Back to top

Lesz mit enni 2050-ben?

Egyes becslések azt mutatják, hogy 2050-re a globális populáció elérheti a tíz milliárd főt. A folyamatos népességnövekedés miatt a mezőgazdaság példátlan kihívással néz szembe, de még nem késő változtatni.

A Föld népessége folyamatosan nő. Egyes becslések azt mutatják, hogy 2050-re a globális populáció elérheti a tíz milliárd főt. Ahhoz, hogy ilyen sok ember élelemhez jusson, rekord mennyiségű élelmiszert kell előállítani. A kihívás óriási,

mindössze harminc szezonnyi ültetés és betakarítás maradt, mielőtt a lakosság elérné a tíz milliárd lelket, következésképpen a mezőgazdaságnak meg kell változnia.

A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozó tudósok elsődleges célja az, hogy a jövőben még inkább fokozódó élelmiszerszállítással és élelmiszer előállítással kapcsolatos problémákra megtalálják a megoldást. A szükséges átalakítások-amelyek nemcsak a mezőgazdaságot, hanem az egész élelmiszer ellátási láncot érintik- már folyamatban vannak.

Íme öt lehetséges megoldás, amely segíthet abban, hogy felkészülhessünk tíz milliárd ember táplálására.

Robot gazdák létrehozása

Sok gazda gondolja úgy, hogy az idő, amit a traktorban ülve a földeken eltöltenek nemcsak monoton és unalmas, hanem elvesztegetett idő is, mialatt más, fontosabb, a gazdaság irányításához szükséges munkát is tudna végezni.

A Small Robot Company három kis robotot hozott létre, nevük: Tom, Dick és Harry. Tom geocímkével ellátott képeket készít a növényekről a földeken, amelyeket visszaküld elemzésre. Ezután következik Dick a munkafolyamatban, aki (vagy ami) egyenként permetezi a növényeket precíziós módszerekkel, így elkerüli a többlet permetező anyag kiáramlását, hatékonyan és gazdaságosan végezve el a munkát. Harry pedig az ültető robot.

A három robot együtt hajtja végre, a hagyományosan egy ember által végzett monoton feladatsort- csak nagyobb pontossággal és kevesebb hulladékkal dolgoznak.

Értékes földek megőrzése

A kis, mobil robotok mellett szól még, hogy többek között a hagyományos traktorok által végzett munka nagy részét is helyettesíthetik. Az átlagos traktorok nagyok és nehezek. Amikor végig mennek a földeken, tömörítik a talajt. Szétzúzzák a talajban lévő repedéseket és csökkenti a levegő és a víz tárolására szolgáló pórusok méretét. Ez jelentősen befolyásolja a talaj vízmegtartó képességét, illetve gátolja a növényeket víz és tápanyag felszívásában.

A kisebb, könnyebb robotok képesek lennének a traktorok által jelenleg elvégzett munkák teljesítésére.

Habár, jelenleg egy kis robot nem tud elhúzni egy olyan nehéz gépet, mint egy kultivátor, de lehet, hogy a jövőben nem is ilyen módszerrel kell megművelni a földeket.

Adjunk a hulladéknak második esélyt

Az egyik leginkább megdöbbentő tény, a jó, ehető élelmiszerek pazarlásának mértéke. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint: "A megtermelt élelmiszerek közel egyharmada a fogyasztók és a kiskereskedők tárolójában rothad el, vagy a rossz szállítási és betakarítási gyakorlat miatt romlik meg."

Az egyik nagy hulladékproblémával küzdő ország Hollandia - az Egyesült Államok után, (érték szerint) a második legnagyobb mezőgazdasági termék exportőr. A Hollandián keresztül átáramló nagy mennyiségű élelmiszer azt jelenti, hogy a pazarlás is tetemes méreteket ölt.

A holland kormány ígéretet tett arra, hogy Hollandia lesz az első európai ország, amely 2030-ig felére csökkenti az eldobott élelmiszerek mennyiségét.

Számtalan reményt keltő, ragyogó ötlet és kezdeményezés van, amelyek segíthetnek a pazarlás megszüntetésében, például ilyen a "Too Good To Go" alkalmazás is. Ez az applikáció lehetővé teszi a kiskereskedők számára, hogy a szemétgyűjtőbe szánt- de még fogyasztható- ételeket, alacsonyabb áron értékesítsék a vásárlóknak.

A romlás lassítása

Az Európában eladott banánok Ecuadorból, Costa Rica-ból, a Dominikai Köztársaságból vagy még távolabbi országokból érkeznek. Ahhoz, hogy tökéletes, sárga, barna foltoktól mentes gyümölcsöt fogyaszthassuk, éretlen, zöld állapotukban szedik le őket és körülbelül negyven napot hajóznak, míg elérkeznek a hazai szupermarketek polcaira. Ennek eléréséhez hihetetlenül gondos kezelésre van szükség. Ha egy banán túl korán érik meg etiléngázt szabadít fel, amely más banán érését is aktiválja.

Elég egyetlen egy érett banán, hogy az egész szállítmány akár tizenöt százalékát tönkre tegye, ami hatalmas mennyiségű pocsékba ment árut eredményez.

Néhány tudós az Egyesült Királyságban, a banán genom átszerkesztésén dolgozik- módosítva a DNS-ben meghatározott betűket -hogy sokkal kevesebb etilént termeljenek. Ennek eredményeként kevesebb veszteség keletkezne szállítás közben és meghosszabbodna a banán eltarthatósága az üzletekben. Ennek köszönhetően a világ egyes részein újabb ellátási láncok alakulhatnának ki. Azonban az EU-ban, a génmódosított növényeket hosszú jóváhagyási eljárással egybekötött, szigorú szabályozásokhoz kötik.

Intelligensebb döntések meghozatala

Az élelmiszertermelés, feldolgozás és értékesítés jelenlegi módszerei nem mérhetők, illetve nem elég környezettudatosak. Az egyetlen módja annak, hogy 2050-re tíz milliárd embert tudjunk táplálni, az, ha a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fenntarthatóbbá válik. Ez megköveteli a teljes termesztés, feldolgozás, szállítás, tárolás és értékesítés modelljének módosítását, ami azt jelenti, hogy több vállalkozásnak és kormánynak kell cselekednie.

Nagy előrelépés lenne, ha a szupermarketek az élelmiszerek címkéin feltüntetnék az étel szén és vízlábnyomát.

A fenntartható mezőgazdaság által táplált világ felépítése ijesztő feladat. De a gazdák, a tudósok, a mérnökök, a kiskereskedők, az üzleti vezetők és a kormányok mind azon dolgoznak, hogy a jövőben elegendő élelmiszer álljon rendelkezésünkre. Ehhez persze az is kell, hogy egyéni szinten is változtassunk.

Forrás: 
www.bbc.com/future

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Egyelőre maradnak a hideg hajnalok

Csak kevés helyen öntözte számottevő csapadék a talajt a hét elején átvonult, és jelentős lehűlést hozó hidegfronthoz kötődően. A hét legvégéig is száraz, jellemzően napos idő segíti a kapás növények betakarítását, és a repce vetését. Ugyanakkor hideg hajnalokkal, többfelé talajmenti fagyokkal is számolni kell. Változékony, csapadékosabb, de enyhébb idő a jövő hét elejétől várható.

Mennyi pénzt ér a precíziós gazdálkodás?

Európai uniós elemzések alapján a szántóföldi növénytermesztésben az auto­matikus kormányzás, illetve a munkagépek nyomon követésének bevezetésével hektáronként 2 euró takarítható meg.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.