Back to top

Zöldborsó: a rezisztencia mindent felülír

Mostanában ritka mulatság a zöldborsó bemutató. Valaha hetente több ilyen rendezvényre is mehettünk, viszont napjainkra ezek száma is annyira lecsökkent, mint ennek a zöldségfélének a termőterülete. Jó ideje már senki nem mer abszolút pontos adatokat közölni, bár a bennfentesek elég pontos számmal szolgálhatnak különböző információik alapján.

A legmegbízhatóbbnak a gyárak zöldborsó-szerződései mutatkoznak, és ezek alapján kijelenthető, hogy továbbra is vészesen csökken nálunk ennek a zöldségnövénynek a termőterülete.

Tavaly még 13,5–14 ezer hektárról beszéltek, ugyanakkor a május 28-án Tiszavasváriban tartott KITE-s zöldborsó-bemutatón már csak 12 ezer hektárról szólt a tájékoztató adat.

Nagy az érdeklődés, felértékelődött a jól szervezett fajtabemutató
Nagy az érdeklődés, felértékelődött a jól szervezett fajtabemutató
Fotó: Avar László

A bemutatót dr. Lipták József gazdálkodó területén rendezte a KITE Zrt.

Összesen 19 hektáron 16 zöldborsófajtát állítottak kísérletbe nála.

A fajták tulajdonosa a van Waveren cég, amellyel 5 éve dolgozik együtt a legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor. A 16 fajta közül 12 normál szemű, 4 apró szemű. Érdemes felsorolni őket, mert bár némelyikük neve jól ismert, a többivel csak a közeljövőben találkozhatunk. Az apró szeműek közé tartozik a Barista, a Natalie, a Judith, a Waverex és a Katie, nagy szeműként szerepelt a Kiss, a Misty, a Belveder, a Sienna, a Marimba, a Lyric, a Querida, a Dancer, a Vidor, a Rainer és a Ballade.

Az ilyen bemutatók elsődlegesen a szakmaiságot célozzák meg, de nem hiányozhat róluk a korrekt piaci információ sem.

Most az a hír terjedt el, hogy a tavaly sok nehézséget okozó bajai hűtőház talán már újraindult, és mostanra kiürültek a feldolgozók raktárai az országban.

További vigasz lehet, hogy ugyanez a helyzet Európában. Ezek szerint a termelőknek volna oka reménykedni. Az időjárás ugyanakkor igencsak keresztbe tett nekik, mert ahol nem tudták öntözni a zöldborsót (vagy bármilyen más növényt) márciusban és áprilisban, ott heterogén, rossz kelésű állományok alakultak ki. A májusi rendkívül csapadékos időjárás pedig a kórokozók felszaporodásához vezetett.

Belvedere: erős szárú, a peronoszpórával szemben javított ellenálló képességű fajta, nóduszonként 3–4 virággal
Belvedere: erős szárú, a peronoszpórával szemben javított ellenálló képességű fajta, nóduszonként 3–4 virággal
Fotó: Avar László
Lipták József, aki összesen 670 hektáron gazdálkodik, azon belül 140–150 hektáron másodvetése is van, jövőre már a teljes területe 80 százalékát tudja majd öntözni. Úgyhogy ő most is 5–10 tonna között vár a különböző borsófajtáktól, pedig februárban csak 9, márciusban mindössze 2 milliméter természetes csapadékot kapott. Zöldborsótermesztéssel 174 hek­táron foglalkozik, és a lehetőségekhez képest intenzív technológiát alkalmaz.

Korszerűen konzervatív a gondolkodása.

A jövedelemszámítás nála a szakszerű talajműveléssel kezdődik, majd a betegségek megelőzésével folytatódik, még mielőtt megjelennének egyáltalán a táblán. Használ bioaktív anyagokat is, mert ezek hordozzák a jövedelmezőbb gazdálkodás egyik lehetőségét.

Az a kívánsága, hogy a nemesítőműhelyekben megszülető újabb, nagyobb termőképességű és a rezisztencia minél több válfajával felvértezett fajták a lehető legrövidebb időn belül a gazdákhoz kerüljenek.

A borsó azért kockázatos növény, mert ma már csak szűk kör termeszti Magyarországon, és ha valami hiba csúszik a számításba, a piacon azonnal érzékelhetővé válik a kiesés, amit szinte lehetetlen pótolni.

