Back to top

Nyaralhat a kukorica

A héten várható igen meleg, száraz időjárás igazán kedvező lesz a kukorica számára. A késői cseresznye és a meggy érési folyamatait pedig segíti. A kalászosok számára ez a nagy meleg azonban túl sok, már káros a szemképződésre. Száraz időben lehet végezni majd a mezőgazdasági munkákat.
A nagy meleg megviseli az emberi szervezetet, a déli órákban pedig nagyon erős UV-B sugárzás várható, ezekre a körülményekre mindenképp fokozottan kell ügyelni.

Fotó: MTI
Az elmúlt héten záporok, zivatarok jellemezték időjárásunkat. A legnagyobb kiterjedésű és legnagyobb csapadékot adó rendszer szerdán alakult ki az ország középső részei fölött. Összességében területi átlagban 5-20 mm csapadék hullott, de kisebb foltokban ettől jóval nagyobb mennyiségek is előfordultak, miközben egyes vidékek teljesen kimaradtak a csapadékból. A hét végére megszűntek a záporok, napos idő érkezett 30 fok közeli maximumokkal. A talajok felszíne az ország jelentős részén már megszikkadt. Sőt a múlt héten szárazon maradt területeken a fölső 20 cm-es réteg nedvességtartalma többfelé 50% köré csökkent. A fölső 50 cm-es réteg nedvességtartalma azonban országszerte jó vízellátottságú.

Az őszi vetésű kalászosok a virágzás-érés, a káposztarepce a magképződés fenológiai fázisában járnak. A meleg időben a kezdetben vontatottan fejlődött napraforgó és kukorica növekedése is látványosan felgyorsult, ugyanakkor a gyomok is erőteljesen fejlődnek.

A szárazabb idő a gombás fertőzéseknek már nem ideális, de a zártabb növényi állományokban a nedves talaj miatt magas páratartalmú mikroklíma alakul ki, melyben viszont továbbra is optimálisak számukra a körülmények.

Mi várható a héten?

Az előttünk álló héten egyre melegebb, igazi nyári időre van kilátás délutáni gomolyfelhőkkel, melyekből csak néhol lehet záporra, zivatarra számítani. Területi átlagban számottevő csapadék nem valószínű. A meleg időben, a nedves talaj hatására nagyon erős lesz a párolgás, a héten összességében akár a 20-30 mm-t is elérheti. A talaj vízkészlete tehát jelentősen csökkenni fog.

A hosszú nappalok és a kevés felhő miatt sok lesz a növények számára fontos napsütés. A legmelegebb órák hőmérséklete eleinte többnyire 30, majd a hét második felében már inkább 35 fok körül alakul.

Ez a hőmérséklet az őszi kalászosok szemképződésének már túl magas, a kukorica azonban ebben az időszakban ilyen napos, meleg időt igényel. Éjszakánként eleinte még magas lesz a páratartalom, de napközben mindenhol 50% alá, sőt a hét második felében egyre többfelé 40, sőt a hét végén már 30 % alá csökken a nappali órákban. Ez a magas hőmérséklettel párosulva légköri aszályt okoz majd. A talajban egyelőre bőven van nedvesség, így a növények ezeket az időszakokat különösebb gond nélkül átvészelik majd.

A szél főként a déli, kora délutáni órákban (bár akkor úgyis túl meleg lesz), valamint zivatarfelhők környezetében akadályozza a növényvédelmi munkákat.

Figyelni kell arra, hogy a növényvédelmi permetezést 25 fokig ajánlatos végezni, márpedig ezt reggel nagyon gyorsan el fogja érni a hőmérséklet, és még késő este is meleg marad az idő. Hajnalonta erős harmat várható, kivéve azokat a kisebb területeket, ahol éjjel is lesz némi légmozgás. A hosszabb távú, de ezzel együtt bizonytalanabb előrejelzések szerint vasárnaptól, a jövő hét elejétől csapadékosabb időre számíthatunk és a nagy meleg is mérséklődik majd.

Az időjárási adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja

Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Apró kezek, csodakertek

Kilencedik alkalommal várta az érdeklődőket, a versenyző óvodásokat és első osztályos diákokat a gyermek kertépítő verseny Mosonmagyaróvár központjában, a Magyar utcában. A korábbi évekhez hasonlóan nagy volt az érdeklődés, 27 csapat építette meg kis kertecskéjét a pedagógusok segítségével.

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Növényvédelmi Szakmérnök képzés a Georgikonon

A keszthelyi Georgikon Európa legpatinásabb agrárfelsőoktatási intézménye. A Pannon Egyetem Georgikon Karának Növényvédelmi Intézete az elmúlt évtizedekben, posztgraduális képzés keretében folyamatosan képez agrárszakembereket Növényvédő Szakmérnöki szakon. A Növényvédelmi Szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű négy félévet felölelő levelező képzés.

Sikeresen szerepelnek a magyar kiállítók az élelmiszervásáron New Yorkban

Hasznosnak és sikeresnek minősítette a magyar részvételt a New York-i élelmiszervásáron Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott telefoninterjújában.

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Súlyos jégvihar Olaszországban

Végzetes jégeső csapott le vasárnap az olaszországi Emilia Romagna tartományra. Reggio Emilia városától Ravennáig húzódó sávban szinte minden vitt a jég. A legsúlyosabb kárt Lugo, Massa Lombarda és Bagnacavallo környékén okoztak a csaknem 8 centiméter átmérőjű jéglabdák. Az erős széllel érkező jégvihar a gyümölcsösökben a jégvédő háló-rendszert is a földre fektette.

Jön az érést segítő, száraz idő

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.