0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

youtube://v/l5kl9vwUcwE

 

A magyarországi lovasrendőrség története az Osztrák-Magyar Monarchia koráig vezethető vissza: 1886-ban alapították a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának elődjét, amelyben akkoriban lovascsendőrök teljesítettek szolgálatot. A számukra, illetve lovaik számára megépült fővárosi hadi istálló s az azt körülvevő épületegyüttes a mai napig a magyar lovas rendőrök otthonául szolgál. E történelmi helyszínen beszélgettünk Madarász Róbert őrnaggyal, az alosztály vezetőjével.

„A lovasrendőri állományunk mellett van saját állatorvosunk, patkolókovácsunk és szíjgyártónk is, a nap 24 órájában pedig állatgondozók felügyelik az állományt. Jelenleg 37 lóval teljesítünk szolgálati feladatokat az egész ország területén”

– magyarázta az őrnagy, hozzátéve, hogy e munka igencsak változatos képet mutat.

A többi közt gondoskodnak a tanyavilág közbiztonságáról, felügyelik az ország déli határát, teljesítenek szolgálatot a nyári turistaszezonban a Balatonon és a fővárosban, betakarítás idején a termőföldeket felügyelik, és fellépnek a téli hónapokban tevékenykedő fatolvajok ellen is. Mindezek mellett szívesen ismertetik meg lovaikat gyerek-, illetve turistacsoportokkal is, s az sem ritka, hogy állataikkal iskolai tanórákon jelennek meg.

A Készenléti Rendőrség immáron hat esztendeje alkalmazza az állománya nagy részét alkotó nóniusz fajtájú lovakat, amelyek mellett mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek.

„2013 óta vásároljuk Mezőhegyes ménesbirtokáról a nóniusz fajtát, amely kiválasztásakor a legfőbb szempont a méret, a viselkedés és az idegrendszeri stabilitás volt. Hatévnyi tapasztalat alapján elmondhatom, kiválóan megállják a helyüket ezek a lovak a rendőri szolgálatban”

– tette hozzá az őrnagy, aki szerint ezt jelzi az is, hogy például már a cseh és a belga rendőrség is használja ezeket a lovakat.

A teljes cikket a Kistermelők Lapja júliusi számában olvashatják!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu