Back to top

Ehető loncféle a mézbogyó

Dísznövényként ismerjük a loncokat, ezek a hálás futónövények illatos virágokkal örvendeztetnek meg bennünket. Van a nemzetségnek egy tagja, ami díszértéke mellett még ehető bogyót is terem, ez a mézbogyó.

Az északi féltek hideg vidékein, Európában, Ázsiában és Amerikában elterjedt mézbogyó nem fagyérzékeny növény, olyannyira nem, hogy mínusz 40 C-fokon sem károsodik és korán nyíló virágai elviselik a mínusz 7 C-fokos fagyot. Számos változata ismert, őshonos például Japánban, Kanadában, Oroszországban, Lengyelországban. Eredeti élőhelye a sarkvidékhez közeli tőzeges talajú erdőkben van, de megél meszes talajú hegyekben, illetve Kanada nyugati partvidékén. A Lonicera caerulea 1,5-2 méter magas cserje átellenben álló, 3-8 centiméter hosszú, 1-3 centiméter széles, szürkészöld levelekkel, amelyek enyhén viaszosak. Virágai körülbelül 1,5 centisek, sárgásfehérek, öt egyforma sziromlevélből állnak, illatosak. Párosával nyílnak a hajtásokon kora tavasszal.

Sajátos alakú, lapított, kissé szögletes hamvaskék termései ugyancsak kettesével fejlődnek, fajtától függően május végén, június elején szedhetők.

A szüret idejét nem lehet csak ránézéssel megállapítani, mert a héja hamarabb színeződik, mint ahogy beérne a bogyó. Akkor szedhető, amikor már a hús is sötét, bíboros, kékes színű. Korábban leszedve túl fanyar, és kevesebb színanyag alakul ki benne, tehát egészségvédő hatása is gyengébb. Elhúzódva érik, lengyel tapasztalatok szerint 6-8 alkalommal kell szedni.

Az alapfaj bogyója 1-1,5 centiméter hosszú, a nemes fajtáké eléri a 4 centimétert is, és 1,5-2 grammot nyomnak. Sajátosan fanyar, édeskés íze van. Fogyasztható nyersen, de inkább lekvárnak, szörpnek feldolgozva, süteményekben használják, ugyanis nem nagyon tárolható. Talajra nem túl igényes, a nehéz agyagot és a köves, könnyen kiszáradó talajokat azonban kerüljük. Mint eredeti élőhelyeiből kiderül, a savanyú talajoktól a közömbösig mindenütt jól érzi magát, ha elég szerves anyag és sok napfény áll a rendelkezésére. Sőt a legtöbb gyümölcstől eltérően jól viseli a vizenyős talajt is, a szárazságtól viszont szenved. Túl meleg termőhelyen hamar véget érhet a mélynyugalma, ami nagyon korai virágzáshoz és rossz termékenyüléshez vezet, valamint könnyen megfertőzi a lombját a lisztharmat és levélatkák tehetnek kárt benne.

Fényigényes növény, félárnyékban kevesebbet terem és a gyümölcs is fanyarabb.

Hároméves korában fordul termőre és hosszú életű cserje lévén akár 30 évig is teremhet, egy kifejlett bokorról 3-5 kilogramm bogyót szedhetünk, ha megfelelő fajtákat társítottunk. Hosszan virágzik, a biztos termékenyüléshez két-három fajtát kell együtt ültetni. Termését az egyéves ágakon hozza, 8-10 éves korától már rendszeresen metszeni kell. Fényigénye miatt igyekezzünk laza bokrot vagy fácskát kialakítani, ritkítsuk meg az idős ágait és vágjuk vissza az erőteljesebb növekedés érdekében.

A hazai faiskolákban is beszerezhető, ültetésekor arra figyeljünk, hogy 5 centiméterrel mélyebbre ültessük, mint ahogy a konténerben volt, és alaposan iszapoljuk be. Javasolt mulcsréteget teríteni a tövek alá, ami megőrzi a nedvességet és párolgásával kedvezőbb mikroklímát hoz létre, valamint nem engedi túlságosan fölmelegedni a talajt. A mézbogyó nem szárazságtűrő, ezért rendszeresen kell öntözni.

Gyógyhatások

Éppen a kék színe, vagyis magas polifenol-tartalma miatt kimagaslóan nagy az antioxidáns kapacitása, meghaladja az olyan bajnokokét is, mint a fekete ribiszke, a fekete eper, vagy a kökény. eredeti termőhelyein a népi gyógyászatban is széleskörűen használják. A gyümölcsöt szív- és érrendszeri betegségeknél, gyomorpanaszoknál, a máj és epehólyag megbetegedésénél javasolt fogyasztani, míg a kipréselt levét gombás betegségek, fekélyek kezelésére használják, közvetlenül a bőrre kenve. Leveléből és virágából főzetet készítenek szem-, fül- és bőrbetegségek ellen. Összezúzott leveleivel sebeket gyógyítanak. A kéregből készült főzetet a hagyományos tibeti orvoslásban fejfájás, reuma, ízületi gyulladás és hasfájás kezelésére javasolják.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Apró kezek, csodakertek

Kilencedik alkalommal várta az érdeklődőket, a versenyző óvodásokat és első osztályos diákokat a gyermek kertépítő verseny Mosonmagyaróvár központjában, a Magyar utcában. A korábbi évekhez hasonlóan nagy volt az érdeklődés, 27 csapat építette meg kis kertecskéjét a pedagógusok segítségével.

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Jelölés és zárjegy nélküli a pálinkákat talált a Nébih

Egy budapesti, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kiskereskedelmi egységben 24 palack jelöletlen pálinkát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból.

Sikeresen szerepelnek a magyar kiállítók az élelmiszervásáron New Yorkban

Hasznosnak és sikeresnek minősítette a magyar részvételt a New York-i élelmiszervásáron Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott telefoninterjújában.

Fekete fokhagyma is kell az unamihoz

Fekete fokhagymával készült salátát is kóstolhattak a Piac Éjszakája vendégei a budapesti Nagybani Piacon. A különleges élelmiszer speciális fermentációs eljárással készül, és a kutatások szerint egészségesebb, mint a friss fokhagyma.

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.