Back to top

Elismerések és sikerek Mezőhegyesen

A mezőhegyesi lovaspályán május 2–5. között nemzetközi fogathajtóversenyt rendeztek, melyre nyolc országból érkeztek versenyzők. Kilenc kategóriában 78 fogat nevezett előzetesen, közülük – különböző okok miatti visszalépések után – 67 kezdte meg az első napi versenyszámot.

A többnapos program során a pónifogatok két kategóriájának versenyzői, valamint az egyes, kettes és négyes fogatok, illetve egy fiatal fogatló mutatkoztak be.

Szerdán az állatorvosi szemle után 205 ló bizonyult alkalmasnak, hogy a verseny nyitónapján, csütörtökön a díjhajtással elkezdje a versenyt, mely pénteken folytatódott. Az első versenyszámban, a díjhajtáson CAIO4* kategóriában 15 négyes fogat, CAI2* kategóriában 2 négyes fogat, 35 kettes fogat, 2 egyes fogat, 7 póni kettes fogat és 4 póni egyes fogat indult. Nemzeti kategóriában mezőhegyesi négyes fogat indult Papp János hajtóval, illetve szintén egy nemzeti parafogat teljesítette a pályát Vajda Pálné hajtóval. A fiatal fogatlovak minősítőversenyében egyedül a hétéves Nonius-14 Vezér indult, Papp János hajtásában. A nemzetközi kétcsillagos kettes és a négycsillagos négyes fogat kategóriában is 46,45 pont volt a nyerő, az előbbiben Osztertág Kristóf, az utóbbiban Móró Lajos végzett az első helyen.

Szombaton rendkívül látványos, izgalmas, jó hangulatú maratonhajtás zajlott a májusi napsütésben. 63 fogat teljesítette a pályát. A díjhajtásban első helyen állók közül egyedül Meskóné Orosz Mária nyerte ezt a számot is, minden kategóriában új elsőt hirdettek a maratonon.

Öröm, hogy közel 3000 néző kísérte figyelemmel a fogatok maratonhajtását a mezőhegyesi lovaspályán.

Vasárnap az akadályhajtás versenyszámmal zárult a program. Sajnos a folyamatos esőzés megnehezítette a versenyzők dolgát az amúgy is nehéz akadályhajtópályán, habár a talaj jól bírta a jelentős csapadékot. Mindössze ketten – a román színekben versenyző Rákóczi Gergő, illetve a magyar Dobrovitz József – tudták alapidőn belül, verőhiba nélkül meghajtani a Fintha Gábor által épített pályát.

A kitartó nézők a szeszélyes időjárás közepette is szép számban megjelentek, és az eső ellenére egész nap szurkoltak a hajtóknak az akadályhajtás során is.

Az összetett versenyben a nemzetközi kettes és négyes fogat kategóriában a tavalyi mezőhegyesi győztesek kiváló teljesítményükkel megvédték címüket, az előbbit Rákóczi Gergő, az utóbbit Dobrovitz József nyerte idén is. Magyarország himnusza szólt a csapatverseny eredményhirdetése után is, hiszen a Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József, Móró Lajos trió győzött.

A versenyen tiszteletét tette több korábbi világbajnok és világbajnoki érmes. Nagy érdeklődéssel kísérték sporttársaik – több esetben tanítványaik – teljesítményét szombaton.

Papp János – Mezőhegyes, 2019
Papp János – Mezőhegyes, 2019
Fotó: Vida-Szőcs István
Krizsán Sándor – Windsor, 1986
Krizsán Sándor – Windsor, 1986
Fotó: Archív

Újra nóniusz négyes fogat a pályán

A nemzeti A kategóriában induló Papp Jánosnak köszönhetően ismét láthattunk nóniusz négyes fogatot a versenypályán. Ehhez három évtizednek kellett eltelnie, utoljára ugyanis 1989-ben Krizsán Sándor versenyzett mezőhegyesi nóniusz négyes fogattal.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nóniusz négyes fogatában a Nonius XVI-5 Ajándék, Nonius XIII-9 Adél, Nonius IV-15 Toszka, Nonius-20 Zemplén, Nonius-10 Zsinat nevű lovak mutatkoztak be.

Szentmihályi Ferenc – Aachen, 1964
Szentmihályi Ferenc – Aachen, 1964
Fotó: Archív
A külföldi szakemberek egyöntetű véleménye alapján a fogat készen áll nemzetközi kategóriában való versenyzésre is. Épülő fiatal fogatával Papp János szeretne méltó utódja lenni a korábbi sikeres mezőhegyesi négyesfogat-hajtóknak.

Példaképei, elődjei Szentmihályi Ferenc, aki négyes nóniusz kancafogatával 1964-ben Aachenben nemzetközi versenyt nyert az állami fogatok kategóriájában (lovai: Jelmez, Hegyes, Goromba és Garázda); illetve Krizsán Sándor, aki 1985-ben országos négyesfogathajtó-bajnok lett nóniusz kancafogatával, Démonnal, Donorral, Hellával és Gittával, korának legeredményesebb mezőhegyesi lovasversenyzője volt.

