Back to top

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

MMG - Mezőhegyesi lovak nyergében járják az országot lovasrendőreink

 

A magyarországi lovasrendőrség története az Osztrák-Magyar Monarchia koráig vezethető vissza: 1886-ban alapították a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának elődjét, amelyben akkoriban lovascsendőrök teljesítettek szolgálatot. A számukra, illetve lovaik számára megépült fővárosi hadi istálló s az azt körülvevő épületegyüttes a mai napig a magyar lovas rendőrök otthonául szolgál. E történelmi helyszínen beszélgettünk Madarász Róbert őrnaggyal, az alosztály vezetőjével.

„A lovasrendőri állományunk mellett van saját állatorvosunk, patkolókovácsunk és szíjgyártónk is, a nap 24 órájában pedig állatgondozók felügyelik az állományt. Jelenleg 37 lóval teljesítünk szolgálati feladatokat az egész ország területén”

– magyarázta az őrnagy, hozzátéve, hogy e munka igencsak változatos képet mutat.

A többi közt gondoskodnak a tanyavilág közbiztonságáról, felügyelik az ország déli határát, teljesítenek szolgálatot a nyári turistaszezonban a Balatonon és a fővárosban, betakarítás idején a termőföldeket felügyelik, és fellépnek a téli hónapokban tevékenykedő fatolvajok ellen is. Mindezek mellett szívesen ismertetik meg lovaikat gyerek-, illetve turistacsoportokkal is, s az sem ritka, hogy állataikkal iskolai tanórákon jelennek meg.

A Készenléti Rendőrség immáron hat esztendeje alkalmazza az állománya nagy részét alkotó nóniusz fajtájú lovakat, amelyek mellett mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek.

„2013 óta vásároljuk Mezőhegyes ménesbirtokáról a nóniusz fajtát, amely kiválasztásakor a legfőbb szempont a méret, a viselkedés és az idegrendszeri stabilitás volt. Hatévnyi tapasztalat alapján elmondhatom, kiválóan megállják a helyüket ezek a lovak a rendőri szolgálatban”

– tette hozzá az őrnagy, aki szerint ezt jelzi az is, hogy például már a cseh és a belga rendőrség is használja ezeket a lovakat.

A teljes cikket a Pegazus következő számában olvashatják!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészek figyelem: változtak a méhtartás regisztrálására vonatkozó előírások

A méhtartókat is érinti a Tenyészet Információs Rendszerre (TIR) vonatkozó jogszabályi környezet módosulása. A 2018 végén hatályba lépett előírások értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási hely tartozhat, vagyis minden egyes tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően saját azonosítót kap.

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Népszerű a tyúkfajták királya

Az óriás termetű brahma már közel másfél évszázada ismert hazánkban, s az elmúlt évtizedekben nemigen volt olyan díszbaromfi-kiállítás, ahol be ne mutatták volna e fenséges tollast. Hogy miért is tartják oly nagy becsben, az leginkább kiváló külső és belső tulajdonságaira vezethető vissza.

Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt

Az Agrárminisztérium, az időjárási előrejelzések ismeretében, az extrém hőségre való tekintettel, 2019. június 21-től további utasításig – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét megtiltja a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását.

Egy cirkusz nemet mondott az állatkínzásra

A német Roncalli cirkusz nemet mondott az állatkínzásra és egy nagy igent a technológiára. Élő állatok helyett hologramokkal szórakoztatnak.

Robotizált magyar tarka: szakmai nap Dunaharasztiban

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete idei szakmai napját Ficsor Árpád dunaharaszti gazdaságában szervezte meg. A rendezvényre, mely a biogazdálkodástól a robotfejésen át a sajtkészítésig igen széles témát ölelt át, meghívták Nagy István agrárminisztert is.

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Menedék forró napokra

A francia országos állattenyésztési kutatóintézettel (Idele) és annak juhtenyésztési kísérleti központjával (CIIRPO) együttműködésben főiskolai hallgatók fejlesztették ki az Ovifresh néven bemutatott, 50–60 juh számára elegendő árnyékot nyújtó mobil árnyékolót.

Madárinfluenza - megakadályozható a vírusfertőzés

Az University of Edinburgh’s Roslin Institute kutatói laboratóriumban tenyésztett csirkesejtek DNS-e egy szakaszának génszerkesztési eljárásokkal végzett törlésével megakadályozták a vírusfertőzést.

Tejipar: látványos minőségjavulás

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legutóbbi agrárpiaci jelentése szerint az áprilisban felvásárolt nyerstejnek szinte teljes egésze, 99,7 százaléka extra minőségű volt, amire régóta nem volt példa.