Back to top

Zöldborsó: a rezisztencia mindent felülír

Mostanában ritka mulatság a zöldborsó bemutató. Valaha hetente több ilyen rendezvényre is mehettünk, viszont napjainkra ezek száma is annyira lecsökkent, mint ennek a zöldségfélének a termőterülete. Jó ideje már senki nem mer abszolút pontos adatokat közölni, bár a bennfentesek elég pontos számmal szolgálhatnak különböző információik alapján.

A legmegbízhatóbbnak a gyárak zöldborsó-szerződései mutatkoznak, és ezek alapján kijelenthető, hogy továbbra is vészesen csökken nálunk ennek a zöldségnövénynek a termőterülete.

Tavaly még 13,5–14 ezer hektárról beszéltek, ugyanakkor a május 28-án Tiszavasváriban tartott KITE-s zöldborsó-bemutatón már csak 12 ezer hektárról szólt a tájékoztató adat.

Nagy az érdeklődés, felértékelődött a jól szervezett fajtabemutató
Nagy az érdeklődés, felértékelődött a jól szervezett fajtabemutató
Fotó: Avar László

A bemutatót dr. Lipták József gazdálkodó területén rendezte a KITE Zrt.

Összesen 19 hektáron 16 zöldborsófajtát állítottak kísérletbe nála.

A fajták tulajdonosa a van Waveren cég, amellyel 5 éve dolgozik együtt a legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor. A 16 fajta közül 12 normál szemű, 4 apró szemű. Érdemes felsorolni őket, mert bár némelyikük neve jól ismert, a többivel csak a közeljövőben találkozhatunk. Az apró szeműek közé tartozik a Barista, a Natalie, a Judith, a Waverex és a Katie, nagy szeműként szerepelt a Kiss, a Misty, a Belveder, a Sienna, a Marimba, a Lyric, a Querida, a Dancer, a Vidor, a Rainer és a Ballade.

Az ilyen bemutatók elsődlegesen a szakmaiságot célozzák meg, de nem hiányozhat róluk a korrekt piaci információ sem.

Most az a hír terjedt el, hogy a tavaly sok nehézséget okozó bajai hűtőház talán már újraindult, és mostanra kiürültek a feldolgozók raktárai az országban.

További vigasz lehet, hogy ugyanez a helyzet Európában. Ezek szerint a termelőknek volna oka reménykedni. Az időjárás ugyanakkor igencsak keresztbe tett nekik, mert ahol nem tudták öntözni a zöldborsót (vagy bármilyen más növényt) márciusban és áprilisban, ott heterogén, rossz kelésű állományok alakultak ki. A májusi rendkívül csapadékos időjárás pedig a kórokozók felszaporodásához vezetett.

Belvedere: erős szárú, a peronoszpórával szemben javított ellenálló képességű fajta, nóduszonként 3–4 virággal
Belvedere: erős szárú, a peronoszpórával szemben javított ellenálló képességű fajta, nóduszonként 3–4 virággal
Fotó: Avar László
Lipták József, aki összesen 670 hektáron gazdálkodik, azon belül 140–150 hektáron másodvetése is van, jövőre már a teljes területe 80 százalékát tudja majd öntözni. Úgyhogy ő most is 5–10 tonna között vár a különböző borsófajtáktól, pedig februárban csak 9, márciusban mindössze 2 milliméter természetes csapadékot kapott. Zöldborsótermesztéssel 174 hek­táron foglalkozik, és a lehetőségekhez képest intenzív technológiát alkalmaz.

Korszerűen konzervatív a gondolkodása.

A jövedelemszámítás nála a szakszerű talajműveléssel kezdődik, majd a betegségek megelőzésével folytatódik, még mielőtt megjelennének egyáltalán a táblán. Használ bioaktív anyagokat is, mert ezek hordozzák a jövedelmezőbb gazdálkodás egyik lehetőségét.

Az a kívánsága, hogy a nemesítőműhelyekben megszülető újabb, nagyobb termőképességű és a rezisztencia minél több válfajával felvértezett fajták a lehető legrövidebb időn belül a gazdákhoz kerüljenek.

A borsó azért kockázatos növény, mert ma már csak szűk kör termeszti Magyarországon, és ha valami hiba csúszik a számításba, a piacon azonnal érzékelhetővé válik a kiesés, amit szinte lehetetlen pótolni.

