél milliárd forint éves árbevételű magyar sikercég, a Julius-Globe Kft. tulajdonosa.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Vajdaságban idejében befejezték a tavaszi vetést

Jó hír, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően idén időben sikerült elvégezni a tavaszi vetést a Vajdaságban és egész Szerbiában. A kukorica, a szója, a napraforgó és a cukorrépa szépen kikelt, és egyelőre nem szomjaznak. Rossz hír viszont, hogy az intenzív fejlődésben lévő őszi kalászosok és a virágzó repcevetések már hiányolják a nedvességet, a talaj alsó rétegeiből ugyanis hiányzik a víz. Másrészt az ukrajnai háború miatt nem tudni, mit hoz a holnap.

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Kukoricából bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől.

Budapesten is pénztár nélküli üzlet nyílt

A Kende Gastro Zrt. bemutatta Magyarország első mesterséges intelligenciát alkalmazó, automatizált konténerüzletét; a cég az alkalmazott technológia kizárólagos európai forgalmazója, és a szomszédos országokban is tervezi a terjeszkedést - mondta Kende Gábor, a Zrt. alapítója, gazdasági igazgató az MTI-nek.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Elhunyt Antonio Carraro

A 90 évesen elhunyt Antonio Carraro hosszú ideje volt a családi tulajdonú vállalat elnök-vezérigazgatója. A Compodarsegoban működő gyár elődjét Giovanni Carraro alapította 1910-ben. Az Antonio Carraro nevével fémjelzett traktorgyárban sajátos konstrukciójú, 100 LE alatti kompakt traktorokat állítanak elő ültetvényekre és kommunális területre.