Back to top

Létezik panda foltok nélkül?

A kutatók eddig csak gyanították, hogy él valahol albínó, vagyis teljesen fehér panda. Áprilisban sikerült lencsevégre kapni az első foltok nélküli példányt egy kínai természetvédelmi területen.

A Szecsuán tartományban lévő, Volong Nemzeti Park vezetői május 25-én hoztak nyilvánosságra egy fotót, amelyen egy vadon élő, albínó óriáspanda látszik. A ritka példányt (kevesebb, mint 2000 albínó panda maradt) a nemzeti park infravörös mozgásérzékelő kamerája fotózta le, tengerszint felett közel kétezer méteres magasságban.

Egy-két év körüli állatról van szó, neme még ismeretlen. Szőre és körmei teljesen fehérek, a szeme pedig vörös. Ebből következtetnek a szakértők arra, hogy albínó pandáról van szó. Az albinizmus ritka jelenség, de számos gerinces állatcsoportban előfordulhat ez a „kifehéredés”.

A genetikai mutációt a színanyag képződésének veleszületett zavara okozza, amely csökkent vagy hiányzó pigmentációval jár. A melanin festékanyag hiánya jelentkezhet a bőrben, a szőrzetben és a szemekben.

A leleplezett albínó panda egészségesnek tűnik, nincs jele annak, hogy a génmutáció bármiben is gátolná a mindennapjait, egyedül a fényre lehet érzékenyebb, mint foltos társai.

Szakértők szerint az állat feltűnése azt jelzi, hogy az albinizmust okozó gén létezik a Volongban élő pandapopulációban. Ez persze még nem jelenti azt, hogy hamarosan sok albínó panda kölyök várható.

Albínó panda kölyök csak két albínó szülőtől származhat. Ha egy fehér és egy foltos panda párosodik, első kölykeik foltosak lesznek, viszont magukban hordozzák a mutáns gént. Ha ők egy ugyancsak albínó gént hordozó pandával párosulnak, lehet, hogy fehér kölykük születik.

A természetvédelmi terület vezetői azt tervezik, hogy még több kamerát szereltetnek fel, hogy nyomon követhessék az albínó panda viselkedését és növekedését.

First documented photo of all-white albino panda

 

Forrás: 
cbsnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Megtisztítják a szovjet gyakorló- és lőtér területét

Csaknem 600 millió forintból valósul meg az Esztergom Strázsa-hegyi felhagyott szovjet gyakorló- és lőtér területének környezeti kármentesítése – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár kedden, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyén Esztergomban.

ASP: a piac megremegett, de nem dőlt be

Az InterPIG és az AgriBenchmark Pig Network, a két sertéságazati szakértőket tömörítő nemzetközi szervezet közös éves találkozójára július 1–4. között került sor Pekingben. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet negyedik éve tagja e két csoportnak. A rendezvény fókuszában a vendéglátó Kína sertéságazatának fejlődése és az afrikaisertéspestis-járvány regionális, illetve globális piaci hatásai álltak.

Aki eldobható terméket gyárt, az vegyen részt a takarításban is

Az eldobható, egyszer használatos termékek gyártóit is be kell vonni a köztisztaság fenntartásának finanszírozásába Németországban - hangsúlyozta a szövetségi kormány környezetvédelmi minisztere egy hétfői nyilatkozatában.

Kína betiltotta az amerikai agrártermékek importját

A kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy betiltja az Amerikai Egyesült Államokból származó mezőgazdasági termékek behozatalát, válaszlépésül arra, hogy Donald Trump elnök jelezte: szeptember elsejétől 300 milliárd dollárt is meghaladó értékű kínai termékre vet ki magasabb, 10 százalékos vámot.

Csökkentsük nitrogénveszteség általi költségeinket!

Az Agrárminisztérium honlapján megjelentette a „Jó gyakorlatok a környezetbarát sertéstartásban és tápanyag-gazdálkodásban” című kézikönyvét.

A műanyagzacskók betiltását tervezik Németországban

A kiskereskedelemben használatos műanyagzacskók forgalmazásának teljes tiltásra készülnek Németországban, az ügy a törvényhozás mindkét kamarájában napirendre kerülhet - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

Álarcos banditák fosztogatják Németországot

De nem csak Németországban, hanem Hollandiában, Belgiumban, Ausztriában és hazánkban is portyáznak. Brit lapok arról is cikkeztek már, hogy ezek az invazív sötét maszkosok lerohanják egész Németországot és Európát – aminek aztán végül meg is lett a valóságalapja. Az itthoni viszonyok alapján megszállásról korántsem beszélhetünk, de elvétve mindig akad egy-két bandita, aki elvéti a lépést.

Vadgazdának, mezőgazdásznak egyaránt megérné

A globális népességnövekedés hatására egyre több és nagyobb területet vonnak mezőgazdasági művelés alá népélelmezési okokból, ami jelentős élőhely-romlással és -vesztéssel jár. Az egysíkú, nagytáblás monokultúrák a vad számára nem biztosítják a megfelelő élőhely-szükségletet, amit egyes vadfajok állománycsökkenéssel jeleznek vissza a vadgazda felé.