Marimba: Európa egyik legnagyobb termőképességű zöldborsója, peronoszpóra- és lisztharmat-ellenálló
Fotó: Avar László
A KITE Zrt. kertészeti üzletágának vezetője, Sira Márk a gondolkodás és a gazdálkodás komplexitására hívta fel a figyelmet. Ez a gépesítésben is érvényesül a vállalatnál, a vetéstől a betakarításig. A KITE az agronómiában a legnagyobb növényvédőszer-gyártókkal és műtrágyagyárakkal áll kapcsolatban. A termelési folyamat végén ott a szolgáltatások lehetősége, például a szerviz, ha arra is szükség lenne.

A zöldborsó azért is kényes növény, mert igencsak ki van téve mindennek. Ráadásul rövid a tenyészideje, úgyhogy csak pontos tervezéssel és szervezéssel működhet együtt sikeresen a termelő és a feldolgozó. Megfelelő agrotechnikával és jól megválasztott fajtaszerkezettel viszont ez teljesíthető.

A van Waveren zöldborsófronton világszerte piacvezető, és Magyarország élen jár a borsóvetőmag-előállításban. A vállalat vetőmagjait is Magyarországon állítják elő, tehát ezek a fajták minden körülmények között ismerik a magyar rögöt.

Tóth Sándor, a KITE Zrt. termékmenedzsere az egyes fajták ismertetésén túl a termesztéstechnológia különböző elemeiről szólt. Mint elmondta,

sokszor gondot okoz a gyomirtás, főleg azért, mert a posztemergens kezelések elvégzése idején nem mindig lehet géppel rámenni a talajra.

Lyric: jó szárú, erős növényzetű, peronoszpórarezisztens, nóduszonként 3 virággal
Lyric: jó szárú, erős növényzetű, peronoszpórarezisztens, nóduszonként 3 virággal
Fotó: Avar László
Hatásos és megfizethető vegyszer a KITE kínálatában fellelhető.

A betegségek közül a fuzárium, a peronoszpóra és a lisztharmat fenyegeti a borsót a leginkább. Ezek ellenében a preventív kijuttatás és felszívódó gombaölő szerek kontakt szerekkel kombinált alkalmazása (például rézzel történő kijuttatása) lehet célravezető. A van Waveren nemesítési programja általában a rezisztenciát helyezi az első helyre. Ma már elvárás, hogy két-három betegséggel szemben is ellenálló legyen a borsó, de láttunk négyes rezisztens fajtát is. Különösen nagy figyelemre van szükség a levéltetű elleni védekezésben, mert ha ez a kártevő csak valamelyest is betelepedik a borsóba, a hektáronkénti hozam 20–30 százalékkal csökken.

A zöldborsó kényes növény, nem szereti a hirtelen változásokat.

Ezzel nincs egyedül, mert ha rövid időn belül 20–25 Celsius-fokos változás történik, az még az embernek is kényelmetlen. Ezért a betegségekkel szembeni rezisztenciával egy szinten kell szólni a zöldborsó stressztűrő képességéről. Lehet, úgymond, filozofálgatni a klímaváltozás mibenlétéről hinni vagy nem hinni benne –, ám a zöldborsó termesztési gyakorlata mindezt fényesen igazolja.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

Kihívásokkal teli évet zárnak a német gyümölcs- és zöldségtermesztők

2019 ismét egy nehéz év volt a német zöldség- és gyümölcstermesztők számára, mert sok kihívással szembesültek, és extrém időjárási körülmények között kellett helyt állniuk – vont mérleget a Német Gazdaszövetség (DBV).

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

Elültették a főváros tízezredik fáját

Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját pénteken a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el.

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

A Szentföld fái

A Bibliában elsőként megnevezett fák az Éden kertjében álltak, az „élet fája”, valamint a „jó és rossz tudásának fája”. Ezeknek a hírhedt szimbolikus fáknak a nevét nem közli a Szentírás, ír viszont sok egyéb, érdekes fás növényről.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Díszkert zöldségfélékből I.

Egy ápolt konyhakert mindig szép látványt nyújt, tükrözi a gazdája szeretetét a kerti munkák iránt. A zöldségfélék nagy részéről elmondható, hogy nem csak hagyományos formában, a művelés, növényvédelem, szedés szempontjából praktikus, szabályos sorokba ültetve tudják gyönyörködtetni a szemet.