Back to top

Még nem tudni, hogy alakul idén a meggy ára

Egy héttel a meggyszezon teljes berobbanása előtt még mindig kérdés, hogy az árakat a földbe döngöli vagy az egekbe repíti az idei termékmennyiség. Mégis, mondjon már valaki valamit! - követelték a gazdák, akik a 10. Keceli Meggyfesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián részt vettek június 7-én pénteken.

A keceli meggykonferencia mára a szakma emblematikus rendezvénye lett. Bár témáit tekintve szerteágazó, a termelők az ágazat hírei közül mégis rendre az árprognosztizálókat várják leginkább. Idén sem volt ez másként, bár tudható, hogy a meggyfelvásárlási ár tekintetében minden előzetes hír pusztán becslésből származhat és a kínálatot nagyban befolyásolja a valóság megjelenése, ahogy Juhos Csaba, a fesztivál főszervezője, a Fresh Fruit Tész elnöke fogalmazott előadása során.

juhoscsaba_foszervezo_beszel_konferencia_20190607.jpg

Juhos Csaba főszervező beszél a konferencián
Juhos Csaba főszervező beszél a konferencián

Juhos hozzátette: ő sem szeret jóslásba bocsátkozni. A piac egy héttel a szezon kezdete előtt sem látja még tisztán a kínálatot, az ültetvények és a rajtuk lévő meggy mennyisége is csak becsült, így spekuláció minden előrejelzés. Illetve ilyen

spekuláció az is, hogy ha idén kevés meggy termett, nem lesz elég a következő szezonig, tehát felmegy a késztermékek ára, vagyis megérheti többet adni a nyersanyagért.

A friss meggy aktuális piaci helyzetének megfelelő értelmezéséhez Juhos Csaba visszakanyarodott az előző évek tapasztalataihoz. Emlékeztetett a 2017-es év fagykárra, ami tizedelte a termést és magas árakat hozott. Majd utalt a 2018-as extra meggymennyiségre és az akkori alacsony árakra. – Idén e korábbi két év közötti termékmennyiséggel számolhatunk. A kérdés már csak az, hogy mi sül ki ebből, hisz a kereslet függ a készletektől és a piactól is, ahogyan a kínálatot is több tényező befolyásolja – mondta a Fresh Fruit elnök.

Őt követően Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke az európai meggyhelyzetről beszámolva megerősítette, hogy a konzerviparban érdemi, felhalmozódott eladatlan készletek nincsenek, de kiszállításra várók még jelentős mennyiségben vannak a raktárakban.

A fagyasztott meggy készleteink értékesítésében pedig 1-2 hónapos (10-20 százaléknyi) csúszás van.

– A várhatóan legalább 30-40%-al alacsonyabb (kb. 60 ezer tonna), összességében közepes szintű európai és hazai termés, valamint a feldolgozóipari készletek okán látható, hogy idén egy viszonylag kiegyensúlyozott piacra lehet számítani, sem túlkínálat nem lesz a termés oldaláról, sem a keresletben nincsenek különösebb gátak a felhalmozódott készletek oldaláról. Az árakat megsaccolni azonban évről-évre merész kísérlet, hisz a jövő egy mozgó célpont – tette hozzá Apáti. Aki a vele szemben ülő kíváncsi és számonkérő tekinteteket látva végül azt mondta a FruitVeB szerint nettó 160 forint felett várható a meggy induló ára, ami 170-190 forintra is rúghat, például ha az időjárás összetolja az érést.

Az árkalkuláció ugyan még a kávészünetet is tematizálta, azt követően viszont az ültetvények gondozására és a szakmai konzultációk, a tanácsadás fontosságára terelődött a hangsúly.

meggyszuret_palkonya_mti_soki_t.jpg

Meggyszüret Palkonyán
Meggyszüret Palkonyán
Fotó: MTI - Sóki Tamás

Sallai-Harcsa Marietta mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos a keceli ültetvények példáján keresztül mutatta be, hogyan szeretnék felépíteni azt a szaktanácsadási rendszert, melyet az Agrárközponttal és a keceli Fresh Fruit TÉSZ-el közösen hoztak létre néhány hónapja.

Südi István, a Profi Seeds Kft. képviseletében arról beszélt, hogyan javítsuk a zöldség, gyümölcs, dísz- és egyéb haszonnövények termesztési háttérfeltételeit polyamin tartalmú biostimulátorokkal.

