Back to top

Még nem tudni, hogy alakul idén a meggy ára

Egy héttel a meggyszezon teljes berobbanása előtt még mindig kérdés, hogy az árakat a földbe döngöli vagy az egekbe repíti az idei termékmennyiség. Mégis, mondjon már valaki valamit! - követelték a gazdák, akik a 10. Keceli Meggyfesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián részt vettek június 7-én pénteken.

A keceli meggykonferencia mára a szakma emblematikus rendezvénye lett. Bár témáit tekintve szerteágazó, a termelők az ágazat hírei közül mégis rendre az árprognosztizálókat várják leginkább. Idén sem volt ez másként, bár tudható, hogy a meggyfelvásárlási ár tekintetében minden előzetes hír pusztán becslésből származhat és a kínálatot nagyban befolyásolja a valóság megjelenése, ahogy Juhos Csaba, a fesztivál főszervezője, a Fresh Fruit Tész elnöke fogalmazott előadása során.

juhoscsaba_foszervezo_beszel_konferencia_20190607.jpg

Juhos Csaba főszervező beszél a konferencián
Juhos Csaba főszervező beszél a konferencián

Juhos hozzátette: ő sem szeret jóslásba bocsátkozni. A piac egy héttel a szezon kezdete előtt sem látja még tisztán a kínálatot, az ültetvények és a rajtuk lévő meggy mennyisége is csak becsült, így spekuláció minden előrejelzés. Illetve ilyen

spekuláció az is, hogy ha idén kevés meggy termett, nem lesz elég a következő szezonig, tehát felmegy a késztermékek ára, vagyis megérheti többet adni a nyersanyagért.

A friss meggy aktuális piaci helyzetének megfelelő értelmezéséhez Juhos Csaba visszakanyarodott az előző évek tapasztalataihoz. Emlékeztetett a 2017-es év fagykárra, ami tizedelte a termést és magas árakat hozott. Majd utalt a 2018-as extra meggymennyiségre és az akkori alacsony árakra. – Idén e korábbi két év közötti termékmennyiséggel számolhatunk. A kérdés már csak az, hogy mi sül ki ebből, hisz a kereslet függ a készletektől és a piactól is, ahogyan a kínálatot is több tényező befolyásolja – mondta a Fresh Fruit elnök.

Őt követően Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke az európai meggyhelyzetről beszámolva megerősítette, hogy a konzerviparban érdemi, felhalmozódott eladatlan készletek nincsenek, de kiszállításra várók még jelentős mennyiségben vannak a raktárakban.

A fagyasztott meggy készleteink értékesítésében pedig 1-2 hónapos (10-20 százaléknyi) csúszás van.

– A várhatóan legalább 30-40%-al alacsonyabb (kb. 60 ezer tonna), összességében közepes szintű európai és hazai termés, valamint a feldolgozóipari készletek okán látható, hogy idén egy viszonylag kiegyensúlyozott piacra lehet számítani, sem túlkínálat nem lesz a termés oldaláról, sem a keresletben nincsenek különösebb gátak a felhalmozódott készletek oldaláról. Az árakat megsaccolni azonban évről-évre merész kísérlet, hisz a jövő egy mozgó célpont – tette hozzá Apáti. Aki a vele szemben ülő kíváncsi és számonkérő tekinteteket látva végül azt mondta a FruitVeB szerint nettó 160 forint felett várható a meggy induló ára, ami 170-190 forintra is rúghat, például ha az időjárás összetolja az érést.

Az árkalkuláció ugyan még a kávészünetet is tematizálta, azt követően viszont az ültetvények gondozására és a szakmai konzultációk, a tanácsadás fontosságára terelődött a hangsúly.

meggyszuret_palkonya_mti_soki_t.jpg

Meggyszüret Palkonyán
Meggyszüret Palkonyán
Fotó: MTI - Sóki Tamás

Sallai-Harcsa Marietta mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos a keceli ültetvények példáján keresztül mutatta be, hogyan szeretnék felépíteni azt a szaktanácsadási rendszert, melyet az Agrárközponttal és a keceli Fresh Fruit TÉSZ-el közösen hoztak létre néhány hónapja.