Marimba: Európa egyik legnagyobb termőképességű zöldborsója, peronoszpóra- és lisztharmat-ellenálló
Fotó: Avar László
A KITE Zrt. kertészeti üzletágának vezetője, Sira Márk a gondolkodás és a gazdálkodás komplexitására hívta fel a figyelmet. Ez a gépesítésben is érvényesül a vállalatnál, a vetéstől a betakarításig. A KITE az agronómiában a legnagyobb növényvédőszer-gyártókkal és műtrágyagyárakkal áll kapcsolatban. A termelési folyamat végén ott a szolgáltatások lehetősége, például a szerviz, ha arra is szükség lenne.

A zöldborsó azért is kényes növény, mert igencsak ki van téve mindennek. Ráadásul rövid a tenyészideje, úgyhogy csak pontos tervezéssel és szervezéssel működhet együtt sikeresen a termelő és a feldolgozó. Megfelelő agrotechnikával és jól megválasztott fajtaszerkezettel viszont ez teljesíthető.

A van Waveren zöldborsófronton világszerte piacvezető, és Magyarország élen jár a borsóvetőmag-előállításban. A vállalat vetőmagjait is Magyarországon állítják elő, tehát ezek a fajták minden körülmények között ismerik a magyar rögöt.

Tóth Sándor, a KITE Zrt. termékmenedzsere az egyes fajták ismertetésén túl a termesztéstechnológia különböző elemeiről szólt. Mint elmondta,

sokszor gondot okoz a gyomirtás, főleg azért, mert a posztemergens kezelések elvégzése idején nem mindig lehet géppel rámenni a talajra.

Lyric: jó szárú, erős növényzetű, peronoszpórarezisztens, nóduszonként 3 virággal
Lyric: jó szárú, erős növényzetű, peronoszpórarezisztens, nóduszonként 3 virággal
Fotó: Avar László
Hatásos és megfizethető vegyszer a KITE kínálatában fellelhető.

A betegségek közül a fuzárium, a peronoszpóra és a lisztharmat fenyegeti a borsót a leginkább. Ezek ellenében a preventív kijuttatás és felszívódó gombaölő szerek kontakt szerekkel kombinált alkalmazása (például rézzel történő kijuttatása) lehet célravezető. A van Waveren nemesítési programja általában a rezisztenciát helyezi az első helyre. Ma már elvárás, hogy két-három betegséggel szemben is ellenálló legyen a borsó, de láttunk négyes rezisztens fajtát is. Különösen nagy figyelemre van szükség a levéltetű elleni védekezésben, mert ha ez a kártevő csak valamelyest is betelepedik a borsóba, a hektáronkénti hozam 20–30 százalékkal csökken.

A zöldborsó kényes növény, nem szereti a hirtelen változásokat.

Ezzel nincs egyedül, mert ha rövid időn belül 20–25 Celsius-fokos változás történik, az még az embernek is kényelmetlen. Ezért a betegségekkel szembeni rezisztenciával egy szinten kell szólni a zöldborsó stressztűrő képességéről. Lehet, úgymond, filozofálgatni a klímaváltozás mibenlétéről hinni vagy nem hinni benne –, ám a zöldborsó termesztési gyakorlata mindezt fényesen igazolja.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Apró kezek, csodakertek

Kilencedik alkalommal várta az érdeklődőket, a versenyző óvodásokat és első osztályos diákokat a gyermek kertépítő verseny Mosonmagyaróvár központjában, a Magyar utcában. A korábbi évekhez hasonlóan nagy volt az érdeklődés, 27 csapat építette meg kis kertecskéjét a pedagógusok segítségével.

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Jön az érést segítő, száraz idő

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.

Hatékony a jégkármérséklő-rendszer

Az eddigi káradatok igazolják a jégkármérséklő-rendszer hatékonyságát, nagyságrendekkel csökkent a jégkár a mezőgazdaságban - közölte az agrárminiszter írásos válaszában Magyar Zoltán országgyűlési képviselő kérdésére.

Késéssel indul a dinnyeszezon

A görögdinnyeszüret a hét végén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokra - ismerteti a hétfői Világgazdaság.