Back to top

Elismerések és sikerek Mezőhegyesen

A mezőhegyesi lovaspályán május 2–5. között nemzetközi fogathajtóversenyt rendeztek, melyre nyolc országból érkeztek versenyzők. Kilenc kategóriában 78 fogat nevezett előzetesen, közülük – különböző okok miatti visszalépések után – 67 kezdte meg az első napi versenyszámot.

A többnapos program során a pónifogatok két kategóriájának versenyzői, valamint az egyes, kettes és négyes fogatok, illetve egy fiatal fogatló mutatkoztak be.

Szerdán az állatorvosi szemle után 205 ló bizonyult alkalmasnak, hogy a verseny nyitónapján, csütörtökön a díjhajtással elkezdje a versenyt, mely pénteken folytatódott. Az első versenyszámban, a díjhajtáson CAIO4* kategóriában 15 négyes fogat, CAI2* kategóriában 2 négyes fogat, 35 kettes fogat, 2 egyes fogat, 7 póni kettes fogat és 4 póni egyes fogat indult. Nemzeti kategóriában mezőhegyesi négyes fogat indult Papp János hajtóval, illetve szintén egy nemzeti parafogat teljesítette a pályát Vajda Pálné hajtóval. A fiatal fogatlovak minősítőversenyében egyedül a hétéves Nonius-14 Vezér indult, Papp János hajtásában. A nemzetközi kétcsillagos kettes és a négycsillagos négyes fogat kategóriában is 46,45 pont volt a nyerő, az előbbiben Osztertág Kristóf, az utóbbiban Móró Lajos végzett az első helyen.

Szombaton rendkívül látványos, izgalmas, jó hangulatú maratonhajtás zajlott a májusi napsütésben. 63 fogat teljesítette a pályát. A díjhajtásban első helyen állók közül egyedül Meskóné Orosz Mária nyerte ezt a számot is, minden kategóriában új elsőt hirdettek a maratonon.

Öröm, hogy közel 3000 néző kísérte figyelemmel a fogatok maratonhajtását a mezőhegyesi lovaspályán.

Vasárnap az akadályhajtás versenyszámmal zárult a program. Sajnos a folyamatos esőzés megnehezítette a versenyzők dolgát az amúgy is nehéz akadályhajtópályán, habár a talaj jól bírta a jelentős csapadékot. Mindössze ketten – a román színekben versenyző Rákóczi Gergő, illetve a magyar Dobrovitz József – tudták alapidőn belül, verőhiba nélkül meghajtani a Fintha Gábor által épített pályát.

A kitartó nézők a szeszélyes időjárás közepette is szép számban megjelentek, és az eső ellenére egész nap szurkoltak a hajtóknak az akadályhajtás során is.

Az összetett versenyben a nemzetközi kettes és négyes fogat kategóriában a tavalyi mezőhegyesi győztesek kiváló teljesítményükkel megvédték címüket, az előbbit Rákóczi Gergő, az utóbbit Dobrovitz József nyerte idén is. Magyarország himnusza szólt a csapatverseny eredményhirdetése után is, hiszen a Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József, Móró Lajos trió győzött.

A versenyen tiszteletét tette több korábbi világbajnok és világbajnoki érmes. Nagy érdeklődéssel kísérték sporttársaik – több esetben tanítványaik – teljesítményét szombaton.

Papp János – Mezőhegyes, 2019
Papp János – Mezőhegyes, 2019
Fotó: Vida-Szőcs István
Krizsán Sándor – Windsor, 1986
Krizsán Sándor – Windsor, 1986
Fotó: Archív

Újra nóniusz négyes fogat a pályán

A nemzeti A kategóriában induló Papp Jánosnak köszönhetően ismét láthattunk nóniusz négyes fogatot a versenypályán. Ehhez három évtizednek kellett eltelnie, utoljára ugyanis 1989-ben Krizsán Sándor versenyzett mezőhegyesi nóniusz négyes fogattal.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nóniusz négyes fogatában a Nonius XVI-5 Ajándék, Nonius XIII-9 Adél, Nonius IV-15 Toszka, Nonius-20 Zemplén, Nonius-10 Zsinat nevű lovak mutatkoztak be.

Szentmihályi Ferenc – Aachen, 1964
Szentmihályi Ferenc – Aachen, 1964
Fotó: Archív
A külföldi szakemberek egyöntetű véleménye alapján a fogat készen áll nemzetközi kategóriában való versenyzésre is. Épülő fiatal fogatával Papp János szeretne méltó utódja lenni a korábbi sikeres mezőhegyesi négyesfogat-hajtóknak.

Példaképei, elődjei Szentmihályi Ferenc, aki négyes nóniusz kancafogatával 1964-ben Aachenben nemzetközi versenyt nyert az állami fogatok kategóriájában (lovai: Jelmez, Hegyes, Goromba és Garázda); illetve Krizsán Sándor, aki 1985-ben országos négyesfogathajtó-bajnok lett nóniusz kancafogatával, Démonnal, Donorral, Hellával és Gittával, korának legeredményesebb mezőhegyesi lovasversenyzője volt.

