0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ismeri a feketekömény hatását?

A feketekömény olajat a fáraók aranyának is nevezik. Az egyiptomiak nagy becsben tartották az apró fekete magvakat, vele kapcsolatos élményüket a papirusztekercseikben is megörökítették. Manapság az allergia hatékony ellenszerének tartják.

A feketekömény (Nigella sativa) apró magja sokkal több, mint egy hétköznapi fűszer. Kevesen tudják, hogy

telítetlen zsírsavakban gazdag olajat is sajtolnak belőle, amely nagyban hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.

Koncentrált forrása a különböző vitaminoknak és ásványi anyagoknak, magnéziumot, vasat, káliumot, kalciumot, cinket tartalmaz. Szupertáplálék,  amely nagy  hatást gyakorol az  egészségre. Naponta elegendő  10 szemet megenni belőle, hogy kifejtse kedvező hatását  a szervezetben.

A feketeköménymag csökkentheti a szénanátha, a pollen-, a por-, az állatszőr-, sőt, még az ételallergia tüneteit is.

Emellett jótékony hatása van az  asztmás rohamokra, enyhíti azok számát és lefolyását. Fél- egyéves kúrával minimalizálhatók a tünetek. Azoknak is érdemes kipróbálni, akiknek csak reggelente jelentkeznek asztmatikus jellegű panaszai.

Bebizonyosodott, vizelethajót hatása is,  csökkenti a vizeletben az oxalát koncentrációkat, ami automatikusan csökkenti a vesekövek valószínűségét. Vesevédő hatását főzet formájában is kifejti,   ehhez össze kell törni egy evőkanál magot, felönteni  egy pohár forró vízzel és állni hagyni 20 percig.  A főzetet naponta egyszer, néhány hónapon keresztül lehet inni, de havonta rövid szünetet kell tartani.

Megöli a vírusokat, baktériumokat, gombákat és parazitákat. Ezért kiváló természetes antibiotikum és az immunrendszer erősítésére szolgáló szer. Hasznos a köhögés, megfázás és a migrénes fejfájás problémák kezelésében.

Olaja megtalálható a kozmetikumokban is.

Ajánlják bőrbetegségek gyógyítására,

külsőleg vékonyan felkenve az adott testfelületre kezelhető a pikkelysömör, az atópiás ekcéma, a neurodermatitisz illetve a pattanások és az aknék.

Mivel Nyugat-Ázsiából, Észak-Afrikából származik íze miatt fűszerként elsősorban a közel-keleti ételekkel harmonizál, de használhatjuk kenyérsütéskor,  vagy hozzáadhatjuk túróhoz, levesekhez, salátákhoz és pácokhoz.  

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu