Back to top

Félmilliárd forint egy madárröpdében

A flamingók meglehetősen egyedi fizimiskájukkal sok fejtörést okoznak a zoológusoknak, akik rendszerezni szeretnék a madárvilágot, zárt téri szaporításuk pedig a megnövekedett igények miatt egyre nagyobb kihívást jelent a díszmadártenyésztő farmok szakemberei számára. A flamingók Ázsiában és Afrikában éppúgy elterjedtek, mint Közép- és Dél-Amerikában.

Öt fajuk ismeretes, melyeket két csoportra osztanak: a kis- és nagytestű flamingókra. Míg az előbbiek szaporítása máig nem megfejtett okok miatt nemigen jár sikerrel, addig az utóbbiaké egyre kiforrottabb. Az elmúlt évtizedben a különböző állategészségügyi korlátozások és a harmadik világban is egyre erősödő állatkiviteli megszorítások miatt

felértékelődött a tenyésztett flamingók értéke.

Amióta Kínában is megindult a madárpark-alapítási láz, a kiszínesedett karibi flamingóért bizony már az 5000 eurót is megadják a vásárlók. Kontinensünkön Hollandiában vannak a nagyobb flamingótelepek, ahol tágas volierekben olykor 2-300 tenyészállatot is tartanak együtt. Egy Eindhoven közelében lévő farmon például Kubából érkezett vadon fogott állatok élnek, melyek több mint két évtizede rendszeresen szaporodnak, s olyannyira jól akklimatizálódtak, hogy az ottani telet fűtés nélkül is könnyedén átvészelik.

Fotó: Tóth Zsigmond
Az említett karibi flamingó a Karib-térségben jellemzően nagyobb csoportokban költ, viszont a Galápagos-szigeteken, ahol szerényebb táplálékbázis áll rendelkezésére, gyakorta csak 3-5 páros kis kolóniákban fészkel.

A nemek közti különbség lényegében csak a testméretben mutatkozik: a hímek számottevően magasabbak a tojóknál.

A fészek iszapból készült kúpja mintegy 30 centiméter magas, így az esetleges áradások esetén is kellően kiemelkedik a víz színe fölé. Mindkét nem részt vesz az építmény kialakításában, s felváltva, 2-4 naponként ismétlődő helycserével melengetik az egyetlen krétafehér színű tojást. A kikelő fióka csőre kezdetben egyenes, s a szüleik a begyükben lévő „tejjel” táplálják őket, akárcsak például a galambok. A fiókák 4-6 hetesen kezdenek csak el önállóan táplálkozni, de a szülők még eztán is etetik utódukat, egészen addig, míg annak csőre annyira be nem görbül, hogy kellő mennyiségű táplálékot tudjon magához venni. A flamingók általában a nagyobb fiókákat „óvodába” adják, azaz egy viszonylag kis területre, hatalmas tömegbe terelik utódukat. A több ezer fióka közül pedig a sajátjukat annak hangja alapján ki tudják választani, s kizárólag róla gondoskodnak. Így a fiókának lényegesen megnő túlélési esélye, hiszen kevésbé válhat ragadozó áldozatává.

Ma, bár korszerű flamingótápok állnak rendelkezésre, a fiókák mesterséges nevelési módszerei nem teljesen kidolgozottak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akár milyen árváknak tűnnek, ne nyúljunk hozzájuk!

A pettyes őzgidákat, valamint dám- és gímszarvasborjakat az anyjuk számtalan okból hagyhatja magukra az erdőkben. A magányos állatkölyköket azonban a legritkább esetben kell megmentenünk, , hívja fel a figyelmet a Budakaszi Vadaspark, ahol évről évre rengeteg olyan őzgidát, szarvasborjat vagy madárfiókát nevelnek fel, amelyet a kirándulók árvának hittek.

Méhészek figyelem: változtak a méhtartás regisztrálására vonatkozó előírások

A méhtartókat is érinti a Tenyészet Információs Rendszerre (TIR) vonatkozó jogszabályi környezet módosulása. A 2018 végén hatályba lépett előírások értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási hely tartozhat, vagyis minden egyes tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően saját azonosítót kap.

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Népszerű a tyúkfajták királya

Az óriás termetű brahma már közel másfél évszázada ismert hazánkban, s az elmúlt évtizedekben nemigen volt olyan díszbaromfi-kiállítás, ahol be ne mutatták volna e fenséges tollast. Hogy miért is tartják oly nagy becsben, az leginkább kiváló külső és belső tulajdonságaira vezethető vissza.

Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt

Az Agrárminisztérium, az időjárási előrejelzések ismeretében, az extrém hőségre való tekintettel, 2019. június 21-től további utasításig – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét megtiltja a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását.

Egy cirkusz nemet mondott az állatkínzásra

A német Roncalli cirkusz nemet mondott az állatkínzásra és egy nagy igent a technológiára. Élő állatok helyett hologramokkal szórakoztatnak.

Robotizált magyar tarka: szakmai nap Dunaharasztiban

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete idei szakmai napját Ficsor Árpád dunaharaszti gazdaságában szervezte meg. A rendezvényre, mely a biogazdálkodástól a robotfejésen át a sajtkészítésig igen széles témát ölelt át, meghívták Nagy István agrárminisztert is.

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Pöttyös újszülöttek

Három vörhenyes színű, pöttyes dámborjú született néhány nappal ezelőtt a Budakeszi Vadasparkban. Elsőként Szőke, a különleges, fehér dámbika és az ugyancsak ritkaságszámba menő fekete dámtehén utódja született meg. A rozsdavörös csöppséget néhány nap múlva két újabb borjú követte. A Budakeszi Vadaspark dámállománya így immár egy tucatnyira bővült.

Menedék forró napokra

A francia országos állattenyésztési kutatóintézettel (Idele) és annak juhtenyésztési kísérleti központjával (CIIRPO) együttműködésben főiskolai hallgatók fejlesztették ki az Ovifresh néven bemutatott, 50–60 juh számára elegendő árnyékot nyújtó mobil árnyékolót.