0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A gombabetegségek okozhatnak gondot a gabonánál

Ha nem jön közbe semmi rendkívüli, akkor normális menetrendben július 5. és 10. között elkezdődhet a búza aratása - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Vancsura József. Közepes termés várható.

„Az első és legfontosabb, hogy ha nem jött volna meg az eső májusban, akkor végünk van, az aszály elvitt volna mindent” – fogalmazott az InfoRádióban Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke azzal kapcsolatban, hogy hogyan áll Magyarország most búzafronton.

Mint elmondta, májusban nem szokott elegendő eső esni, de most a májusi esőzés utolsó pár napja néhány helyen – például a Duna és a Tisza mentén – „már nem hiányzott”, a Duna-Tisza közi Homokhátságon viszont még „elfért volna”. A szélsőséges idővel megjárták a gazdák, a jégeső és a vihar több helyen is gondot okozott.

A közepes termés meglesz – állítja Vancsura József.

Most már az aratásra készülnek, úgyhogy a búzásoknak több eső nem kell, az árpát Péter, Pál napjakor, június végén már akarják is vágni.

„Ha eső jön, nem is annyira a belvíz lesz a probléma, hanem hogy a gombaölő permetezést nem győzzük végezni, a gomba abban az időjárásban márpedig nagyon jól érzi magát” – ecsetelte Vancsura József, mire kell most nagyon odafigyelniük.

Állítja, a most látható körülmények szerint július 5. és 10. között meg lehet kezdeni a búza betakarítását is, „de több rendkívüli esemény már ne jöjjön, volt itt már elég” – tette hozzá.

Forrás: infostart.hu