0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Elkezdődött az idei egységes kérelmek előzetes ellenőrzése

A 2019. évi egységes kérelem kapcsán megkezdődött az előzetes ellenőrzésről szóló végzések ügyfélkapura történő kiküldése.

A gazdálkodók érdekében a Magyar Államkincstár (Kincstár) 2019-ben is alkalmazza az előzetes ellenőrzés jogintézményét. Ennek keretében az egységes támogatási kérelmek május 15-i, szankciómentes beadási határideje után

a Kincstár ügyfélkapura kiküldött végzésben értesíti a gazdálkodókat, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát talál.

A termelők az értesítésekben szereplő pontokon a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül még szankciómentesen módosíthatják kérelmeiket. Az előzetes ellenőrzés segítséget nyújt abban, hogy az ügyfelek elkerüljék a levonásokat és a szankciókat és így magasabb támogatási összeghez jussanak. A Kincstár május 15-e óta már több körben is informálta az érintett gazdálkodókat a kérelmeikben található aktuális hibákról.

A jelenlegi ellenőrzési eredmények alapján megközelítőleg 17 ezer ügyfél kérelme érintett, jellemzően kisebb hibával.

A Kincstár felhívja a figyelmet arra, hogy a hiányzó csatolt dokumentumokat, zöldítés esetén a jogszabály által előírt százalékú EFA objektumot, a Vidékfejlesztési Program keretében lehetséges jogcímek elmaradt igényléseit, a kistermelői támogatási körből történő kilépésről szóló jelzést, szükség esetén változásvezetési bejelentést 2019. június 11-ig lehet pótolni.

A Kincstár által küldött értesítések alapján a pontatlan igénylések, a túligénylések, átfedések szankciómentes javítására 2019. június 19-ig van lehetőség.

A hibák javítására – a korábbi évekhez hasonlóan – az előzetes egyeztetésről szóló elektronikus felületen (W0199) van lehetőség.

Forrás: Magyar Államkincstár