Back to top

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

MMG - Mezőhegyesi lovak nyergében járják az országot lovasrendőreink

 

A magyarországi lovasrendőrség története az Osztrák-Magyar Monarchia koráig vezethető vissza: 1886-ban alapították a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának elődjét, amelyben akkoriban lovascsendőrök teljesítettek szolgálatot. A számukra, illetve lovaik számára megépült fővárosi hadi istálló s az azt körülvevő épületegyüttes a mai napig a magyar lovas rendőrök otthonául szolgál. E történelmi helyszínen beszélgettünk Madarász Róbert őrnaggyal, az alosztály vezetőjével.

„A lovasrendőri állományunk mellett van saját állatorvosunk, patkolókovácsunk és szíjgyártónk is, a nap 24 órájában pedig állatgondozók felügyelik az állományt. Jelenleg 37 lóval teljesítünk szolgálati feladatokat az egész ország területén”

– magyarázta az őrnagy, hozzátéve, hogy e munka igencsak változatos képet mutat.

A többi közt gondoskodnak a tanyavilág közbiztonságáról, felügyelik az ország déli határát, teljesítenek szolgálatot a nyári turistaszezonban a Balatonon és a fővárosban, betakarítás idején a termőföldeket felügyelik, és fellépnek a téli hónapokban tevékenykedő fatolvajok ellen is. Mindezek mellett szívesen ismertetik meg lovaikat gyerek-, illetve turistacsoportokkal is, s az sem ritka, hogy állataikkal iskolai tanórákon jelennek meg.

A Készenléti Rendőrség immáron hat esztendeje alkalmazza az állománya nagy részét alkotó nóniusz fajtájú lovakat, amelyek mellett mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek.

„2013 óta vásároljuk Mezőhegyes ménesbirtokáról a nóniusz fajtát, amely kiválasztásakor a legfőbb szempont a méret, a viselkedés és az idegrendszeri stabilitás volt. Hatévnyi tapasztalat alapján elmondhatom, kiválóan megállják a helyüket ezek a lovak a rendőri szolgálatban”

– tette hozzá az őrnagy, aki szerint ezt jelzi az is, hogy például már a cseh és a belga rendőrség is használja ezeket a lovakat.

A teljes cikket a Kistermelők Lapja júliusi számában olvashatják!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Készenléti Rendőrség: nóniuszok nyergében járják az országot

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik mezőhegyesi tenyésztésű lovakban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

Újra Mezőhegyesé a vetőmagüzem

Visszavásárolta a Limagraintől a korábban is Mezőhegyeshez tartozó vetőmagüzemet a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A létesítmény megszerzésével a feldolgozás is a zrt.-hez kerül, a folyamat végén pedig saját fémzárolt vetőmagot bocsáthatnak ki.

Hízómarhák hűtése kánikulában - Olaszországi tapasztalatok

Az éghajlatváltozás egyre gyakoribb és hosszabb ideig tartó, nagy hőséggel járó napokat hoz magával. Ez hatással van a hízóállatok teljesítményére: a termelés csökken, amint a hőmérséklet meghaladja a 25 °C-os küszöböt.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Nem csak üres mekegés: érzelmeket közvetítenek a kecskék

A londoni Queen Mary Egyetem által vezetett kutatás kimutatta, hogy a kecskék képesek a legapróbb érzelmi változásokat is felismerni társaik hangjelzéseiben.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Pluszpénz boldog tehéntartásért

Ausztria legnagyobb tejfeldolgozó vállalata plusz pénzzel honorálja azokat a gazdákat, akik hajlandók a rendeletben előírt állatjóléti intézkedéseken túl meghatározott feltételeket is teljesíteni.

Tollas akrobaták a cívisvárosból

Hazánkban az 1980-as évek óta importált birminghami pergő és a debreceni pergő a két legnépszerűbb pergő fajta, meg kell azonban jegyeznünk, hogy 2005 óta folynak kísérletek a magyar pergő kitenyésztésére, amely egyedek lényegében a birminghami pergő fajtából kiválogatott és továbbtenyésztett galambok.

Hiába az ASP, nem változtak a felvásárlási árak

Az afrikai sertéspestis távol-keleti elterjedése miatt jelentősen átrendeződött a világ sertéspiaca, ami hazánkban is problémákat okoz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a hazai kiskereskedelmi áruházláncok, a vágóhidak, a sertéshús-feldolgozók és a tenyésztők részvételével soron kívüli megbeszélést kezdeményezett ennek megoldására.