Back to top

Elismerések és sikerek Mezőhegyesen

A mezőhegyesi lovaspályán május 2–5. között nemzetközi fogathajtóversenyt rendeztek, melyre nyolc országból érkeztek versenyzők. Kilenc kategóriában 78 fogat nevezett előzetesen, közülük – különböző okok miatti visszalépések után – 67 kezdte meg az első napi versenyszámot.

A többnapos program során a pónifogatok két kategóriájának versenyzői, valamint az egyes, kettes és négyes fogatok, illetve egy fiatal fogatló mutatkoztak be.

Szerdán az állatorvosi szemle után 205 ló bizonyult alkalmasnak, hogy a verseny nyitónapján, csütörtökön a díjhajtással elkezdje a versenyt, mely pénteken folytatódott. Az első versenyszámban, a díjhajtáson CAIO4* kategóriában 15 négyes fogat, CAI2* kategóriában 2 négyes fogat, 35 kettes fogat, 2 egyes fogat, 7 póni kettes fogat és 4 póni egyes fogat indult. Nemzeti kategóriában mezőhegyesi négyes fogat indult Papp János hajtóval, illetve szintén egy nemzeti parafogat teljesítette a pályát Vajda Pálné hajtóval. A fiatal fogatlovak minősítőversenyében egyedül a hétéves Nonius-14 Vezér indult, Papp János hajtásában. A nemzetközi kétcsillagos kettes és a négycsillagos négyes fogat kategóriában is 46,45 pont volt a nyerő, az előbbiben Osztertág Kristóf, az utóbbiban Móró Lajos végzett az első helyen.

Szombaton rendkívül látványos, izgalmas, jó hangulatú maratonhajtás zajlott a májusi napsütésben. 63 fogat teljesítette a pályát. A díjhajtásban első helyen állók közül egyedül Meskóné Orosz Mária nyerte ezt a számot is, minden kategóriában új elsőt hirdettek a maratonon.

Öröm, hogy közel 3000 néző kísérte figyelemmel a fogatok maratonhajtását a mezőhegyesi lovaspályán.

Vasárnap az akadályhajtás versenyszámmal zárult a program. Sajnos a folyamatos esőzés megnehezítette a versenyzők dolgát az amúgy is nehéz akadályhajtópályán, habár a talaj jól bírta a jelentős csapadékot. Mindössze ketten – a román színekben versenyző Rákóczi Gergő, illetve a magyar Dobrovitz József – tudták alapidőn belül, verőhiba nélkül meghajtani a Fintha Gábor által épített pályát.

A kitartó nézők a szeszélyes időjárás közepette is szép számban megjelentek, és az eső ellenére egész nap szurkoltak a hajtóknak az akadályhajtás során is.

Az összetett versenyben a nemzetközi kettes és négyes fogat kategóriában a tavalyi mezőhegyesi győztesek kiváló teljesítményükkel megvédték címüket, az előbbit Rákóczi Gergő, az utóbbit Dobrovitz József nyerte idén is. Magyarország himnusza szólt a csapatverseny eredményhirdetése után is, hiszen a Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József, Móró Lajos trió győzött.

A versenyen tiszteletét tette több korábbi világbajnok és világbajnoki érmes. Nagy érdeklődéssel kísérték sporttársaik – több esetben tanítványaik – teljesítményét szombaton.

Papp János – Mezőhegyes, 2019
Papp János – Mezőhegyes, 2019
Fotó: Vida-Szőcs István
Krizsán Sándor – Windsor, 1986
Krizsán Sándor – Windsor, 1986
Fotó: Archív

Újra nóniusz négyes fogat a pályán

A nemzeti A kategóriában induló Papp Jánosnak köszönhetően ismét láthattunk nóniusz négyes fogatot a versenypályán. Ehhez három évtizednek kellett eltelnie, utoljára ugyanis 1989-ben Krizsán Sándor versenyzett mezőhegyesi nóniusz négyes fogattal.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nóniusz négyes fogatában a Nonius XVI-5 Ajándék, Nonius XIII-9 Adél, Nonius IV-15 Toszka, Nonius-20 Zemplén, Nonius-10 Zsinat nevű lovak mutatkoztak be.

Szentmihályi Ferenc – Aachen, 1964
Szentmihályi Ferenc – Aachen, 1964
Fotó: Archív
A külföldi szakemberek egyöntetű véleménye alapján a fogat készen áll nemzetközi kategóriában való versenyzésre is. Épülő fiatal fogatával Papp János szeretne méltó utódja lenni a korábbi sikeres mezőhegyesi négyesfogat-hajtóknak.

Példaképei, elődjei Szentmihályi Ferenc, aki négyes nóniusz kancafogatával 1964-ben Aachenben nemzetközi versenyt nyert az állami fogatok kategóriájában (lovai: Jelmez, Hegyes, Goromba és Garázda); illetve Krizsán Sándor, aki 1985-ben országos négyesfogathajtó-bajnok lett nóniusz kancafogatával, Démonnal, Donorral, Hellával és Gittával, korának legeredményesebb mezőhegyesi lovasversenyzője volt.

