Back to top

Az aszály elkerülhetetlen: mit tehetnek a gazdák?

Az elmúlt időszakban jellemző aszály bebizonyította, jelentős igény van Magyarországon az öntözhető területek növelésére. Bár májusban sok csapadék hullott, a gazdák számára a jövőben is kiemelt feladat lesz a száraz időjárással kapcsolatos mezőgazdasági károk megelőzése, illetve enyhítése, amihez számos eszköz és forrás áll rendelkezésre. (x)

A KSH adatai alapján az agrárium kibocsátásának emelkedése 2018-ban is folytatódott, meghaladva a 2700 milliárd forintot, ami rekordnak számít. Az idei évről egyelőre nehéz lenne előrejelzést adni. Tömör László, a Budapest Bank agrárszakértője szerint az eredmények azon is múlnak, hogy a gazdák mennyire járnak sikerrel az aszály okozta veszteségek mérséklésében.

A tartós szárazság negatív hatásai hosszabb távon főleg az öntözhető területek növelésével és az öntözés feltételeinek javításával mérsékelhetők. Utóbbi célt szolgálja, hogy a kormányzat az idei évben 2,5 hónappal meghosszabbította a vízhasznosítási idényt, amely így március 1-jétől október 31-ig tart. Akinek még nincs lehetősége öntözni, annak jó hír, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében ilyen jellegű beruházásokra is igényelhető uniós forrás. Emellett az aszályos időjárás miatt a precíziós technológia szélesebb körű alkalmazása is egyre sürgetőbbé válik.

Az aszály májusi mérséklődése ugyan jót tett a tavaszi vetéseknek, a nedves levegő azonban kedvez a gombás betegségek kialakulásának. „A szükséges növényvédelmi eszközök, például permetezőgépek vásárlásában is segítség a gazdáknak az április végén megjelent rendelet, amely új gépek beszerzésére kötött lízingkonstrukcióhoz biztosít állami támogatást” - mondta el Tömör László, aki hozzátette, hogy a kedvezmény a kamattartalom 50%-áig terjedhet, és az NHP Fix keretében elérhető lízingre is vonatkozik.

Jelenleg rengeteg kedvező hitel-, és lízingkonstrukció érhető el a piacon, illetve egyéb források is rendelkezésre állnak, amelyekkel az agrárium szereplői jelentősen növelhetik a termésbiztonságot. Ezek közé tartoznak a banki források is, amelyek lendületet adhatnak a megújulni, bővülni képes vállalatok fejlődésének. A Budapest Bank az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező pénzintézet a mezőgazdasági vállalkozások finanszírozása terén. A pénzintézet agrárszakértői épp ezért jól ismerik az ágazatot mozgató folyamatokat, így az adott gazdálkodó számára leginkább megfelelő pénzügyi konstrukciót kínálják.

(x)

Forrás: 
Budapest Bank

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

A megállapodás nélküli Brexit veszélyeire figyelmeztet a brit jegybank

Azonnali sokkhatást okozna a brit gazdaságban a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnése a brit jegybank, a Bank of England kormányzója szerint.

Marhát lízingbe

Nem olcsó beruházás egy szarvasmarhatartó gazdaság létrehozása, ezért tavaly olyan lízingkonstrukciót hoztak létre Lengyelországban, amely a hagyományos beszerzési módszerek érdekes alternatívája lehet, ez pedig a tehenek lízingelése.

„Ha kijön a matek, bele kell vágni”

Alapvető érdek az uniós támogatási rendszer minél kedvezőbb feltételek és összegek melletti fennmaradása, de az ezt övező bizonytalanság dacára sem javasolja a jól megtervezett beruházások halogatását Takáts Zsolt.

A hónap végén lejár a kötelező adategyeztetési határidő a pénzintézeteknél

Június végéig minden banki ügyfélnek fel kell keresnie a pénzintézetét egy átvilágításnak is nevezett azonosítás miatt, amelyben nyilatkozik adatai valóságtartalmáról, valamint arról, hogy közszereplőnek minősül-e - írta csütörtöki számában a Magyar Hírlap, amely bankokat is megkérdezett a témáról.

Az agrár- és élelmiszeripari cégek a legaktívabbak a hiteligénylők közt

Az első négy hónapban a K&H több mint 17 milliárd forint értékben kötött NHP fix hitel- és lízingszerződést, amelyek közel 40 százalékánál már a folyósítás is megtörtént. Az igénylők körében a vidéki cégek vannak többségben, míg szektorok szempontjából az agrár- és élelmiszeripari cégek a legaktívabbak.

Nőtt az agrárvállalatok hitelállománya 2018 végén

Az agrárgazdaság mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásainak hitelállománya 2018. utolsó negyedévének végére az előző negyedévhez képest 0,57 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,07 százalékkal nőtt, 1124,9 milliárd forint volt - derült ki a kormány.hu-n közzétett jelentésből.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Zárolják a bankszámláját annak, aki nem azonosítja magát a bankjánál

A pénzintézetek ügyfeleinek azonosítania kell magukat június 26-ig, mert ellenkező esetben zárolják a számlát - figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Továbbra is együttműködik a Tej Terméktanács és a takarékszövetkezeti bank

Megújította együttműködési megállapodását az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, céljuk, hogy erősítsék az ágazat versenyképességét és a rendelkezésre álló források maximális kihasználását.