Back to top

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

MMG - Mezőhegyesi lovak nyergében járják az országot lovasrendőreink

 

A magyarországi lovasrendőrség története az Osztrák-Magyar Monarchia koráig vezethető vissza: 1886-ban alapították a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának elődjét, amelyben akkoriban lovascsendőrök teljesítettek szolgálatot. A számukra, illetve lovaik számára megépült fővárosi hadi istálló s az azt körülvevő épületegyüttes a mai napig a magyar lovas rendőrök otthonául szolgál. E történelmi helyszínen beszélgettünk Madarász Róbert őrnaggyal, az alosztály vezetőjével.

„A lovasrendőri állományunk mellett van saját állatorvosunk, patkolókovácsunk és szíjgyártónk is, a nap 24 órájában pedig állatgondozók felügyelik az állományt. Jelenleg 37 lóval teljesítünk szolgálati feladatokat az egész ország területén”

– magyarázta az őrnagy, hozzátéve, hogy e munka igencsak változatos képet mutat.

A többi közt gondoskodnak a tanyavilág közbiztonságáról, felügyelik az ország déli határát, teljesítenek szolgálatot a nyári turistaszezonban a Balatonon és a fővárosban, betakarítás idején a termőföldeket felügyelik, és fellépnek a téli hónapokban tevékenykedő fatolvajok ellen is. Mindezek mellett szívesen ismertetik meg lovaikat gyerek-, illetve turistacsoportokkal is, s az sem ritka, hogy állataikkal iskolai tanórákon jelennek meg.

A Készenléti Rendőrség immáron hat esztendeje alkalmazza az állománya nagy részét alkotó nóniusz fajtájú lovakat, amelyek mellett mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek.

„2013 óta vásároljuk Mezőhegyes ménesbirtokáról a nóniusz fajtát, amely kiválasztásakor a legfőbb szempont a méret, a viselkedés és az idegrendszeri stabilitás volt. Hatévnyi tapasztalat alapján elmondhatom, kiválóan megállják a helyüket ezek a lovak a rendőri szolgálatban”

– tette hozzá az őrnagy, aki szerint ezt jelzi az is, hogy például már a cseh és a belga rendőrség is használja ezeket a lovakat.

A teljes cikket a Kistermelők Lapja júliusi számában olvashatják!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sertéspestis elleni illegális oltóanyag a piacon

Kínában megjelentek az afrikai sertéspestis elleni illegális oltóanyagok, ami ellen a hatóságok fokozott fellépéssel válaszoltak – számolt be a China Daily alapján az agrarheute mezőgazdasági hírportál.

A kevesebb mesterséges szelekcióval tenyésztett kutyafajták viselkedése közelebb áll a farkasokéhoz

Azok a kutyafajták, melyek tenyésztésében régóta szerepet játszik a mesterséges szelekció, kevésbé bírnak a farkasokéhoz hasonló viselkedési formákkal, mint a többi fajta - jöttek rá a Milánói és Pisai Egyetem tudósai. Ehhez három fajtával végeztek kísérleteket, melynek eredményei a A Royal Society Open Science című lapban jelent meg.

Szarvasvarjú – nem mindenkinek!

Hazánkra az elmúlt évtizedben jellemző, hogy rendkívül sok olyan díszmadár érkezett, melyet korábban még soha nem tartottak magángyűjteményekben. Ilyen faj például a kaffer szarvasvarjú, mely nagy termete és magas takarmányozási költségei miatt csak kevesek számára elérhető.

Szövetség a malacok fokozottabb védelméért

Ebben az évben a World Animal Protection nonprofit állatvédő egyesülete megalapította a 3T szövetséget, mely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a malacokat érő fájdalmas kezelései eljárások megszüntetésének gyakorlati lehetőségeit.

Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében

A Nemzeti Termelők Uniója (National Farmers’ Union – NFU) szerint 2040-re anélkül is klímasemlegessé tehető a brit mezőgazdaság, hogy a marhahústermelést vissza kellene vágni vagy a termőterületeken erdőt kellene telepíteni.

Több, mint 5000 sertést öltek le ASP gyanú miatt

Magyarországon házisertésekben eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, ennek ellenére eddig mintegy 5300 háztáji állományban lévő sertést kellett levágni - mondta egy rádióinterjúban az országos főállatorvos. Bognár Lajos kiemelte, hogy ha kell, a legdrasztikusabb intézkedéseket is bevezetik.

Forró volt a hangulat a csikóchampionátuson

Az augusztus 20-án megrendezett tattersalli eseményen nemcsak a nyárias időjárás miatt volt forró a levegő, hanem azért is, mert az ország legkiemelkedőbb csikóit vártuk az MSLT rendezvényére.

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

A házi sajtok díjazott otthona, a Bandi Tanya - Az Év Tanyája

Gyurákovics András a 2018-as Év Tanyája pályázat győztese 2007-ben költözött családjával a Szegedtől 23 kilométerre fekvő Mórahalomra. Részben a szegedi családi kötődés, részben a város turisztikai adottságai miatt esett a választás a várossá avatásának harmincadik évfordulóját ünneplő településre.