Back to top

Jó háziállat lehet egy sünből?

Sokan imádják ezeket a kis tüskés állatokat, és szívesen tartanák őket háziállatként. A legelső kérdés, amit tisztázni kell, törvényes-e sünit tartani? A másik pedig, hogy egyáltalán jó háziállat válik-e belőle?

A Magyarországon őshonos keleti sünt senki ne fogja be. Védett állatról van szó, így csakis a természetben csodálhatjuk. Ha valaki nagyon szeretné magának a világ egyik legédesebb állatát, nem kell lemondania róla. Hazánkban is elérhető a népszerű afrikai fehérhasú törpesün, melyet törvényesen is tarthatunk.

Fontos átgondolni kétszer is, vállaljuk-e a sünt háziállatként. Tudni kell, hogy nem lesz egy simulékony házi kedvenc, de akinek türelme és kitartása van, biztosan felfedezi a tüneményes belsőt a szúrós külső mögött. Mielőtt bárki belevágna ebbe a kalandba, fontos tisztázni néhány alapvető kérdést.

Mit eszik a sün?

A sün szereti az aljnövényzetben előforduló rovarokat, kukacokat, csigákat és békákat. Ha nincs mód ezzel etetni, apró szemű cica- vagy kutyatápot kell venni neki. Kaphat néha keményítőmentes zöldségeket, gyümölcsöt, vagy egy kis fűszermentes sovány húst. A tejet inkább kerüljük. Friss vizet is adjunk neki.

„A sünik hajlamosak az elhízásra, ami egészségügyi problémákhoz vezethet, így csak óvatosan kényeztessük őket a finomságokkal. Mindig álljon rendelkezésükre egy futókorong, hogy mozoghassanak.”

- tanácsolja Sydney Brehm, a Sweetwater Creek Állatkórház állatorvosa.

Tartja a mi menetrendünket?

A sün éjjel igazán aktív. Amikor mi alszunk, akkor a legmozgékonyabb. Ha éjjeli baglyok vagyunk, több időt tölthetünk vele. Jól ki kell használni az együtt töltött időt, egyrészt a szelídítésére, másrészt rendszeresen meg kell fürdetni és a körmét vágni. A hőmérsékletre mindig ügyeljünk. Ha nagyon leesne, a sün hibernálni kezdheti magát, ami nem szerencsés, hisz bele is pusztulhat az idő előtti téli álomba. Az ideális (szoba)hőmérséklet számára a 24 Celsius-fok.

Összebújhatunk a süninkkel?

A sünről elmondható, hogy egy magányos állat. Egymással is általában csak párzási időszakban érintkeznek. Ha nagyon fiatalon kerül egy családhoz a süni, és folyamatosan szeretgetik, tenyérbe veszik, van esély arra, hogy barátkozóbb típus legyen. Érdemes résen lenni, hisz a tüskéi szúrnak, különösen mikor összegömbölyödik. Ez legtöbbször akkor történik meg, mikor alszik, vagy ha fél valamitől. Eleinte érdemes kesztyűben szeretgetni a szúrós házi kedvencet.

Jól megfér más háziállatokkal?

A sünök rendkívül aktívak, sokat mozognak a szabadban, ezért állatkínzás lenne csak a ketrecben tartani kis kedvencünket. Amikor kiengedjük, lehetőleg kerülje a többi háziállatot. A kutyákkal és a macskákkal ugyan együtt tud létezni, de általában nem kerülnek közeli barátságba. Csakis felügyelet mellett érdemes őket egy légtérbe engedni, így biztonságos, hisz a sün könnyen megszúrhatja őket.

Mindent figyelembe véve elmondható, hogy a sünik nagyon aranyosak, de nem a legjobb háziállatok. Nagy felelősség befogadni őket az otthonunkba. Ne felejtsük, mindig az állat boldogságát kell szem előtt tartani.
Forrás: 
animals.howstuffworks.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt!

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepet várhatóan az ország számos településén tűzijátékkal teszik emlékezetessé az ünneplők. A tűzijáték fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, ezért fontos, hogy nyugalmuk biztosításáról és ösztönös menekülésük megelőzéséről a gazdák időben gondoskodjanak.

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.

A majortól a kolostorig: salföldi időutazás

Ősmagyar állatfajták várják a mezőgazdaság kedvelőit a Salföldi Majorban, a Balaton-felvidéken, ahol a megelőző korok állattartásába, a falusi életébe is bepillanthatunk. Akik kedvelik a túrát, azok az állati kalandok után a falu átellenes határában felkereshetik a festői környezetben megbúvó, 800 éves, pálos kolostor romjait is.

Afrikai sertéspestis pusztít Szlovákiában

A szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium július 25-én bejelentette, hogy a tőketerebesi járásbeli Örös (írják Őrösnek is) községben afrikai sertéspestist diagnosztizáltak. Az egyik ottani háztáji tenyészet mind a négy egyedét megsemmisítették az állategészségügyi felügyelők, bár csak az egyik állatban mutatták ki a fertőzést.

KSH: júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A növénytermesztési és kertészeti termékek éves áremelkedése a májusi 3,5 százalékról 10,6 százalékra ugrott, az élőállatok és állati termékeké 10,8 százalékról alig észrevehetően 10,1 százalékra változott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján kedden megjelent adatokból.