Kiállítási Díjeső

Hódmezővásárhelyen, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon is elismerte munkánkat a zsűri, rangos díjakkal térhettünk haza:

• Nóniusz mének II. hely: Nonius XXV-188 Janus
(2282 Nonius IX-142, 915 Hortobágy-25 Jámbor) 2001. évi fekete mén
Tenyésztője: Epona Kft., Hortobágy, Mátai Ménes
Tulajdonos: Pest Megyei Kormányhivatal
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Nóniusz kancák I. hely: Nonius-16 Zsindely
(5270 Nonius 31-70, 279 Nonius XVII-41 Faluszépe) 2013. évi fekete kanca
Tenyésztője: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Nóniusz kancák I. hely: Nonius XIV-20 Zemplén
(5055 Nonius XVII-1 Nílus, 323 Nonius III-24 Omega) 2013. évi fekete kanca
Tenyésztője: Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Nóniusz kancák III. hely: Nonius XIV-13 Berta
(5055 Nonius XVII-1 Nílus, 322 Nonius I-2 Nelli) 2015. évi pej kanca
Tenyésztője: Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Gidrán mének I. hely, mének nagydíj-győztese: Gidran XXVII-43 Kartel
(4889 Podbor, 235 Siglavy Bagdady Gidran-16 Kelepce) 2012. évi sárga mén
Tenyésztője: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Gidrán mének II. hely: Gidran XXIX-21 Kelevész
(3832 Gidran XI-32 Regölő, 235 Siglavy Bagdady Gidran-16 Kelepce)
2013. évi sárga mén
Tenyésztője: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Gidrán kancák II. hely: Gidran XXVI-9 Sopánkodó
(4632 Gidran XVI-19, 221 Gidran XI-75 Spiritusz) 2009. évi sárga kanca
Tenyésztője: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. megkapta a Magyar Állattenyésztők Szövetsége Nagydíját is az állattenyésztői munka elismeréseként.

Ló- és szaporítóanyag-értékesítéssel kapcsolatosan keressék bizalommal Bardóczky Veronika lótenyésztési osztályvezetőt a +36 30 781 8208 telefonszámon vagy a bardoczky.veronika@mezohegyesbirtok.hu e-mail-címen.

(x)

Forrás: 
Pegazus

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hírét viszik a magyar lovashagyományoknak

Nem pusztán lóverseny, sokkal inkább a magyarság határokon átívelő hagyományőrző fesztiválja, egyfajta országimázs rendezvénye – tartják a Nemzeti Vágtáról. A napokban véget érnek a selejtezőként szolgáló előfutamok, ezzel együtt pedig tejessé válik az indulók mezőnye. Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató elmondta, idén minden eddiginél több határon túlról érkező versenyzőt várnak az eseményre.

Mini shetland pónit is csak származási lappal!

Kedves színfoltja volt az idei debreceni agrárexpónak a mini shetland pónik bemutatkozása, amikor agility során is láthattuk, milyen sokoldalúak is lovaink legkisebbjei. A bemutatott állatok közül különösen nagy érdeklődés mutatkozott Erdei Szigeti Dávid mini shetland pónija iránt, főként tenyészménjét értékelte nagyra a látogatók sokasága.

Örkénytáborban ünnepeltek a polgárőr lovasok

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és Táborfalva Nagyközség Önkormányzata az Agrárminisztérium, a Honvédelmi Sportszövetség, valamint a Készenléti Rendőrség támogatásával, példaértékű civil összefogásra alapozva rendezte meg a hajdani lovas katonai hagyományok tiszteletére a lovas őrszolgálatok éves ünnepét Örkénytáborban.

A majortól a kolostorig: salföldi időutazás

Ősmagyar állatfajták várják a mezőgazdaság kedvelőit a Salföldi Majorban, a Balaton-felvidéken, ahol a megelőző korok állattartásába, a falusi életébe is bepillanthatunk. Akik kedvelik a túrát, azok az állati kalandok után a falu átellenes határában felkereshetik a festői környezetben megbúvó, 800 éves, pálos kolostor romjait is.

Lovassportok harca Hortobágyon

Nagy izgalommal vártam ezt a hétvégét már az év eleje óta, amikor Szladek Péter kollégám meghívott versenybírónak az 53. Hortobágyi Lovasnapokra. Sosem feledem, amikor 16 éves koromban részt vehettem egy országos minősítőn, majd hétfőn 25 akadályon még kipróbáltuk magunkat a Derbyn.

Elfogadta a kormány a Digitális Agrár Stratégiát

A kormány elfogadta a Digitális Agrár Stratégiát (DAS), amelynek célja a magyar agrárium digitalizációjának előmozdítása. Az erről szóló kormányhatározat augusztus elején jelent meg a Magyar Közlönyben.

Robotos fejés a csömöri tanyán

Huszonegy évvel ezelőtt 2 hektáron és két sportlóval kezdődött Csömörön Koronczai Gábor farmjának története. Folyamatos fejlesztéssel ma már 70 magyartarka szarvasmarha, a 10 bokszos istállóban lakó lovak, sertések és ház körüli baromfifélék takarmányát állítja elő a farm körül fekvő 7,5 hektár saját és 80 hektár bérelt földön, a település egyetlen állattenyésztő családi gazdaságaként.

Különleges tenyészszemle: Roven-ivadékok egy helyen

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fábiánházát vélhetően nem túl sokan ismerik az olvasók közül, a lótenyésztők, azon belül a kisbéri félvér iránt elkötelezettek körében azonban már jól csengő név a fábiánházi Ecsed Ménes.

Paddock Paradise – a lovak paradicsoma

A Paddock Paradise egy viszonylag új keletű, hazánkban egyelőre kevéssé ismert módja a lovak elhelyezésének. Külföldön viszont mindinkább terjedőben van, sok lovarda tért át erre a természetközeli, lóbarát lótartási formára, melynek legnagyobb úttörője és szakértője Jaime Jackson.

Quintana duplázott

Makay Tamás lova, Quintana Andrej Hollyval duplázott, idén is ő nyerte a gróf Széchenyi István Emlékverseny nagydíját. Ebből az alkalomból beszélgettünk a tulajdonossal, aki hosszú tenyésztői múlttal rendelkezik.