Südi István, a Profi Seeds Kft. képviseletében arról beszélt, hogyan javítsuk a zöldség, gyümölcs, dísz- és egyéb haszonnövények termesztési háttérfeltételeit polyamin tartalmú biostimulátorokkal.

A keceli konferencián már-már hagyomány, hogy a szakmai tanácsok mellett a marketing fontosságáról és szerepéről is előadást tart valaki. Idén Vargáné Topor Erika kertészmérnök, marketing, PR tanácsadónak jutott ez a szerep, aki növénytermesztőként és feldolgozóként hiteles szereplője lett a találkozónak.

Előadásában gondolkodásmód váltásra hívta fel a gazdák figyelmét, a kesergés helyett a zöldség-és gyümölcsfeldolgozásra helyezve a hangsúlyt. Rávilágítva arra, hogy a jövő az új piaci szegmenseké, a kreativitásé és a betárolhatóságé és az ezáltal létrejövő nagyobb árrésé.

Topor Erika egyébként férjével Varga Szabolccsal néhány éve költözött a fővárosból a Kiskőrös közeli Tabdira, ahol példaértékű tevényekséget végeznek nap mint nap erőt adva a vidéken újrakezdőknek. 2015-ben alapított Gourmet & Delicious Manufaktúrájuk desszerttészta készítéssel indult. Mára azonban kibővült és a Tabdin megtermelt zöldségeikből és gyümölcseikből készülő szószok és mártások lelőhelye lett.

A szakmai konferencia ültetvénylátogatással zárult. Majd pénteken délután ötkor, aki akart szó szerint nekifuthatott a kétnapos szórakozásnak. A pénteki futás és a szombati bringatúra a sportkedvelőket csábította Kecel központjáva. A zenei csemegék pedig - mint a Turnaround koncert, a Takáts Tamás BluesBand, a Szürke Verebek zenekar fellépése, a Nincs ott semmi együttes, a Jóvilágvan és a Volvox zenekar pedig a táncolni, bulizni vágyókat.

A fesztivál egy évtizedes múltja sem maradt szó nélkül. Pénteken este tűztáncosok köszöntötték a nagyérdeműt. Utóbbiak a zenei élmények mellé édes élményként meggytortát is kaptak.

Forrás: 
Keceli Meggyfesztivál

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Apró kezek, csodakertek

Kilencedik alkalommal várta az érdeklődőket, a versenyző óvodásokat és első osztályos diákokat a gyermek kertépítő verseny Mosonmagyaróvár központjában, a Magyar utcában. A korábbi évekhez hasonlóan nagy volt az érdeklődés, 27 csapat építette meg kis kertecskéjét a pedagógusok segítségével.

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

Súlyos jégvihar Olaszországban

Végzetes jégeső csapott le vasárnap az olaszországi Emilia Romagna tartományra. Reggio Emilia városától Ravennáig húzódó sávban szinte minden vitt a jég. A legsúlyosabb kárt Lugo, Massa Lombarda és Bagnacavallo környékén okoztak a csaknem 8 centiméter átmérőjű jéglabdák. Az erős széllel érkező jégvihar a gyümölcsösökben a jégvédő háló-rendszert is a földre fektette.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.

Késéssel indul a dinnyeszezon

A görögdinnyeszüret a hét végén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokra - ismerteti a hétfői Világgazdaság.

A csalán hat nem tipikus használata

A csalán az egyik leginkább zavaró gyomnövény: gyorsan növekszik, gyorsan terjed, elveszi a helyet más növények elől és nem mellesleg kellemetlenül csíp. Mégis jobb, ha nem szabadulunk meg tőle a kertben. Miért? Ismerje meg a csalán hat nem tipikus használatát!