Back to top

Félmilliárd forint egy madárröpdében

A flamingók meglehetősen egyedi fizimiskájukkal sok fejtörést okoznak a zoológusoknak, akik rendszerezni szeretnék a madárvilágot, zárt téri szaporításuk pedig a megnövekedett igények miatt egyre nagyobb kihívást jelent a díszmadártenyésztő farmok szakemberei számára. A flamingók Ázsiában és Afrikában éppúgy elterjedtek, mint Közép- és Dél-Amerikában.

Öt fajuk ismeretes, melyeket két csoportra osztanak: a kis- és nagytestű flamingókra. Míg az előbbiek szaporítása máig nem megfejtett okok miatt nemigen jár sikerrel, addig az utóbbiaké egyre kiforrottabb. Az elmúlt évtizedben a különböző állategészségügyi korlátozások és a harmadik világban is egyre erősödő állatkiviteli megszorítások miatt

felértékelődött a tenyésztett flamingók értéke.

Amióta Kínában is megindult a madárpark-alapítási láz, a kiszínesedett karibi flamingóért bizony már az 5000 eurót is megadják a vásárlók. Kontinensünkön Hollandiában vannak a nagyobb flamingótelepek, ahol tágas volierekben olykor 2-300 tenyészállatot is tartanak együtt. Egy Eindhoven közelében lévő farmon például Kubából érkezett vadon fogott állatok élnek, melyek több mint két évtizede rendszeresen szaporodnak, s olyannyira jól akklimatizálódtak, hogy az ottani telet fűtés nélkül is könnyedén átvészelik.

Fotó: Tóth Zsigmond
Az említett karibi flamingó a Karib-térségben jellemzően nagyobb csoportokban költ, viszont a Galápagos-szigeteken, ahol szerényebb táplálékbázis áll rendelkezésére, gyakorta csak 3-5 páros kis kolóniákban fészkel.

A nemek közti különbség lényegében csak a testméretben mutatkozik: a hímek számottevően magasabbak a tojóknál.

A fészek iszapból készült kúpja mintegy 30 centiméter magas, így az esetleges áradások esetén is kellően kiemelkedik a víz színe fölé. Mindkét nem részt vesz az építmény kialakításában, s felváltva, 2-4 naponként ismétlődő helycserével melengetik az egyetlen krétafehér színű tojást. A kikelő fióka csőre kezdetben egyenes, s a szüleik a begyükben lévő „tejjel” táplálják őket, akárcsak például a galambok. A fiókák 4-6 hetesen kezdenek csak el önállóan táplálkozni, de a szülők még eztán is etetik utódukat, egészen addig, míg annak csőre annyira be nem görbül, hogy kellő mennyiségű táplálékot tudjon magához venni. A flamingók általában a nagyobb fiókákat „óvodába” adják, azaz egy viszonylag kis területre, hatalmas tömegbe terelik utódukat. A több ezer fióka közül pedig a sajátjukat annak hangja alapján ki tudják választani, s kizárólag róla gondoskodnak. Így a fiókának lényegesen megnő túlélési esélye, hiszen kevésbé válhat ragadozó áldozatává.

Ma, bár korszerű flamingótápok állnak rendelkezésre, a fiókák mesterséges nevelési módszerei nem teljesen kidolgozottak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai flamingók Kínában

A madárinfluenza sok tekintetben megváltoztatta az élőállat-kereskedelmet akár Európában, akár Kínában vagy akár Afrikában. Egy érdekes példa erre a flamingók exportja, importja. Míg korábban a rózsás flamingókat elsősorban Tanzániában vadon fogták be, s onnan exportálták a világ számos országába, ma már a szigorú állategészségügyi előírások miatt ez már nem lehetséges.

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.

A kuvasz kulturális örökségünk része

A kuvasz egy igazi kincs, egy örökség, amelyet őseinktől kaptunk – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter a Nemzetközi Kuvasz Tenyésztési Konferencián, szombaton Tápiószentmártonban.

Kecskesajt és „kőműveskézkrém”

Izerné Kiss Helga és családja 2008-ban vágott bele a núbiai kecskék tartásába és tenyésztésébe: foglalkoznak gidák értékesítésével, illetve kecsketejből készítenek joghurtot, túrót, túrókrémet, különböző félkemény sajtokat. Zalaszentgrót Csáford városrészének szőlőhegyén található portájukon termékkóstolóval, vásárlási lehetőséggel várják vendégeiket, és a kecskék megtekintése is sokak számára vonzó program.

Kukorékolhat egy kakas kora reggel? A bíróság döntött!

Aki vidéken él, vagy ott tölti a szabadságát, biztosan hallotta már kora reggel a kakas kukorékolását. Van aki számára ez idilli vagy csak természetes, de olyan is akad, akit annyira idegesít, hogy beperelt egy kakast.

A Fülöp-szigeteken is megjelent az afrikai sertéspestis

Az első jelentések szerint 7500 sertést öltek le a szigetvilágban, miután először mutatták ki a rettegett vírust házisertés állományokból. A kényszervágásokat két farmon kellett végrehajtani, Manilától nem messze.

Minőségi tenyészállatok seregszemléje a Kaposvári Állattenyésztési Napokon

A folyamatos piaci kihívások között is színvonalas magyar állattenyésztői munka sikere valamennyiünk számára fontos. Ezért az agrártárca támogatásokkal is segíti az ágazatot, hogy a rendkívül erős nemzetközi versenyben helyt tudjon állni – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, a XIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóünnepségén, Kaposváron.

Akadályversenyen ismerkedtek az iskolások az év emlősével

Az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum égisze alatt működő Vadonleső Program tíz éve indult el a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer társadalmi alprogjamjaként.

Vízválasztóhoz ért a magyar juhágazat

A következő 5 év vízválasztó lesz a magyar juhtenyésztésben, hiszen évtizedek óta alig, sőt visszafejlődő ágazatról beszélünk, amely nagyon távol esik az élvonalat képviselő országok juhtartóinak teljesítményétől. Ha most nem lépünk gyorsan és határozottan, akkor néhány éven belül nem lesz számottevő a magyar ágazat.