Back to top

Jó háziállat lehet egy sünből?

Sokan imádják ezeket a kis tüskés állatokat, és szívesen tartanák őket háziállatként. A legelső kérdés, amit tisztázni kell, törvényes-e sünit tartani? A másik pedig, hogy egyáltalán jó háziállat válik-e belőle?

A Magyarországon őshonos keleti sünt senki ne fogja be. Védett állatról van szó, így csakis a természetben csodálhatjuk. Ha valaki nagyon szeretné magának a világ egyik legédesebb állatát, nem kell lemondania róla. Hazánkban is elérhető a népszerű afrikai fehérhasú törpesün, melyet törvényesen is tarthatunk.

Fontos átgondolni kétszer is, vállaljuk-e a sünt háziállatként. Tudni kell, hogy nem lesz egy simulékony házi kedvenc, de akinek türelme és kitartása van, biztosan felfedezi a tüneményes belsőt a szúrós külső mögött. Mielőtt bárki belevágna ebbe a kalandba, fontos tisztázni néhány alapvető kérdést.

Mit eszik a sün?

A sün szereti az aljnövényzetben előforduló rovarokat, kukacokat, csigákat és békákat. Ha nincs mód ezzel etetni, apró szemű cica- vagy kutyatápot kell venni neki. Kaphat néha keményítőmentes zöldségeket, gyümölcsöt, vagy egy kis fűszermentes sovány húst. A tejet inkább kerüljük. Friss vizet is adjunk neki.

„A sünik hajlamosak az elhízásra, ami egészségügyi problémákhoz vezethet, így csak óvatosan kényeztessük őket a finomságokkal. Mindig álljon rendelkezésükre egy futókorong, hogy mozoghassanak.”

- tanácsolja Sydney Brehm, a Sweetwater Creek Állatkórház állatorvosa.

Tartja a mi menetrendünket?

A sün éjjel igazán aktív. Amikor mi alszunk, akkor a legmozgékonyabb. Ha éjjeli baglyok vagyunk, több időt tölthetünk vele. Jól ki kell használni az együtt töltött időt, egyrészt a szelídítésére, másrészt rendszeresen meg kell fürdetni és a körmét vágni. A hőmérsékletre mindig ügyeljünk. Ha nagyon leesne, a sün hibernálni kezdheti magát, ami nem szerencsés, hisz bele is pusztulhat az idő előtti téli álomba. Az ideális (szoba)hőmérséklet számára a 24 Celsius-fok.

Összebújhatunk a süninkkel?

A sünről elmondható, hogy egy magányos állat. Egymással is általában csak párzási időszakban érintkeznek. Ha nagyon fiatalon kerül egy családhoz a süni, és folyamatosan szeretgetik, tenyérbe veszik, van esély arra, hogy barátkozóbb típus legyen. Érdemes résen lenni, hisz a tüskéi szúrnak, különösen mikor összegömbölyödik. Ez legtöbbször akkor történik meg, mikor alszik, vagy ha fél valamitől. Eleinte érdemes kesztyűben szeretgetni a szúrós házi kedvencet.

Jól megfér más háziállatokkal?

A sünök rendkívül aktívak, sokat mozognak a szabadban, ezért állatkínzás lenne csak a ketrecben tartani kis kedvencünket. Amikor kiengedjük, lehetőleg kerülje a többi háziállatot. A kutyákkal és a macskákkal ugyan együtt tud létezni, de általában nem kerülnek közeli barátságba. Csakis felügyelet mellett érdemes őket egy légtérbe engedni, így biztonságos, hisz a sün könnyen megszúrhatja őket.

Mindent figyelembe véve elmondható, hogy a sünik nagyon aranyosak, de nem a legjobb háziállatok. Nagy felelősség befogadni őket az otthonunkba. Ne felejtsük, mindig az állat boldogságát kell szem előtt tartani.
Forrás: 
animals.howstuffworks.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

A szent íbisz rokona még fel-feltűnik

Közismert, hogy az íbiszek az ókori Egyiptom hitvilágában jelentős szerepet játszottak, de az már kevésbé ismert, hogy egyes fajaik napjainkban is nagymértékben terjeszkednek. Ilyen például a szent íbisz, melynek fogságból megszökött példányai Franciaországban ma már erős populációt alkotnak, míg közeli rokona, a batla nálunk már csak igazi ritkaságnak számít.

Az antwerpeni díszposta - Alakgalamb Flandriából

Antwerpen Belgium egyik legfontosabb városa, egyben az azonos nevű tartomány székhelye. A város Flandriában, Belgium három régiójának egyikében található. Itt tenyésztették ki az antwerpeni postagalambot, amely fajta az antwerpeni díszpostafajta alapjának tekinthető.

Tulkok a Hortobágyon - Marhák vadon (2. Rész)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az utóbbi évtizedekben világ­viszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el az úgynevezett rekonstruált őstulok tenyésztésében. A kutatási eredményeket a park munkatársai örömmel osztották meg velünk, bízva abban, hogy olvasóink is szeretnék jobban megismerni ennek a fajtának érdekes történetét.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Kipusztuló és megmentett orrszarvúk

Bár hazánk területén mintegy 15 ezer évvel ezelőtt viszonylag gyakori állatnak számítottak a gyapjas orrszarvúk, napjainkban már csak néhány megkövesedett csont emlékeztet ezekre a fenséges állatokra, no meg néhány patanyom is, melyet Ipolytarnócon is láthatunk. A magyar szakemberek sokat tesznek azért, hogy az orrszarvúk ma élő fajai az utókor számára megmaradhassanak.

Ismét Business Superbrands díjat nyert az Agrofeed

Idén tizenharmadik alkalommal ült össze a jelenleg 22 tagú, független szakemberekből álló bizottság, amely az Agrofeed márkát érdemesnek találta a Business Superbrands 2020 védjegy viselésére.

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára

A Nébih tájékoztatja a baromfitartókat, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor.

Penészgombákkal az aflatoxin ellen - Díjnyertes fiatal tudósok

Az erjesztett takarmányok egyik „ellensége” a penészgomba, amely az egyik leginkább rákkeltő vegyület, az aflatoxin felszaporodásáért felelős. Egy magyar kutatócsoport azon dolgozik, hogy tejsavbaktériumok és más, „jó” penészgombák felhasználásával olyan oltóanyagot fejlesszen ki, amelynek használatával visszaszorítható az aflatoxin-szennyeződés, így a gazdálkodók egészséges takarmányt adhatnak állataiknak.

A 17 millió forintos borjú

50 ezer euróért, mostani euróárfolyamon átszámítva nagyjából 17 millió forintért adott el egy wagyu borjút egy németországi állattartó – számolt be a példátlan szenzációról az agrarheute.com szaklap.