Back to top

Létezik panda foltok nélkül?

A kutatók eddig csak gyanították, hogy él valahol albínó, vagyis teljesen fehér panda. Áprilisban sikerült lencsevégre kapni az első foltok nélküli példányt egy kínai természetvédelmi területen.

A Szecsuán tartományban lévő, Volong Nemzeti Park vezetői május 25-én hoztak nyilvánosságra egy fotót, amelyen egy vadon élő, albínó óriáspanda látszik. A ritka példányt (kevesebb, mint 2000 albínó panda maradt) a nemzeti park infravörös mozgásérzékelő kamerája fotózta le, tengerszint felett közel kétezer méteres magasságban.

Egy-két év körüli állatról van szó, neme még ismeretlen. Szőre és körmei teljesen fehérek, a szeme pedig vörös. Ebből következtetnek a szakértők arra, hogy albínó pandáról van szó. Az albinizmus ritka jelenség, de számos gerinces állatcsoportban előfordulhat ez a „kifehéredés”.

A genetikai mutációt a színanyag képződésének veleszületett zavara okozza, amely csökkent vagy hiányzó pigmentációval jár. A melanin festékanyag hiánya jelentkezhet a bőrben, a szőrzetben és a szemekben.

A leleplezett albínó panda egészségesnek tűnik, nincs jele annak, hogy a génmutáció bármiben is gátolná a mindennapjait, egyedül a fényre lehet érzékenyebb, mint foltos társai.

Szakértők szerint az állat feltűnése azt jelzi, hogy az albinizmust okozó gén létezik a Volongban élő pandapopulációban. Ez persze még nem jelenti azt, hogy hamarosan sok albínó panda kölyök várható.

Albínó panda kölyök csak két albínó szülőtől származhat. Ha egy fehér és egy foltos panda párosodik, első kölykeik foltosak lesznek, viszont magukban hordozzák a mutáns gént. Ha ők egy ugyancsak albínó gént hordozó pandával párosulnak, lehet, hogy fehér kölykük születik.

A természetvédelmi terület vezetői azt tervezik, hogy még több kamerát szereltetnek fel, hogy nyomon követhessék az albínó panda viselkedését és növekedését.

First documented photo of all-white albino panda

 

Forrás: 
cbsnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akár milyen árváknak tűnnek, ne nyúljunk hozzájuk!

A pettyes őzgidákat, valamint dám- és gímszarvasborjakat az anyjuk számtalan okból hagyhatja magukra az erdőkben. A magányos állatkölyköket azonban a legritkább esetben kell megmentenünk, , hívja fel a figyelmet a Budakaszi Vadaspark, ahol évről évre rengeteg olyan őzgidát, szarvasborjat vagy madárfiókát nevelnek fel, amelyet a kirándulók árvának hittek.

Baglyok versengenek az év madara címért

A baglyok mindig is különleges szerepet töltöttek be az emberek életében. Sok hiedelem, monda kötődik hozzájuk, a bölcsesség szimbólumának tekintik őket, pedig nem kivételesen intelligens madarak. Viszont tollszerkezetük, különleges érzékszerveik és éjszakai életmódjuk miatt valóban érdekesek.

A Kínában tomboló ASP miatt Amerikában csökken a tej ára

A kínai sertéseket pusztító afrikai sertéspestis leszorítja a sertéstápok készítésére használt különféle termékek – így a tej – globális árát. Az árak már most elérték a történelmi legalacsonyabb szintet – olyan alacsonyak, hogy nem fedezik a bekerülési költségeket. A járvány előtt az USA szállította a legtöbb tejsavót Kínába.

Óriási területen küzdenek a szúnyogok ellen

Az országos szúnyoginvázió miatt folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Április 30-a óta 570 település belterületén, összesen 251 ezer hektáron léptek fel a szakemberek a vérszívók ellen. A szúnyograjzás miatt a következő hetekben több településen és nagyobb területen lesz szúnyoggyérítés, mint eddig.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.

Újabb natúrparkkal lettünk gazdagabbak

A hazai települések 9,5%-ára, az ország területének pedig 9%-ára terjed ki a natúrparki hálózat - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Tápió Natúrpark címátadó ünnepségén, szombaton, Farmoson.

A csalán hat nem tipikus használata

A csalán az egyik leginkább zavaró gyomnövény: gyorsan növekszik, gyorsan terjed, elveszi a helyet más növények elől és nem mellesleg kellemetlenül csíp. Mégis jobb, ha nem szabadulunk meg tőle a kertben. Miért? Ismerje meg a csalán hat nem tipikus használatát!

Kurkuma mint lábfrissítő?

Évezredek óta ismert a kurkuma fűszernövény gyógyhatása, amit Indiában, Kínában és Indonéziában termesztenek nagyobb mennyiségben. Még a fáradt lábakat is felfrisíti.

Heti két óra a természetben egészségesebbé tesz

Legalább heti két órát kellene a természetben tölteni hetente ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket és biztosítsuk saját jólétünket - ezt erősíti meg egy 20 ezer ember bevonásával készült tanulmány.

Hazai tájaink felfedezése földön, vízen, kerékpáron

A táborokról az embernek mindig nosztalgikus érzése támad. Nyár, természet, kirándulás, kalandok, régi emlékek. Ennek az összetéveszthetetlen érzésnek, valamint a diákok számára a természetjárás szépségeinek megismertetése céljából 2017-ben útjára indították a Vándortábort, amely minden évben valamivel megújul, és jövőre is további fejlesztéseket terveznek a tábor bővítése érdekében