A keceli konferencián már-már hagyomány, hogy a szakmai tanácsok mellett a marketing fontosságáról és szerepéről is előadást tart valaki. Idén Vargáné Topor Erika kertészmérnök, marketing, PR tanácsadónak jutott ez a szerep, aki növénytermesztőként és feldolgozóként hiteles szereplője lett a találkozónak.

Előadásában gondolkodásmód váltásra hívta fel a gazdák figyelmét, a kesergés helyett a zöldség-és gyümölcsfeldolgozásra helyezve a hangsúlyt. Rávilágítva arra, hogy a jövő az új piaci szegmenseké, a kreativitásé és a betárolhatóságé és az ezáltal létrejövő nagyobb árrésé.

Topor Erika egyébként férjével Varga Szabolccsal néhány éve költözött a fővárosból a Kiskőrös közeli Tabdira, ahol példaértékű tevényekséget végeznek nap mint nap erőt adva a vidéken újrakezdőknek. 2015-ben alapított Gourmet & Delicious Manufaktúrájuk desszerttészta készítéssel indult. Mára azonban kibővült és a Tabdin megtermelt zöldségeikből és gyümölcseikből készülő szószok és mártások lelőhelye lett.

A szakmai konferencia ültetvénylátogatással zárult. Majd pénteken délután ötkor, aki akart szó szerint nekifuthatott a kétnapos szórakozásnak. A pénteki futás és a szombati bringatúra a sportkedvelőket csábította Kecel központjáva. A zenei csemegék pedig - mint a Turnaround koncert, a Takáts Tamás BluesBand, a Szürke Verebek zenekar fellépése, a Nincs ott semmi együttes, a Jóvilágvan és a Volvox zenekar pedig a táncolni, bulizni vágyókat.

A fesztivál egy évtizedes múltja sem maradt szó nélkül. Pénteken este tűztáncosok köszöntötték a nagyérdeműt. Utóbbiak a zenei élmények mellé édes élményként meggytortát is kaptak.

Forrás: 
Keceli Meggyfesztivál

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

A szélsőséges időjárás rosszul érintette a zöldségágazatot

Az idei szélsőséges időjárás nem volt jó hatással a zöldségfélék hozamára, és termelésük jövedelmezőségét is csökkentette - idézte a Világgazdaság csütörtöki számában a FruitVeb - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács helyzetértékelését.

Növényvédelmi előrejelzés – Sok az idén a beteg diófa

Az utóbbi időszakban lehullott bőséges csapadék egyrészt kedvezően hat az őszi érésű növények fejlődésére és minőségére, másrészt azonban növényvédelmi vonatkozása is van, hiszen a nedvesség és a tartós harmatképződés segíti a kórokozók egy részének fejlődését. Ugyanakkor számos kártevő is aktív még.

Jótékonysági borárverés Tiszaburáért

Nagy sikerrel zárult a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jótékonysági Borárverése, a tételekből befolyt több mint 6 millió forintot a tiszaburai varrodának ajánlották.

Nőttek az árupiaci árak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéseiről.

Áremelkedést várnak a kukoricatermelők

Áremelkedést várnak a kukoricatermelők a hamarosan felpörgő aratás után - értesült szerdai számában a Világgazdaság.

Kié a legszebb konyhakert 2019-ben?

Lezajlottak a kertbejárások és kiosztották a települések legszebb konyhakertjeinek járó jutalmakat „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program idei versenyében. Az idén összesen 378 településről közel 2400 kertnevezés érkezett. Az országos eredményhirdetésre és díjkiosztóra az OMÉK keretében kerül sor.

Egy év alatt több mint tíz százalékkal emelkedett a vágósertés ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019 júliusáig - az előző év hasonló időszakához képest - az élő állatok és az állati termékek termelői árszintje 4,8 százalékkal nőtt. A legjelentősebb áremelkedés a sertéspiacon következett be, míg a vágómarha árak lényegében stagnálnak, hol csökkennek, hol emelkednek egy kicsit.

Kihívásokkal teli évet zárnak a német gyümölcs- és zöldségtermesztők

2019 ismét egy nehéz év volt a német zöldség- és gyümölcstermesztők számára, mert sok kihívással szembesültek, és extrém időjárási körülmények között kellett helyt állniuk – vont mérleget a Német Gazdaszövetség (DBV).

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.