Kiállítási Díjeső

Hódmezővásárhelyen, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon is elismerte munkánkat a zsűri, rangos díjakkal térhettünk haza:

• Nóniusz mének II. hely: Nonius XXV-188 Janus
(2282 Nonius IX-142, 915 Hortobágy-25 Jámbor) 2001. évi fekete mén
Tenyésztője: Epona Kft., Hortobágy, Mátai Ménes
Tulajdonos: Pest Megyei Kormányhivatal
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Nóniusz kancák I. hely: Nonius-16 Zsindely
(5270 Nonius 31-70, 279 Nonius XVII-41 Faluszépe) 2013. évi fekete kanca
Tenyésztője: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Nóniusz kancák I. hely: Nonius XIV-20 Zemplén
(5055 Nonius XVII-1 Nílus, 323 Nonius III-24 Omega) 2013. évi fekete kanca
Tenyésztője: Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Nóniusz kancák III. hely: Nonius XIV-13 Berta
(5055 Nonius XVII-1 Nílus, 322 Nonius I-2 Nelli) 2015. évi pej kanca
Tenyésztője: Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Gidrán mének I. hely, mének nagydíj-győztese: Gidran XXVII-43 Kartel
(4889 Podbor, 235 Siglavy Bagdady Gidran-16 Kelepce) 2012. évi sárga mén
Tenyésztője: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Gidrán mének II. hely: Gidran XXIX-21 Kelevész
(3832 Gidran XI-32 Regölő, 235 Siglavy Bagdady Gidran-16 Kelepce)
2013. évi sárga mén
Tenyésztője: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

• Gidrán kancák II. hely: Gidran XXVI-9 Sopánkodó
(4632 Gidran XVI-19, 221 Gidran XI-75 Spiritusz) 2009. évi sárga kanca
Tenyésztője: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes
Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. megkapta a Magyar Állattenyésztők Szövetsége Nagydíját is az állattenyésztői munka elismeréseként.

Ló- és szaporítóanyag-értékesítéssel kapcsolatosan keressék bizalommal Bardóczky Veronika lótenyésztési osztályvezetőt a +36 30 781 8208 telefonszámon vagy a bardoczky.veronika@mezohegyesbirtok.hu e-mail-címen.

(x)

Forrás: 
Pegazus

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

Ősi lófajtát őriznek az ország északi szegletében

A hucul fajta legnagyobb magyarországi állományának az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területei szolgálnak otthonául. A jósvafői ménesben zajló tenyésztés fő faladatai közé tartozik a génmegőrzés, a hagyományok ápolása, valamint a sportcélú lóelőállítás is.

A természetvédelem zászlaja alatt versenyeznek lovaikkal

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek az őshonos magyar állatfajták génmegőrzésére. Kiemelt feladatuk a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztése – a fajtát sporteseményeken szerzett tapasztalataikkal igyekszenek tökéletesíteni.

A rideg és félrideg tartás

A lovak tartásának módjait rendkívül sokféle szempontból lehet vizsgálni, hiszen ahány ház, annyi szokás, annyi felhasználási módja, fajtája van a lovaknak, és az emberek lehetőségei is behatárolják, hogyan tudják megoldani lovaik elhelyezését. A lótartás színvonala, minősége Magyarországon is rendkívül változatos képet mutat.

Magyarok tartottak lovasbemutatót a brit királyi család előtt

Hortobágyi csikósok részvételével zajlott le idén a hét évtizedes hagyományokra visszatekintő brit lovasrendezvény, a Royal Windsor Horse Show, amelynek a királyi család windsori birtoka adott otthont.

Üres kézzel, stoppal ment ki Németországba, most Európa-bajnokságra készül

A Hamburger Abendblatt sportrovatában a Németországban élő magyar militarylovasról, Tóth Imréről jelent meg egy portré abból az alkalomból, hogy megszerezte a minősülést és indulhat majd a németországi Luhmühlenben rendezendő Európa-bajnokságon a nyár végén. Érdemes magyarul is elolvasni Imre történetét, aki elég mélyről küzdötte föl magát az Eb-ig, hiszen húsz évvel ezelőtt gyakorlatilag egy szál semmivel, stoppal indult el Hamburgba.

Vadlovak születése a Hortobágyon

Az ázsiai vadlovak, más néven Przsevalszkij-lovak a felelőtlen emberi tevékenység következményben csaknem teljesen kihaltak, ám egy nemzetközi összefogásnak köszönhetően végül sikerült megmenteni a fajt, amelynek kutatásával és fenntartásával Magyarországon is foglalkoznak.

Vezetőszáras versenyek - Új színfolt

A Magyar Díjlovagló Szakbizottság a 2019-es évtől hazánkban is bevezette a nyugati lovaskultúrákban hosszú ideje nagy népszerűségnek örvendő programot. A tervek szerint nyolc forduló és egy döntő lesz az idén.

Gyakori kérdések a ló „forgalmi engedélyéről”

Azt gondolhatnánk, hogy a lóútlevél bevezetése után több mint tíz évvel erről az okmányról már nem szükséges beszélnünk. Gondolhatnánk, hogy mindenki, aki ma lovat tart, tökéletesen tisztában van azzal, mi is ez, mikor és miért kell kiváltani, mi a teendő vele, ha a lovat eladjuk, vagy ha a ló elhullik.

Egészséges marad egy ló, ha csak legel?

A fű kiváló tápanyagforrás, de sok tényezőtől függ, hogy önmagában elegendő-e a lovak egészségének fenntartásához.