Kiállítási Díjeső

Hódmezővásárhelyen, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon is elismerte munkánkat a zsűri, rangos díjakkal térhettünk haza:

• Nóniusz mének II. hely: Nonius XXV-188 Janus
(2282 Nonius IX-142, 915 Hortobágy-25 Jámbor) 2001. évi fekete mén
Tenyésztője: Epona Kft., Hortobágy, Mátai Ménes
Tulajdonos: Pest Megyei Kormányhivatal
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Nóniusz kancák I. hely: Nonius-16 Zsindely
(5270 Nonius 31-70, 279 Nonius XVII-41 Faluszépe) 2013. évi fekete kanca
Tenyésztője: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Nóniusz kancák I. hely: Nonius XIV-20 Zemplén
(5055 Nonius XVII-1 Nílus, 323 Nonius III-24 Omega) 2013. évi fekete kanca
Tenyésztője: Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Nóniusz kancák III. hely: Nonius XIV-13 Berta
(5055 Nonius XVII-1 Nílus, 322 Nonius I-2 Nelli) 2015. évi pej kanca
Tenyésztője: Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Gidrán mének I. hely, mének nagydíj-győztese: Gidran XXVII-43 Kartel
(4889 Podbor, 235 Siglavy Bagdady Gidran-16 Kelepce) 2012. évi sárga mén
Tenyésztője: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Gidrán mének II. hely: Gidran XXIX-21 Kelevész
(3832 Gidran XI-32 Regölő, 235 Siglavy Bagdady Gidran-16 Kelepce)
2013. évi sárga mén
Tenyésztője: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Gidrán kancák II. hely: Gidran XXVI-9 Sopánkodó
(4632 Gidran XVI-19, 221 Gidran XI-75 Spiritusz) 2009. évi sárga kanca
Tenyésztője: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. megkapta a Magyar Állattenyésztők Szövetsége Nagydíját is az állattenyésztői munka elismeréseként.

Ló- és szaporítóanyag-értékesítéssel kapcsolatosan keressék bizalommal Bardóczky Veronika lótenyésztési osztályvezetőt a +36 30 781 8208 telefonszámon vagy a bardoczky.veronika@mezohegyesbirtok.hu e-mail-címen.

(x)

Forrás: 
Pegazus

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A rendőrlóból lett olimpikon

Épp a minap olvastam egy érdekes cikket George és Monica Theodorescuról, amikor egy orosz barátomtól jött a hír, elment az orosz csoda, az orlov trotter, a gyönyörű szürke Balagur, akit még volt szerencsém fotózni 2005-ben, éppen akkor, amikor lovasával, Alexandra Korelovával először feltűnt Aachenben. A tökéletes piaffot bemutató ló nagy szenzáció volt.

Segítenek megélni a pillanatot

Úgy tűnik, hogy van valami különleges és rejtélyes abban, ha lovakkal vagyunk kapcsolatban. Bármilyen életkorú is az ember, vonzza a lovak varázslatos szépsége, eleganciája, fenséges testtartása és ereje. Ezért úgy tűnik, hogy ma a lovak jelenléte különböző módon megváltoztatja az embereket.

A mongol ősvadon követei a magyar rónán – Przewalski-lovak a Hortobágyon (2. rész)

A Pentezug project koordinátorával, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársával, Kerekes Violával beszélgettünk a Przewalski-vadlovakról. Munkája során nap mint nap találkozik ezekkel az állatokkal, jól ismeri minden rezdülésüket, közel 300 állat tartozik a felügyelete alá.

Ilyenek lesznek a jövő tehenei

Az istállóban szabadon cirkáló tehenek, akik maguk döntik el, hogy mikor esznek és mikor fejje meg őket egy robot. Embrió-beültetéssel születő, szuper génekkel és adottságokkal bíró borjak, stresszmentes tehenek. Bizonyos, hogy ez lesz a jövő a tehenészetekben. A kérdés már csak az, hogy mikorra valósulhat meg mindez, mennyibe kerül, és a kisebb gazdaságok is képesek lehetnek-e a fejlesztésekre.

Karácsonyi finomságok a lovadnak

Az év legmeghittebb ünnepe a karácsony. A nagy ajándékozásból lovaink sem maradhatnak ki. De mivel kedveskedjünk nekik? A legegyszerűbb persze, ha veszünk nekik valamilyen lócsemegét, amit szeretnek, de a vállalkozó kedvűek, akik ennél személyesebb ajándékra gondoltak, kipróbálhatják a házi lócsemege-készítést.

A megvalósult álom

Megvalósult álomként emlegetik mind a tulajdonosok, mind a szakmai ügyekért felelős üzemeltetők, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei Hegykőn egy régi létesítmény felújításával olyan sportistálló jöhetett létre, amelynek Ausztria legeredményesebb díjlótenyésztői közül is vannak már ügyfelei.

Tuti tipp: 31-én irány az Ügetőszilveszter!

Közeleg az Ügetőszilveszter, a Kincsem Park szezonzáró, s egyben legtöbbeket megmozgató rendezvénye. A szervezők idén 20 ezer látogatóra számítanak, éppen ezért sokrétű programmal készülnek, mellyel nemcsak a lóversenyek szerelmeseinek kedveznek.

Különleges alkalom és helyszín – 30. születésnapját ünnepelte a Kisbéri és Gidrán Egyesület

1989–2019 – harminc esztendő telt el az egyesület megalakulása óta. Az 1989-es rendszerváltás után elsőként a Kisbéri-félvér Lótenyésztő Országos Egyesület alakult meg, majd őt követte a többi fajtatenyésztő egyesület.

Felelősség és lehetőség: vezetőváltás Mezőhegyesen

November óta Kovács Norbert az új vezérigazgatója a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnak. Az utóbbi évtizedekben nem volt olyan vezetőváltás a cég életében, mint a mostani, ugyanis eddigi vezetője, Pap István Tibor Mezőhegyes polgármesteri székébe távozott, de tanácsadóként továbbra is részt vesz a cég életében.

Karácsonyi ajándékötletek lovasoktól lovasoknak

Közeleg a szeretet ünnepe, s lassan itt az ideje, hogy készülj valami kedves kis aprósággal azok számára, akik fontosak neked.