0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

El Nino miatt rengeteg mangó termett

Olcsó lett a mangó a Fülöp-szigeteken, mert 2 millió kilogrammal több termett belőle az eladhatónál. A kormány támogatásával külön standokat állítottak fel hétfőn szerte a fővárosban, Manilában, hogy vevőre találjon a fölös mennyiség, mielőtt megromolna. A gyümölcs kilója átszámítva már 100 forintért is kapható, de az ár függ a minőségtől. A fölöslegből exportra is juthat.

A kéthetes akció első három órájában 15 ezer kiló mangót adtak el – jelentette be Manny Pinol mezőgazdasági miniszter – írja az MTI-re hivatkozva a Napi.hu.

Az átlagosnál jóval nagyobb túltermelést összefüggésbe hozzák a klímaváltozással. A mezőgazdasági minisztérium szerint az El Nino időjárási jelenség okozta hosszú száraz időszak hozta előre a virágzást és eredményezte a bőséges termést.

A túltermelés az árak zuhanásához vezetett, a termelők már egy dollárért sem tudják eladni a mangó kilóját, ezen most az állam próbál segíteni.

Tervezik a fölös termés exportját Japánba, Dubajba, Dél-Koreába és Oroszországba.

A Fülöp-szigeteken termett mangó az egyik legjobbnak számít a világon, de az export csökkenőben van növényegészségügyi aggodalmak (növénybetegségek, kemikáliamaradványok) miatt.

Forrás: Napi.hu