Back to top

Jó háziállat lehet egy sünből?

Sokan imádják ezeket a kis tüskés állatokat, és szívesen tartanák őket háziállatként. A legelső kérdés, amit tisztázni kell, törvényes-e sünit tartani? A másik pedig, hogy egyáltalán jó háziállat válik-e belőle?

A Magyarországon őshonos keleti sünt senki ne fogja be. Védett állatról van szó, így csakis a természetben csodálhatjuk. Ha valaki nagyon szeretné magának a világ egyik legédesebb állatát, nem kell lemondania róla. Hazánkban is elérhető a népszerű afrikai fehérhasú törpesün, melyet törvényesen is tarthatunk.

Fontos átgondolni kétszer is, vállaljuk-e a sünt háziállatként. Tudni kell, hogy nem lesz egy simulékony házi kedvenc, de akinek türelme és kitartása van, biztosan felfedezi a tüneményes belsőt a szúrós külső mögött. Mielőtt bárki belevágna ebbe a kalandba, fontos tisztázni néhány alapvető kérdést.

Mit eszik a sün?

A sün szereti az aljnövényzetben előforduló rovarokat, kukacokat, csigákat és békákat. Ha nincs mód ezzel etetni, apró szemű cica- vagy kutyatápot kell venni neki. Kaphat néha keményítőmentes zöldségeket, gyümölcsöt, vagy egy kis fűszermentes sovány húst. A tejet inkább kerüljük. Friss vizet is adjunk neki.

„A sünik hajlamosak az elhízásra, ami egészségügyi problémákhoz vezethet, így csak óvatosan kényeztessük őket a finomságokkal. Mindig álljon rendelkezésükre egy futókorong, hogy mozoghassanak.”

- tanácsolja Sydney Brehm, a Sweetwater Creek Állatkórház állatorvosa.

Tartja a mi menetrendünket?

A sün éjjel igazán aktív. Amikor mi alszunk, akkor a legmozgékonyabb. Ha éjjeli baglyok vagyunk, több időt tölthetünk vele. Jól ki kell használni az együtt töltött időt, egyrészt a szelídítésére, másrészt rendszeresen meg kell fürdetni és a körmét vágni. A hőmérsékletre mindig ügyeljünk. Ha nagyon leesne, a sün hibernálni kezdheti magát, ami nem szerencsés, hisz bele is pusztulhat az idő előtti téli álomba. Az ideális (szoba)hőmérséklet számára a 24 Celsius-fok.

Összebújhatunk a süninkkel?

A sünről elmondható, hogy egy magányos állat. Egymással is általában csak párzási időszakban érintkeznek. Ha nagyon fiatalon kerül egy családhoz a süni, és folyamatosan szeretgetik, tenyérbe veszik, van esély arra, hogy barátkozóbb típus legyen. Érdemes résen lenni, hisz a tüskéi szúrnak, különösen mikor összegömbölyödik. Ez legtöbbször akkor történik meg, mikor alszik, vagy ha fél valamitől. Eleinte érdemes kesztyűben szeretgetni a szúrós házi kedvencet.

Jól megfér más háziállatokkal?

A sünök rendkívül aktívak, sokat mozognak a szabadban, ezért állatkínzás lenne csak a ketrecben tartani kis kedvencünket. Amikor kiengedjük, lehetőleg kerülje a többi háziállatot. A kutyákkal és a macskákkal ugyan együtt tud létezni, de általában nem kerülnek közeli barátságba. Csakis felügyelet mellett érdemes őket egy légtérbe engedni, így biztonságos, hisz a sün könnyen megszúrhatja őket.

Mindent figyelembe véve elmondható, hogy a sünik nagyon aranyosak, de nem a legjobb háziállatok. Nagy felelősség befogadni őket az otthonunkba. Ne felejtsük, mindig az állat boldogságát kell szem előtt tartani.
Forrás: 
animals.howstuffworks.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészek figyelem: változtak a méhtartás regisztrálására vonatkozó előírások

A méhtartókat is érinti a Tenyészet Információs Rendszerre (TIR) vonatkozó jogszabályi környezet módosulása. A 2018 végén hatályba lépett előírások értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási hely tartozhat, vagyis minden egyes tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően saját azonosítót kap.

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Népszerű a tyúkfajták királya

Az óriás termetű brahma már közel másfél évszázada ismert hazánkban, s az elmúlt évtizedekben nemigen volt olyan díszbaromfi-kiállítás, ahol be ne mutatták volna e fenséges tollast. Hogy miért is tartják oly nagy becsben, az leginkább kiváló külső és belső tulajdonságaira vezethető vissza.

Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt

Az Agrárminisztérium, az időjárási előrejelzések ismeretében, az extrém hőségre való tekintettel, 2019. június 21-től további utasításig – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét megtiltja a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását.

Egy cirkusz nemet mondott az állatkínzásra

A német Roncalli cirkusz nemet mondott az állatkínzásra és egy nagy igent a technológiára. Élő állatok helyett hologramokkal szórakoztatnak.

Robotizált magyar tarka: szakmai nap Dunaharasztiban

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete idei szakmai napját Ficsor Árpád dunaharaszti gazdaságában szervezte meg. A rendezvényre, mely a biogazdálkodástól a robotfejésen át a sajtkészítésig igen széles témát ölelt át, meghívták Nagy István agrárminisztert is.

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Menedék forró napokra

A francia országos állattenyésztési kutatóintézettel (Idele) és annak juhtenyésztési kísérleti központjával (CIIRPO) együttműködésben főiskolai hallgatók fejlesztették ki az Ovifresh néven bemutatott, 50–60 juh számára elegendő árnyékot nyújtó mobil árnyékolót.

Madárinfluenza - megakadályozható a vírusfertőzés

Az University of Edinburgh’s Roslin Institute kutatói laboratóriumban tenyésztett csirkesejtek DNS-e egy szakaszának génszerkesztési eljárásokkal végzett törlésével megakadályozták a vírusfertőzést.

Tejipar: látványos minőségjavulás

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legutóbbi agrárpiaci jelentése szerint az áprilisban felvásárolt nyerstejnek szinte teljes egésze, 99,7 százaléka extra minőségű volt, amire régóta nem volt példa.