0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Afrikai sertéspestis Lengyelországban: 8000 sertést kellett leölni

Május végén Lengyelországban, alig 10 kilométerre Fehéroroszországtól, újabb afrikai sertéspestis (ASP) kitörést észleltek. A betegség ezúttal egy 750 kocát tartó nagyüzemi telepen jelent meg, ahonnan a malacokat a környékbeli gazdaságoknak értékesítették hizlalásra. A fertőzés miatt több mint nyolcezer sertést kellett leölni, illetve megsemmisíteni a környéken.

Azt, hogy a vírus milyen úton jutott be a nagyüzemi telepre, még vizsgálják, csak úgy, mint a kocateleppel kapcsolatban lévő hizlaló telepeket. A hatóságok szerint ugyanis a gazdaság betartotta az előírt szigorú biztonsági intézkedéseket. A körzetben különösen komoly ellenőrzések voltak, hiszen a megyében két kisebb gazdaságból jelentettek már ASP fertőzést. Január első hetében 67, május elején pedig 1712 jószágot tartó telepen észlelték a vírus megjelenését.

A mostani kitörés az eddigi legnagyobb veszteséggel járó eset amióta 2014-ben az első ASP fertőzést diagnosztizálták Lengyelországban. Tavaly júniusban Orla mellett egy 5909 állatot tartó sertéstelepet kellett kiüríteni a vírus miatt, és emellett számos 2000 körüli gazdaság jutott még ugyanerre a sorsra. Az afrikai sertéspestis főként Lengyelország keleti, északkeleti részén okoz komoly problémát a sertéstartóknak, illetve a hatóságoknak.

Az idén jelentett kitörések azon a környéken történtek, ahol az országban a legtöbb afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznótetemet találták 2014 óta. Érdekes módon a vaddisznók túlnyomó többsége az év elején, januárban, februárban és márciusban hullott el eddig minden évben. Ugyanakkor a jelentések szerint a lengyel gazdaságokban a legtöbb ASP estet eddig a nyári hónapokban, májustól szeptemberig regisztrálták. Az elmúlt öt évben mintegy 200 sertéstartó gazdaságban azonosították az afrikai sertéspestis vírusát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/pigprogress.net